Aktuální počasí - květen 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí - květen 2010

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
V pátek celý den skoro zataženo, velmi slabé přeháňky, srážky 0,6 mm.
Teplota vystoupila odpoledne na 19°C.
Foukal slabý SZ později SV slabý vítr, při přeháňkách zesiloval.
V noci teplota klesla na 10,2°C.
Ráno je skoro zataženo a bezvětří.
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky

Ráno zataženo nízkou oblačností a dusno, dopoledne se to protrhalo na polojasno a teplota vystoupila nakrátko nad 20 stupňů a to na 22 při velkém dusnu. Posléze přišla první sada bouřek, která srazila teploty na 14, ovšem nenapršelo moc, tak 2, možná tři mm, Vše podstatné se tentokráte odehrálo kousek jižněji. Nyní opět hřmí a mírně prší z další bouřky, nicméně zde to padá spíše z roztáhlé "vrstevnaté" kovadliny, nic dramatického. Pokud se nic zvláštního nestane, dnešek uzavřeme s asi 5 mm deště. Teplota nyní na 13, vzduch je luxusní a ptáci zpívají jak o život. To by znamenalo, že zde pršet už asi moc nebude.

Lajna bouřek jde opět k Dobrmankovi.

zatím

Po nájezdech - zítra nás čeká finále :mrgreen: Hokej je neuvěřitelně vyrovnaný a rychlý. Paráda :wink:
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Dneska další a další vodní přívaly. Jedna bouřka za druhou, srážky šly určitě do desítek mm (bohužel nemám kam v paneláku dát srážkoměr), stará výpadovka na Zlín byla zaplavena bahnem, prostě hnus... :(
Letiště má do dneška za květen přes 160 mm vody, po dnešku přibyly další milimetry. Voda nemá kam vsakovat, dala by se zde pěstovat rýže... :?
Večer jel po obloze (na čele výtoku studeného vzduchu z bouřek na východě) krásný shelf, ale baterie do foťáku je vybitá a tak nemám nic :( .

Dnes jsem pomáhal s úklidem příbuzným v Troubkách a neustálé vodní přívaly moc radostí nepřinášely, všude je cítit smutek, odevzdanost, vztek... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
dnes jsem měli relativně teplo, Tmin 10,9 Tmax 21,8, což je zatím květnové maximum. Většinou polojasno, turistický pochod Klatovský karafiát měl super počasí. Odpoledne přešla slabá přeháňka, jednou z dálky zahřmělo. Srážkoměr se ani nepohl a tak už to dnes asi zůstane.
Do květnového srážkového normálu nám chybí 15 mm.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Tak i dnes bouřky dorazily, ale tentokrát došlo k úhybným taktickým manévrům a vše podstatné šlo mimo. Na čele příchozích bouřek postupoval malý šelfík a vytvořila se i velryba :). Srážky oproti jiným dnům jen podprůměrné a to 5 mm, ale jak kukám na radar tak ty mm nejsou rozhodně poslední. Dnešní tmax 19,5 °C, min zatím 12,1 °C, nyní 12,3 °C.
Já myslím, že tady na SV už bychom měli psát do ročního průměru nám chybí ...... :lol:

fotogalerie:
http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/22.5_bourky/
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Dneska bylo polojasno až oblačno, rychle ale až skoro zataženo. Kupovitá oblačnost se zde tvořila méně než na východě a oblaky jsem spíše doputovaly. Přesto přeze všechno jedna slabá bouřka, hromy asi 3, blesk asi 1, ale já koukal na hokej, takže jsem to moc nesledoval. Srážky symbolické 3 mm. Teplota v maximu rovných 20°C, což je příjemné zahřátí po studeném týdnu v Jeseníkách. Ve 21:40 už je polojasno, na východě se rozpadají poslední přeháňky, teplota 13°C.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes dost proměnlivo a i bouřka tvořila se bohatá bouřková oblačnost teplota v maximu lehce nad +20C fotky z dneška zde:
http://testholasice.euweb.cz/Fotogalerie.html#foto89

a video:
http://www.youtube.com/watch?v=YJ667kGf ... dded#at=12
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

V sobotu bylo pěkné počasí, polojasno, v maximu 23,0°C a i noc byla teplá, dnes ráno minimum 13,1°C. Sluneční svit 9,6 h.
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
Sobota = jedna bouřka za druhou, jeden výboj do 200 m ode mne (byl jsem zkontrolovat srážkoměr).
Přeháňky slabé, jedna pár minut a velmi intenzivní, srážky 5,7 mm.
Teplota před silnou bouřkou 20,2°C, potom rychle klesla na 14°C.
Ranní minima 8,5°C.
Přílohy
po bouřce.jpg
po bouřce.jpg (55.84 KiB) Zobrazeno 6857 x
Jan Pícha
Meteostanice: Davis VP2 6152C
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Pícha »

Zdravím
Tak včera většinou oblačno,maximální teplota vystoupla na 21,4°C,foukal vítr ze severních směrů do 9 m/s.Večer postupně skoro jasno.

Aktuálně oblačno,teplota 17,0°C,vlhkost 68%,vítr S - SZ 2 až 6 m/s,srážky žádné.
Včera jsme byli s kolegou se podívat na hřebeny hor,všechno docela OK,akorát zadní ráfek na kole po intenzivním brždění do nížin dopadl takto: www.pocasi-strelna.cz/wl/1.jpg :mrgreen: :evil:
Pěkný den z Teplicka :-)
Instabiliter
AMS

Příspěvek od Instabiliter »

Tak včera, jsem v předpokládaném nebouřkovém dni vyrazil na chatu (bohužel bez internetu) do 12 km vzdáleného Bečova nad Teplou s tim že nic nebude a že tam budu mít trochu klid na učení. No a jako na potvoru se přímo nad Toužimí vytvořila bouřka, protože byl výhled na Cb zakryt bližšími cumuly a kopci, které jsou kolem celého Bečova, jsem příliš bouřce nevěřil, i když poprvé slabě zahřmělo. Považoval jsem to za omyl. No a pak se mi za ustupujícími cumuly naskytnul nádherný výhled na kovadlinu Cb, proto jsem se rozhodl vrátit, bylo ale už příliš pozdě, bouřka byla už asi 20 km jižně a rozpadala se. V Bečově byla teplota na rozpáleném svahu až 23,4°C :shock: , V Toužimi po bouřce jen 14,2°C po mém návratu domů. Všude byly louže, ze spolehlivého zdroje byl při bouřce slušný liják a padaly chvíli a malé krupky. Potom ještě přešly díky train effectu dvě přeháňky, bohužel bez blesku. I když mi bouřka utekla před nosem, včerejší den bych považoval za ideální květnový - vlhko, příjemné teploty. :D
Aktuálně polojasno, na obloze cumuly humilus a mediocris a teplota 18,9°C, bylo by velmi příjemně, kdybych neměl zkouškový. :evil:
Špatnou náladu z prošvihnuté bouřky ale smazali naši hokejisti se svým parádním vyrovnáním 8s před koncem a pak vítězsvím na samostatných nájezdech.:) , konečně po 4 letech neodjedou s prázdnou, k získání zlata v zápase proti Rusům to ale dnes bude těžké, včera večer jsem pak fandil jsem spíš Němcům také z toho důvodu, že by si po velmi dlouhé době jistou medaili také zasloužili.
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Shrnutí soboty: Tmin +8,3°C, Tmax +20,6°C, tlak v 15:00 1020,1 hPa, max vítr 6,3 m/s západní, denní srážky 0,1 mm. Ráno nás uvitalo slabou přeháňkou a to bylo pro celý den ze srážek vše, bouřky vznikaly východně od nás a žádná se ani nepřiblížila. Během dne tedy polojasno.

Neděle kopíruje sobotu s tím rozdílem, že iniciace bouřek se posunula více k severu a západu. Proto se k nám před polednem přiblížilo přeháňkové pásmo, ze kterého po poledni začalo pršet. Západně od nás u Dvora Králové nad L. se pomalu pohybuje k JJV aktivní bouřka, ze které až sem doléhají vcelku pěkné hromy. Navíc s bouřkou jsou spojena neaktivní srážková jádra, ze kterých tu již vypadl 1 mm deště.

Momentálně ve 13:05 zataženo(Cu con, Cb) po přeháňce, teplota +16,4°C, tlak 1018,6 hPa, Z vítr kolem 2 m/s. Dosavadní denní úhrn srážek 1,0 mm. Očekávám po zbytek dne další přeháňky, možná i bouřky.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj v pátek o5 velká oblačnost, oblačno až zataženo, a pár slabých přeháněk Tmax 20,1°C Tmin 12,0°C, vítr Z-Jz do 4 m/s, srážky Obrázek 0,5 mm. Včera skoro jasno až oblačno, přechodně skoro zataženo a spadlo pár kapek, Tmax téměř letních 24,6°C Tmin 12,7°C, vítr S-SSv, večer postupně Jz 1-6 m/s s nárazy do 8 m/s.

Aktuálně 15:00 oblačno ObrázekObrázek 21,8°CObrázek J do 1 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Dnes jsem se strachoval, abych měl den se srážkami. Po celý den zde na radaru naskakovaly odrazy, ale při tom bylo jasno, nejvýše polojasno. Od sz po jz přitom bylo poměrně značné množství Cb. Odpoledne se konečně vytvořil Cb ve správném směru, ale provedl úhybné manévry a navíc se ještě pře Větřkovicama rozpadal. Na zadní straně Cb ještě objevilo jadýrko se slabší odrazivostí a to naštěstí zasáhlo Větřkovice. Dnešní prozatimní úhrn činí 0,3 mm :). Na čele tohoto Cb, zatím nejvýraznější shelf cloud, ale zdaleka ne takový jako nad Přerovem. Po přechodu krásná dvojitá duha a na Cb náznaky mammat. Dnešní tmax 20,5 °C, ranní min 7,3 °C. Teď od sz postupuje jakási buňka, tak snad ještě trochu zaprší, teplota 15,6 °C.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
dnes poprvé jsem se odvážil ven v kraťasech a tričku. Teplota dosáhla 21,9, bylo skoro jasno a beze srážek.
Jabloně odkvétají, kaštany jsou v plné parádě.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“