Aktuální počasí - prosinec 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Re: Aktuální počasí - prosinec 2010

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

dneska brutální obleva, hned z rána 3 nad nulou, v poledne 5, ovšem odpoledne na studené frontě zataženo, slabě sněží mokrým sněhem a teplota klesla na půl stupně nad bodem mrazu. Dopoledne oblačno z silným, nárazovým JZ, nyní skoro bezvětří

zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Zde ještě zuby nehty držíme ledový den maximum -0.1C teď -0.6C navíc od SZ jde srážkové pásmo a předpokládám, že to bude mrznoucí déšt to bude možná ještě zajímavé...
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Zima vs. Obleva dnes 1:0

Na frontě, či co to v noci mělo znamenat, napadlo do 7. hodiny ranní 6 centimetrů prašanu - takže jsme se ráno dostali na 29 centimetrů prachového sněhu. Zároveň během rána letěla nahoru prudce teplota - a to z Tmin -5,0°C v 0:39 až na Tmax +2,8°C v 9:27. Naštěstí teplota kulminovala v období beze srážek a bez slunečního svitu a navíc dopoledne, takže obleva neměla šanci se projevit, pouze zvlhla svrchní vrstva sněhu a začalo téct ze střech (a padat rampouchy, někde to bylo dosti o ústa). Již o 10. hodině dopolední zamířila teplota opět dolů, tento zvrat byl doprovázen náhlým zesílením západního větru o nárazu až 9,4 m/s. Vítr opět zeslábl po 11. hodině, kdy dočasně vysvitlo Slunce, ale již nebylo schopné obrátit chod teploty k nule. Nuly bylo dosaženo ve 13:28 a teplota nadále klesá.

Aktuálně v 16:25 teplota -1,7°C (pokles), tlak 1006,0 hPa (vzestup), vlhkost 84%, rosný bod -4°C. Zataženo (St, As), zatím beze srážek. Z vítr do 1 m/s. Celkem 28 cm prašanu. Srážky od nedělního večera 6,1 mm.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Zima vs obleva zde také 1:0. Obleva se projevila hlavně dopoledne maximem 0,9 °C. Poté se již začalo ochlazovat a přidalo se také sněžení. Nejdříve v osamocených vločkách , po té v hustou chumelenici s velkýma vločkama, poté s drobnějšími vločkami ale se středně silnou intenzitou. Od 15h zde trvalé mírně až silně sněží, napadly už 3cm nového sněhu. Ochladilo se na -0.2 °C.
Dneska jsem si pohrál s webkou na noťasu, kde mi běží WDisplay, takže na mých stránkách je k vidění takový webcam obrázeček z mé zasněžené zahrady. Přes noc se to bude aktualizovat až od půlnoci, protože to mám za oknem a byl by vidět pouze odlesk pokoje, kde je noťas umístěn. Kdo se chce podívat, tak je to dole pod statistikami v obrázkách.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
tady taky žádné vedro nebylo. Minimum ještě výživné -8,4 °C, maximum pak jen 0,3 °C. Odpoledne vcelku příjemně a svítilo i dost slunce. Zítra a další dny už to asi bude pro sníh o poznání horší.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Wááu, dneska konečně taky jednou i milé překvapení. Jel jsem z Brna v 15 hodin, slabě sněžilo a řítili jsme se do pásu mírného až dokonce silného sněžení. Projeli jsme jej a v Třebíči už bylo po něm. Stydím se, ale 5 cm nového sněhu přineslo do města malou kalamitu. :) Jelikož napadlo 5 cm za hodinu a něco, tak se silnice v kopcích moc sjízdné nezdaly a ve většině se zasekly kamiony. Šel jsem kolem toho domů. Hasiči, policie, no počasí zase řádilo. Teploty dneska -7°C-2°C. Ve 20:33 je skoro zataženo, -2,2°C. Celkový sníh před znehodocením oblevou asi 11 cm.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Jak už psal Tomáš,zima nerušeně „zatím“pokračuje dál.V noci napadlo 7 cm hutného sněhu,ve kterém i v menších kopcích a na parkovištích beznadějně zůstávala viset auta.Tak hned ráno maximální nasazení techniky na uklízení sněhu a všude vršeny hromady sněhu.Odvážení sněhu se zatím nekoná,vyčkává se zřejmě,jak se předvede oteplení.Přes den slabě chvilkově nad nulou a zase mrzne.Večer slabší,postupně až silné sněžení,teď už sněží jen slabě a -2,5 stupně.Sněhu kolem 30 cm,kolem města asi přes 30 cm.Tak kde je ta obleva.Doufám,že si Adi a zbytek Moravy všechno oteplení nenechají jen pro sebe a něco pošlou i sem k nám :)
RNDr.
Meteostanice: DAVIS VANTAGE PRO 2

Příspěvek od RNDr. »

Tak, takto vyzerá predpoveď pre Bratislavu na dnes. Myslím že sa každý na tom zasmeje :lol: :D http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_ ... 1292803200
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Pondělí bylo skoro zatažené, sem tam vločka sněhu, odpoledne dorazilo poměrně silné sněžení (ALADIN to moc netrefil, srážky měly padat hlavně v SZ pol. ČR). Napadly 3 cm vlhkého sněhu, celkem něco přes 10 cm.
Obleva byla, ale jen nevýrazná a podvečerní sněžení vše vrátilo do starých kolejí.

Tmax včera +2,5°C.
Tmin dnes při odchodu do práce -2°C.

Během dnešního dne to „začne“ a výrazná obleva zejména na J a V republiky (možná i v Polabí) bude trvat od středy do pátku.
Štědrý den (i večer) v Přerově: Častý déšť, beze sněhu, kolem +7°C – takhle přesně jsem to nechtěl… :evil:
No nic, od Božího hodu zřejmě opět na nějaký čas pořádně přituhne a něco snad i napadne ;-) .
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Flamesi - Oteplení ti klidně pošlu a rád, výměnou za pár vydařených zimních dnů :-)
Večer včera již čisté sněžení, bez deště, teplota klesla slabě pod nulu a nyní je někde ke třem pod nulou a obloha je zatažena. Napadl necelý centimetr sněhu, který namrzl na vlhký povrch, vytvářejíce pozoruhodně drsnou vrstvu. Včera ovšem ubylo cca 15 cm, čili máme asi 10-15 cm, jen vyjímečně více.

Výhledy na vánoce jsou již v podstatě jasné. Na Štědrý den teplo, avšak postupné ochlazování, myslím, že s otočením izobar k východu vítr utichne a spíše se se vytvoří mírná inverze, pak se regulérně ochladí až přejde v noci fronta - tedy odpoledne a večer s deštěm, v noci na na Boží hod postupně sněžení, zde sněžení po většinu dne, pak přeháňky, na Štěpána méně oblačnosti, sněhové přeháňky a chladno. Tolik můj náhled, dle aktuálních výstupů modelů pro Slezsko :wink: V Čechách bude i na Štědrý den chladněji a patrně zde budou mít bílé vánoce po celý čas
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Adi píše:...V Čechách bude i na Štědrý den chladněji a patrně zde budou mít bílé vánoce po celý čas
No já bych tipl "bílý Štědrý den" (Vánoce jsou totiž velmi široký pojem ;-) ) pouze v SZ polovině Čech, jinde v Čechách sníh zmizí (nížiny).
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Tak jsme se nad nulu včera a ani dnes zatím nedostali. V maximu bylo přesně 0.0C takže ale ledový den to není? myslím, že to musí být pod 0C tzn. -0.1 a níže pokud se nepletu že? kdyžtak mě opravte už se to tu řešilo kdysi ale už si nejsem jistý ale myslím, že je to tak.Jinak k dnešnímu počasí u nás skoro jasno krásně svítící zapadající měsíc ale při Brnu už mlha.teplota u nás okolo -5C

stejně jako loni se blíží obleva :
Obrázek
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
Dvacátý prosinec byl ve znamení „vánoční“ oblevy.
Při nočním a ranním silnějším jižním větru (max. 8 m/s.), odpoledne bezvětří, začala teplota stupat.
Teplota min. -3°C.
Teplota max. 3.

Odpoledne padal sníh, srážky 0,5 mm.
Teplota se vrátila pod nulu v 19:30.
Nový sníh 1 cm.
Sníh celkem 14 cm.

Oteplení se u nás moc neprojevilo, sníh jen trochu změkl.
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Včera byl velmi zajímavý den. Díky silnému větru a v nárazech okolo 15 - 20 m/s se na cestách tvořily velmi výrazné sněhové jazyky a závěje. Některé cesty byly cele dopoledne neprůjezdné, nebo průjezdné jen jedním pruhem. Kolem cest už ne bariéry do 1 m, ale od 1 m a výše. Při další podobné situaci už budou mnohé cesty zavřené natvrdo. Já jsem si včera ráno užil. Při rozvozu mezi Novýma Těchanovicema a Lhotkou jsem viděl na cestě koleje, tak jsem si řek, když to projel někdo přede mnou, projedu taky :D. Z počátku to šlo, ale při cestě do kopce byly znát první jazýčky. Na kopečku závěj, tak jsem ji projel, ale už nebyla cesta zpět. Přede mnou již o poznání větší závěj, kterou jsem musel v tom větru prošlapat a při projíždění jsem doufal, že mě sníh nevyhodí do příkopy. Nevím jak, ale projel jsem. No a hned nad Lhotkou sypač, který si ustlal v příkopě a mě chybělo posledních 15 m k záchraně. Jenže na těch 15 m okolo 50 cm sněhu a já na té špatné straně. Naštěstí hned z prvního domu vyjíždělo auto, tak jsem nemeškal a půjčil si lopatu a vylopatoval jsem se po boji k záchraně. Sypač vytáhli až kolem 10 h. Ještě po poledni byl vítr v nárazech okolo 7 m/s a stále se tvořily jazyky na cestách i když už teplota byla nad nulou a bylo polojasno. Poté se zatáhlo a krátce na to se oteplilo na 2,2 °C, tmin -4,3 °C. K večeru opět začlo sněžit a spadly zhruba 3 cm sněhu - 3,4 mm. Výška sněhu na polích okolo 5 cm, takže pokud se trochu oteplí. bude po sněhu. Na zahradě okolo 13 cm.

Po ránu ještě mrazivo s teplotou -2 °C. Uvidíme co přinesou příští dny. U mě nejspíš bude po sněhu.

Měřil jsem opět na poli. Maximální náraz 9,5 m/s, průměrná rychlost 6 m/s. Určitě jsou i nárazy okolo 13 m/s !!!!! Teplota povážlivě roste na 2 °C. Řekl bych, že již večer pujde o nesouvislou pokrývku.
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 21 pro 2010, 11:39, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

Sníh nemizí, naopak už zase od rána padá a padá... Na zahradě dnes ráno 18 cm. Teploty včera -4,8+4,4°C, dnes ráno -5,5 až aktuálně -2,9°C.. Německá strana Šumavy stíní dobře jižním Čechám, jak tak sleduji sat snímky, na Vysočině oblačnost zase narůstá a na Moravě je slunečno a klid. To máme za to, že jsme měli teplejší a slunečnější léto, byť bylo krátké... :twisted:

Štědrý den tady jistojistě bude bílý, navíc se sněžením po celý den až do rána 25.12. Tolik opakovaná situace s fénem na východě začíná být pravidlem, nějaká kontinentalita směrem na východ je zcela překroucena. Furt jedeme v módu velké cyklony nad Evropou, kdy západ nasává arktický vzduch, východ teplý z Afriky. Pobřeží černého moře (Krym/Rumunsko/Bulharsko) 15 až 17 stupňů, voda 12°C. Je toto normální po tak dlouhou dobu?

P.S. Jen co jsem to dopsal, tak padat přestalo... :lol:
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“