Zvýšenie citlivosti zrážkomeru

Otázky, odpovědi, návrhy a doporučení týkající se přístrojového vybavení meteostanic, jejich umístění a upgradů.

Moderátor: Moderátoři

Rosina

Zvýšenie citlivosti zrážkomeru

Příspěvek od Rosina »

Čaute! Zdá sa mi že takáto téma tu už bola ale neviem ich nájsť. Prosím vás, máte nejaké nápady na zvýšenie citlivosti?
Teraz mi meria stanica po 0,7 mm. Niekde to už bolo napísané ako to zmeniť. Diky za nápady. :)

Povodne som sa pýtal aj na vyhrievanie ale to som už potom našiel. :)
meteostrankykojetice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvýšenie citlivosti zrážkomeru

Příspěvek od meteostrankykojetice »

Já zvětšil nálevku ( kýbl ) - 500 cm2, do jednoho překlopení se mi vejde 5 ml, mám program pc-wetterstation, vypočítal jsem kalibrační faktor a zadal ho do toho softu. :wink:
Martin Štěpka - http://www.meteostrankykojetice.wbs.cz - denně aktualizováno (Místní počasí - data z elektronické stanice - tabulky, grafy, upload 1X denně,, Webkamera online)
Rosina

Příspěvek od Rosina »

meteostrankykojetice píše:Já zvětšil nálevku ( kýbl ) - 500 cm2, do jednoho překlopení se mi vejde 5 ml, mám program pc-wetterstation, vypočítal jsem kalibrační faktor a zadal ho do toho softu. :wink:
Dik. Foto som pozrel na tvojej stránke. :)
Aká bola povodne citlivosť? Čo ti teraz napíše na meteostanici? Napíše 0,1 mm keď spadne 0,1 alebo to čo je nastavené povodne (napríklad u mňa 0,7)? Vďaka.
Rosina

Příspěvek od Rosina »

Keďže som vypočítal že plocha je 271,296 cm2 a viem že sa preklopí pri 0,7 mm. Tak dá sa vypočítať že tých 296 vydelím 0,7 a dostanem koľko mi bude treba cm2 aby bolo 0,1 mm preklopenie ci to nieje správny výpočet? :D Už fakt nemám nervy na matiku. :D
Rosina

Příspěvek od Rosina »

Doma sa nevieme zhodnúť ako vypočítať aká má byť tá plocha aby sa preklopilo ked spadne 0,1 mm.
Vypočítal som že teraz má 271,296 cm2. A viem že sa preklopí pri 0,7 mm.

Niektorí hovoria že vypočitať takto:
271,296 : 0,7 = vyjde mi koľko cm2 treba

A iní zas:
271,296 x 7 = vyjde mi koľko cm2 treba

Prosím Vás, viete mi pomocť? :D Už som fakt zúfalý a neviem ako to zistiť. :D Veľká vďaka.
Bobr
Meteostanice: NETKOM 265 NE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobr »

pokud chci aby se překlopilo při 0,1 místo 0,7 znamená to že musím plochu srážkoměru 7x zvětšit ;)

ovšem stanice ti pořád bude psát 0,7 jak to udělat softwarově to opravdu netuším
Rosina

Příspěvek od Rosina »

Bobr píše:pokud chci aby se překlopilo při 0,1 místo 0,7 znamená to že musím plochu srážkoměru 7x zvětšit ;)
ovšem stanice ti pořád bude psát 0,7 jak to udělat softwarově to opravdu netuším
Takže 7-krát predsa zvačšiť :D Jj, jasné, viem že bude ukazovať stále 0,7 mm. :) Ale vo WD sa to vraj dá nastaviť. :)

Vychádza to 1899,072cm2 a to vychádza že kruh musí mať 24,592 cm priemer. Takže cca 24,6 musí mať priemer. :)
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Pokud to chceš udělat takhle, tak konstrukčně je pravidelný kruh dost problém, mnohem lépe se dělá trychtýřek (lievik) čtvercového průřezu. Tedy v tvém případě o délce hrany 43,5 cm, ale to už je teda pořádný macek, jinak těch 24,6 cm cos vypočítal není průměr ale poloměr! Tak pozor jestli i ta plocha 271 cm2 je OK? přijde mi to nějak moc velké, co vím tak profi srážkoměry mají 500 cm2.

Já mám jako hlavní srážkoměr manuální právě s přesně čtvercovou plochou 10 x 10 cm tedy 100 cm2 a odečítat na 0,1 mm není sebemenší problém.
Rosina

Příspěvek od Rosina »

fractal píše:Pokud to chceš udělat takhle, tak konstrukčně je pravidelný kruh dost problém, mnohem lépe se dělá trychtýřek (lievik) čtvercového průřezu. Tedy v tvém případě o délce hrany 43,5 cm, ale to už je teda pořádný macek, jinak těch 24,6 cm cos vypočítal není průměr ale poloměr! Tak pozor jestli i ta plocha 271 cm2 je OK? přijde mi to nějak moc velké, co vím tak profi srážkoměry mají 500 cm2.

Já mám jako hlavní srážkoměr manuální právě s přesně čtvercovou plochou 10 x 10 cm tedy 100 cm2 a odečítat na 0,1 mm není sebemenší problém.
Dakujem za to upozornenie s tým priemerom! :) Mohol by si sem na fórum dať nejakú foto ako to vyzerá aby som mal inšpiráciu?
Teraz ako to vymyslieť tú záchytnú plochu aby to nevyzeralo malé. Keby som dal ten lievik tak by to bolo tiež dosť veľké-43,5 a keby som zal tých mojich 24,6 x 2 tak to tiež vyjde na poriadne veľké. :?
tamysk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tamysk »

Akurat premyslam, terajsi moj zrazkomer ma rozlisko 1.057mm (odmeral Tom :) ). Je kruhoveho tvaru a ma polomer 5cm. Ak chcem mat rozlisko 0.1mm, aka velka musi byt kruznica? Dajak som sa doplietol v tomto
Meteo stanica Most pri Bratislave: pocasiemost.vija.sk
Meteo stanica Zliechov: zliechov.vija.sk
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Průměr origo srážkoměru je 10cm a jak jsi psal 1 překlopení vychází na nějakých 1.057mm.Pro rozlišení 0.1mm je u tohoto srážkoměru Oregon WMR200 potřeba- Prumer nastavce je 10 krat odmocnina z 10.57 coz je 32.5 cm.

Průměr záchytné plochy který odpovídá tedy při překlopení vahadla 0.1mm je 32.5cm je to kruhového tvaru.....Ale moc bych se s tím netrápil beztak tam vznikají nepřesnosti jako profi přístroje to nikdy nebude.To snížení jsem dělal proto že 1.057mm(1.1mm podle výrobce) je tedy hodně za rok jsou to dost velký ztráty když si vezmu, že vahadlo se nestihne při tom 1mm překlopit voda vyschne a srážky fuč za rok to bude hodně tak alespoň snížit tento deficit tímto způsobem i když počítám s tím že nepřesnosti tam budou :D :D při vyšší intenzitě se to bude určitě rozcházet s profi přístrojem ale to už neřeším jak jsem psal kdybych měl vše řešit tak se z toho zblázním a za 8000kč co bych chtěl taky :D hlavně nesrovnávat s profi stanicí byť třeba 2km vzdálenou při letních bouřkách tam bude v celoročním průměru klidně velký rozdíl...terén,bouřkový mrak atd.dělá své
Rosina

Příspěvek od Rosina »

Otázka: :D

-Keď teraz mrzne a nemám vyhrievanie, mám elektro zrážkomer uschovať dovnútra?
FRACTAL:
Keďže som vypočítal že polomer kruhu je 26,5 takže priemer je 53 cm tak to by vraj až tak nevadilo keby to bolo na záhrade. A keby som spravil ten lievik štvorcoveho tvaru 43,5 cm strana tiež by to šlo. To nieje až také veľké. :wink:

A to čo sa nepozdávalo tých 271 cm2 som vypočítal podľa vzorca čo som našiel na nete, obsah elipsy. To je Pí x strana a x strana b.
3,14 x 12 x 7,2 a to je 271,296 cm2. To som vynásobil 7-mimi ako mi tu poradili a to vyšlo 1899,072 cm2 treba aby bolo 0,1 mm preklopenie. Z toho vyšlo že kruh má mať 24,59 čo je 24,6 cm priemer. :wink: Či je nejaká chyba? :D
fractal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Jo vypadá to OK, jen ta plocha mi přijde dost obrovská, jinak pozor u té elipsy to a a b je poloměr užší strany a širší strany, ne průměr! Takže ty rozměry co uvádíš znamenají že máš srážkoměr v průměru 24 x 14,4 cm! Pokud ano tak to máš spočítané OK. Jinak pokud a i b je sobě rovno jedná se o kružnici, tedy Pí * a * a = pí a^2 (či u kružnice 2 pí r), tedy z toho mimo jiné plyne že to a i b jsou "poloměry" elipsy.

Jinak foto mého srážkoměru tu: není to moc vidět ale horní část je trychtýř 10,0 * 10,0 cm zužující se dovnitř do otvoru asi 5 * 5 cm a uvnitř, jak je vidět je PETka od oleje tuším ;-) Vepředu je teploměr z vlhkoměrem jen na kontrolní odečet, v současnosti už tam mám jen ten srážkoměr, foto je lehce zastaralé ;-).
Naposledy upravil(a) fractal dne 15 bře 2010, 19:33, celkem upraveno 1 x.
Rosina

Příspěvek od Rosina »

fractal píše:Jo vypadá to OK, jen ta plocha mi přijde dost obrovská, jinak pozor u té elipsy to a a b je poloměr užší strany a širší strany, ne průměr! Takže ty rozměry co uvádíš znamenají že máš srážkoměr v průměru 24 x 14,4 cm! Pokud ano tak to máš spočítané OK. Jinak pokud a i b je sobě rovno jedná se o kružnici, tedy Pí * a * a = 2 pí a (či u kružnice 2 pí r), tedy z toho mimo jiné plyne že to a i b jsou "poloměry" elipsy.
Chybu som teda spravil. Ale na nete som vtedy našiel že a je celá šírka a b je celá druhá šírka tak preto mi to zle vtedy vyšlo. :)
12 a 7,2 sú "priemery" elipsy. Takže polomery sú deleno 2. Takže pí*6*3,6 by to malo byť správne. To je 67.824 cm2 u elipsy. Správne?
Len potom mi tie daľšie výpočty u kruhu nesedia tak si to musím ísť napísať normálne. :D
fractal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Elipsa je krásně a obsáhle popsána tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Elipse

Konkrétně cituji: "The area enclosed by an ellipse is πab, where (as before) a and b are one-half of the ellipse's major and minor axes respectively."

Volně přeloženo: "Plocha opsaná elipsou je πab, kde a a b jsou poloviny hlavních a velejších os.

Jak jsem psal výše, kdyby a a b byly "průměry" tak v případě kruhu (b = a = 2r) by to vycházelo jako π2r2r = 4πr^2 což jak víme není pravda, protože obsah kruhu je πr^2. Prostě elementární matematika ;-).
Naposledy upravil(a) fractal dne 15 bře 2010, 19:32, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Meteostanice - hardware“