Michal Geryk píše:Při povodních 2002 napršelo na
Cínovci 12.8.
312 mm za 24h

- nevíte někdo, jaký je rekordní denní úhrn srážek v ČR?

Dle tohoto zdroje napršelo 29.07.1897
345 mm/24 hod (
Nová Louka). Což by měl být rekord absolutní.
Díky za zajímavé vysvětlení - ještě bych se rád poptal na pár upřesňujících informací...
Ona výše uvedená tabulka má dvě chyby - sumarizaci S24 8-7 hodin počítá špatně, kolonka 8h patří ještě k minulému dni a ne novému (zřejmě jen v letním čase).
Tady tomu přestávám rozumět

Jsem měl za to, že ty údaje jsou pro aktuální den -
čili když se podívám na tuto tabulku, tak tam přečtu co během toho 02.08.10 spadlo.
A tu sumarizaci S24 8-7 jsem myslel, že je to sumarizace úhrnů za předcházející den, za nějaké období, ale nějak se nemůžu dopočítat z předešlého dne za jaký je to časový úsek. Jestli to nesouvisí s tím, jak píšete, že to počítá špatně

A tou kolonkou 8h myslíte co přesně? Myslel jsem, že jednotlivé hodiny odpovídají právě aktuálnímu dni měření...
A ještě jedna věc -
úhrny 2.8.2010 jsou za klimatologický den 1.8.2010!
A to se vztahuje k údajům z radarových+pozemních vyhodnocení?
Čili když mám mapu k 02.08.10, tak jsou to srážky od 01.08.10 00:00 do 01.08.10 23:59 ? Chápu to dobře?
A ještě jedna věc - na Dni otevřených dveří v Porubě mi bylo řečeno, že mají meteorologové obrovský problém s přesností měření srážek hlavně na horách, kde při silném větru srážky do srážkoměru nechtějí padat - vítr dešťové kapky často vynáší nahoru místo dolů - všechny údaje máme brát s rezervou...

A co teprve měření srážek ve formě sněžení či mrznoucího deště třeba v kombinaci se silným větrem...
Tady by mě i zajímalo, jestli i měření ČHMÚ používá v těchto méně dostupných oblastech např. totalizátory na měření úhrnu. Nebo jsou dnes už sofistikovanějších přístroje na vyhodnocování úhrnu v horských oblastech? Jinak souhlasím, že v těchto podmínkách je to měření o něčem jiném a daleko náročnější.
Děkuji za případné odpovědi.