Aktuální počasí v ČR - duben 2008

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - duben 2008

Příspěvek od Tom »

Dnes po většinu dne oblačno bezesrážek přechodně polojasno. T max. +20.6C.Jižní Morava bývá tradičně sušší než ostatní kraje v ČR.Takže suchost u nás mě ani moc nepřekvapuje :D .Když u nás prší tak vše jde S směrem Brno a dále na sever.Z okna vidím tak 15 km a tam vždy zataženo a déšt tady nic.S bouřkami je to to samé vše směr Brno -sever no jo Drahanská vrchovina a spol. :D :D
TomasBurt

Příspěvek od TomasBurt »

Omlouvám se, že asi několik z vás opět naštvu, ale musím se pochlubit. Dnes jsme měli v Nejdku další bouřku. Tentokrát stihla přijít ještě za denního světla (v 19.00), takže se naskytl opět zajímavý obraz: typicky letní obloha (mohutný Cb na JZ, jinak Cu con všude kolem) a přitom ještě zimní krajina - ne že by tu ležel sníh, ale stromy jsou pořád úplně holé jako v zimě. Co se týče bleskové aktivity, nebyla bouřka tak silná jako v pátek (tentokrát "pouze" 1-2 blesky za minutu), ale krupobití bylo mnohem silnější - padaly poměrně měkké kroupy (něco mezi vločkami a kroupami) o velikosti 1-2 cm. Napadl toho zhruba 0,5 - 1 cm. Přesto srážkový úhrn bude určitě nižší než v pátek.
Janek

Příspěvek od Janek »

TomasBurt píše:...ale krupobití bylo mnohem silnější - padaly poměrně měkké kroupy (něco mezi vločkami a kroupami) o velikosti 1-2 cm. Napadl toho zhruba 0,5 - 1 cm. Přesto srážkový úhrn bude určitě nižší než v pátek.
:evil: :shock: :evil: :x :evil: :o O bouřku skoro nejde, ale zas ty kroupy - 1-2 cm... :( A to byla bouřka s odrazy "jen" 52-54 dBz. Zdá se, že máte v těch bouřkách mnohem výraznější výstupné proudy; a vlastně i ty sestupné (že ty kroupy nestačí o tolik ztát)! Opravdu od německého Středohoří na V až někam po Pardubický kraj je výrazná "kroupová oblast"!
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Dnes krásný jarní den. Ráno jsem byl s rukou u doktora (Tmin -0,8°C, mírný "šedivák") a zpátky jsem se vracel pěšky už v košili s krátkým rukávem při teplotě nad 10°C. Keře kolem cest se zelenají, zlatý déšť kvete všude na plný výkon, do týdne nám pokvete švestka. Pěkného počasí jsme využili k uhrabání pole a vysázení cibule, vysetí mrkve, ředkve a hrachu.
Odpolední teplota v 15:00 byla +16,7°C (zatím 2. nejteplejší den roku), Tmax pak +18,7°C. Tlak 1012 hPa. Ráno jasno, posléze až polojasno kolem poledne (Cu hum až Cu con). K večeru ubývání oblačnosti, nyní v 20:15 jasno, bezvětří, teplota +9,1°C.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Dnes další pěkný den-maximum +14 st,minimum -1 st ,příz min -5 st.a jen se potvrzuje stará pravda,že dokud nejsou maxima přes +20 st,může tady mrznout kdykoliv,stejně tak dokud je nahoře bílo.
Když už jste u toho stěžování...Nechcete si se mnou vyměnit zdejší podhorskou sněhovou ledárnu ? Pro své starší kosti bych uvítal sušší,teplejší oblast.Jižní a jihovýchodní oblasti naší republiky vypadají počasově pro mne skoro ideálně,i když tak nějak asi patřím ještě kousek jižněji.
Zpět k počasí:Zhoršení počasí dnes k nám nedorazilo,jen teď večer na západě pásy cirovité oblačnosti,ze které sem tam ční věže kupovité oblačnosti.Za skoro jasné oblohy zatím teplota rázně klesá 19:45 + 8 st.
supercela
Meteostanice: Watson W - 8681
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od supercela »

Ahojte! Tady taky buřka jako v Nejdku. Kroupy 2-3cm, blesky nic moc, bylo to dost nečekané.Kroupy taky nebyly ty tvrdé korály co ničí auta a skleníky, spíš takové sněhové kuličky. Letošek je dost výjimečný, my tu moc bouřek nemíváme ale letos už 3. Jsem zvědav co v létě.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Ale jo, já vám ty bouřky přeju... :D . Dnes byl další krásný den. Cumuly se sice místy v okolí změnily až v Cb, ale byly to velmi nevýrazné a málo vertikálně vyvinuté mraky.

Tmax +17°C

Sucho trvá, přesto na pocasi.chmi.cz je toto: "V průměru je ale duben teplotně zatím normálním měsícem
(přibližně půl stupně nad dlouhodobým průměrem), srážkově slabě nadnormálním
(přibližně 130 % normálu)."
No nic, nemá cenu si stěžovat a třeba už zítra přijdou vodní přívaly...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Janek

Příspěvek od Janek »

supercela píše:Ahojte! Tady taky buřka jako v Nejdku. Kroupy 2-3cm, blesky nic moc, bylo to dost nečekané.Kroupy taky nebyly ty tvrdé korály co ničí auta a skleníky, spíš takové sněhové kuličky. Letošek je dost výjimečný, my tu moc bouřek nemíváme ale letos už 3. Jsem zvědav co v létě.
:lol: :lol: :lol: Co na tohle říct?! Ale nejhorší je to, že já si nedokážu přestavit ani ty 2cm kroupy. To musí vypadat hrozivě. Jasné, na Youtube apod. jsem viděl nějaké 5cm, ale na vlastní oči to musí být neporovnatelně fascinujičtější zážitek?! Zítřku nakonec i věřím. Čekám na vyjádření Adiho; ten tyhle situace zná dýl než já... :)
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

Janek píše:
supercela píše:Ahojte! Tady taky buřka jako v Nejdku. Kroupy 2-3cm, blesky nic moc, bylo to dost nečekané.Kroupy taky nebyly ty tvrdé korály co ničí auta a skleníky, spíš takové sněhové kuličky. Letošek je dost výjimečný, my tu moc bouřek nemíváme ale letos už 3. Jsem zvědav co v létě.
:lol: :lol: :lol: Co na tohle říct?! Ale nejhorší je to, že já si nedokážu přestavit ani ty 2cm kroupy. To musí vypadat hrozivě. Jasné, na Youtube apod. jsem viděl nějaké 5cm, ale na vlastní oči to musí být neporovnatelně fascinujičtější zážitek?! Zítřku nakonec i věřím. Čekám na vyjádření Adiho; ten tyhle situace zná dýl než já... :)
no fascinující to je pokud to neničí auta, skleníky, okna a ze keřů a stromů nezůstanou a ž 2/3 listí na zemi. Já mám slušnejch cca 8 cm zážitek a to stačí, teď když už mám stanici, tak bych to radši ani neriskoval, co by z toho zbylo :lol:
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Co se týče budoucích srážek jsem stále více skeptický. Výškové prodění nabírá směr od JV k SZ,byť se dnešní ranní obloha tvaří na srážky přívětivě, vypadá to na "hrady", avšak toto není zcela spolehlivý ukazatel. Ostatně modely dávají nejvíce srážek do oblasti východních Čech, na SV Moravy a do Slezska prakticky nic.
Pro Janka - Někde kdysi dávno jsem slyšel něco o karvinských sakurách, avšak není to nic konkrétního, jak pokvetou rád se příjdu podívat :-) z panelákové pouště.
Co se týče krupobití ony kroupy ze srpna 2000 jsme zde již probírali. Obecně vzato v posledních létech krupobití a obecně bouřek u nás na SV ubývá, je to potvrzený trend, všímá si toho i atlas podnebí ČR. Podobné je to s mlhami. Osobně soudím, že je to dáno změnou proudění, tzn. více převládají J,JZ a Z situace, z kterých díky srážkovému stínu Jeseníků, Beskyd a vrchovin okolo .-) prostě málokdy něco přijde a mlhy se zde díky orografii při těchto situacích nevytvářejí.
Severozápadní a severní situace kdysi tak časté jsou spíše popelkou a kýžené srážky s zajímavými povětrnostními jevy prostě nejsou.
Jiná situace je při střihu větru, (nahoře jižní směry, dole severní až severovýchodní), ale tyto nebývají poslední dobou nijak časté, v zásadě poslední podobná situace zachránila srážkové úhrny u nás v září, jinak by rok skončil beznadějným suchem.
sucho ovšem tu je a bez debat - se týká v obecné rovině východní části republiky, přičemž na SV je deficit největší, neboť zdejší příroda je stavěna na vyšší úrny, než třeba na jižní Moravě.

Včera jinak ráno mrazík, ovšem v 8 hodin již bylo 5 stupńů, přes den stupńů 18, dopoledne polojasno, přes den oblačno, zase beze srážek, byť se zdálo, že někde severně od Orlové musí někde pršet. Přes den až dusno, večer však vyloženě příjemně :-) Dusno však bývá zde velmi často, neboť je dáno mezi jinými i znečištěním ovzduší, nikoliv jen tlakem vodních par.
:( :( :(

Asi tak
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Na monitoringu sucha, respektive na indexu nebezpečí požárů tady: http://www.chmi.cz/meteo/ok/fire.html je dobře vidět, že východ ČR je na tom srážkově dost bídně, akorát tato mapka je dost zjednodušená. Dnes to aspoň někde vypadá srážkově nadějněji a myslím, že se vyvrbí i nějaká bouřka, ale asi žádný velký bouřkový komplex - uvidíme.

Tmin dnes ráno +6°C a jsou tu po ránu pěkné věže Cu med, Cu con, na obzorech i Cb.

Potvrzuji výrazný úbytek padání krup (a zřejmě i silnějších bouří) na východě podle "Atlasu podnebí ČR" - je tam krásný graf.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

hujec včera odpoledne polojasno až oblačno, postupně večer až zataženo a přidal se déšť, kolem nás i nějaké bouřky, ale přímo nad TP nebyla žádná :cry: mno snad jindy :) srážky 3,1 mm + teď za ráno asi 0,5 mm Tmax 20,0°C Tmin 2,5°C vítr prom. do 4 m/s, večer spíše V přechodně zesílil až na 7 m/s s nárazy do 9 m/s
aktuálně zataženo, slabý-občas mírný déšť
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes je lehce oblačno aktuální teplota +11.9C.Jak jsem psal níže o srážkách tak se stalo opět to samé.Ráno jsem byl v Brně a tam slabý déšt.A přijedu k nám domú a nic ani kapka svítí slunce vzdálenost cca 15 km.Takže opět se naplnilo pravidlo Brno déšt u nás nic :D :D :D
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

Zdravím z Prahy. Včerejší Tmax +19,3°C a dnešní Tmin +8,9°C. Bez bouřek a beze srážek. Aktuálně je již zataženo, každou chvíli čekám, že zaprší. Ještě ohledně srážek a JV-SV republiky - zvláštní, jak vás to tam míjí, když všude okolo je průměr normální až nadnormální. Třeba takový balkán v posledních dnech - stačí se podívat na satelitní snímky, ale v podstatě už od Rakouska kousek pod Jižní Moravou bylo oblačnosti i srážek více. Já myslím, že to přijde... :)
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Dneska nad ránem jedna taková drobná úchylka nad Větřkovicema. Silná, ale velmi krátká přeháňka, která dala necelé 2 mm. Nyní sleduji poměrně rozsáhlý vývoj Cb na západ od nás, jenže postupují k západu :?. Kontinentální klima, je kontinentální klima, rozdíly mezi V a Z ČR se zdá čím dál víc zvětšují.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2008“