Aktuální počasí - květen 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí - květen 2010

Příspěvek od Yves »

Dneska výslovná nuda. Jak v Brně, tak v Třebíči, kam jsem na otočku na noc přijel, pouze oblačno až skoro zataženo a pár kapek. Jih dneska nebouřil. Škoda toho včerejšího večera, prý tu bylo pěkné dopuštění s přívalovým deštíkem a utichající bouřkou. Letos 5 dní s bouřkou, 6 bouřek. Srážky včera u mě pod 10 mm, ale spadlo to fakt v krátké době. Zítra mám od 14 do 20 službu u meteostanice v Brně, co jsme si postavili, měříme a pozorujeme snad všechno, uuh. Ve čtvrtek pak budu prezentovat přízemní synoptickou situaci ze zítřka. To bude asi úroveň ... :lol: V Třebíči dneska jenom do 19°C, nyní ve 20:55 je skoro zataženo, vysokých 15°C, kupáče předávají kolík vrstevňáčům. Zítra asi bude docela pršet, tak snad budeme do upravených tabulek ČHMÚ zapisovat i srážkové úhrny.
Naposledy upravil(a) Yves dne 11 kvě 2010, 21:17, celkem upraveno 1 x.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Zde dnes meteonuda bouřky v nedohlednu maximum se zastavilo na +22.4C alespoň jsem si vyfotil západ slunce a trošku upravil:
Přílohy
P1010634(1).JPG
P1010634(1).JPG (168.35 KiB) Zobrazeno 5993 x
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
tady je zase celkem klid, více pršelo jen v noci na pondělí - asi 7 mm, v pondělí připadl nějaký 1 mm a dneska nic... nad Šumavou odpoledne vybublal jeden srážkový mrak široko daleko, který se cestou k nám vypršel.
Dvě symbolické bouřky se konaly v neděli večer, dohromady vypotily 2 až 3 blesky :D
Dnes poměrně teplo, Tmax 19,8, aktuálně ještě 15,3. Bouřková lajna je nad Bavorskem, ale zdali sem dojde, to je velký :?:
Od začátku měsíce máme 35,5 mm srážek.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj v pondělí ráno chuchvalce mlhy, jinak zataženo, postupně skoro zataženo, odpoledne silná přeháňka, postupně se "rozlila" do deště, po zbytek odpoledne zataženo, postupně o5 trvalý slabý déšť, večer ustal, pak již srážky jen občas pár kapek - slabý déšť. Tmax 16,1°C Tmin 8,7°C, vítr VJv-VSv do 3 m/s, srážky Obrázek 7,2 mm.

Aktuálně 01:20 skoro zataženo, blýskavice ObrázekObrázekObrázek 13,8°CObrázek JJv do 1 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

včera k večeru stačila přijít ještě jedna bouřka "bokem", spíše nad Ostravou a druhá mrňavá, šla skrz naši čtvrť a Dětmarovice k severu. Na druhém konci města cca 2 km - sucho. Celkem za včerejšek 5 mm, teploty přes den do 20, v termínu díky bouřce jen 17, večer 12,5 Večer nádherný, polojasný s krásnou Venuši, coby dominantou (pod)večerní oblohy. :wink:
V noci opět luchlo, celkem asi 7 ze srážkového pásma, které šlo přes Slovensko a vzalo si to Slezsko zhruba od pomyslné linie Šenov, Radvanice, resp. Rychvald, v Ostravě, zejména v její západní části beze srážek a sucho. Teplota nyní na 13, občas proprchá, mírný východní vítr.
Co se týče srážek, předpovědi vypadají až hrůzostrašně. Stran teplot, ok, ale pokud by vyšly předpovědi, tak máme navrch dalších cca 150 mm !!!
Zejména ECMWF v podání Norů z tím kouzlil včera večer ..

uvidíme

zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
dědahvězdář
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dědahvězdář »

Dřevohostice.
Včera při bouřce srážky jen 1 mm, za květen 60 mm a letos již 220 mm.
Včerejší maxima 22,5°C.
Noc byla mimořádně teplá, 14,5°C, teplejší byla naposled 8.řijna 2009 (16°C).
Jan Pícha
Meteostanice: Davis VP2 6152C
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Pícha »

Zdravím,dnes máme skoro zataženo s teplotou 14,1°C a JZ větrem do 7 m/s.V noci kolem jedné hodiny spozorovány blýskavice,k nám bohužel došel chcípák,který hodil pouhých 0,2 mm srážek.Za květen zatím 42 mm srážek,za tento rok 172 mm,slabota slabota slabota.Navíc další výhledy nevypadají pro naší oblast nijak růžově.
Pěkný den z Teplicka :-)
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Shrnutí úterý: Tmin +10,6°C, Tmax +17,2°C, tlak v 15:00 1007,9 hPa, max vítr 5,8 m/s východní, denní srážky 7,2 mm, 2 slabé vzdálené bouřky.

Ve středu po ránu zataženo, v Trutnově po 8. hodině se slabým mrholením, po deváté hodině ve Starobuckém Debrném již beze srážek. Mezi 13:00 a 14:00 slabý déšť (odhaduji to tak na 0,5 mm). V Trutnově pak beze srážek, doma prý jen mrholilo.

Momentálně v 16:15 skoro zataženo beze srážek, teplota +17,2°C, tlak 1005,8 hPa, bezvětří. Od jihu se blíží srážkový komplex.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

CELDN hlásí výboj u Přerova, já ani pozorovatelé na letišti jsme nic nezaznamenali.

Ale hodinový silný, přechodně až přívalový, déšť napáchal dost škod v Přerově a okolí, všude jezdí hasiči... :? Podrobnosti ale nevím, viděl jsem jen totálně zaplavenou křižovatku a všudepřítomné dopravní zácpy. Odhadem napršelo 20 až 30 mm, vojáci dávají polovic (tam se jim konvektivní buňky dlouho vyhýbaly).
Základny Cb jsou velmi nízko - vlhkost je značná :? . Fotit ale není co, je to vše "beztvaré".

Od jihu jdou další přeháňky.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Zde se nám srážky vyhýbají obloukem dnes nulový stav teplota v maximu necelých +19C s bouřkama nad náma to asi nebude o moc lepší když se mrknu na Aladina :(
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Dnes od rána pod mrakem, přechodně vykouklo i sluníčko a opět dusno. Přes den přešlo několik slabých přeháněk, ale vše bez el. aktivity. To podstatné se odehrává až teď večer. Nevím proč, ale v poslední době se vyskytuje nějak moc wallcloud-ů. Teď odpoledne na přícházejícím Cb na jv ode mne se vytvořil jeden pěkně vykreslený. Na radaru postupuje směr ze Suchdol nad Odrou na Dolní Lhotu. Problém je, že jsem měl tento wallcloud stíněn deštěm. Z mého pohledu jsem viděl něco jako trombu. Rotace byla i na tu dálku patrná, ale chtělo by to další pozorování. Foto http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/wallcloud/ - to podstatné je na snímku 4, na dalších dvou snímcích už to není tak dobře vidět :?, takže si myslím, že mi to nikdo nepotvrdí. A od té doby stále prší s celkovým úhrnem 6 mm, takže už jedu nad květnový normál, ale kde se hrabu na Václavovice. Dnešní tmax 18,1 °C, min 8,5 °C. Nyní 13,3 °C a prší. Za rok již 318 mm
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Dneska jsme v Brně na improvizované stanici do zápisu psali až na výjimky 8/8, pouze po 4. hodině velmi jemně poprchávalo, nespadlo nic. Maximum jsme naměřili 19,5°C a minimální teploměr ukazoval téměř přesně 15°C. Slušná nuda. Učitel panikařil, že nejsou na GFS aktuální data pro naše prezentace, tak jsem mu písal, že jsem tam každý den a budou tam za chvilku. A byly. Maximální teploměr nešel ani sklepat, všechno staré, nudné. Anemometr se netočil. To je aspoň úroveň. Ještě že jsem dítě digitálního věku.

Ta srážková nakládačka na GFS má na posledním výstupu v severním Rakousku sumáž za 144 hodin 238 mm srážek v jednom místě. :lol: Musím se jednou přestěhovat k Dyji, to je akční řeka. Doufám, že spadne aspoň třetina těchto slibů.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Jakub Vaclavovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub Vaclavovice »

Ahoj, tak zde v noci zataženo kolem 2:30 se přidal slabý déšť spadly 2mm ráno a dopoledne skoro zataženo s rozpadávající se oblačností, odpoledne již opět zataženo se 3mi přeháňkami, které daly dohromady 3,8mm. Celkem tedy za dnešek 5,8mm za měsíc květen 103mm a za letošní rok 295,4mm takže pořád ztrácím na dobrmanka. Aktuálně zataženo teplota 14,2°C (dnešní max 19,6°C), vlhkost 95%, bezvětří.
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

To Yves: No Dyji mám kousek za barákem, tak snad až tak akční nebude :-)

Jinak dnes nějaký 6. den bez deště. Stále se nám to celkem obratně vyhýbá. Ráno teploučko 14,5 °C, odpoledne 18,8 °C, vítr do 7 m/s většinou zataženo.
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
v noci nás přešel ocásek bouřkové linie od JZ, prý se trochu blýskalo, muselo to být slabé, protože jinak mě hromy vzbudí. Srážky pro mě neměřitelné (do 0,5 mm).
Přes den meteonuda, beze srážek, Tmin 10,4 Tmax 18,1, aktuálně 12,2.
Vyjdou-li předpovědi GFS, bude mnohde velká voda. ČHMÚ je zatím v klidu, bez výstrahy. Tož uvidíme.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“