Aktuální počasí - srpen 2010
Moderátor: Moderátoři
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aktuální počasí - srpen 2010
Už druhým dnem poměrně nudný projev počasí, rána jsou jasná a v údolí studená, přes den tvorba až střední kupovité oblačnosti. Dneska teplotní rozpětí 9°C - 25°C. Jel jsem dneska na hokej do Č. Budějovic a toky jako Hamerský potok, Lužnice i Nežárka naznačovaly, že odtok vody z oblasti je ještě i dnes velký. Vyhrála to ale stoka, která před Třeboní teče souběžně se Zlatou stokou. Ještě i dnes přesahovala výšku koryta a lehce se rozlévala. Pole okolo ní byla široko daleko plná vodních ploch, takže si myslím, že v době kulminace zde bylo velké jezero. I Lužnice nebyla vůbec pěkná, ale situace se asi rychle zlepšuje. Ve 23:00 je jasno a 14,5°C. Foto trošku z jiného soudku, Třebíč na extraligovém Mountfieldu: http://img818.imageshack.us/g/dsc00129s.jpg/. 

POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Počasí bylo včera krásné, letní, slunečné, ranní mlha rychle zmizela. Na obloze se vytvářely cumuly mediocry až congesty, ale výš už konvekce neměla šanci.
O dnešním ránu jsem chtěl napsat, že je úplně jasné, ale na jihu (na slovenském Záhorí) se pro mě nečekaně vytvořil solidní cumulonimbus krásně osvětlený vycházejícím Sluncem
.
Tmax včera +26°C.
Tmin dnes +13°C.
Výhledy slibují hodně srážek a bouřek (pohleďte třeba na sobotní hodnoty CAPE u GFS z 0h UTC). Obávám se opět povodní – tentokrát hrozí spíše „bleskovky“, ale uvidíme
.
OT: Myslíte si, že má cenu zveřejňovat skrz média dlouhodobý výhled počasí na 30 dní dopředu? Úspěšnost není podle mých zkušeností ani dvoutřetinová (jak třeba tvrdí ČHMÚ). A aby v tom měl čtenář (posluchač, divák) ještě větší zmatek, tak svou verzi hodí do médií i Dáša Honsová a pověst meteorologů (veřejnost hází všechny do jednoho pytle - "oni hlásili že...") dál klesá, viz diskuze na netu...
O dnešním ránu jsem chtěl napsat, že je úplně jasné, ale na jihu (na slovenském Záhorí) se pro mě nečekaně vytvořil solidní cumulonimbus krásně osvětlený vycházejícím Sluncem

Tmax včera +26°C.
Tmin dnes +13°C.
Výhledy slibují hodně srážek a bouřek (pohleďte třeba na sobotní hodnoty CAPE u GFS z 0h UTC). Obávám se opět povodní – tentokrát hrozí spíše „bleskovky“, ale uvidíme

OT: Myslíte si, že má cenu zveřejňovat skrz média dlouhodobý výhled počasí na 30 dní dopředu? Úspěšnost není podle mých zkušeností ani dvoutřetinová (jak třeba tvrdí ČHMÚ). A aby v tom měl čtenář (posluchač, divák) ještě větší zmatek, tak svou verzi hodí do médií i Dáša Honsová a pověst meteorologů (veřejnost hází všechny do jednoho pytle - "oni hlásili že...") dál klesá, viz diskuze na netu...

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- dědahvězdář
- Kontaktovat uživatele:
Dřevohostice.
V pondělí polojasno teplota vystoupila na 24 °C.
Včera, v úterý ranní teplota 12°C, po celý den velmi teplo, maxima 27°C.
Dnes ráno opět 12°C a silná rosa, je jasno, bezvětří.
Dnes v noci budou padat meteory (Perseidy).
V pondělí polojasno teplota vystoupila na 24 °C.
Včera, v úterý ranní teplota 12°C, po celý den velmi teplo, maxima 27°C.
Dnes ráno opět 12°C a silná rosa, je jasno, bezvětří.
Dnes v noci budou padat meteory (Perseidy).
- cvp
- Kontaktovat uživatele:
Dnes po delsi dobe razantni vzestup teploty. Uz nyni je vice tepla nez vcera. Aktualne zde mam 27,6°C a stale stoupa. Ranni minimum bylo temer shodne se vcerejskem 13°C. Prevlada polojasno, ikdyz od jihu se nasouva oblacnost.
Dneska navezu par kolecek pisku do kopce na nasi zahradu, trochu se snad pri tom opalim. Potrebuji trochu procvicit nohy. Zitra konecne po delsi dobe vylet na kolach a pojedu za svou pritelkyni, ktera bydli 35km ode me, tak ji prekvapim svym vykonem.
Sobotni bourky vypadaji rekl bych i na moznost tvorby supercel. CAPE je vyborna, strih temer na 15-20 m/s a helicita na 300 m2/s2 se docela da. Ikdyz model tam kresli prechod velmi silne MCS od jihu, tak uvidime. Je to pred vlnici se studenou frontou, coz je dost slozite na predpoved - co bude, kde bude, atd.
Dneska navezu par kolecek pisku do kopce na nasi zahradu, trochu se snad pri tom opalim. Potrebuji trochu procvicit nohy. Zitra konecne po delsi dobe vylet na kolach a pojedu za svou pritelkyni, ktera bydli 35km ode me, tak ji prekvapim svym vykonem.
Sobotni bourky vypadaji rekl bych i na moznost tvorby supercel. CAPE je vyborna, strih temer na 15-20 m/s a helicita na 300 m2/s2 se docela da. Ikdyz model tam kresli prechod velmi silne MCS od jihu, tak uvidime. Je to pred vlnici se studenou frontou, coz je dost slozite na predpoved - co bude, kde bude, atd.
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Jsem zpět z dlouhého a náročného výletu. Jak vidím, událo se toho tady v ČR hodně, ale ve Větřkovicích toho moc nebylo. Za dobu mé nepřítomnosti spadlo 18 mm a bylo několik bouřek bez výraznějších projevů. Dnes polojasno s mnoha cu a několika pseudo cu con. Teplota 26,1 °C, ranní min 9,6 °C
Počasí na cestě: Před odjezdem jsem kouknul na radar a doufal v dobré načasování, že někde při průjezdu potkám nějakou potvůrku s pěkným schelf cloudem. Toto se mě splnilo při projíždění okolo Olomouce. Od jihu se nasouval úžasný schelf cloud a tak jsem vytáhl foťak a fotil za jízdy. Těsně před Olomoucí jsme zajeli na benzínku a tuto potvorku pozorovali, ale byla již poměrně blízko, takže jsme opět jeli dál a na druhé straně Ol jsem natočil schelf v celé jeho kráse
. Poté už jsem tuto bouři neměl možnost sledovat. Zhruba od Mohelnice až do poloviny Německa (Heilbronn) s dešťěm a chladno. V celé Francii na druhý den azuro a čím víc na jih, tím vzrůstala i teplota. Vím jedno, já rozdhodně nebudu jezdit na dovolenou na jih
. Azuro bylo skoro nad celou Italii a až při cestě ke Slovinsku se začly nad horami tvořit krásné cu med. Ve Slovinsku již fantasticky příjemné počasí. Teplota akorát a na obloze o něco víc oblačnosti a vzduch krásně voněl. Od Slovinska přes Rakousko až dom polojasno a vcelku příjemně.
Silnice - povrch: K tomu není co dodat. V celé Evropě mnohem lepší než česká D1 a tím myslím i silničky dva metry široké, které jsou s perfektním povrchem. Si říkám, jak je možné že v Evropě není problém udělat kvalitní silnici a u nás je to naprosto neřešitelný problém.
Jídlo Nebereme si žádné zásoby a vše kupujeme po cestě. Protože máme rádi pečivo na všechny způsoby, ale spíše sladšího charakteru
, tak se snažíme zastavit, pokud to jde u nějakého menšího pekařství a můžu jen doporučit. V německu jsme koupili na snídani dva různé kolače (respektive dvě poloviny), každý s průměrem 25 cm. První byl velmi šťavnatý tvarohový koláč s jemným kynutým těstem a druhý klasický drobenkový s jemnou tvarohovou nádivkou. Ve Francii opět v malé pekárničce neuvěřitelně lahodný "koláček". Základ: naprosto dokonale v puse rozpustný piškot a na něm strouhané mandle s oříšky. Ještě teď mám boule až za ušima. A druhý byl ovocný koláč plněný rybízem a malinami. Oboje normální velikost. Potom jsme si dali v Italii pečené kuře. To bylo neuvěřitelně šťavnaté do posledního sousta a ta chuť a nakonec ve Slovinsku další lahůdku, papriky plněné rýží, kysaným zelím a masem. Takže pokud máte možnost neváhejte ani vteřinu a zajeďte někde bokem a dejte si co se dá a moc se neohlížet na cenu.
Zážitky a doporučení Na hranicích s Německem jsem zjistil, že nemáme techničák od auta !!!!!!. Takže celých cca 4500 km přes Evropu bez techničáků a naštěstí ani jedna kontrola a až když jsme byli v ČR za Mikulovem, tak se na nás mlsně díval jeden policajt: vzít či nevzít a nakonec si vybral auto za náma, což jsme kvitovali s obrovskou úlevou. Při cestě přes Francii jsme 2x řešili problém s benzinkami. Na hlavních tazích je vše bez problému, ale my jsme projížděli okolo Paříže po vedlejších cestách. Ne že by benzinky nebyly, těch je hodně a ceny proklatě nízko, ale dobře 2/3 na karty, což by nebyl problém, kdyby ty automaty braly naše VISA karty, které bez problému fungují ve zbytku evropy. Jenže je s železnou pravidelností plivaly ven s hlaškou: karta není přijata!!!!! A tak jsme museli hledat benzinku s obsluhou, což v prvním případě znamenalo objet město 2 x dokola až jsme konečně narazili na někoho, kdo aspoň trochu rozuměl anglicky a navedl nás na správné místo. Na druhý den v neděli ráno to však bylo ještě horší, nebyla otevřena žádná benzinka i ve větším městě a to už ručička byla 1 mm od konce, tak jsem viděl jak k jedné benzince zajíždí autu, buď a nebo. Naštěstí francouz uměl !!!!!anglicky!!!!!, takže jsme čepli na jeho kartu, zaplatili mu a jeli s obrovskou úlevou dál. V jižní Francii jsme jeli do jedné zapadlé vísky. To byla cesta, sice v perfektním stavu, ale šířka akorát pro naše auto a zhruba co 100 m o něco širší, ne cesta, ale okraj. Takže při míjení byla sranda a dobře jsme poškrábali lak na autě.
EDIT
video: http://www.youtube.com/watch?v=UrEHr93-tX4
foto: http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/bourka_ ... 0_Olomouc/
Počasí na cestě: Před odjezdem jsem kouknul na radar a doufal v dobré načasování, že někde při průjezdu potkám nějakou potvůrku s pěkným schelf cloudem. Toto se mě splnilo při projíždění okolo Olomouce. Od jihu se nasouval úžasný schelf cloud a tak jsem vytáhl foťak a fotil za jízdy. Těsně před Olomoucí jsme zajeli na benzínku a tuto potvorku pozorovali, ale byla již poměrně blízko, takže jsme opět jeli dál a na druhé straně Ol jsem natočil schelf v celé jeho kráse

Silnice - povrch: K tomu není co dodat. V celé Evropě mnohem lepší než česká D1 a tím myslím i silničky dva metry široké, které jsou s perfektním povrchem. Si říkám, jak je možné že v Evropě není problém udělat kvalitní silnici a u nás je to naprosto neřešitelný problém.
Jídlo Nebereme si žádné zásoby a vše kupujeme po cestě. Protože máme rádi pečivo na všechny způsoby, ale spíše sladšího charakteru

Zážitky a doporučení Na hranicích s Německem jsem zjistil, že nemáme techničák od auta !!!!!!. Takže celých cca 4500 km přes Evropu bez techničáků a naštěstí ani jedna kontrola a až když jsme byli v ČR za Mikulovem, tak se na nás mlsně díval jeden policajt: vzít či nevzít a nakonec si vybral auto za náma, což jsme kvitovali s obrovskou úlevou. Při cestě přes Francii jsme 2x řešili problém s benzinkami. Na hlavních tazích je vše bez problému, ale my jsme projížděli okolo Paříže po vedlejších cestách. Ne že by benzinky nebyly, těch je hodně a ceny proklatě nízko, ale dobře 2/3 na karty, což by nebyl problém, kdyby ty automaty braly naše VISA karty, které bez problému fungují ve zbytku evropy. Jenže je s železnou pravidelností plivaly ven s hlaškou: karta není přijata!!!!! A tak jsme museli hledat benzinku s obsluhou, což v prvním případě znamenalo objet město 2 x dokola až jsme konečně narazili na někoho, kdo aspoň trochu rozuměl anglicky a navedl nás na správné místo. Na druhý den v neděli ráno to však bylo ještě horší, nebyla otevřena žádná benzinka i ve větším městě a to už ručička byla 1 mm od konce, tak jsem viděl jak k jedné benzince zajíždí autu, buď a nebo. Naštěstí francouz uměl !!!!!anglicky!!!!!, takže jsme čepli na jeho kartu, zaplatili mu a jeli s obrovskou úlevou dál. V jižní Francii jsme jeli do jedné zapadlé vísky. To byla cesta, sice v perfektním stavu, ale šířka akorát pro naše auto a zhruba co 100 m o něco širší, ne cesta, ale okraj. Takže při míjení byla sranda a dobře jsme poškrábali lak na autě.
EDIT
video: http://www.youtube.com/watch?v=UrEHr93-tX4
foto: http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/bourka_ ... 0_Olomouc/
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 12 srp 2010, 07:21, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj včera skoro jasno až oblačno, Tmax 27,8°C Tmin 14,3°C , vítr prom. do 4 m/s.
Aktuálně 19:30 skoro zataženo
℔
21,7°C ℔
Sv do 1 m/s
Aktuálně 19:30 skoro zataženo

Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Dneska jsme měli od jasna po skoro zataženo. Teploty 10°C - 27°C. V 19:47 je oblačno a 24°C. Během odpoledních hodin až doteď koukám na mohutné cb s lokalizací v Rakousku.
Mě teď tolik nebere dlouhodobá předpověď jako chtíč plakat nad tím, co se zase u nás děje díky povodním. Započaly kolotoče o peníze, započnou i obrovské tunely, stát posílá almužnu a ještě přes byrokratické tahanice, nevyslovitelný pi*us John začne kritizovat lidi, že neutekli, že je musí vrtulník evakuovat. Moje otázka na něj by potom zněla, proč teda on ZBYTEČNĚ letí na Liberecko taktéž vrtulníkem, když to stojí tolik peněz a péči helikoptér si nemůžeme dovolit ani za cenu ohrožení života občanů. Nemohl bych to zažít, protože by mě to připravilo pravděpodobně minimálně o zdraví. Dobrmankovy silnice taktéž no comment. A nechápu, že někde to jde. Po cestě do ČB od značky Jihočeský kraj krásná silnice, opačným směrem přes Vysočinu otřesná vozovka. Hlavně, že Jihlava musí mít předražený obchvat, včetně (a to se musím smát, že víc to ani nejde) TUNELU (v 50 tisícovém městě), který spolkne dokonce stovky milionů a ani jsem dodnes nepochopil jeho skutečný význam, protože se nebavíme o tunelu pod nějakým kopcem ale o tunelu, který byl vytvořen z povrchu, kde na tom povrchu nic není.
Naproti tomu silnice mezi Třebíčí a Jihlavou se již opravuje 5 let a je hotových několik km a pokud chcete jet do 36 km vzdálené Jihlavy, musíte počítat s 50+ minutami, a to už těch pět let. Pak jedu do Rakouska na výlet a mám poslintaný klín, jak všechno funguje. No nežil bych tady ani za párek, kdybych nemusel. Omluva za spam, trošku jsem se vytočil. 
Mě teď tolik nebere dlouhodobá předpověď jako chtíč plakat nad tím, co se zase u nás děje díky povodním. Započaly kolotoče o peníze, započnou i obrovské tunely, stát posílá almužnu a ještě přes byrokratické tahanice, nevyslovitelný pi*us John začne kritizovat lidi, že neutekli, že je musí vrtulník evakuovat. Moje otázka na něj by potom zněla, proč teda on ZBYTEČNĚ letí na Liberecko taktéž vrtulníkem, když to stojí tolik peněz a péči helikoptér si nemůžeme dovolit ani za cenu ohrožení života občanů. Nemohl bych to zažít, protože by mě to připravilo pravděpodobně minimálně o zdraví. Dobrmankovy silnice taktéž no comment. A nechápu, že někde to jde. Po cestě do ČB od značky Jihočeský kraj krásná silnice, opačným směrem přes Vysočinu otřesná vozovka. Hlavně, že Jihlava musí mít předražený obchvat, včetně (a to se musím smát, že víc to ani nejde) TUNELU (v 50 tisícovém městě), který spolkne dokonce stovky milionů a ani jsem dodnes nepochopil jeho skutečný význam, protože se nebavíme o tunelu pod nějakým kopcem ale o tunelu, který byl vytvořen z povrchu, kde na tom povrchu nic není.

POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Zdravím všechny z Trutnova a hned navážu na Yves
Tahle republika je totiž jeden velkej podvod a tunel.Třeba u těch silnic.Jsou zřejmě jedny z nejhorších v Evropě,ale postavený kilometr bude jeden z nejdražších.. Tady nejsou absolutně žádné zákony,nebo platí jen pro někoho,nic nefunguje,jak by mělo..Je to vše o lidech.Zvířata se chovají mnohdy lépe..
Raději k počasí.Dnes příjemný letní den s maximem lehce přes +25 st.Fronta se vlní,snad nám to vydrží zítra,možná i kus pátku.Morava ta se má...
Tahle republika je totiž jeden velkej podvod a tunel.Třeba u těch silnic.Jsou zřejmě jedny z nejhorších v Evropě,ale postavený kilometr bude jeden z nejdražších.. Tady nejsou absolutně žádné zákony,nebo platí jen pro někoho,nic nefunguje,jak by mělo..Je to vše o lidech.Zvířata se chovají mnohdy lépe..
Raději k počasí.Dnes příjemný letní den s maximem lehce přes +25 st.Fronta se vlní,snad nám to vydrží zítra,možná i kus pátku.Morava ta se má...
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Dnes bylo pěkně a teploučko v maximu skoro +29C na obloze se nad náma toho moc nedělo ale nádherná podívaná byla v podvečer nad JV resp.nad JZ Slovenskem na bouřkovou oblačnost co tam vegetovala pár fotek zde okem to samozřejmě vypadalo podstatně lépe http://testholasice.euweb.cz/Fotogalerie.html#foto234

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahoj,
V posledních dnech vcelku pěkné počasí, přes den polojasné s pěknými Cumuly. Rána již chladnější - zde minima od 11 ke 13, maxima od 23 k 24, dneska ovšem už bylo tepleji, lezlo to k 26-27 stupňům. Zítra, tedy už dneska bude horko
Dobrmanku, díky za popis, nemám co dodat, zkušenosti asi máme všichni podobné .... stran karet, podobnou nepříjemnost, jsem zažil ve Švédsku, až mně ji napadlo dát opačně, než u nás, tzn. čipem nahoru. Pak najednou šlo vybírat u všech bankomatů .... Možná něco podobného mají i ve Francii ...
Stran politiky mně pak dožere ten obrovský deficit při velkohubých šetřeních na stavebku či nemocných. Pravou příčinou deficitu nejsou ani tak sociální výdaje, jako fakt, že se krade neskutečným způsobem. Proto mně někdy nahněvají řeči, že máme být rádi, že nejsme na tom, třeba jak v Rusku. Jenže ono šetření/nešetření na všem, kromě něčích kapes nás k tomu Rusku mílovými kroky přibližuje.
zatím ...
V posledních dnech vcelku pěkné počasí, přes den polojasné s pěknými Cumuly. Rána již chladnější - zde minima od 11 ke 13, maxima od 23 k 24, dneska ovšem už bylo tepleji, lezlo to k 26-27 stupňům. Zítra, tedy už dneska bude horko
Dobrmanku, díky za popis, nemám co dodat, zkušenosti asi máme všichni podobné .... stran karet, podobnou nepříjemnost, jsem zažil ve Švédsku, až mně ji napadlo dát opačně, než u nás, tzn. čipem nahoru. Pak najednou šlo vybírat u všech bankomatů .... Možná něco podobného mají i ve Francii ...
Stran politiky mně pak dožere ten obrovský deficit při velkohubých šetřeních na stavebku či nemocných. Pravou příčinou deficitu nejsou ani tak sociální výdaje, jako fakt, že se krade neskutečným způsobem. Proto mně někdy nahněvají řeči, že máme být rádi, že nejsme na tom, třeba jak v Rusku. Jenže ono šetření/nešetření na všem, kromě něčích kapes nás k tomu Rusku mílovými kroky přibližuje.
zatím ...
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Adi: karty byly strkány ze všech stran, pokaždé se stejným výsledkem - vyplivnutím !!!!
Co má společného moře a česká D1? Jde vlna za vlnou .....
Výhled snad ani nemá cenu komentovat, nejprve GFS slibuje hory doly a nakonec se vše odbude jen v čechách a tady bude jako vždy kulové, jak jinak
Výhled snad ani nemá cenu komentovat, nejprve GFS slibuje hory doly a nakonec se vše odbude jen v čechách a tady bude jako vždy kulové, jak jinak
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- dědahvězdář
- Kontaktovat uživatele:
Dřevohostice.
Ve středu krásné letní počasí, teplota 28°C (to už je hodně).
Ranní minima 16°C.
Večer teplo, počasí vhodné pro pozorování hvězdiček. Večer ještě chvíli září Venuše a potom naskakují hvězdy, několik krásných Perseid prořízlo oblohu a po desáté se vyšel Jupiter. Dnešní noc bude nejvhodnější pro pozorování Perseid.
Ve středu krásné letní počasí, teplota 28°C (to už je hodně).
Ranní minima 16°C.
Večer teplo, počasí vhodné pro pozorování hvězdiček. Večer ještě chvíli září Venuše a potom naskakují hvězdy, několik krásných Perseid prořízlo oblohu a po desáté se vyšel Jupiter. Dnešní noc bude nejvhodnější pro pozorování Perseid.
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
Potvůrka už se pěkně vlní, zatím se drží oblačnost i srážky nad Německem, ale je to dost nestabilní situace, ze které bude bouřit - patrně jen v Čechách...
V srpnu zatím nemám třicítku a naděje se postupně snižuje narozdíl od Moravy, kde bude tepleji na té "lepší" straně fronty...
Včera bylo polojasno, k večeru oblačno, Tmax 27,9°C, ráno 15,6°C.
Aktuálně skoro jasno a 23°C.
V srpnu zatím nemám třicítku a naděje se postupně snižuje narozdíl od Moravy, kde bude tepleji na té "lepší" straně fronty...

Včera bylo polojasno, k večeru oblačno, Tmax 27,9°C, ráno 15,6°C.
Aktuálně skoro jasno a 23°C.
D1 mne pobavila názvem Hopsaband,kterou používají dalkoví řidiči hojně zde jezdící.Když jsem tudy fičel humor mně přešel..dobrmanek píše:
K druhé části stížnosti:Měli jste tam toho u vás letos MÁLO ???
Dotaz na zdejší hvězdáře a astronomy..
V minulých letech jsem si všiml v Řecku odlišné délky dne v určitých částech roku než u nás,ale nevěnoval jsem tomu takovou pozornost.Loni na přelomu července a srpna to bylo na Chalkidiki tak markantní,že letos na ostrově Skopelos jsem sledoval v kolik se rozednívá a stmívá.Je mi jasný časový posun i odchylka od příslušného časového poledníku u východu či západu slunce,která směrem od poledníku na východ či západ dělá rozdíl.Ale,že by do toho tak hodně promlouvala zemská šířka a měnila tolik délku dne a zřejmě různě v průběhu roku od slunovratu do slunovratu.V polovině července se na uvedeném ostrově,když jsem šel na východ slunce,tak při v vstávání v 4.55 hod byla ještě zcela tma a světlit se začalo kolem 5.hod(u nás před 4.hodinou)
Večer však už v 22.hodin byla zcela tma(u nás ještě trochu světla je).
Díky
Flames
V minulých letech jsem si všiml v Řecku odlišné délky dne v určitých částech roku než u nás,ale nevěnoval jsem tomu takovou pozornost.Loni na přelomu července a srpna to bylo na Chalkidiki tak markantní,že letos na ostrově Skopelos jsem sledoval v kolik se rozednívá a stmívá.Je mi jasný časový posun i odchylka od příslušného časového poledníku u východu či západu slunce,která směrem od poledníku na východ či západ dělá rozdíl.Ale,že by do toho tak hodně promlouvala zemská šířka a měnila tolik délku dne a zřejmě různě v průběhu roku od slunovratu do slunovratu.V polovině července se na uvedeném ostrově,když jsem šel na východ slunce,tak při v vstávání v 4.55 hod byla ještě zcela tma a světlit se začalo kolem 5.hod(u nás před 4.hodinou)
Večer však už v 22.hodin byla zcela tma(u nás ještě trochu světla je).
Díky
Flames