Aktuální počasí - květen 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí - květen 2010

Příspěvek od fractal »

Jan Pícha píše:Zdravím Na facebooku nějaký hňup vytvořil skupinu Nás v Praze nějaký povodně na Moravě nezajímaj ten by si zasloužil vysávat vodu z metra ručně :evil:
No za a) buď nějaký provokatér b) blbec c) obojí ;-)

Tak maximum nakonec 13,8 °C, od rána už bez dešt a i další výhledy vypadají konečně celkem pozitivně. Už mi z toho chladu a větru (maximum 13 m/s) kape na karbid, chtělo by to zase nějaké teplé a slunečné dny.

To RNDr.: Dík za reporty ze Slovenska. :wink:
Petr Malina
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Malina »

Zdravím podle všeho vydatné deště které nás zasáhly ustupují i když nadále prší je to již slabá intenzita. Za období od 13.5 do dnešní 16-té hodiny napršelo celkem 125,4mm. Aktuálně je teplota 8,7°C vítr vane SV 2m/s.
Ostatní meteorologické údaje zde stanice Košíky
Aktuální data http://www.pocasi-kosiky.cz/aktualni-pocasi/ - jen při zapnutém PC
Webkamera aktuální snímek http://www.pocasi-kosiky.cz/webkamera/ - jen při zapnutém PC
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Počasí v pondělí: Tmin +8,3°C, Tmax +11,7°C, tlak v 15:00 1014,4 hPa, max vítr 9,8 m/s severní brzo nad ránem, denní srážky 2,4 mm. Po celý den zataženo, po 16. hodině slabé vytrvalé srážky až do 20:30. Přes noc opět zesilující vítr.

Dnes v úterý od rána opět zataženo s dočasným zeslabením oblačnosti kolem 10. hodiny dopolední, před chvílí tu spadlo pár kapek, jinak dnes zatím beze srážek. Po celý den nepříjemný studený S vítr (v nárazech v Debrném odhaduji přes 10 m/s (zde náraz 8,8 m/s).
Momentálně v 17:00 zataženo beze srážek, teplota +9,8°C, tlak 1018,4 hPa, SZ vítr do 2,0m/s.

Děkuji všem za projevená přání, ale spíš bychom měli přát severovýchodu, aby tam už přestalo konečně pršet.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včera bylo o5 zataženo až skoro zataženo, beze srážek a celkem větrno. Tmax 17,1°C Tmin 8,8°C, vítr Z-Jz 2-8 m/s m/s s nárazy až 11 m/s. Doufám, že v noci přijdou srážky a nebude to jen pár desetin :roll: zatím se srážky nad námi vypařují a k pozorování tedy jen virga, vítr se postupně utišuje.

Aktuálně 18:40 zataženo ObrázekObrázek 11,2°CObrázek Jz 3 m/s

4 Michal Geryk samo, že nečekám, že by ty "šumítka" zastavily povodně, jen vhodnějšim odpouštěním by nemusely být někdy tak nepříznivé následky (u trvalejších srážek je to pak praktický již stejné)
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Děsné počasí pokračuje.U nás je to jen zatažený podzimní studený větrný humus,který nedělá radost nikomu.To je však nic proti SV Moravy,který je prokletý počasím,nejdříve sucho,sucho,teď zase povodně.Už to leze na povrch.Opět to množství vody přehrady nemohly zachytit,na to nejsou stavěné,ale včasné upouštění vyloženě prošvihli.Předpověď-upozornění na povodně byla vydána mnohem dříve,ale mnozí asi nevěřili,že by se mohlo opakovat něco podobného jako kdysi.
Už zimní sněživé situace s přívaly sněhu,kdy na JV bylo sněhu více jak na horách a neustále se opakující situace s brázdou nízkého tlaku ze středomoří nad Slovensko dávaly tušit,že by počasí mohlo letos zlobit,ale tohle..
Stačí si uvědomit,jak dlouho tady ta brázda nad střední Evropu sedí a točí se to pořád dokola..Nechci nikoho děsit,ale tímhle to nemusí vůbec končit,i když v tomto měřítku už se to snad nemůže opakovat,ale kdo sleduje povětrnostní mapy a cirkulaci nad Evropou,tak ta situace tady s přicházejícím jarem stále částečně hrozila a pokud se proudění nezmění v normální,může za čas srážkově nadnormální počasí pokračovat na podobných místech,jako v současnosti.Snad to tak nebude.Tak to tam na SV ve zdraví zvládněte..
U nás nic jen pár kapek,ale už pár km na severovýchod od nás deště znatelně více třeba včera odpoledne.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Malá Morávka 670 m n.m.

Zdravím, dneska bylo stejně jako včera. Celý den zataženo s velmi slabým deštěm a pořádným vetříkem. Já ty fotky dodám až časem. V lese jsme zrovna něco probírali a 50 metrů od nás křach a prásk, smrk lehl k zemi. Takové vývraty jsou tu teď všude. Povodňová aktivita nula. Hřebeny bílé, zítra tam valíme pěšky (ťuk ťuk). Nemyslím, že tu je 40 cm, ale 5 cm čekám. Tady dole dneska bylo +7°C.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
dnes ráno mě příjemně překvapil déšť (omlouvám se těm, co mají vody plné zuby). Lezl přes nás takový srážkový pásek podélně a za nějaké 2 hod. to dalo 3,5 mm. Jinak přes den oblačno, Tmin 8,4 Tmax 13,7 aktuálně 8,8. No teplo teda vypadá jinak.
Přidávám se ke gratulacím Tomášovi.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Instabiliter
AMS

Příspěvek od Instabiliter »

Tak dnes v Plzni celkem příjemné počasí (ale tak úměrné začátku dubna :lol: ), maxima dle kolejního teploměru 17,4°C, minimum pak 8,9°C, aktuálně rovných 10°C. Přes den oblačno stratocumuly, k večeru přibývání vyšší a střední oblačnosti od východu.

Také mi přijde že letos je to s těmi nížemi od středomoří, počíneje Daisy a konče Yoladnou furt dokola. Od března si archivuju všechny obrázky z radaru ČHMÚ a rozhodně má východ a jih ČR velkou převahu ve srážkách oproti nám na západě přávě díky těmto situacím, které převládaly i během dubna. Je to dost nepříjemné už jen co do teplot, většinou tady na západě fučí SV nebo severní vítr a teploty jsou pod průměrem, srážek taky moc neni, je to znát na opožděné přírodě i na náladě lidí. Ani se ničemu nedivim. Kdyby se podobná situace opakovala v následujících měsících (nedej Bože další níže s povodněmi) tak by to byl fakt vrchol hnusu. No aspoň se rýsuje změna v podobě oteplování západní evropy a ustálení výše nad západní Evropou, postupné oteplení dokonce i na Britských ostrovech k 25°C. Ovšem jako by to nestačilo, tak přijde po jepičím očekávaném oteplení (zatim to tak vypadá) nyní v teplejším půlroce nežádoucí SZ až S proudění, tentokrát kolem níže nad Baltem, a nejvíc to odnesem chladným počasím zas my ve střední Evropě. Prostě nekonečnej kolotoč studenýho počasí, takhle ani ty bouřky nebudou už v tak bídným začátku sezóny. Prostě HUMUS!! :evil:

Také i ode mě gratulace Tomášovi. :)
Naposledy upravil(a) Instabiliter dne 18 kvě 2010, 22:19, celkem upraveno 1 x.
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Zatímco pár desítek km jižně jsou záplavy, tady naštěstí nic podobného nehrozí. I když zde už 4. den v kuse prší , kromě malých přestávek, napršelo dohromady slabě přes 20 mm.

Maximální teplota dnes - 10,4 °C
Minimální - 7,3 °C
Maximální náraz větru 9,4 m/s.
Včera napršelo 7mm, dnes 5 mm.

Aktuálně prší , teplota je na 7,5 °C. Průměr teplot za poslední 4 dny - 8,3 °C.

Aktuální počasí je dle mě zapříčíněno neustálým SZ prouděním z arktických oblastí, tento velmi studený vzduch se tu sráží s teplejším nad středomoří a proto vznikají tyto níže, nebo frontální rozhraní - viz počasí minulých dnů(stacionární frontální rozhraní týden nad námi taky není normální). Připadne mi jako kdyby golfský proud nějak prudce oslabil, nebo nechápu jak je možné že je atlantik tak neskutečně studený a v tomto chladnu se neustále vytváří TV, která nám posílá velmi studený vzduch z oblastí grónska. Dokud toto proudění neustane( a modely s tím moc nepočítají) nemůžeme počítat s tím že srážky nějak zásadně ustanou...
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
kapr
Meteostanice: Davis Vantage Pro2+.Srážkoměry All-Weather, plech.
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Příspěvek od kapr »

ahojte, tak přihazuju nějaké fotky od nás a ze dneška od Moravy http://metlak.rajce.net/Velka_voda_kveten_10 jinak u nás za tři dny zatím 86mm..
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Včera bylo zataženo a pár kapek a opět zase po celý den větrno.Za těch 5 dni tu napršelo 30mm takže oproti jiným částem Moravy zanedbatelné.Dnes příjemná změna konečně vykouko sluníčko a nefouká tak vítr.Teplota je +8C
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Bečva v Přerově je stále na 3.SPA, ale už těsně, a dál klesá, byť na zdejší poměry pomalu. Podle bratra už i v Troubkách voda téměř zmizela, ale všude jsou nánosy bahna :? .
Konečně neprší, ale téměř týden zatažené oblohy, zimy a větru působí na psychiku dost blbě... :(

Zde je trochu zmatené video Bečvy ze 17. května ještě před noční kulminací http://www.youtube.com/watch?v=RQPIhBfbqL8 , zde pár fotek z téhož dne http://picasaweb.google.cz/michal.geryk ... directlink .
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

jsem zpět!!!!
Sice jsem přijel už včera odpoledne po 14 h, ale byl jsem doslova mrtvý a šel jsem si po té 25 h nonstop cestě (1950 km) lehnout.
Problémy s počasím se netýkají jen ČR, ale jsou i v Rakousku a Itálii. Kamárad ve Vídni musí mít rajčata a vše ostatní ve folníku a v Itálii (Kalabrie) až teď dozrávají třešně, kvetou olivy !!!!. Přitom olivy mají kvést někdy okolo půlky dubna a třešně mají být už dávno sklizené. Broskve a meruňky mají teď dozrávat a na stromech jsou jen malé zelené kuličky. Počasí je trochu divné všude.

První co mne zarazilo po příjezdu do ČR, byla zpráva, že Troubky jsou opět pod vodou, což jsem trochu nechápal. Pochopil jsem až po tom, co jsem se dočetl, že praskla ta část, která se opravovala a to mě přijde hodně divné. Jak vůbec může rupnout :?: :?: :?: Měla by vydržet mnohem větší nápor, než tam byl. Já si myslím, že tu opravu někdo podělal, toť můj první dojem !!!!!!

K počasí u mne jen lehce. Nyní zataženo a neprší, teplota 5,9 °C.

Odpoledne napíši mnohem víc i úhrny srážek a teplotami za předcházející dny. Tak zatím jen stručně. Spadlo někde mezi 80 - 90 mm, teplo moc nebylo. Maxima okolo 7 °C - 8 °C. Kam se hrabu se srážkama na Václavovice a prakticky celé Beskydy.

Rovněž trochu opožděně posílám gratulace Tomášovi.
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 19 kvě 2010, 08:23, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Konečně srážky ustaly, tedy jen trochu mrholí. Ovšem zataženo trvá a teplota na 7 stupních dává tušit, že teplo zrovna taky není. lezavý, vlhký podzimní humus.
V okolí Bohumína a Karviné je to stále špatné, především z hlediska vzniklých lagun. Kolik napršelo, si netroufám odhadnout, patrně trochu méně, než ve Václavovicích, avšak celkově máme za květen dost přes 200. Mimochodem Odra je stále plná až po okraj ... Olše (Olza) postupně klesá.
Včera deště už bylo méně, voda začala neochotně opada, ovšem odpoledne pár hodin opět lelo jako z konve. Práce na baráku stojí :|
Stran Troubek, je mně to líto, ono se některé věci dělaly rychle a ledabyle, patrně to bude příčina ... :|
Mimochodem dopravní situace se postupně stabilizuje.
Rovněž přeji opožděně Tomovi vše nejlepší ... :wink:

Co se týče cirkulace, CtiborV má pravdu, akorát celou dobu se sem chladný vzduch tlačil "oklikou" přes západní Evropu, v zimě i nyní. Paradoxně za toto počasí může i teď teplá vzduchová hmota nad Skandinávií a oblast vyššího tlaku tamtéž, nepustila tedy níži dál na východ, ono by stačilo, aby byla sformovaná trošku jinak, sem by spadl chladný a hlavně suchý vzduch od Sv a byl by klid :|

Obávám se, že na přední straně oblasti vysokého tlaku se sice trochu oteplí, avšak bude se vytvářet hojná nízká oblačnost a přeháňky ve vlhkém a postupně i nestabilním vzduchu. Slunka patrně moc neuvidíme :?
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
Včera byl doufám poslední studený a propršený den.
Teplota se dotkla 9°C. Déšť ustal dnes kolem třetí, srážky 10,5 mm.
Nejnižší teplota 6,6°C.
Fouká slabý severozápadní vítr.
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“