Aktuální počasí - červen

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
RNDr.
Meteostanice: DAVIS VANTAGE PRO 2

Re: Aktuální počasí - červen

Příspěvek od RNDr. »

Tak aktuálne máme úplne jasno a svieti slnko. Aktuálne je 24,3°C, fúka JJZ vietor v priemere 1,7 m/s a zatial max.náraz 2,7 m/s. Rosný bod až 19,8°C.

Tmin včera: 20,8°C
Tmax včera: 30,6°C
Tpriemer: 25,7°C
Max.náraz vetra: 7,2 m/s
Maximálny rosný bod dosiahol až 22,2°C takže bolo velmi dusno, ale búrok nikde, ani Cu humilis sa nevytvoril. :?
Dnes Tmin: 17,2°C
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
Včera letošní rekord 31°C, vzhledem k mému zdraví( invalidní astmatik ) o takové počasí nestojím ale jinak mě takové extrémy moc zajímají.
V noci bylo „jen“ 19°C, dusno, nemohl jsem to udýchat. Dnes dusno.

Astronom fractal správně píše o astronomické noci, na území Česka je trvale astronomická noc jen na pár kilometrech pod Vyšším Brodem. Sklon zemské osy se ale nepatrně sklání.
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Pátek jasně nejteplejším dnem roku s Tmax +31,1°C (nový rekord pro tento den), denní průměrná teplota přes 23°C. Dnes nad ránem se nám tu zatáhlo, Tmin nešla pod +15,7°C (v 5:19 SELČ). Během dopoledne střídavý boj mezi sluncem a oblačností s výslednou dosavadní Tmax +25,2°C v 9:36.

Aktuálně v 10:55 teplota +24,6°C, vlhkost 67%, rosný bod 17,3°C. Tlak vzduchu 1007,9 hPa (setrvalý stav), vítr J do 2 m/s, oblačno.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Instabiliter
AMS

Příspěvek od Instabiliter »

Tak u nás jsme tropický den překonali 10.6. a to 30,2°C, 9.6. bylo maximálně 29,3°C těsně před bouřkou a včera bylo 28,2°C. Po všechny dny byl těžký nedýchatelný vzduch, i když se vyskytlo několik bouřek 8.6. a 9.6., tak ty vzduch moc neočistily, naopak, vzduch byl ještě horší. :shock: Vládnula zajímavá atmosféra, připadal jsem si spíše jako někde na Floridě s tím vzduchem a bouřkami. Škoda že se tu není kde vykoupat všechny rybníky jsou bahnité, zapáchají, a na březích se hromadí odpadky. :cry:
Dnes máme aktuálně skoro zataženo ale stále dusno a teplota 27,5°C. Počasí se tváří jako by měla přijít bouřka, bohužel ale asi nic nebude :( ,což se moc v červnu nestává, aby po vedrech nepřišla bouřka. Spíše mám podobné situace zažité po delších, suchých a horkých obdobích na konci srpna a v září (například v roce 2003). Nyní to zas vypadá na nekonečnej řetězec chladnějších dní. Snad ještě budou podobně teplý dny, rád bych si vyjel o prázdninách někam k vodě, až bude víc času než je teď.
Jako doplnění nějaká videa z bouřek 8. června z Plzně a 9. června z Toužimi:
http://www.youtube.com/watch?v=QtyBHvECjpM , http://www.youtube.com/watch?v=TejoP3AB ... re=related

Jinak moje pozornost se soustřeďuje k severnímu obzoru, kde by mohla být viditelná kometa C/2009 R1 McNaught, bohužel dost bude vadit zář ze Slunce nízko pod obzorem přes celou noc. Pokud již toto téma padlo, tak se omlouvám, stejně se musim omluvit i tak za offtopic. 8)
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včera bylo o5 slunečno jasno až polojasno, jen přechodně oblačno, beze srážek. První tropik letoška s Tmax 31,4°C Tmin 18,5°C, vítr Z-Jz do 5 m/s, odpoledne s nárazy až 9 m/s.

Aktuálně 16:10 zataženo, přeháňka ObrázekObrázek 22,8°CObrázek Z do 1 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Tady neskutecny vedro, hlavne v nizsich polohach. Dnes jsem byl na vylete na kole v polohach okolo 600m, tam bylo takove pomerne slusne letni pocasi. Jakmile jsem vjel na hanackou rovinu, uderila horka vlna a byl jsem rad ze jsem vubec dojel dom. Relkl bych ze v tech polich muze byt i okolo 35 stupnu celsia.

TMax 32,6 °C v 3:37 PM
TMin 19,8 °C v 3:39 AM (!), podobne jako vcera se opakuje presne 12h interval mezi extremy dne.

Aktualne 31,6 °C
Oblacnosti je trochu vice, rano stratus, pak jasno, odpoledne cumulus congestus, a ted vidim cumunolimbus vzdaleny asi 100 km na sever, podle radaru silna bourka s krupobitim.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky

No, já to zatím moc na bouřky nevidím, snad něco přitáhne v noci, ale klidně se může stát, že to půjde nasucho, skoro, za doprovodu nízké oblačnosti a pár kapek deště či mrholení. To je zde dost časté po vlnách veder, zpravidla prší na dalších studených frontách, resp. na vlně fronty první.

Včera max na 33, tedy absolutní letošní rekord, minima včera na 17, v 8 hodin 24, večer 24 taktéž
Padla tedy tropická noc, min někde mezi 20-21 :( Nejde vyvětrat, přes zateplení v bytě už je 26 a to jsme v přízemí :|
Dneska ráno 25, ale nástup tepla přes den pomalejší, max tedy "jen" 29. Neochotně se ochlazuje, nyní je 28.
Po oba dny skoro jasno až polojasno, dneska je díky prachu v ovzduší slušný zákal. Dnes oblaků méně, jen nad Beskydami kupovitá oblačnost.

Uvidíme, jak dopadne noční fronta - nečekám nic moc mimořádného, jestli přejde bouřka, tím lépe, vzduch je zaprášen, byť prach je pod limitem, ale nějakých 35-40 mikrogramů v tom vedru stačí úplně. :|

zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
Dnes rekord 32°C, odpoledne bylo skoro zataženo ale po 16 hod. se vyjasnilo a byl rekord.

Pro astronoma „Instabilitera“: Slunce bude nejníže dnes v noci (13.6.2010) v 00:50:00 hod (-17°23´22´´) a to je dost, kometa C/2009 R1 McNaught bude v souhvězdí Persea ve výšce asi 8°30´, (platí pro 49°35´N, pro Toužim to bude o 30´ výše ale Slunce bude schované o 30´ méně. Zkusím ji najít ale myslím, že očima ji neuvidí nikdo, možná později, je to opět mediální humbuk.
RNDr.
Meteostanice: DAVIS VANTAGE PRO 2

Příspěvek od RNDr. »

Takže máme po silnej búrke, krúpoch, húlave. Max.intezita zrážok dosiahla 132,4 mm/hr a spadlo 7,4 mm zrážok, max.náraz vetra 17,4 m/s, priemer 6,1 m/s z JZ :twisted: :D
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
dnes opět teplo, Tmin 15,8 a Tmax 29,7, ale večer už přece jen o trochu chladněji než v minulých dnech, aktuálně 19,8 v 22:45. Přes den tedy polojasno, k večeru až zataženo a pár pokusů o přeháňky - jen pár kapek. Vzhled oblohy nicméně naznačoval, že už jsme na té "chladnější" straně fronty, večer oblačnost klesla na hřeben Ostrého.
Jedli jsme první jahody.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Dnešním dnem pořádně začal a zřejmě už i skončil letošní maraton pořádných bouřek. Tuhle supercelu už nic nepřekoná, a to možná i několik jednotek let. :) Tak jak to vypadalo celý den bídně, tak to nakonec dopadlo ohromě. Bohužel asi jenom pro mě, region je pěkně poničen. O tom za chvíli. Jednoduše, supercela, která se táhla Vysočinou, na poslední chvíli pořídila jižní odnož a tou naplno zasáhla Třebíč. Hezky bude vidět průběh na fotkách. Přišel velmi silný přívalový déšť se šílenou intenzitou, viz. foto. Doprovázel ho rovněž šílený vítr, v nárazech 25 m/s jen to lítalo. To soudím podle popelnic, které byly rozházeny všude. Po chvilce se přidaly prvotní kroupy o velikosti do 8 mm. Na závěr bouřky, to bylo asi 15 minut od začátku, začaly padat kroupy docela hustě a ojediněle i 15 mm velké. Během chvilky spadlo podle mého srážkoměru asi 15 mm, ale s horizontálním přívalákem na začátku bouřky by to asi správně dalo 20-25 mm. Po bouřce houkali hasiči, vypadával proud, valila se z kopců voda. Fotil jsem jenom před domem. Co se děje po bouřce:
- trať 240 nesjízdná (asi stromy), na babitronu je, že Rožmberk dojel v 19:25 včas do Náměště a potom už informace nejsou
- náhradní busy nejezdí - nesjízdné silnice
- brácha jenom po cestě z nádraží viděl poničené schody, uzavřený most přes řeku
- logicky je řada komunikací poškozených, jsou zaplavené sklepy atd.
- rozsah možná uslyšíme zítra ve zprávách, zasáhla nás nefalšovaná supercela, to jsem asi aktivně pozoroval poprvé
Po supercele nás olizuje pásmo bouřek z Rakouska, až stovky CC, výrazně méně CG, stále poprchává. Srážky od první bouřky 33 mm zaznamenaných, ale bude to podstatně víc v reálu, soudě ke 45 mm. Dnešní maximum 29°C a v 22:52 je zataženo, poslední blesky, hromy, pršet už skoro přestalo, 18°C (otepluje se!).
FOTO:
http://yves13.rajce.idnes.cz/Supercela_ ... 010/#album
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Vichr

Příspěvek od Vichr »

U nás se jihozápadní proudění projevuje vždy výrazně vysokými teplotami, takže máme za sebou 4 tropické dny (od středy dodnes). Nejvyšší maximum bylo dosaženo ve čtvrtek (33,1) a včera (32,6). Průměrné denní teploty se pohybovaly kolem 25 stupňů :!:, ale tropická noc nepřišla (minimum vždy mezi 16-17). Co se týče bouřek - začátkem týdne (pondělí, úterý) byly malé lokální bouřky v odpoledních hodinách. Dnes přešla bouřka kolem osmé hodiny večer. Pršelo intenzivně, ale jen asi 10 minut. Srážky řádově několik mm. Poté se ještě honily malé bouřky po okolí.
Po těch desetistupňových "vedrech" začátkem června mi nejméně den trvalo, než jsem si zvykl na letní počasí. Teď už mi ani ta třicítka nepřijde tak drsná, i když...nemusel bych to. Podle předpovědi se ovšem vracíme "do reality".

Zdravím
Vichr
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.I u nás už je po frontě s +16 stupni ve 23.hodin.Jak slibovaly modely,byla dnes přes den u nás trochu nižší teplota +28 st,pořád ale pěkně,ráno oblačno,přes den až skoro jasno.
Bouřky vyšly přesně podle předpokladů.U nás nic,jen večer postupoval pás slabých přeháněk ze SZ Čech.U nás zesílení jevů,zřejmě postupem do teplejšího vzduchu,slušně sprchlo s několika výboji,nejblíže 3 a 2 km blízko.
Doufám,že tímhle léto nekončí.Další dny to bude opět bída..
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravim,
ja zazil take jeden z nejzajimavejsich dnu za nekolik let. Jsem v Jesenikach ale nejprve k situaci v Podivine. Rano 20,4 C, tedy tropik. Pres den nejtepleji tento rok 33,6 C. Odpoledne mi srazkomer napocital jeden impuls a dal nic, tak nevim jestli neodesel do vecnych lovist, ci bleskem? No uvidime az zitra prijedu.

Tady v J. jsme delali u tchyne krovy na strese. Od rana hic i kdyz mraku vic, pres poledne ale zcela jjasno. Odpoledne se pak nahle prihnala silna borka, bleskove slaba ale behem sekund jsme byly durch, ja mel jen kratase, tak nemelo moc co promokat. Pak prisli kroupy v prumeru kolem 2 cm, ploche jako velka cocka. Hrozne to stipalo do zad a z vedra byla naraz docela kosa. V tom vsem jsme pobyhali po strese a zakryvali ji plachtou. No celozivotni zazitek. Bohuzel fotit nebylo kdy. Odpoledne oblacno ale skoro bez deste. Nastesti. Spim opet venku pod pergolou a v dalce se krasne blyzka.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

V Třebíči spadla utržená střecha na osobní auto, zraněni byli tři lidé. V obci Okřešice se protrhla hráz rybníka, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Energetici evidují několik desítek poruch na nízkém napětí, nejpostiženější je jimi Třebíčsko. "Dá se očekávat, že některé výpadky potrvají až do ranních hodin," sdělil ČTK mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha.
.... no zítra se asi máme na co těšit....
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“