Meteostanice WS2-550

Vše o provozování elektronických amatérských meteostanic.

Moderátor: Moderátoři

Amon

Meteostanice WS2-550

Příspěvek od Amon »

Na stránkách výrobce (http://www.lacrossetechnology.fr/en/P-2 ... tions.html) je uveden čas příjmu dat rychlosti a směru větru v intervalu od 1 do 10sec. Nevíte kde se tenhle interval dá nastavit ? Stanice mi tyto údaje přijímá každé 2,5min a žádné nastavení jsem u stanice nenalezl. Děkuji za tip.
Naposledy upravil(a) Amon dne 01 zář 2008, 18:19, celkem upraveno 1 x.
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

Re: WS2-550

Příspěvek od Roman -dovozce »

Amon píše:Mám asi měsíc tuhle meteostanici. Na stránkách výrobce (http://www.lacrossetechnology.fr/en/P-2 ... tions.html) je uveden čas příjmu dat rychlosti a směru větru v intervalu od 1 do 10sec. Nevíte kde se tenhle interval dá nastavit ? Stanice mi tyto údaje přijímá každé 2,5min a žádné nastavení jsem u stanice nenalezl. Děkuji za tip.
Mělo by to být v českém návodu.
Amon

Příspěvek od Amon »

No pávě že to tam není. Přečetl jsem ho několikrát. Vy jste to tam nalezl ???
Naposledy upravil(a) Amon dne 01 zář 2008, 18:17, celkem upraveno 1 x.
Amon

Firmware a SW pro WS2-550

Příspěvek od Amon »

Firmware v.1.9 pro WS2-550 a SW Weatherprofessional 2007 (pro Windows 2000, XP a Vista) v 1.83 je ke stažění na této adrese:

http://www.elv.de/output/controller.asp ... &detail2=8

(Adresa byla přiložena na zvláštním papíře ke stanici, který možná leckdo vyhodil a nevěnoval mu pozornost, protože nebyl v CZ)

========================================================================================================
:idea: Tady jsem případným zájemcům přeložil průvodce instalací FW, který není nikterak složitý: :idea:
========================================================================================================

Update Firmware La Crosse WS2-550 je v pěti krocích. Update bez jakýchkoli změn můžete bezpečně přerušit max. do 4

kroku.

!! ZAVŘETE VŠECHNY SPUŠTĚNÉ PROGRAMY PŘED SPUŠTĚNÍM UPDATU FIRMWARE !!

1. Pro update odpojte zdroj proudu z La Crosse WS2-550, vyjměte baterie, připojte stanici k PC pomocí USB kabelu a klikněte na <NEXT>.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Nyní stiskněte a podržte na La Crosse WS2-550 zároveň dvě pole (vnitřní teplotu (levé horní první pole) a východ slunce/západ slunce
(čtvrté levé pole od shora)).

Připojte napájení zařízení, nebo vložte baterie, zatímco držíte stisknuté obě pole.

Když uvolníte pole, všechny znaky ve všech polích displeje by měly být rozsvícené.

Jestliže ano, je zařízení La Crosse WS2-550 v technickém módu pro aktualizaci firmware.

Nyní klikněte na <NEXT> (nebo opakujte předchozí body).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. V tomto kroku vyberte stažený soubor na disku, který obsahuje firmware pro La Crosse WS2-550. Jestliže kliknete na <CHOOSE
FIRMWARE> (hledat firmware), otvevře se dialogové okno, kde vyberte nový soubor s koncovkou ".enc".

4. Když je soubor platný, vypíše se toto hlášení:

Vybraný soubor obsahuje platný firmware pro La Crosse WS2-550.
!! NEVYPÍNEJTE ZAŘÍZENÍ BĚHEM TOHOTO PROCESU; NEODPOJUJTE USB PŘIPOJENÍ - A NEVYPÍNEJTE PROGRAM !!

5. Jestliže kliknete na <TRANSFER FIRMWARE>, nový firmware je nainstalován do zařízení.

Nyní je firmware aktuální. Restartujte program a zkontrolujte verzi Firmware. (Help/About WeatherProfessional/)
Amon

Příspěvek od Amon »

Přišel jste někdo na to, jak a kde lze nastavit ten interval ??? Jde to vůbec ???

Všude v prezentaci se uvádí nastavitelný interval 2-20 sec, ale ve skutečnosti je to nenastavitelný interval 2,5minuty. Ani v CZ, ani v AJ návodu se o takovém nastavení nic nepíše - všude je 2-3min. V MENU stanice takové nastavení také není. Je tento uvedený interval jen lživý údaj, aby se stanice lépe prodávala, nebo to někomu někde jde nastavit ???
Naposledy upravil(a) Amon dne 01 zář 2008, 18:20, celkem upraveno 3 x.
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman -dovozce »

Tento model nedovážím. O stanicích, které prodávám vím vše a co nevím zjistím u výrobce. O prodeji tohoto modelu zatím neuvažuji. Zeptejte se prodejce, ten, jako odborník, by to měl vědět.
Amon

Příspěvek od Amon »

Prodejce jako odborník to neví a sděluje samozřejmě údaje, které mu dodává výrobce - i když jak zjišťuji nejsou všechny pravdivé. Proto se ptám tady na fóru abych zjistil, jestli to někdo z uživatelů WS2-550 neví. Předpokládám, že nejsem sám kdo má tuhle stanici a myslím že by tohle zajímalo i ostatní - jestli tedy není všem jedno, že si koupili stanici s intervalem 1-2sec a ona místo toho funguje s intervalem 2,5min.
Zipík
Meteostanice: OREGON WMR 200
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zipík »

Amon píše:Přišel jste někdo na to, jak a kde lze nastavit ten interval ??? Jde to vůbec ???

Všude v prezentaci se uvádí nastavitelný interval 2-20 sec, ale ve skutečnosti je to nenastavitelný interval 2,5minuty. Ani v CZ, ani v AJ návodu se o takovém nastavení nic nepíše - všude je 2-3min. V MENU stanice takové nastavení také není. Je tento uvedený interval jen lživý údaj, aby se stanice lépe prodávala, nebo to někomu někde jde nastavit ???
Sice s ročním zpožděním :D Pokud se nepletu je to rezimu LIVE MODE kde se to dá nastavit.Je to ale na úkor baterek v čidle.Posílá údaje častěji a zkracuje se jejich životnost.
Jinak ten firmware tam nejde nahrát a na stránkách výrobce vůbec takový firmare nenabízí.Je to podle mě na jinou stanici.
Břeclav - Poštorná 165 m.n.m
OREGON WMR 200
Meteostanice WS2 - 550 vrácena v záruce...Nedoporučuji ani úhlavnímu nepříteli...
http://www.pocasi-breclav.cz/
Amon

Příspěvek od Amon »

Zpoždění nevadí :-)
Live Mode funguje jen při stisku tlačítka. Potom stanice začne komunikovat s čidlem. Baterky to tedy fakt žere, ale ani bez Live Mode tam kvalitní baterie nevydrží tolik, kolik uvádí výrobce (snad polovinu). Kdyby to šlo připojit přes kabel, neváhal bych (mám ho na střeše a fakt mi nebaví tam pořád lézt). Normálně by to mělo fungovat jako ostatní stanice - tedy bez zásahu (bez stisknutí toho tlačítka) a stanice by měla zobrazovat data v intervalech, které výrobce uvádí. V režimu Live Mode se dá nastavit jen to, v jakém časovém rozmezí bude funkce Live Mode k dispozici a v jakém ne (celkem nepochopitelné nastavení, když může být k dispozici stále). Mám tedy nastaveno od 8:00 do 8:00 - tj. že je připravena nepřetržitě a kdykoli mohu spustit (jenže se musím zvednout a dojít k ní - spustí se pouze stlačením tlačítka, jinak je stanice v normálním módu a zobrazuje v těch ubohých 2.5 min. intervalech.

Firmware funguje normálně - zkus podle přeloženého návodu. Já jsem nedávno stanici reklamoval a byla mě vyměněna. FW šel instalovat na obě bez problémů a to všechny verze co na těch stránkách jsou (nebo byly). Jinak tyto stránky jsou dodávané výrobcem !!! Máš tu adresu přiloženou v návodech na tom zvláštním papíře. Takže je to oficiální FW (ne nějaký neofiko). Alke ani to neinstaluj - nic nového jsem v aktualizacích nenašel a všechno je úplně stejné (nepíšou tam, co je v nich nového, nebo opraveného - vůbec nic).

Jak jsi se stanicí spokojen ?

(Já už jí za jeden rok provozu posílal 2x k reklamaci - 1x závady na stanici (nefunkční napájení baterií - asi kontakt a k tomu mi přestala svítit polovina displeje) a 1x závada na kombisenzoru (přestalo reagovat čidlo slunečního záření). Takže z jednoho roku používání byla stanice 2 měcíce mimo :( Tím pádem neplní svojí sekundární funkci - dlouhodobého sledování počasí. No snad už bude v poho.
Přeji bezproblémové užívání a hlavně bezporuchovou stanici !!!
Zipík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zipík »

Uff já ji mám teprve 14 dní a zatím spokojenost.Teď zápasím s WD a posílání na FTP.Jinak zatím jsem v testovacím provozu.Možná si kabel natáhnu a pošlu po něm 4,5V a baterie odstraním.S tím by neměl být problém.Doufám jen, že budu mít bezproblémový kousek.Zatím mě jen vadí špatné vyhodnocování vnitřní teploty, která je asi o 1 stupeň vyšší a někdy dokonce až o 1,5 stupně :( Vnitřní vlhkost to taky ukazuje skoro o 10% míň.Venkovní senzor ukazuje vlhkost v pohodě a teplotu nemám ještě pořádně otestovanou.Ten vítr mě zase až tak moc nevadí ale obsence možného nastavování doby času zasílaní dat mi taky trochu vadí.
Ten Live mode vyzkouším a uvídím jestli na tom budu stejně...
OREGON WMR 200
Meteostanice WS2 - 550 vrácena v záruce...Nedoporučuji ani úhlavnímu nepříteli...
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

Nedávno jsem tady recenzoval tuto stanici a nadával na nepřesné měření vnější vlhkosti. Světe div se, po zahoření nyní měří vlhkost přesně podle profi stanice ČHMÚ Praha Libuš - asi zvětral anikorozní nátěr na chipu... :?: :wink: O protažení napájení místo baterek jsem taky uvažoval, já bych zase potřeboval oddělit sluneční čidlo a přenést jej na střechu, kde nejsou žádné stíny. V záruce do toho ale nejdu. :? Vnitřní teplotu a vlhkost mi měří od počátku dobře, nebo minimálně shodně s WS-3600.

Jinak naprostá spokojenost až na zbytečnou složitost programu Weather Display a debilní USB přenos, který občas vypadává (mám ho prodloužený přes LAN adaptér).
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
kocurekp

WS2-550 a nastavení WD

Příspěvek od kocurekp »

Nejen Zipíkovi dlužím screenshoty s nastavením WS2-550 pod Weather Display - tady je základní nastavení FTP. Používám minimum uploadů grafů a tabulek, protože mám prehistorický notebook, který tak tak stíhá samotný logging dat...
ftp01.gif
ftp01.gif (29.49 KiB) Zobrazeno 14731 x
ftp02.gif
ftp02.gif (27.81 KiB) Zobrazeno 14737 x
ftp03.gif
ftp03.gif (27.35 KiB) Zobrazeno 14729 x
Naposledy upravil(a) kocurekp dne 25 srp 2009, 15:21, celkem upraveno 1 x.
Pavel Kocúrek
kocurekp

Příspěvek od kocurekp »

Poslední 2 obrazovky:
ftp04.gif
ftp04.gif (27.9 KiB) Zobrazeno 14707 x
ftp05.gif
ftp05.gif (15.98 KiB) Zobrazeno 14708 x
Pavel Kocúrek
Zipík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zipík »

Díky moc za fotečky.Už se mi to podařilo díky Jirkovi a podlouhém úsilý přes skype nastavit.Určitě to ale pomůže ostatním lidem, kteří s tím zápasí stajně jako já.Holt začátky jsou těžké :) Ještě jednou díky

Ještě se vrátím ke stanici.Takže Live mode funguje jen 20 sekund po stlačení tlačítka...Je to tak i u vás?USB občas taky zazlobí (restart PC, pak se stanice někdy nespojí pomůže vytáhnout usb a opět zasunout) ale pokud je připojená vše jede v pohodě.Stává se mi, že stanice zůstane rozsvícená.Večer jsu spát a je zhaslá ráno vstanu a stanice svítí :?: Musím vytáhnout adaptér a dát zpět do zásuvky.Stanice v provozu na baterie nesvítí a stává se mi, že po asi 3 hod. přestane komunikovat s venkovním čidlem :x Naposledy včera a čidla mi 5 hodin nejely :x Jinak jsem spokojený a to se u mě zas tak často nestává :mrgreen:
OREGON WMR 200
kocurekp

Příspěvek od kocurekp »

Live mode je opravdu jen na vyžádání a funguje těch 20 sekund. Tu funkci stejně moc nepoužívám, protože důležitější je pro mě vývoj v grafech a průměry z WD. Zkoušel jste nastavit osvícení v menu Lighting? Tam je možné nastavit, jak dlouho bude stanice rozsvícená, než zhasne - od sekund přes minuty po trvale. Na baterky nesvítí nikdy, to je fakt. Mě to neblbne - možná ale máte starší verzi firmware, zkuste ji kdyžtak aktualizovat. Já jsem měl z výroby starší 1.8.

http://www.elv-downloads.de/downloads/w ... 50_v19.zip

Čidla máte jak daleko od stanice? Pokud je to přes více zdí, může to být problém - nebo to může rušit jiný spotřebič v blízkosti (mobil, pc, atd.) Já mám čidla na zahradě cca 20m a jen přes jednu zeď, tak mi to nevypadlo ještě ani jednou... Co mi ale blbne, je USB připojení ve WD - občas vyhodí request handle error hlášku a WD se zasekne - musím ho přes Taskbar killnout a spustit znovu. Dělá to nahodile - někdy to jede 3 dny v kuse, jindy jen půl hodiny... Ve fóru k WD se stejné problémy s USB objevují i u jiných stanic / dataloggerů, prý pomáhá odstínění kabelu na obou koncích feritovým jádrem. Chystám se na to. Dejte vědět, jestli vám to taky občas padá, pokud ne, byl byste jeden z mála... :D
Pavel Kocúrek
Odpovědět

Zpět na „Provoz elektronické meteostanice“