Karel Marciniszyn píše:dnes to byla v Breclavi velmi pekna podivana...nejprve velmi vyrazny wallcloud - a hlavne hooodne dlouhy...nic podobneho jsem asi jeste nevidel...
Myslím, že to nebyl wall cloud, ale arcus typický pro přechod squall line, ale těžko z fotky posoudit. Jinak fotka je dobrá!
Včera se bouřky Přerovu vyhýbaly - z jedné u Olomouce se tu pořádně ochladilo a rozfoukalo.
Rozpadající se squall line dorazila kolem 22:30, ale nic moc. Blesky byly CG i CC, ale sláblo to. Vítr moc nezesílil a srážek spadlo 12 mm.
Tmax včera +30°C.
Tmin dnes +17°C.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
Tak co přišlo včera okolo 21 hod to byla síla.Náhle se zatáhlo černými olověnými mraky ,přišel déšť,vítr,blesky.Co do síly to nebylo až tak hrozné než jak to vypadalo před příchodem,ale podívaná nádherná.Napršelo 19.2mm..Dnes je oblačno t.+20C vlhkost 96%.P.S. popsat co to bylo ta typ oblačnosti si netroufnu říct to jaksi neovládám
Naposledy upravil(a) Tom dne 13 črc 2008, 12:16, celkem upraveno 1 x.
Bouřka na squall line pohybující se od západu k východu prostorem severních až středních Čech. Již ve 20:30 SELČ se projevovala tmavou vysokou oblačností na Z obzoru. Ve 21:00 bylo čelo bouřky vzdáleno cca 40 km na západ a ve 21:10 SELČ již byly pozorovatelné první blýskavice. Ve 21:18 již CG blesk (2x) jasně viditelný, venkovní teplota +20,8°C. Ve 21:20 zřetelný húlavový límec (do deseti minut zaniknul), je slyšet první hřmění. Ve 21:28 se zvedá západní vítr do 4 m/s. Ve 21:30 J vítr kolem 10 m/s, teplota vystoupila na +23,2°C. Ve 21:33 začíná krápat, maximum teploty na +23,5°C. 21:33:40 mohutný CG blesk na JZ. 21:37 stáčení větru na SZ o rychlosti 10 m/s. Ve 21:40 zesiluje déšť a vítr na 15 m/s. Ve 21:42 nejbližší úder blesku na západě, cca 1500 metrů daleko. O minutu později maximální intenzita srážek. Ve 21:48 srážky skoro ustávají, teplota +18,5°C. Ve 22:00 přestává pršet a nastává bezvětří – elektrická aktivita na východě. Od 22:02 SELČ opět intenzivně prší, ve 22:15 intenzivní modré blesky, ve 22:20 déšť definitivně ustává, ale elektrická aktivita je pozorovatelná do 23:00. Srážkový úhrn 5 mm.
Mimochodem k této bouřce právě patří snímek, který jako první postoval Karel Marciniszyn - je to pohled od Trutnova ke Krkonoším. Na něm je právě vidět húlavový límec, který jsem o něco později pozoroval i já už ve stádiu zániku.
V sobotu hned po půlnoci následovala slabá bouřka v rámci MCS (jestli se ten útvar dá vůbec tak pojmenovat). A to bylo včera co se týká bouřek vše. Sobotní Tmin +15,5°C, Tmax +25,7°C, tlak v 15:00 1010 hPa. Po většinu dne slabý JZ vítr a zataženo s občasným deštěm (dopoledne bylo oblačnosti méně). V pátek spadlo 9,5 mm srážek, v sobotu pouhých 0,5 mm.
Dnešní nedělní Tmin +12,1°C, nyní v 9:20 +19,7°C, tlak 1012 hPa. Zataženo beze srážek, bezvětří. Jsme v pásmu 2 Skywarnu, tak jsem zvědav co přinese odpoledne, zatím je až výjímečný klid.
Karel Marciniszyn píše:dnes to byla v Breclavi velmi pekna podivana...nejprve velmi vyrazny wallcloud - a hlavne hooodne dlouhy...nic podobneho jsem asi jeste nevidel...
Myslím, že to nebyl wall cloud, ale arcus typický pro přechod squall line, ale těžko z fotky posoudit. Jinak fotka je dobrá!
Včera se bouřky Přerovu vyhýbaly - z jedné u Olomouce se tu pořádně ochladilo a rozfoukalo.
Rozpadající se squall line dorazila kolem 22:30, ale nic moc. Blesky byly CG i CC, ale sláblo to. Vítr moc nezesílil a srážek spadlo 12 mm.
Tmax včera +30°C.
Tmin dnes +17°C.
Souhlasim..nechal jsem se trosku unest zazitkem z te skvele podivane...navrch s myma znalostma obcas placnu, dik za opravu
Zdravím,
tak jsem včera vyrazil pod stan do Hlohovce. Před 20 h dorazil děsivý altocumulus arcus a za ním, tmavě modro, jak ukazuje fotka níže. Je to ale foceno z ruky půlsekundou, tak je to trošku roztřepané. V podstatě je to stejná bouřka jakou popisuje výše Karel Marciniszyn. Vběhl jsem do stanu a sledoval co se přižene, vtom naprosto nečekaný náraz větru, vzal suchý písčitý povrch ze zahrádky a vrhl nám to do stanu, pak začalo pršet, takže jsme zbytek noci strávili jako na Sahaře, se stanem plným písku. Blesků nic moc většinou cc, alespoň co jsem stihl sledovat škvírkou ve stanu. Dopoledne jsme pak dorazily domů do Podivína, kde jsem nechal v přízemí otevřenou větračku, což nebylo nejrozumnější, protože stůl asi metr a půl od okna byl posypaný opět tenkou vrstvou překvapivě hrubozrného písku (kolem domu je prašná písčitá cesta). Takže jsme zhruba hodinu odmořovali celé přízemí. Napršelo 13,4 mm. Momentálně oblačno, kolem 23 °C, celkem příjemně.
Zdravím,
tak tady už můžeme bilancovat působení víkendové zvlněné SF. V pátek večer napršelo 6 mm, v sobotu během odpoledního občasného deště 3 mm, dnes v trvalejších srážkách asi 10 mm, celkem tedy 19 mm. Teplota se dnes pohybuje kolem 14, srážky ustaly po 16 hod, teď se už protrhává oblačnost a vysvitlo slunce. Kolem poledne citelně foukalo od SV, ale teď už je téměř bezvětří.
Zdravím z Lokte.Všichni se zde předháníte zážitky z bouřek a zde vůbec nic.V pátek horko,poté slabá bouřka a v so a ne déšť,přeháňky a zima jak na podzim.Včerejší Tmax +16,0st. a dnešní Tmax +15,0st. a to až večer při protrhané oblačnosti,jinak celý den +12/+13st.Dnes zataženo,od 4hodin ráno do 14hodin vkuse pršelo,napršelo 9,3mm a nyní navečer aspoň trošku líp,polojasno až oblačno,teplota nyní +14,8st.,tlak 1013,6hPa a vlhkost 69%.Pěkný zbytek dne.
Zdravím všechny z Trutnova.Páteční bouřka po horkém dni,nakonec naháněla více hrůzu když přicházela,než samotný průběh i když i ten byl velice slušný.Bouřka se rozdělila na severní a jižní větev,ale i tak na chatě kousek za Trutnovem jednou prásklo asi 1 km vzdáleně a to už nebylo nic příjemného.
Větší překvapení bylo dnes podvečer kdy nejprve kolem 17.hod vypadl z čerstvého oblaku přívalový liják na Trutnov a za hodinu poté přišla od jihozápadu výraznější srážková oblačnost se spíše ojedinělými výboji,které však práskaly velice blízko-jednou dokonce poblíž na vyvýšeninu na sídlišti rozhodně ne dále jak 0,5 km.Srážky vydatné,zesílený severovýchodní vítr se ztočil na západní až sz.Výrazně se ochladilo na +12,5 st.
Za dnesek hlasim celkem slusny pocet 4 bourky. Jednu jsem sice jen pozoroval, ale byla docela blizko, cca 10 km. Nejdrive byla jedna na SZ, ta nas tesne minula. Potom prisla zajimava bourka z JZ, pricemz primo nad nami jsem videl rozdeleni jadra bourky na dve, puvodni bourka nas jakoby minula a od ni se z wall cloudu oddelil samostany mrak ktery pak zacal nad kopcem za nami samostatne uradovat. Pak prisli 2 bourky tesne za sebou primo z jihu. Zajimave zazitky dneska.. preji dobry vecer
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Jen pro info, kdo má zájem shlédnout pár zajímavých videí ze včerejší vizuálně zajímavé bouřky, tak ať na serveru http://www.youtube.com zadá heslo creamfields a vyhledané položky si seřadí podle času vložení. Poslední příspěvky jsou s festivalu creamfields z nedalekého letiště Břeclav (Ladná), kde vichr na počátku bouřky zdemoloval asi 2 stage. Takové ukázkové video je třeba toto: http://www.youtube.com/watch?v=wRExbkHxtfw
Aktuálně 18,5 °C, 75 %, tlak 1011,4 hPa a po večerním dešti (1,5 mm) celkem svižně stoupá.
Včerejší den byl nejlepší v této bouřkové sezóně! Paráda - už jsem ztrácel naději...
Hřmělo několik hodin, byť všechny buňky se téměř trvale držely těsně východně od Přerova. Kolem 20. hodiny přešla pěkná húlava s krátkým prudkým lijákem, vítr zesílil jen mírně. Chvílemi tu byla tma jak v pytli... Blesky jeden za druhým a velmi mě překvapil CG+ blesk z odcházející buňky asi tak 200 metrů daleko...
A ke všemu jsem tu měl nad hlavou wall cloud (aspoň tak 20 minut), jen ta tuba chyběla...
Napršelo jen 13 mm, ale kousek na východ spadlo prý kolem 50 mm.
Tak včera opět bouřka 1 výboj asi 200 m od nás takže rána jako z děla jinak dala necelé 4 mm teplota max. včera okolo 29C vítr 1-4 m/s,tlak klesl na 1006 hpa po bouřce začal stoupat.Dnes ráno je zataženo beze srážek t. min. +14.9C.Vítr V-SV 1 m/s vlhkost 88%, tlak 1014 hpa srážky za tento měsíc 37.8 mm přispěly k tomu hodně četné bouřky které v posledních dnech jsou.Srážek budou mít zítra hodně na V v Zlínském a Moravskoslezském kraji kde má napršel 30-90 mmběhem zítřka,ale nějaké srážky i tady na Brněnsku budou tak něco opět přibude nejintenzivněji teď prší mimo ČR a to zejména JV Rakouska a Slovinsko např.Maribor až 90 mm Aktuální srážky v oblasti frontální vlny zde http://www.awekas.at/en/regen.php
huj tak po páteční bouřce toho víkend moc nepřinesl .. slabou bouřku v sobotu a déšť v neděli. V sobotu Tmax 22,5°C Tmin 14,6°Csrážky 5,7 mm, v neděli Tmax 15,7°C Tmin 13,4°Csrážky 4,7 mm
Aktuálně 13:15 zataženo ℔ T 19,5°C► ℔ vítr Sv 1 m/s ℔ tlak 1020,2 hPa▲ ℔ vlhkost 53%
Takze shrnuti vikendu - v patek Tmax 30,9°C, po pulnoci se zacalo blyskat, ale srazkove pasmo nas tesne minulo, pouze se zvedl (zrejme hulavovy) vitr. V sobotu opet tropik, ale tesne - teploty 15,5 - 30,1°C. Po ctvrte hodine se prihnaly srazky, ale bez bourkovych projevu, do seste hodiny naprselo 8,8 mm. Hlavni podivana se odehravala pozdeji - silna bleskova aktivita od asi pul desate a mezi desatou a pulnoci spadlo v bource dalsich 10,3 mm. Nedelni teploty 12,1 - 26,6°C a odpoledne nas zasahly 2 slabsi bourky, pri kterych spadlo celkem 4,2 mm. Dnesni teploty uz podstatne skromnejsi 13,8 - 18,3°C. Cely den bylo zatazeno, ale az pred chvili se spustil slaby dest.
Aktualne je zatazeno, prsi a 15,6°C.
Zdravim z Moravskeho krasu.