Aktuální počasí v ČR - leden 2008

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - leden 2008

Příspěvek od storm_ice »

u nás přešla fronta ráno pak zpočátku velká oblačnost, občas srážky dešťové, postupně déšť se sněhem, sněžení i sněhové krupky. Nyní prom oblačnost od polojasno po skoro zataženo a chladno T bude kolem 2°C vítr přechodně až čerstvý Jz, postupně až S
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
hrdla3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Tak zde ráno zpočátku ještě poměrně teplo a poté přechod studené fronty a mezi 9.00 a 10.00 se ochladilo z +5,7st. na +1,4st. a nadále se ochlazuje.Přeháňky od té doby přešly po delší době ve sněhové.Takže když to shrnu tak dnes oblačno až zataženo,přeháňky,za frontou sněhové.Tmin je nyní +0,4st. a Tmax ještě před frontou +6,2st.Aktuálně ve 14.10 je oblačno,po sněh.přeháňce,teplota +0,3st.,tlak 1015,4hPa a vlhkost 82%.Na studené frontě jsem čekal nějaké bouřky,ale kromě pár výbojů nebylo nic.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Tady prošla fronta kolem poledne a napršelo zatím asi 4 mm srážek - krátkodobě silný déšť, jinak slabší intenzity, ale zato déletrvající. Ochladilo se z +10°C na +3,5°C, teď se malinko oteplilo. Největší nárazy větru byly až daleko za frontou (letiště 16 m/s), ale třeba v Brně měli až 22 m/s. A húlava téměř nebyla vidět.

Bohužel žádné výboje, pár výbojů asi bylo na západě Čech (spíše v Německu) a v okolí Orlové (?).
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

úterý

Příspěvek od Yves »

Zdravím, dnes bylo docela zajímavé počasí. Ráno skoro zataženo, necelých +7°C. Fronta nás přeletěla před 13. hodinou a ochlazení bylo velmi slušné. Po frontě přišly dvě přeháňky deště s krupkami nebo jen krupek. Prozatímní dnešní minimum bylo při poslední krupkové přeháňce +1°C. Jinak se teplota pohybuje kolem +2°C. Slušně fučí.
Aktuálně (15:41) je skoro zataženo beze srážek, teplota +2,1°C . Například GFS předpovídá na počátek příštího týdne denní maxima okolo -4°C až 0°C. To jsem moc zvědav, do jaké míry to bude pravda. Hoj
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Tak naštěstí jsem akorát přijel domů z lesa. Letěl jsem zkontrolovat radar(co že se to žene od SZ za tmu), vzal jsem foťák a utíkal jsem na pole. Když jsem otevíral bránu, zapíchl se mě trn z ostružiny do paty :D (jak ten se tam mohl dostat?), takže jsem se na své pozorovací stanoviště (cca 100 m) dobelhal s patřičnýma nadávkama. Fronta akorát začala přecházet přes Větřkovice. Hůlava nebyla patrná, ale na čele byla na několika místech patrná rotace oblačnosti, až jsem začal doufat, že uvidím nějakou trombičku. Bohužel, to bylo jen přání. Velmi prudce se ochladilo a ihned začaly padat ledové krupky, postupně se přidával i sníh. Teplota v 12:35 - 6,2 °C, 12:45 - 2,2 °C. Začaly se objevovat místa, kde se začal držet sníh, ale vzhledem k teplotám nad nulou a jakmile sněžení trochu zesláblo, tak tyto místa zmizely. Namrzaly mě uši a stále o sobě dával vědět trn v patě, tak jsem se zbalil a belhal jsem domů. Srážky přímo na frontě 2 mm, teď už asi bude něco málo víc. Aktuální teplota 0,6 °C Vítr v nárezech přes 15 m/s. Fotky uveřejním až na svém novém webu o počasí - snad ho stihnu udělat do týdne :D :D

Již máme bílo, ale jedná se zatím, jen o 1 cm sněhu.
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 22 led 2008, 16:58, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
hrdla3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Tak zde už spadla teplota pod nulu při oblačné obloze,teplota -0,1st.,tlak 1019,3hPa a vlhkost 79%.Dle GFS ještě není zima úplně zatracená,jenže víte jak GFS dokáže obrátit.Tak se nechme překvapit.Každopádně zítra slunečný den.Pěkný zbytek dne.

http://www.smart-web.cz/karel
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

V posledních dnech počasí stalo za kočku. Včera max na 10, skoro zataženo, větrno. Každý den se ždibec oteplovalo, včera bzlo nejtepleji. Dnešek přinesl dlouho očekávanou změnu. O půl jedné odpoledne tmavá sntěna se sněhovým krupobitím, pak déšť a déšť se sněhem. Srážky dávám tak na 4 mm. Teploty padly z 8 stupňů na 2 a vítr se stočil k SZ až S. Fučelo dost, zejména při přechodu fronty. Vzduch je aspoň na čas královský.

Zatím z Orlové a přeji hodně zdaru v novém fóru všem .-)
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Po přechodu fronty přišla silná sněhová přeháňka kolem 15. hodiny - to už se sníh udržel na trávě a teplota klesla k 1 stupni nad nulou. Před pátou jsem si pak udělal výlet autem do Trutnova na nákup. Sněžilo skoro celou dobu, přičemž od Starého Sedloňova po Bohuslavický kopec ležel už sníh i na silnici a byl dost intenzivně hnaný větrem. Ve městě sněžilo vcelku mírně, při návratu sněžilo docela dost v Horním Starém Městě, kde sníh opět ležel i na silnici. Z Trutnova jsme odjížděli v 18:20, doprovázeni středním sněžením. Na Kamenci ležel sníh na silnici pouze nalevo (ze strany proti větru - tj. severu). Na trávě byly tak 2 cm sněhu, doma pak jeden.

Momentálně v 19:20 teplota +0,5°C, tlak 1017 hPa, zataženo se sněžením, vítr SZ kolem 5 m/s.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Tlak

Příspěvek od fractal »

Zdravím v novém fóru. Dneksa počasí celkem zajímavé. Povětšinou oblačno, chvílemi až polojasno. Dopoledne ještě celkem fajn Tmax 11.1 °C, Tmin 3,2 °C. Zajímavě se ale choval tlak. Celý den zvolna klesal až na 1004,3 hPa a pak po přechodu fronty začal neskutečně rychle růst. Od roku 2005 od prosince, co tlak sleduju, si tak prudký vzestup nepamatuju. Vzestup momentálně cca +5 hPa/3 h, v maximu až o +8 hPa/3h. Za 5h stoupl o 13 hPa! Zajímalo by mě jestli si vzpomínáte někdo na podobné prudké vzestupy či poklesu tlaku a obecně za jakých situací toto nastává a v jakém období? V zimě, v létě? Díky. Tlak vzduchu mě už od malička fascinoval.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

POKLES TLAKU A TEPLOTY,VĚTRNO

Příspěvek od Tom »

Dnes bylo oblačno odpoledne až zataženo.Ve 12.00 byla teplota PĚKNÝCH+9.4C pak se ale prudce ochladilo na +4.5C.Tlak nejdřív slabý pokles na 1004 hpa pak během 6 HODIN silný vzestup na 1020 hpa.Vítr silný ve 13.00 průměrně 11 m/s jinak okolo 8 m/s.Aktuálně v 20.00 oblačno teplota +2.6C D¨dále se ochlazuje vítr čerstvý 8 m/s tlak 1020 hpa
Kross

Příspěvek od Kross »

Hezký den z Mostu! Dnes ráno teplo, jaro, kolem 8. hod. slabý déšť, postupné ochlazování. Max. T 8,3°C ve 3:00. V 8:07 7,4°C, pak už to postupně klesalo. Min. noční T 6,6°C, přízemní T 5°C. Jinak první krupky až po 12. hod. Odpoledne pak proměnlivo, většinou oblačno až zataženo, občas slabá sněh. nebo krupková přeháňka. Nic se však nedrželo. Srážky zanedbatelné, 0,4 mm. Vítr max. 10,8 m/s v 9:58. Jinak většinou 4-8 m/s. Stav ve 21:00-T 1,4°C, oblačno, 5/8, obloha nezměněná, Cu med, Cu fra, Sc, vlhkost 71%, tlak 1024 hPa, mírný vzestup, vítr 3-6 m/s, SZ až S. Zdárek!
Most-místo měření 270 m.n.m., nadmořská výška Mostu 205-415 m.n.m.
pv
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlak

Příspěvek od pv »

fractal píše:Zajímavě se ale choval tlak. Celý den zvolna klesal až na 1004,3 hPa a pak po přechodu fronty začal neskutečně rychle růst.
No já pobýval v Praze, kde bydlím. Stanici mám na zahradě v Roztokách, kousek. Přijdu do kanceláře a na parapetu okna potok vody, slejvák jak hrom a fičák. Tak kouknu, jak je na zahradě, která je fakt v závětří, takže tam skoro nikdy nefouká. Vítr v tom závětří až 30km/h (omlouvám se za tu nemeteorologickou jednotku). Teplota spadla za odpoledne o 6 stupňů, ale ten vzestup tlaku (co tam nafoukal ten vítr) - to jsem taky zíral - o 25 hPa za 16 hodin. V roztokách spadl jen 1mm, ale během 10-ti minut, takže taková přeháňka.
tlak.png
tlak.png (6.48 KiB) Zobrazeno 7784 x
_-pv-_
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Ani včera nakonec u nás nepadl mrazový den, až dnes ráno bylo -0,5°C. Bohužel ani během noci tu nespadla jediná vločka a přitom v okolních kopcích byly sněh. přeháňky časté.

Dnešek bude chladnější, zítra se za srážkově nevýznamnou teplou frontou opět, zejména v Čechách, oteplí možná někde až k +10°C a další ochlazení, možná dlouhodobější, začne až během 1. únorové dekády.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

U nás je po ránu polojasno teplota -1C,vítr oproti včerejšku už slabý.V noci ještě dozníval vítr v průměru okolo 8 m/s.
storm_ice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včera tedy prom. velká oblačnost, občas velmi slabé sněhové + krupkové přeháňky (večer slabý poprach) Tmin 1,3°C Tmax 9,1°C vítr Jz-S 2-8 m/s, v nárazech až 12 m/s srážky 1,0 mm

v 6:25 skoro zataženo ℔ T 3,0°C▲vítr SSv 2 m/stlak 1030,1 hPa▲vlhkost 71% nyní pak oblačno
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2008“