Aktuální počasí - prosinec 2010
Moderátor: Moderátoři
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Re: Aktuální počasí - prosinec 2010
Ahoj,
dneska brutální obleva, hned z rána 3 nad nulou, v poledne 5, ovšem odpoledne na studené frontě zataženo, slabě sněží mokrým sněhem a teplota klesla na půl stupně nad bodem mrazu. Dopoledne oblačno z silným, nárazovým JZ, nyní skoro bezvětří
zatím
dneska brutální obleva, hned z rána 3 nad nulou, v poledne 5, ovšem odpoledne na studené frontě zataženo, slabě sněží mokrým sněhem a teplota klesla na půl stupně nad bodem mrazu. Dopoledne oblačno z silným, nárazovým JZ, nyní skoro bezvětří
zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Zde ještě zuby nehty držíme ledový den maximum -0.1C teď -0.6C navíc od SZ jde srážkové pásmo a předpokládám, že to bude mrznoucí déšt to bude možná ještě zajímavé...

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- Tomáš Prouza
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
- Kontaktovat uživatele:
Zima vs. Obleva dnes 1:0
Na frontě, či co to v noci mělo znamenat, napadlo do 7. hodiny ranní 6 centimetrů prašanu - takže jsme se ráno dostali na 29 centimetrů prachového sněhu. Zároveň během rána letěla nahoru prudce teplota - a to z Tmin -5,0°C v 0:39 až na Tmax +2,8°C v 9:27. Naštěstí teplota kulminovala v období beze srážek a bez slunečního svitu a navíc dopoledne, takže obleva neměla šanci se projevit, pouze zvlhla svrchní vrstva sněhu a začalo téct ze střech (a padat rampouchy, někde to bylo dosti o ústa). Již o 10. hodině dopolední zamířila teplota opět dolů, tento zvrat byl doprovázen náhlým zesílením západního větru o nárazu až 9,4 m/s. Vítr opět zeslábl po 11. hodině, kdy dočasně vysvitlo Slunce, ale již nebylo schopné obrátit chod teploty k nule. Nuly bylo dosaženo ve 13:28 a teplota nadále klesá.
Aktuálně v 16:25 teplota -1,7°C (pokles), tlak 1006,0 hPa (vzestup), vlhkost 84%, rosný bod -4°C. Zataženo (St, As), zatím beze srážek. Z vítr do 1 m/s. Celkem 28 cm prašanu. Srážky od nedělního večera 6,1 mm.
Na frontě, či co to v noci mělo znamenat, napadlo do 7. hodiny ranní 6 centimetrů prašanu - takže jsme se ráno dostali na 29 centimetrů prachového sněhu. Zároveň během rána letěla nahoru prudce teplota - a to z Tmin -5,0°C v 0:39 až na Tmax +2,8°C v 9:27. Naštěstí teplota kulminovala v období beze srážek a bez slunečního svitu a navíc dopoledne, takže obleva neměla šanci se projevit, pouze zvlhla svrchní vrstva sněhu a začalo téct ze střech (a padat rampouchy, někde to bylo dosti o ústa). Již o 10. hodině dopolední zamířila teplota opět dolů, tento zvrat byl doprovázen náhlým zesílením západního větru o nárazu až 9,4 m/s. Vítr opět zeslábl po 11. hodině, kdy dočasně vysvitlo Slunce, ale již nebylo schopné obrátit chod teploty k nule. Nuly bylo dosaženo ve 13:28 a teplota nadále klesá.
Aktuálně v 16:25 teplota -1,7°C (pokles), tlak 1006,0 hPa (vzestup), vlhkost 84%, rosný bod -4°C. Zataženo (St, As), zatím beze srážek. Z vítr do 1 m/s. Celkem 28 cm prašanu. Srážky od nedělního večera 6,1 mm.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
- CtiborV
- Meteostanice: Lacross WS 2350
- Kontaktovat uživatele:
Zima vs obleva zde také 1:0. Obleva se projevila hlavně dopoledne maximem 0,9 °C. Poté se již začalo ochlazovat a přidalo se také sněžení. Nejdříve v osamocených vločkách , po té v hustou chumelenici s velkýma vločkama, poté s drobnějšími vločkami ale se středně silnou intenzitou. Od 15h zde trvalé mírně až silně sněží, napadly už 3cm nového sněhu. Ochladilo se na -0.2 °C.
Dneska jsem si pohrál s webkou na noťasu, kde mi běží WDisplay, takže na mých stránkách je k vidění takový webcam obrázeček z mé zasněžené zahrady. Přes noc se to bude aktualizovat až od půlnoci, protože to mám za oknem a byl by vidět pouze odlesk pokoje, kde je noťas umístěn. Kdo se chce podívat, tak je to dole pod statistikami v obrázkách.
Dneska jsem si pohrál s webkou na noťasu, kde mi běží WDisplay, takže na mých stránkách je k vidění takový webcam obrázeček z mé zasněžené zahrady. Přes noc se to bude aktualizovat až od půlnoci, protože to mám za oknem a byl by vidět pouze odlesk pokoje, kde je noťas umístěn. Kdo se chce podívat, tak je to dole pod statistikami v obrázkách.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
- fractal
- Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
tady taky žádné vedro nebylo. Minimum ještě výživné -8,4 °C, maximum pak jen 0,3 °C. Odpoledne vcelku příjemně a svítilo i dost slunce. Zítra a další dny už to asi bude pro sníh o poznání horší.
tady taky žádné vedro nebylo. Minimum ještě výživné -8,4 °C, maximum pak jen 0,3 °C. Odpoledne vcelku příjemně a svítilo i dost slunce. Zítra a další dny už to asi bude pro sníh o poznání horší.
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Wááu, dneska konečně taky jednou i milé překvapení. Jel jsem z Brna v 15 hodin, slabě sněžilo a řítili jsme se do pásu mírného až dokonce silného sněžení. Projeli jsme jej a v Třebíči už bylo po něm. Stydím se, ale 5 cm nového sněhu přineslo do města malou kalamitu.
Jelikož napadlo 5 cm za hodinu a něco, tak se silnice v kopcích moc sjízdné nezdaly a ve většině se zasekly kamiony. Šel jsem kolem toho domů. Hasiči, policie, no počasí zase řádilo. Teploty dneska -7°C až -2°C. Ve 20:33 je skoro zataženo, -2,2°C. Celkový sníh před znehodocením oblevou asi 11 cm.

POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Zdravím všechny z Trutnova.Jak už psal Tomáš,zima nerušeně „zatím“pokračuje dál.V noci napadlo 7 cm hutného sněhu,ve kterém i v menších kopcích a na parkovištích beznadějně zůstávala viset auta.Tak hned ráno maximální nasazení techniky na uklízení sněhu a všude vršeny hromady sněhu.Odvážení sněhu se zatím nekoná,vyčkává se zřejmě,jak se předvede oteplení.Přes den slabě chvilkově nad nulou a zase mrzne.Večer slabší,postupně až silné sněžení,teď už sněží jen slabě a -2,5 stupně.Sněhu kolem 30 cm,kolem města asi přes 30 cm.Tak kde je ta obleva.Doufám,že si Adi a zbytek Moravy všechno oteplení nenechají jen pro sebe a něco pošlou i sem k nám 

-
- Meteostanice: DAVIS VANTAGE PRO 2
Tak, takto vyzerá predpoveď pre Bratislavu na dnes. Myslím že sa každý na tom zasmeje
http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_ ... 1292803200

- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Pondělí bylo skoro zatažené, sem tam vločka sněhu, odpoledne dorazilo poměrně silné sněžení (ALADIN to moc netrefil, srážky měly padat hlavně v SZ pol. ČR). Napadly 3 cm vlhkého sněhu, celkem něco přes 10 cm.
Obleva byla, ale jen nevýrazná a podvečerní sněžení vše vrátilo do starých kolejí.
Tmax včera +2,5°C.
Tmin dnes při odchodu do práce -2°C.
Během dnešního dne to „začne“ a výrazná obleva zejména na J a V republiky (možná i v Polabí) bude trvat od středy do pátku.
Štědrý den (i večer) v Přerově: Častý déšť, beze sněhu, kolem +7°C – takhle přesně jsem to nechtěl…
No nic, od Božího hodu zřejmě opět na nějaký čas pořádně přituhne a něco snad i napadne
.
Obleva byla, ale jen nevýrazná a podvečerní sněžení vše vrátilo do starých kolejí.
Tmax včera +2,5°C.
Tmin dnes při odchodu do práce -2°C.
Během dnešního dne to „začne“ a výrazná obleva zejména na J a V republiky (možná i v Polabí) bude trvat od středy do pátku.
Štědrý den (i večer) v Přerově: Častý déšť, beze sněhu, kolem +7°C – takhle přesně jsem to nechtěl…

No nic, od Božího hodu zřejmě opět na nějaký čas pořádně přituhne a něco snad i napadne

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahojky,
Flamesi - Oteplení ti klidně pošlu a rád, výměnou za pár vydařených zimních dnů
Večer včera již čisté sněžení, bez deště, teplota klesla slabě pod nulu a nyní je někde ke třem pod nulou a obloha je zatažena. Napadl necelý centimetr sněhu, který namrzl na vlhký povrch, vytvářejíce pozoruhodně drsnou vrstvu. Včera ovšem ubylo cca 15 cm, čili máme asi 10-15 cm, jen vyjímečně více.
Výhledy na vánoce jsou již v podstatě jasné. Na Štědrý den teplo, avšak postupné ochlazování, myslím, že s otočením izobar k východu vítr utichne a spíše se se vytvoří mírná inverze, pak se regulérně ochladí až přejde v noci fronta - tedy odpoledne a večer s deštěm, v noci na na Boží hod postupně sněžení, zde sněžení po většinu dne, pak přeháňky, na Štěpána méně oblačnosti, sněhové přeháňky a chladno. Tolik můj náhled, dle aktuálních výstupů modelů pro Slezsko
V Čechách bude i na Štědrý den chladněji a patrně zde budou mít bílé vánoce po celý čas
Flamesi - Oteplení ti klidně pošlu a rád, výměnou za pár vydařených zimních dnů

Večer včera již čisté sněžení, bez deště, teplota klesla slabě pod nulu a nyní je někde ke třem pod nulou a obloha je zatažena. Napadl necelý centimetr sněhu, který namrzl na vlhký povrch, vytvářejíce pozoruhodně drsnou vrstvu. Včera ovšem ubylo cca 15 cm, čili máme asi 10-15 cm, jen vyjímečně více.
Výhledy na vánoce jsou již v podstatě jasné. Na Štědrý den teplo, avšak postupné ochlazování, myslím, že s otočením izobar k východu vítr utichne a spíše se se vytvoří mírná inverze, pak se regulérně ochladí až přejde v noci fronta - tedy odpoledne a večer s deštěm, v noci na na Boží hod postupně sněžení, zde sněžení po většinu dne, pak přeháňky, na Štěpána méně oblačnosti, sněhové přeháňky a chladno. Tolik můj náhled, dle aktuálních výstupů modelů pro Slezsko

Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
No já bych tipl "bílý Štědrý den" (Vánoce jsou totiž velmi široký pojemAdi píše:...V Čechách bude i na Štědrý den chladněji a patrně zde budou mít bílé vánoce po celý čas

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsme se nad nulu včera a ani dnes zatím nedostali. V maximu bylo přesně 0.0C takže ale ledový den to není? myslím, že to musí být pod 0C tzn. -0.1 a níže pokud se nepletu že? kdyžtak mě opravte už se to tu řešilo kdysi ale už si nejsem jistý ale myslím, že je to tak.Jinak k dnešnímu počasí u nás skoro jasno krásně svítící zapadající měsíc ale při Brnu už mlha.teplota u nás okolo -5C
stejně jako loni se blíží obleva :

stejně jako loni se blíží obleva :

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- dědahvězdář
- Kontaktovat uživatele:
Dřevohostice.
Dvacátý prosinec byl ve znamení „vánoční“ oblevy.
Při nočním a ranním silnějším jižním větru (max. 8 m/s.), odpoledne bezvětří, začala teplota stupat.
Teplota min. -3°C.
Teplota max. 3.
Odpoledne padal sníh, srážky 0,5 mm.
Teplota se vrátila pod nulu v 19:30.
Nový sníh 1 cm.
Sníh celkem 14 cm.
Oteplení se u nás moc neprojevilo, sníh jen trochu změkl.
Dvacátý prosinec byl ve znamení „vánoční“ oblevy.
Při nočním a ranním silnějším jižním větru (max. 8 m/s.), odpoledne bezvětří, začala teplota stupat.
Teplota min. -3°C.
Teplota max. 3.
Odpoledne padal sníh, srážky 0,5 mm.
Teplota se vrátila pod nulu v 19:30.
Nový sníh 1 cm.
Sníh celkem 14 cm.
Oteplení se u nás moc neprojevilo, sníh jen trochu změkl.
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Včera byl velmi zajímavý den. Díky silnému větru a v nárazech okolo 15 - 20 m/s se na cestách tvořily velmi výrazné sněhové jazyky a závěje. Některé cesty byly cele dopoledne neprůjezdné, nebo průjezdné jen jedním pruhem. Kolem cest už ne bariéry do 1 m, ale od 1 m a výše. Při další podobné situaci už budou mnohé cesty zavřené natvrdo. Já jsem si včera ráno užil. Při rozvozu mezi Novýma Těchanovicema a Lhotkou jsem viděl na cestě koleje, tak jsem si řek, když to projel někdo přede mnou, projedu taky
. Z počátku to šlo, ale při cestě do kopce byly znát první jazýčky. Na kopečku závěj, tak jsem ji projel, ale už nebyla cesta zpět. Přede mnou již o poznání větší závěj, kterou jsem musel v tom větru prošlapat a při projíždění jsem doufal, že mě sníh nevyhodí do příkopy. Nevím jak, ale projel jsem. No a hned nad Lhotkou sypač, který si ustlal v příkopě a mě chybělo posledních 15 m k záchraně. Jenže na těch 15 m okolo 50 cm sněhu a já na té špatné straně. Naštěstí hned z prvního domu vyjíždělo auto, tak jsem nemeškal a půjčil si lopatu a vylopatoval jsem se po boji k záchraně. Sypač vytáhli až kolem 10 h. Ještě po poledni byl vítr v nárazech okolo 7 m/s a stále se tvořily jazyky na cestách i když už teplota byla nad nulou a bylo polojasno. Poté se zatáhlo a krátce na to se oteplilo na 2,2 °C, tmin -4,3 °C. K večeru opět začlo sněžit a spadly zhruba 3 cm sněhu - 3,4 mm. Výška sněhu na polích okolo 5 cm, takže pokud se trochu oteplí. bude po sněhu. Na zahradě okolo 13 cm.
Po ránu ještě mrazivo s teplotou -2 °C. Uvidíme co přinesou příští dny. U mě nejspíš bude po sněhu.
Měřil jsem opět na poli. Maximální náraz 9,5 m/s, průměrná rychlost 6 m/s. Určitě jsou i nárazy okolo 13 m/s !!!!! Teplota povážlivě roste na 2 °C. Řekl bych, že již večer pujde o nesouvislou pokrývku.

Po ránu ještě mrazivo s teplotou -2 °C. Uvidíme co přinesou příští dny. U mě nejspíš bude po sněhu.
Měřil jsem opět na poli. Maximální náraz 9,5 m/s, průměrná rychlost 6 m/s. Určitě jsou i nárazy okolo 13 m/s !!!!! Teplota povážlivě roste na 2 °C. Řekl bych, že již večer pujde o nesouvislou pokrývku.
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 21 pro 2010, 11:39, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
Sníh nemizí, naopak už zase od rána padá a padá... Na zahradě dnes ráno 18 cm. Teploty včera -4,8 až +4,4°C, dnes ráno -5,5 až aktuálně -2,9°C.. Německá strana Šumavy stíní dobře jižním Čechám, jak tak sleduji sat snímky, na Vysočině oblačnost zase narůstá a na Moravě je slunečno a klid. To máme za to, že jsme měli teplejší a slunečnější léto, byť bylo krátké...
Štědrý den tady jistojistě bude bílý, navíc se sněžením po celý den až do rána 25.12. Tolik opakovaná situace s fénem na východě začíná být pravidlem, nějaká kontinentalita směrem na východ je zcela překroucena. Furt jedeme v módu velké cyklony nad Evropou, kdy západ nasává arktický vzduch, východ teplý z Afriky. Pobřeží černého moře (Krym/Rumunsko/Bulharsko) 15 až 17 stupňů, voda 12°C. Je toto normální po tak dlouhou dobu?
P.S. Jen co jsem to dopsal, tak padat přestalo...

Štědrý den tady jistojistě bude bílý, navíc se sněžením po celý den až do rána 25.12. Tolik opakovaná situace s fénem na východě začíná být pravidlem, nějaká kontinentalita směrem na východ je zcela překroucena. Furt jedeme v módu velké cyklony nad Evropou, kdy západ nasává arktický vzduch, východ teplý z Afriky. Pobřeží černého moře (Krym/Rumunsko/Bulharsko) 15 až 17 stupňů, voda 12°C. Je toto normální po tak dlouhou dobu?
P.S. Jen co jsem to dopsal, tak padat přestalo...