Sháním teploměr, klasický analog, kapalinový s přesností na desetinky stupňů s rozsahem -40 až +50.
Prosím

Díky
Moderátor: Moderátoři
Asi po dvou letech používání těchto přístrojů mohu bilancovat.Koupil jsem několik teploměrů od minimálních,přes maximální,po staniční.Hlavně ty minimální jsem chtěl využít pro měření přízemních teplot ve zdejších mrazových lokalitách.,ale právě s těmito měřidly byl největší problém.Když opomenu reklamaci hned po přivezení zboží-způsobené dopravou jinak perfektně zabalených měřidel,tak minimální teploměry (3 ks) trpěly neustálým trháním lihového sloupce,zasekáváním indexu a tedy měřením nesprávných hodnot.Vykoušel jsem různý způsob naklonění,jak jsem to viděl na meteorologické stanici,ale nic nepomohlo.Občas jsem některý teploměr sklepl a srovnal,brzy se však závada opakovala znova ještě výrazněji,takže minulý týden mi zbyl opět jeden funkční teploměr.Tentokrát bylo roztrhání sloupce u dvou teploměrů tak velké,že jsem musel měřidla výrzně nahřát,pro spojení sloupce.Jeden teploměr bouchl,druhý ukazuje po ztažení sloupce na desetinu přesně-jak dlouho.Už bych si to nikdy nekoupil a posílat to stále na reklamaci,nevím nevím,zvláště když to byly všechny tři kusy.Ostatní měřidla-spokojenost.Viktor píše:Podívej se třeba na http://www.exatherm.cz/ - je to firma, která se výrobou přesných teploměrů zabývá a někteří prodejci meteorologických přístrojů to od této firmy i nakupují aby dále teploměry nabízeli ve svých cenících, pochopitelně dráž. Bohužel i u "prvovýrobce" jsou klasické přesné meteorologické teploměry (tzv. staniční, někdy označované jako "teploměry pro Augustův psychrometr") poměrně drahé. Není divu, je to takřka ruční práce. Záleží hlavně, co od toho očekáváš. Tedy zda skutečně stavíš přesnou meteorologickou budku nebo zda má teploměr sloužit jen ke kontrole digitálního teploměru (umístěného nevhodně na okně) či dokonce zcela jinému účelu. To všechno ovlivňuje potřebný rozsah stupnice. Proč o tom píšu - levněji by vyšel teploměr tzv. hydrologický, který má také velkou přesnost a ač jeho stupnice není pod bod mrazu dostatečná, na cejchování či kontrolu digitálu by stačil. Také by přicházel v úvahu teploměr laboratorní (na chemikálie). Takový by se dal (mimo zakoupení nového) možná sehnat z "pozůstalosti" po zrušené laboratoři v nějakém většího podniku (strojírna, textilka, chemička) či ve škole.