Aktuální počasí v ČR - červen 2007
Moderátor: Moderátoři
- Cumulik
- Meteostanice: klimatologická stanice ČHMÚ
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj ve spolek.Vcera ten vývoj ukázal jen zoubky.Jiz v poledne vykvetl Cb za bukem nad Sumavou,bourilo 2,5h,spadlo jen pár desetin vody.Pak jsem cekal taktez na tu studenou frontu. V ve 21,30 se hnal hulavový límec od JZ,zpočátku to vypadalo strasidelne,ale nad namí se to jaksi rozplizlo,stacilo pustit chvilku lepsí prehánku 2mm,po té už jen lehce prselo asi do půlnoci.Moc výbojů v tom nebylo,aktivnější to bylo až severně po přechodu čela.Celkem za frontu 3mm na samem jejím srážkovém okraji.Vítr na límci jen 9m/s,pak klid,před půlnocí znovu zesílení větru za vzestupu tlaku,max náraz 16m/s. Tmax +27 a jeste tropik jsem tu nemeli.dnesek zatím příjemný,pár zafrontálních Cb po okolí, T+21,čertvý ZSZ vítr do 10m/s již slábne. Ahoj
http://www.vlkonice.webnode.cz
Z Vlkonic (493m n.m.) pod Džbánem (618,5m n.m.) a kousek od Horažďovic (427m n.m.) všechny zdraví Jarouš
Z Vlkonic (493m n.m.) pod Džbánem (618,5m n.m.) a kousek od Horažďovic (427m n.m.) všechny zdraví Jarouš
Noční srážky
Zdravím všechny z Dubí u Teplic, nedávno jsem si pořídil elektronický srážkoměr, tak sem občas mohu napsat nějaké info, třeba pro porovnání s kolegou z Teplic ( Dubí je od TP vzdálené cca 5km směrem ke Krušným horám ).
Při nočním přechodu fronty u nás spadlo 17,5 mm . Zeslábnuté srážklové pásmo s celkem mizernou bleskovou aktivitou, které k nám postupovalo od Jihu u Krušných hor na své čelní straně výrazně zesílilo aspoň co se srážek týče, blesků bylo vidět jen pár. Trochu škoda že se to centrum přesunulo oproti výpočtům předchozích modelů více západně, ale budiš to západočeským kolegům přáno, snad se to podaří příště
Při nočním přechodu fronty u nás spadlo 17,5 mm . Zeslábnuté srážklové pásmo s celkem mizernou bleskovou aktivitou, které k nám postupovalo od Jihu u Krušných hor na své čelní straně výrazně zesílilo aspoň co se srážek týče, blesků bylo vidět jen pár. Trochu škoda že se to centrum přesunulo oproti výpočtům předchozích modelů více západně, ale budiš to západočeským kolegům přáno, snad se to podaří příště

- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, fronta katastrofa sama. Vzbudil jsem se ve 2 hod ráno a zrovna dost fučelo, mraky letěly závratnou rychlostí, ale ani kapka ani blesk. Bylo 18,3°C. Nějaké srážky přišly později, ale jejich úhrn se vlezl do 1 mm . Ranní minimum +14,1°C . Ráno už bylo počasí typické po st. frontě - oblačno, rychle letící cu a studený Z/SZ vítr. Tmax dneska +23,2°C . Byl jsem v Brně - 26°C.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
hujec tak den s proměnlivou oblačností v poledne již zmíněná přeháňka. Odpoledne až polojasno, večer přechodně skoro zataženo, z rozpadlých bouřek na západě, rychle se ale vyjasnilo až na jasno. Po 17h nad Kruš. horama vznik Cb který šel dál po horách nad ústecko. Obloha po delší době pěkně modrá. Jinak vítám kolegu z Dubí
Aktuálně 00:25 jasno ℔ T 14,5°C▼ ℔ bezvětří ℔ tlak 1011,7 hPa▲ ℔ vlhkost 73%

Aktuálně 00:25 jasno ℔ T 14,5°C▼ ℔ bezvětří ℔ tlak 1011,7 hPa▲ ℔ vlhkost 73%
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
- fractal
- Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Včerejšek
Včera, na to že bylo po studené frontě, maximum teplot vylezlo celkem vysoko, jak píše Yves o Brnu a 26 °C, tak tady na jihu jsem naměřil 27,1 °C. Alespoň dnešní ráno jsem čekal chladnější ale přes noc se tu motaly nějaké mraky a ranní minimální teplota byla 17,5 °C, takže celkem teplo. A přes den nás nečeká nic než horko a sucho
Včera jsem si udělal asi 50 km cyklovýlet do polí, luk a vinic , většina obilných lánů už žloutne, teď jde o to jestli to zraje, anebo usychá, víno má přes léto sušší a teplejší počasí rádo a když sprchne v srpnu a září tak bude určitě povedený ročník. Nicméně třeba brambory už taky zasychají, tak jsem zvědavý co nám vyroste.

- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, dneska jsem čekal nízké minimum, oblačnost z Rakouska však udělala své, a tak minimum průměrných +13,5°C . Srážky v noci nezaznamenány, zbytky dešťové aktivity se rozložily na okolní vrchovinu, a to většinou jen do 1 mm. Ráno bylo skoro jasno, postupně během dne oblačno - cu hum, ojed. med. Tmax dneska docela vysoko +26,4°C . Už nás čeká jenom oteplování. Huj
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Dobrý den z Nejdku. Dovolte mi, abych se ještě vrátil k té studené frontě z 15. na 16.6. V sobotu ráno jsem totiž odjel do Šumperka a teprve dnes jsem se vrátil.
Blesky na studené frontě nic moc, ale zato srážky byly významné. Za to vděčíme malé tlakové níži, která se vytvořila přímo nad Karlovarskem. V Nejdku spadlo přesně 40,0 mm, ale to není nic proti tomu kolik spadlo na hřebeni západních Krušných hor a na německé straně: Sosa (přehrada) 78 mm, Carlsfeld (přehrada) 77 mm, Eibenstock (přehrada) 72 mm.
Jinak na radarové sumě srážek je pro stanici Carlsfeld uveden údaj 52 mm. Tato stanice, která patří německé meteorologické službě DWD, je od stanice na přehradě vzdálená pouze 1,5 km a není mezi nimi téměř žádný rozdíl v nadmořské výšce (899, resp. 912 m n.m.). Po prohlédnutí radarových snímků (hlavně z Wetteronline) jsem objevil příčinu toho, proč je mezi těmito dvěma stanicemi rozdíl 25 mm. Nad přehradou se totiž v pátek odpoledne vyskytovalo několik bouřkových jader s vysokou odrazivostí, které končily těsně vedle stanice DWD.
Tato jádra pravděpodobně zasáhla i jedno místo, kde měřím srážky, tak jsem zvědavý, co tam najdu.
Údaje z krušnohorských přehrad si můžete ověřit na stránce http://www.umwelt.sachsen.de/de/wu/umwe ... index.html
Najedete na odkaz Aktuelle Messwerte, vyberete položku Talsperren
Blesky na studené frontě nic moc, ale zato srážky byly významné. Za to vděčíme malé tlakové níži, která se vytvořila přímo nad Karlovarskem. V Nejdku spadlo přesně 40,0 mm, ale to není nic proti tomu kolik spadlo na hřebeni západních Krušných hor a na německé straně: Sosa (přehrada) 78 mm, Carlsfeld (přehrada) 77 mm, Eibenstock (přehrada) 72 mm.
Jinak na radarové sumě srážek je pro stanici Carlsfeld uveden údaj 52 mm. Tato stanice, která patří německé meteorologické službě DWD, je od stanice na přehradě vzdálená pouze 1,5 km a není mezi nimi téměř žádný rozdíl v nadmořské výšce (899, resp. 912 m n.m.). Po prohlédnutí radarových snímků (hlavně z Wetteronline) jsem objevil příčinu toho, proč je mezi těmito dvěma stanicemi rozdíl 25 mm. Nad přehradou se totiž v pátek odpoledne vyskytovalo několik bouřkových jader s vysokou odrazivostí, které končily těsně vedle stanice DWD.
Tato jádra pravděpodobně zasáhla i jedno místo, kde měřím srážky, tak jsem zvědavý, co tam najdu.
Údaje z krušnohorských přehrad si můžete ověřit na stránce http://www.umwelt.sachsen.de/de/wu/umwe ... index.html
Najedete na odkaz Aktuelle Messwerte, vyberete položku Talsperren
Zdravím všechny z Trutnova a po nadupaném víkendu hodnotím..Páteční studená fronta nezklamala a podle očekávání ani kapka.Už odpoledne bouřilo v Krkonoších,ale vše se točilo kolem nás.V noci alespoň slušná romantika,kdy jsme si vylezli na vysoký kopec u Trutnova a pozorovali na jasné obloze blýskavice až nekde za Prahou.Sobota ráno chladná,větrná,během dne se počasí rychle zlepšuje a navečer slabé přeháňky v severní části Trutnova,neděle slunečná-ranní minimum +9 st,přes den už teplo těsně pod hranicí letního dne.
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
ani kapka
Ahojky
Takze vubec nic. Pátek polojasno, navečer oblačno, pak opět malá oblačnost. 30 stupňů, navečer zesilující J až JZ vítr. Večer nepříjemných 23.
Sobota ze začátku zatažená, 18 stupńů po ránu, v noci bylo ještě polojasno a vzdálené blýskavice z bouřek nad jesenickou oblastí, pak se vyjasnilo, teplota vystoupila na 23, SZ až S vítr slábnul, večer 16.
Dnešní ráno chladnější, minima po dlouhé době pod 15 stupni a to 12, v 8 hod již 16, maxima na 26, jasno až polojasno, nevýrazné Cu, suchý vzduch a dobrá dohlednost
Na horách (Týra u Třince asi 700 metrů vysoko) ,maxima dnes 21 až 22, včera na 18. Včerejší noc byla studená, zcela určitě někde okolo 8. Ani tam nespadla ani kapka, v potocích je sice voda, ale řečiště od půle kopce jsou vyschlá. I tam se projevuje přes poslední bouřky, kde na rozdíl od Orlové pršelo, ovšem podle všeho úhrny nebyly nijak vysoké, místní naříkají na poloprázdné studny.
Zatím
Takze vubec nic. Pátek polojasno, navečer oblačno, pak opět malá oblačnost. 30 stupňů, navečer zesilující J až JZ vítr. Večer nepříjemných 23.
Sobota ze začátku zatažená, 18 stupńů po ránu, v noci bylo ještě polojasno a vzdálené blýskavice z bouřek nad jesenickou oblastí, pak se vyjasnilo, teplota vystoupila na 23, SZ až S vítr slábnul, večer 16.
Dnešní ráno chladnější, minima po dlouhé době pod 15 stupni a to 12, v 8 hod již 16, maxima na 26, jasno až polojasno, nevýrazné Cu, suchý vzduch a dobrá dohlednost
Na horách (Týra u Třince asi 700 metrů vysoko) ,maxima dnes 21 až 22, včera na 18. Včerejší noc byla studená, zcela určitě někde okolo 8. Ani tam nespadla ani kapka, v potocích je sice voda, ale řečiště od půle kopce jsou vyschlá. I tam se projevuje přes poslední bouřky, kde na rozdíl od Orlové pršelo, ovšem podle všeho úhrny nebyly nijak vysoké, místní naříkají na poloprázdné studny.
Zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Nedělní ráno mě překvapilo bušením kapek do okna, ale byla to nevýznamná epizoda z rozpadající se oblačnosti (nebylo ani souvisle mokro) a zbytek neděle bylo slunečno a teplo.
Tmin ráno +14°C a Tmax +27°C.
Stále na tu marně čekáme na pořádný déšť - snad ve čtvrtek...
Tmin ráno +14°C a Tmax +27°C.
Stále na tu marně čekáme na pořádný déšť - snad ve čtvrtek...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Cumulik
- Meteostanice: klimatologická stanice ČHMÚ
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj ve spolek,dnešek sem prinesl pěkný letní den s dohledností snad 100km.Po ránu v severní částí oblohy nějaké Ac s visími virgami,přes den polojasno až oblačno Cu med a cong. Konvekce se k večeru rozpadla a již se začaly nasouvat Ci od Z s přibližujícím se systemkem od Z. Tmax+ 27 Tmin+9,vítr slabý od J až po Z,trochu se to měnilo,max 8m/s. Vlhkost spadla na 30%. Fajn den zítra
http://www.vlkonice.webnode.cz
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj dnes celkem slunečno skoro jasno až polojasno, přechodně až skoro zataženo a dvě slabé přeháňky max do 0,2 mm vítr Z-ZJz 2-6 m/s v nárazech až 8 m/s Tmin 11,2°C Tmax 26,8°C
Aktuálně 00:10 polojasno ℔ T 17,5°C▼ ℔ bezvětří ℔ tlak 1009,0 hPa► ℔ vlhkost 67%
Aktuálně 00:10 polojasno ℔ T 17,5°C▼ ℔ bezvětří ℔ tlak 1009,0 hPa► ℔ vlhkost 67%
Pěkný den z Teplic
Tak po bouřce už ani památka; liják narušil strukturu svrchní půdy a vypadá to tu jako kdyby půl roku nepršelo. Byl jsem se ještě podívat na níže položená obydlí a objevil jsem pár zahrádek, kde je ještě špinavá vrstvička, takže vytopení potvrzeno! Ta v Karviné byla asi skutečně srovnatelná s tou "kroměřížskou", akorát ta pole tu nejsou a když jo, tak v rovině. Dnes: jak říkal Adi, nevýrazné Cu med s pokrytím 3/8 oblohy, vítr odpoledne přechodně d. čerstvý 5-8 m/s JZ vítr s teplotou max 27,7°C. Ráno tu spadlo neměřitelné množství srážek. Dohlednost zatím asi nejlepší v roce; s dalekohledem byl vidět i vysílač na Pradědu!
Kvůli takové bouřce bych obětoval už i zbytek června beze srážek...
Kvůli takové bouřce bych obětoval už i zbytek června beze srážek...

Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. 
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/

oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Takže, když jsem viděl ráno na radaru, jak mohutná srážková oblačnost putuje přes čechy k severovýchodu, tak jsem si nachystal dva čtverce metr x metr a čekal co bude. Do jednoho spadlo cca 40 kapek do druhého cca 72 kapek, takže celkem slušná průtrž(to platí k 11 hodině dopolední). aktuální teplota 23,1 °C.
V důsledku abnormálního sucha dochází k masivnímu úhynu smrkových monokultur. Mnoho smrků, zvláště pak v mladších porostech ani nevyrašilo. Žijou už jen ze samotné podstaty. Stačí sebemenší nálet lýkožroutů a smrk okamžitě hyne. A ten zbytek vláhy, kterýse někde objeví tak se nedostane ke kořenům. Muselo by v co možná nejkratší době napršet aspoň 80 mm, ale ne přívalový déšť. Velmi se obávám, že letos padne až cca 30 % smrkových porostů v okolí. Už nyní je v některých porostech až 5 % suchých stromů ojediněle i více.
V důsledku abnormálního sucha dochází k masivnímu úhynu smrkových monokultur. Mnoho smrků, zvláště pak v mladších porostech ani nevyrašilo. Žijou už jen ze samotné podstaty. Stačí sebemenší nálet lýkožroutů a smrk okamžitě hyne. A ten zbytek vláhy, kterýse někde objeví tak se nedostane ke kořenům. Muselo by v co možná nejkratší době napršet aspoň 80 mm, ale ne přívalový déšť. Velmi se obávám, že letos padne až cca 30 % smrkových porostů v okolí. Už nyní je v některých porostech až 5 % suchých stromů ojediněle i více.
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Naprosto typická situace - fronty od Z-JZ se přes Vysočinu nedostanou a dnes to bylo krásně vidět na radaru. Tady zatím nespadla ani 1 kapka... Snad jen místy ve Slezsku slabě prší. A bouřky se teď tvoří jen v Polsku.
Sucho už je katastrofální.

Sucho už je katastrofální.

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie