Moderátor: Moderátoři
Přes Přerov a okolí neprošla v posledních letech zatím žádná supercela co sleduji bouřky pozorněji a kroupy tu jednou v létě při jedné zcela lokální bouřce padaly o max. velikosti 2-3 cm a ne moc hustě, jinak tady taky padají o velikosti 0,5 cm až 1 cm a to ještě zřídka... V novém Atlasu podnebí ČR je mapa počtu dnů s kroupami a Přerov se řadí do té podprůměrné polovinyJanek píše:Ach jo, vy mě chcete zas naštvat!Skoro pláčete nad 1cm kroupami. To já viděl největší při té bouřce z 14. 6. 2007 - jen asi 0,5 cm! No a co se týče supercel, tak tu aspoň od mého krátkého pozorování taky viděna jen jednou, a to minulý červenec při té SC jdoucí až k Přerovu; v mobilu mám krásnou fotku kovadliny s mammaty. To jsem se dozvěděl až doma, že šlo o SC.
Adi, jaké Vy máte zkušenosti s kroupami? Je tento region nějaký chudý na kroupy, nebo co?! Nepočítám kroupy z roku 2000 v Orlové a Havířově - Šumbarku.![]()
Jinak dneska počasí celkem ušlo až na nedychatelnost; vál dosti čerstvý SV vítr, takže smrad šel pro změnu z Katowické oblasti.Teplota jen +7°C a přes den zprvu přeháňka, poté se zatáhlo a začalo mírně pršet asi na 3 hodiny. Úhrn půjde určitě k 10 mm!
No a na příští dny pro mě hodně zajímavé počasí při převážně S proudění, tedy pro naši oblast vlhkosti dost...