Pěkný večer kolegové,
vedle na fóru se stále nedá přihlásit, to by mne zajímalo, jak tam zůstat trvale přihlášen. To snad umí jen pár Cooperfieldů.
Teda dnes to je fičák, šel jsem z volejbalu a myslel jsem, že uletím jak balonek. Leden v naší lokalitě skončil s úhrnem srážek 22,6m. Sněhové maximum bylo 11cm. Sníh však dlouho nevydržel. I přes to, že byl leden velmi teplý s průměrnou teplotou 3,2st. (odchylka od průměru je rovných +5st.), což by se dalo označit za trochu podprůměrný březen. Při pohledu do historických záznamů, tak byl v naší lokalitě překonán o fous dosud nejteplejší leden 1983 s průměrnou teplotou 3st. I to však nezabránilo tomu, aby i druhý zimní měsíc byl zde nejsněhovější za posledních deset let.
Jsem zvědav, co předvede únor. Dynamika je zatím slušná, na horách slušně sype. Včera jsem byl pracovně v Konici, která není nijak vysoko, ale stačí vyjet dva větší kopce a rozdíl pár výškových metrů dělá někdy hodně, neboť než člověk řekl švec, tak byla rázem souvislá sněhová pokrývka.
Vypadá to v následujících dnech na solidní sněhové nášupy na horách. Zkoukl jsem dnes pár web kamer horských středisek a převládala prádelna s hustým sněžením. Tento svižný SZ se proboural docela fest daleko, a radarové záběry ukazují, že právě sněží i kousek od Bejrútu, kde bych to moc nečekal. Rovněž kousek za hranicemi jižní Moravy se prohání první letošní slabá bouřka.
Chtěli jsme jet v pondělí lyžovat, ale predikce dávaly fičák a sněžení, tak jsme to přeložili na pátek. Nakonec z toho nic světoborného nebylo. Původně mělo být v pátek solidně, ale teď dávají modely na pátek opět nejen fičák, ale i 10-20mm srážkového úhrnu s deštěm, pro hory samozřejmě vydatné sněžení. To jsem zvědav, jestli to opravdu tak bude a nebudu jen lamentovat, že jsme nikam nejeli. Tak když se to nepovede v pátek, tak doufám, že v neděli již bude bez fičáku i srážek a konečně vyrazíme.
Předpokládané mrazy vypadají zajímavě. Otázka je, jakou budou mít trvanlivost. Asi zřejmě budu muset poprvé v této zimě dát nemrznoucí směs do ostřikovačů.... CIAO.
P.S. Adi nemá vůbec špatný nápad s tím uspořádáním ankety na termín srazu. Ovšem bylo by lepší s tou anketou ještě aspoň tak měsíc počkat, až bude mít každý jasnější představu s plány na květen. Další problém je, kam tu anketu vyvěsit? Že bychom založili speciální vlákno pro účely meteostrazu, kde bychom o tom diskutovali jen Ti ,kteří se chtějí zúčastnit? Počítat totiž v klasických příspěvkách, kdo by jel či ne, to dost znepřehledňuje početní inventuru.....