Dnešním dnem pořádně začal a zřejmě už i skončil letošní maraton pořádných bouřek. Tuhle supercelu už nic nepřekoná, a to možná i několik jednotek let.

Tak jak to vypadalo celý den bídně, tak to nakonec dopadlo ohromě. Bohužel asi jenom pro mě, region je pěkně poničen. O tom za chvíli. Jednoduše, supercela, která se táhla Vysočinou, na poslední chvíli pořídila jižní odnož a tou naplno zasáhla Třebíč. Hezky bude vidět průběh na fotkách. Přišel velmi silný přívalový déšť se šílenou intenzitou, viz. foto. Doprovázel ho rovněž šílený vítr, v nárazech 25 m/s jen to lítalo. To soudím podle popelnic, které byly rozházeny všude. Po chvilce se přidaly prvotní kroupy o velikosti do 8 mm. Na závěr bouřky, to bylo asi 15 minut od začátku, začaly padat kroupy docela hustě a ojediněle i 15 mm velké. Během chvilky spadlo podle mého srážkoměru asi 15 mm, ale s horizontálním přívalákem na začátku bouřky by to asi správně dalo 20-25 mm. Po bouřce houkali hasiči, vypadával proud, valila se z kopců voda. Fotil jsem jenom před domem. Co se děje po bouřce:
- trať 240 nesjízdná (asi stromy), na babitronu je, že Rožmberk dojel v 19:25 včas do Náměště a potom už informace nejsou
- náhradní busy nejezdí - nesjízdné silnice
- brácha jenom po cestě z nádraží viděl poničené schody, uzavřený most přes řeku
- logicky je řada komunikací poškozených, jsou zaplavené sklepy atd.
- rozsah možná uslyšíme zítra ve zprávách, zasáhla nás nefalšovaná supercela, to jsem asi aktivně pozoroval poprvé
Po supercele nás olizuje pásmo bouřek z Rakouska, až stovky CC, výrazně méně CG, stále poprchává. Srážky od první bouřky
33 mm zaznamenaných, ale bude to podstatně víc v reálu, soudě ke 45 mm. Dnešní maximum
29°C a v 22:52 je zataženo, poslední blesky, hromy, pršet už skoro přestalo,
18°C (otepluje se!).
FOTO:
http://yves13.rajce.idnes.cz/Supercela_ ... 010/#album