Predpoved pocasi s WS-2308

Vše o provozování elektronických amatérských meteostanic.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ACEMajky

Predpoved pocasi s WS-2308

Příspěvek od ACEMajky »

Zdravim, zakoupil sem si meteo stanici WS 2308, ale moc se mi nezda predpoved pocasi, podle manualu funguje na principu zmeny tlaku + si mohu nastavit, ze pokud se tlak zmeni o 2, 3, 4 hodnoty (hPa) tak se ma zmenit i obrazek na display, ale logika mi rika, ze pokud se tlak zmeni vice, nemohu na display mit slunicko s mracky (polojasno),a le bude to litat pouze mezi krajnimi hodnotami (slunicko a dest), zatim si hraju s tim, jakou citlivost nastavit (2,3,4), ale predpoved moc nesedi, od koupe na stanici bylo stale (asi 10 dni) ze bude prset, ano ve zpravach rikali a ma byt polojasno ojedinele prehanky, ale prehanky nebyli ani jednou, tak bych cekal spise polojasno, mam jeste tuto stanici:
Meteorologická stanice UPM WS830HL + WT450H
http://www.unicore.cz/detail62550/meteo ... =&trideni=
a an teto stanici je predpoved pocasi rozsahlejsi (vice symbolu), dokonce zohlednuje, zdali je den ci noc, podle toho je na diplay budto slunicko ci mesicek, umi i bourku ukazat, ale co je hlavni, ukazuje opravdu relativne presne

Muze byt problem v nastaveni relativniho tlaku, jelikoz nevim, jaky je u nas relativni tlak (snad to pisi spravne, myslim ten prepocteny na hladinu more), ale myslim ze v tom problem nebude, ta levnejsi stanice co mam a ukazuje spravne zadne nastavovani tlaku nema, ma pouze absolutni tlak, ktery si zmeri sama

Diky za nejake info ci objasneni
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Re: Predpoved pocasi s WS-2308

Příspěvek od Michal Geryk »

Já mám starý aneroid a ten má pod stupnicí napsáno KRÁSNĚ,PROMĚNLIVO a DÉŠŤ. Ale to je jen komerční trik, bo předpovídat počasí jen podle změny tlaku vzduchu je absolutní nesmysl (navíc na několik dnů dopředu) stejně tak jako podle známého "domečkového" vlhkoměru PANÁČEK - PANENKA. Tlak může stoupat a přesto může několik dní pršet. A dost často, když začne tlak náhle stoupat po předchozím poklesu, tak bývá to nejhorší počasí. Počasí ovlivňují desítky dalších veličin než jen změna tlaku vzduchu.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman -dovozce »

gerykm píše:Já mám starý aneroid a ten má pod stupnicí napsáno KRÁSNĚ,PROMĚNLIVO a DÉŠŤ. Ale to je jen komerční trik, bo předpovídat počasí jen podle změny tlaku vzduchu je absolutní nesmysl (navíc na několik dnů dopředu) stejně tak jako podle známého "domečkového" vlhkoměru PANÁČEK - PANENKA. Tlak může stoupat a přesto může několik dní pršet. A dost často, když začne tlak náhle stoupat po předchozím poklesu, tak bývá to nejhorší počasí. Počasí ovlivňují desítky dalších veličin než jen změna tlaku vzduchu.
Předpověď počasí podle změny tlaku je základní předpoklad předpovědi pro amatérské meteorology. Tvrzení, že je to absolutní nesmysl není pravda. Srovnávat navíc předpověď počasí na základě předchozí změny barometrického tlaku s předpovědí domečkového vlhkoměru je zcestné - je obecně známo, že změnu počasí předchází změna barometrického tlaku a záleží na rychlosti a velikosti změny. U domečku s panenkou a panáčkem jde jen o napnutí provázku podle momentální vlhkosti, což je důsledkem počasí. Pro amatérské meteorology, kteří nemají matematické modely a aktuální družicové snímky (což je ale základem předpovědi pro velkou oblast) je tendence tlaku výchozí pro lokální předpověď. Hovořit o desítkách dalších veličin je zcestné, poněvadž tolik není ani meteorologických veličin.
Problémem u elektronických meteostanic může být vlastní nastavení vyhodnocení změn tlaku výrobcem. U těchto stanic lze lépe vyhodnotit předpověď spíše z grafu vývoje tlaku za uplynulých 12 až 72 hodin , než ze zobrazené ikony.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Nesouhlasím. Stačí se podívat, kolik druhů meteorologických veličin předpovídá třeba americký model GFS na http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html nebo tady: http://profi.wetteronline.de - nejsou zde uvedeny všechny veličiny ovlivňující počasí. Počasí není 2D, ale 3D (trojrozměrné). Při zemi může být anticyklóna a ve výšce níže a místo jasné oblohy padá déšť. Za příklad stojí povodně na jihu Čech a JZ Moravě 30.6.2006, kdy při zemi byl okraj anticyklóny a přesto místy napršelo více jak 100 mm srážek za 24 hodin. Na stránkách ČT tady http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/29 ... ocasi.html je vidět vzestup přízemního tlaku vzduchu, přesto počasí přineslo přírodní pohromu.

kamera videa fotografie
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

gerykm píše:Nesouhlasím. Stačí se podívat, kolik druhů meteorologických veličin předpovídá třeba americký model GFS na http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html nebo tady: http://profi.wetteronline.de - nejsou zde uvedeny všechny veličiny ovlivňující počasí. Počasí není 2D, ale 3D (trojrozměrné). Při zemi může být anticyklóna a ve výšce níže a místo jasné oblohy padá déšť. Za příklad stojí povodně na jihu Čech a JZ Moravě 30.6.2006, kdy při zemi byl okraj anticyklóny a přesto místy napršelo více jak 100 mm srážek za 24 hodin. Na stránkách ČT tady http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/29 ... ocasi.html je vidět vzestup přízemního tlaku vzduchu, přesto počasí přineslo přírodní pohromu.
Myslel jsem, že je zde fóru amatérské meteorologie a ne na špičkovém vědeckém pracovišti. Nelze upřít, že změna tlaku předchází změnu počasí, elektronické meteostanice si nečiní nárok na 100% předpověď, ale cca 70 až 75%, což splňují. Samozřejmě vlivů je mnoho, ale pro amatérské sledování jednotlivých veličin postačující. Nicméně je také pravdou, že oficiální předpovědi odborníků, kteří mají zcela jiné možnosti, než obyčejný amatér a používají tisíce dat a počítačové animace na základě matematických modelů nejsou také až tak stoprocentní, že?
Vzhledem k tomu, že mám elektronických stanic poměrně dost skladem a několik mám vždy zapojených současně mohu říci, že pro lokální předpověď mi zcela postačují a jejich vypovídací schopnost je mnohdy lepší, než předpověď pro velkou oblast celé republiky ve sdělovacích prostředcích.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Je to Váš názor a neberu Vám ho. Kdysi jsem začínal předpovídat počasí podle změn tlaku vzduchu (na konci 80. let), ale zjistil jsem, že to pak neodpovídá realitě a vzdal jsem to. Meteorologie je pouze mým koníčkem, vůbec nejsem profesionálem a řadě věcí nerozumím. Můj názor je, že u začínajících "meteorologických nadšenců" je lepší se dívat na předpověď počasí na ČT nebo na teletext ČT (jinde radši v médiích ne) nebo ještě lépe je kouknout se na server ČHMÚ (je ale fakt, že tam nenajdeme slovní předpověď na více dní dopředu). Určitě je dobré porovnávat změny tlaku vzduchu na našem domácím barometru s oficiální předpovědí počasí, ale stejně se brzy dojde k závěru, že jen samotná změna tlaku vzduchu pro předpověď zdaleka nestačí, byť uznávám, že změna tlaku vzduchu o něčem vypovídá.

kamera videa fotografie
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Roman -dovozce píše:...elektronické meteostanice si nečiní nárok na 100% předpověď, ale cca 70 až 75%, což splňují... ...Nicméně je také pravdou, že oficiální předpovědi odborníků, kteří mají zcela jiné možnosti, než obyčejný amatér a používají tisíce dat a počítačové animace na základě matematických modelů nejsou také až tak stoprocentní, že?
Vzhledem k tomu, že mám elektronických stanic poměrně dost skladem a několik mám vždy zapojených současně mohu říci, že pro lokální předpověď mi zcela postačují a jejich vypovídací schopnost je mnohdy lepší, než předpověď pro velkou oblast celé republiky ve sdělovacích prostředcích.
Doporučuji ČHMÚ koupit tyto elektronické meteostanice a ušetří tak neskutečně mnoho peněz i lidí, když je úspěšnost Vámi uváděných přístrojů jen o 15-20% nižší než je úspěšnost předpovědí ČHMÚ na příští den. Vámi uváděným procentům nevěřím anebo si každý představujeme úspěšnost jinak...

kamera videa fotografie
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

gerykm píše:
Roman -dovozce píše:...elektronické meteostanice si nečiní nárok na 100% předpověď, ale cca 70 až 75%, což splňují... ...Nicméně je také pravdou, že oficiální předpovědi odborníků, kteří mají zcela jiné možnosti, než obyčejný amatér a používají tisíce dat a počítačové animace na základě matematických modelů nejsou také až tak stoprocentní, že?
Doporučuji ČHMÚ koupit tyto elektronické meteostanice a ušetří tak neskutečně mnoho peněz i lidí, když je úspěšnost Vámi uváděných přístrojů jen o 15-20% nižší než je úspěšnost předpovědí ČHMÚ na příští den. Vámi uváděným procentům nevěřím.
Vůbec Vás nenutím věřit. Na názor máte svaté právo, stejně, jako já a o Vámi uváděné úspěšnosti předpovědí ČHMÚ nebudu polemizovat. Jejich předpověď je pro Čech a Moravu, ne pro Beskydy a Krkonoše. A zde to není s přesností předpovědí ČHMÚ tak horké, jak uvádíte. Zde se uplatní místní měření tlaku.
V podstatě na tomto vlákně fóra je (předpokládám) většina účastnílků mající elektronické stanice. Až tedy na Vás, když uvádíte, že máte " starý aneroid a ten má pod stupnicí napsáno KRÁSNĚ,PROMĚNLIVO a DÉŠŤ". Takže kdokoliv zde může něco o svých zkušenostech se stanicí napsat a má to podložené, ale Vy čerpáte zkušenosti z provozu aneroidu.
Hovořit o elektronických stanicích v souvislosti s domečkem s panenkou a panáčkem a komerčními triky znamená utahovat si ze všech, co provozují stanici mnoho let. Takovéto stanice monitorují stávající počasí a podle tendence vývoje tlaku lze vyvozovat předpověď. Takovéto stanice jsou instalovány v alpských zemích, jen mají profesionálnější odolné provedení. Zde nepoužívají americký ani jiný model způsobu předpovědi.
Pletete tady profesionální činnost a amatérskou.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Z nikoho si neutahuji a vím, že spousta amatérských meteorologů používá poměrně kvalitní elektronické meteostanice - mimochodem jednu od Vás mám a jsem s ní spokojený - nemám jen starý aneroid... Ale je podstatný rozdíl v tom, jestli stanice zaznamenává historii měření + aktuální počasí a nebo jestli předpovídá budoucí počasí. Tomu druhému nevěřím. Obávám se, že výrobci těchto "předpovídacích" meteostanic jen vydělávají na neznalosti laiků. Končím tuto diskuzi, protože nikam nevede.

kamera videa fotografie
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

gerykm píše:Z nikoho si neutahuji a vím, že spousta amatérských meteorologů používá poměrně kvalitní elektronické meteostanice - mimochodem jednu od Vás mám a jsem s ní spokojený - nemám jen starý aneroid... Ale je podstatný rozdíl v tom, jestli stanice zaznamenává historii měření + aktuální počasí a nebo jestli předpovídá budoucí počasí. Tomu druhému nevěřím. Obávám se, že výrobci těchto "předpovídacích" meteostanic jen vydělávají na neznalosti laiků. Končím tuto diskuzi, protože nikam nevede.
Ukončit diskuzi jednostranně je český národní sport. Opakuji, že sleduji tlakovou tendenci a má zkušenost je taková, že pro naši oblast je pravděpodobnost více vypovídající, než informace sdělovacích prostředků , že " od západu se táhne oblast nižšího tlaku". Nic víc k tomu nemám co říci také. Ať si každý udělá obrázek sám.
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Zdravím můj názor je tento-myslím si že není vůbec podstatné jestli meteostanice ukazuje že bude za 10 minut pršet,sněžit,mlha atd.Mám elektronickou a jde mě spíš o naměřené hodnoty a abych měl přehled jaké bylo počasí včera,před týdnem rokem...Já osobně tam tyto ikony ani nemusím mít. Většině z nás jde o tyto věci a ne jaký mrak meteostanice ukazuje to je jen doplnková animace mě osobně spíš zajímá jaké veličiny jsou aktuellll.Když bude nějaká bouřka tak se hold.musím schovat no :D Jo a otěch tahaní peněz z lidí je to všude když si jdeš koupit zmrzku,léky cokoliv to je úděl dnešní doby no...
Roman -dovozce
Kontaktovat uživatele:

Tom píše:Zdravím můj názor je tento-myslím si že není vůbec podstatné jestli meteostanice ukazuje že bude za 10 minut pršet,sněžit,mlha atd.Mám elektronickou a jde mě spíš o naměřené hodnoty a abych měl přehled jaké bylo počasí včera,před týdnem rokem...Já osobně tam tyto ikony ani nemusím mít. Většině z nás jde o tyto věci a ne jaký mrak meteostanice ukazuje to je jen doplnková animace mě osobně spíš zajímá jaké veličiny jsou aktuellll.Když bude nějaká bouřka tak se hold.musím schovat no :D Jo a otěch tahaní peněz z lidí je to všude když si jdeš koupit zmrzku,léky cokoliv to je úděl dnešní doby no...
Šlo o to o čem vypovídá tlaková tendence. Nicméně souhlasím s tím, že u některých stanic bych ikony (a nedejbože svlékající se chlapce, v lepším případě slečny) zakázal. Ale není zatím cenově dostupná stanice, nebo o ní nevím, která by ikony neměla. Já bych to jen přivítal.
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Jasný ok rozumím :D každý máte nějakou tu pravdu
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

tak už se to tu rozebíralo, hlavní problém je v nastavení tedy krátce nedá se tumu věřit uplně ale zejména amatér si už podle dalších okolností i změny tlaku určí jak by mohlo být viz. 16/2 na stanici jasno tlak přes 1040 hPa a venku chvílemi až mírně sněžilo. Jde tam tedy spíš o tendenci. Když přejde hluboká níže, tak při nastavení např 3 hPa na změnu tendence se muže stát, že za pár h bude ukazovat jasno, které ale vůbec nemusí být, bo mezitím od Z přijde o5 něco dalšího. Tedy u mě sledování tendece váhu má nicméně co ukazuje stanice nějak moc nesleduju (i když mě potěší jako dnes symbol bouřky při silném poklesu tlaku :P ) i proto jsem váhal dát na web symbol , bo bych pak mohl vysvětlovat (a také jsem to dělal) proč venku prší když je na stanici slunce :D

PS: jinak na tlak se na GFS koukám rád a dost často a kdysi sem jen podle něj předpovídal jak bude (zejména na vítr to je dobrá věc, pokud neni "závětří" :lol: )
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

Roman -dovozce píše:
Tom píše:Zdravím můj názor je tento-myslím si že není vůbec podstatné jestli meteostanice ukazuje že bude za 10 minut pršet,sněžit,mlha atd.Mám elektronickou a jde mě spíš o naměřené hodnoty a abych měl přehled jaké bylo počasí včera,před týdnem rokem...Já osobně tam tyto ikony ani nemusím mít. Většině z nás jde o tyto věci a ne jaký mrak meteostanice ukazuje to je jen doplnková animace mě osobně spíš zajímá jaké veličiny jsou aktuellll.Když bude nějaká bouřka tak se hold.musím schovat no :D Jo a otěch tahaní peněz z lidí je to všude když si jdeš koupit zmrzku,léky cokoliv to je úděl dnešní doby no...
Šlo o to o čem vypovídá tlaková tendence. Nicméně souhlasím s tím, že u některých stanic bych ikony (a nedejbože svlékající se chlapce, v lepším případě slečny) zakázal. Ale není zatím cenově dostupná stanice, nebo o ní nevím, která by ikony neměla. Já bych to jen přivítal.
Ani neni potřeba zakázat, jako tam napsat velkym písmem, předpověď je orientační (obzvláště v létě i při symbolu slunce můžete pořádně zmoknout) :lol: :lol: :lol: no tak a teď je jasný, na co se zas těšim od podzimu :oops:
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Odpovědět

Zpět na „Provoz elektronické meteostanice“