Ahojte, taky pár řádků k radiačnímu štítu z misek. Takový štít používám již od roku 2006 a tenhle týden nastala doba pro jeho výměnu. Působením slunce a zimy se misky staly za tuhle dobu křehké a když jsem chtěl vyměnit záložní baterie ve venkovním senzoru, zjistil jsem, jak je štít někde prasklý a křehký. Naštěstí se podařilo koupit hned druhý den nová sada misek a tak jsem se včera dal do předělávání. Na starém štítu jsem měl jak se tu psalo i malý ventilátorek pro lepší proudění vzduchu na trafo, ale zjistil jsem, že je asi dost dlouho již mimo provoz. Proto jsem v novém udělal dvojitou stříšku mezi kterou je 1,5cm mezera a tá samá je i mezi horní miskou a první stříškou z bílého plastu a otvory v miskách mají komínový efekt, takže se teplý vzduch nedrží uvnitř misek a odchází pod stříškou do prostoru. Stříšku jsem nechal větší, aby přesahovala asi o 2cm misky z důvodu hlavně zimního namrzání odtávajícího sněhu čímž se zmenšila možnost proudění vzduchu dovnitř, což byl další problém u staré verze. Dnes celý den svítilo slunce a proto jsem dal do štítu pro kontrolu staniční teploměr, kterým jsem v minulosti v budce měřil teplotu a zjistil jsem, že teploty jsou schodné. Uvidím v létě při 30°C jaká bude teplota, ale podle mě rozdíl bude zanedbatelný. Na obrázku je vidět starý a nový radiační štít.
Snad mě zase pár roků vydrží ,což doufám, protože misky jsou oproti minulým pevnější. Pokud je můj příspěvek v některých pasážích nesrozumitelně psaný tak se omlouvám.
S pozdravem Petr
http://www.hpa1.unas.cz/aktual.php