Aktuální počasí v ČR - leden 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Re: Aktuální počasí v ČR - leden 2010

Příspěvek od Adi »

Ahojky

Kocurekp - Je to horší, než si většina lidí myslí. V Praze oproti Ostravsku je vzduch daleko lepší, bez přehánění, občas tam zajíždím, ostatně je to vidět i na těch mapách. :?
Vzduch byl včera večer a hlavně dnes ráno opravdu mizerný, pomalu nejhorší od začátku zimy, prach přes 250. Horší byly na tom jen Věřňovice a Bohumín, obě lokality jsou v ďolíků, Orlovský "kopec" vedle nej leží. Tentokráte hlavním viníkem smrad z domků, doprava i blízkost průmyslu dělá své. Večer jsem opomněl dovřít okno v ložnici a pak se mi jaxi už nechtělo vstávat, pak se mně zdálo, že dělám v kotelně a ta pec stále nějak čmoudí. po probuzení jsem dovíral okno, přesto ložnice byla ráno cítit kouřem. Hnus velebnosti :evil:
Tak tomu je tady poslední dobou po většinu zimního období. Po krátkém zlepšení na přelomu tisíciletí vzduch jde opět do háje a situace se rok od roku horší a to díky Bursíkům, ekologickým daním, dražšímu palivu, donedávna lidé, pokud mohli, topili spíše plynem, nyní plynem netopí skoro nikdo.

Až na smog a sůl všude - krásná zima, sníh kolem 12 cm, lehce vlhký, přes den jen -0,5, nyní to přimrzá a máme -7. Ranní minima na -3, přičemž během poledne na chvíli krásně zachumelilo. Odpoledne vzduch trochu lepší, ovšem jen do doby, kdy lidé budou více zatápět v domcích okolo. Večer, pokud nezačné foukat to bude opět masakr. :evil: :evil: Vivat bursíci, zelení melouni :evil:

Zítra foukat začne, uvidíme, jak to nakonec se srážkami dopadne. Tipuji zítra sněžení, ale v sobotu déšť nějaký bude, nedělejme si iluze, ten dává i Alladin, který oproti skutečnosti teploty spíše snížuje.

zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Teplota se dostala k -8C při zemi -11C

No na té Nově jsou fakt magoři ta jejich sněhová mapa na TN CZ je trapná :) kde by na jižní Moravě nasněžilo 60cm sněhu :? Jo možná za zítřek by s dnešními 6cm mohlo být třeba 20cm no ale pak s těma teplotama a deštěm nevím teda 60cm rozhodně nečekám
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/extremn ... 3-dny.html
Jan Pícha
Meteostanice: Davis VP2 6152C
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Pícha »

Tom píše:Teplota se dostala k -8C při zemi -11C

No na té Nově jsou fakt magoři ta jejich sněhová mapa na TN CZ je trapná :) kde by na jižní Moravě nasněžilo 60cm sněhu :? Jo možná za zítřek by s dnešními 6cm mohlo být třeba 20cm no ale pak s těma teplotama a deštěm nevím teda 60cm rozhodně nečekám
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/extremn ... 3-dny.html
Jojo koukal jsem na to......jako vždy perpetum mobile.
Pěkný den z Teplicka :-)
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Yvestre : tak ty děláš meteorologa na diskuzi TVNOVA? :wink: , ses měl pochlubit.

Proč se sakra nezeptejí nějákého meteorologa? Vždyť jsou trapní. Stejně se zítra večer těším na zprávy z Prahy ........... U mne to zatím vypadá, že budu na hraně, ale snad bude jen sněžit.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

dobrmanek: To jsem mohl čekat. :D Jak psal Tom, tahle mapa mě natolik dožrala, že jsem se musel poprvé v historii zaregistrovat na TN.CZ a trochu to tam rozepsat. 60 cm na Moravě? No možná do konce zimy s odřenýma ušima. Kašpaři s náčelnicí Velkou (nevědící) Medvědicí Honsovou.

Jinak my máme teď jaksi zataženo, ale to zataženo je složenina z vysoké obl. blížící se poruchy, nějaké nižší obl. a ještě jakési smogové clony. Posledně dva jmenované patvary jsou asi výsledkem velké teplotní diference mezi vzduchem u země a někde výše. To protože máme v údolí nyní ve 21:36 skoro -11°C, ale v okolí je a ve výšce je minimálně o 4°C více. No a teď už jenom čekáme. Ještě než se setmělo, tak už jsem viděl na JZ nějaké cancoury vysoké obl. Hrne se to sem ze všech sil a já už teď jenom doufám a modlím, aby třeba padlo v Třebíči magických 40 cm. Protože co já pozoruji, tak rekordy vždy byly kolem 30 cm, pouze "historikové" rodiče mluví o 50 cm v Třebíči před 20 lety. Návštěvu lékaře kvůli špatnému zdraví jsem nakonec nechal na zítra dopoledne, tak už před realizací Vám před 10 napíšu, jak to začalo na jihu chumelit. :) Myslím si, že Vysočina dopadne po víkendu asi takhle:
http://images2.sina.com/english/world/p ... 030104.jpg
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Vichr

Příspěvek od Vichr »

Počasí v Č. Budějovicích bylo dnes docela příjemné. Ráno ještě oblačno, T min. -5 st., během dopoledne ubývání oblačnosti, odpoledne a večer až doposud jasno. Tmax kolem -1, po setmění rychlý pokles, aktuálně -6 st. Na jižní Moravě je dle vašich ohlasů o něco tepleji, ale v 16 h udával ČHMÚ u nás teplotu vyšší než v Brně-Tuřanech. V sobotu nebude pravděpodobně ledový den ani v jihovýchodní polovině jižních Čech (českobudějovicko, nižší polohy českokrumlovska, jindřichohradecko). Za těchto situací jsme dost často nejzazším klimatickým výběžkem Moravy na západ...Asi nejvíc jsem zvědav na zítřek - jestli se teplota vzduchu skutečně udrží níž než byla dnes (jak předpovídá Alladin), nebo půjde nahoru. Sněhu máme bídné 2 cm, místy zcela vysublimované, tak by neškodilo přidat, když už mrzne. Místní sněhový rekord je tuším také 36 cm (leden 2006, jak jinak než po řádění středomořské níže...)

Zdravím
Vichr
David Sadecký

Příspěvek od David Sadecký »

Adi píše:Ahojky

Kocurekp - Je to horší, než si většina lidí myslí. V Praze oproti Ostravsku je vzduch daleko lepší, bez přehánění, občas tam zajíždím, ostatně je to vidět i na těch mapách. :?
Vzduch byl včera večer a hlavně dnes ráno opravdu mizerný, pomalu nejhorší od začátku zimy, prach přes 250. Horší byly na tom jen Věřňovice a Bohumín, obě lokality jsou v ďolíků, Orlovský "kopec" vedle nej leží. Tentokráte hlavním viníkem smrad z domků, doprava i blízkost průmyslu dělá své. Večer jsem opomněl dovřít okno v ložnici a pak se mi jaxi už nechtělo vstávat, pak se mně zdálo, že dělám v kotelně a ta pec stále nějak čmoudí. po probuzení jsem dovíral okno, přesto ložnice byla ráno cítit kouřem. Hnus velebnosti :evil:
Tak tomu je tady poslední dobou po většinu zimního období. Po krátkém zlepšení na přelomu tisíciletí vzduch jde opět do háje a situace se rok od roku horší a to díky Bursíkům, ekologickým daním, dražšímu palivu, donedávna lidé, pokud mohli, topili spíše plynem, nyní plynem netopí skoro nikdo.

Až na smog a sůl všude - krásná zima, sníh kolem 12 cm, lehce vlhký, přes den jen -0,5, nyní to přimrzá a máme -7. Ranní minima na -3, přičemž během poledne na chvíli krásně zachumelilo. Odpoledne vzduch trochu lepší, ovšem jen do doby, kdy lidé budou více zatápět v domcích okolo. Večer, pokud nezačné foukat to bude opět masakr. :evil: :evil: Vivat bursíci, zelení melouni :evil:

Zítra foukat začne, uvidíme, jak to nakonec se srážkami dopadne. Tipuji zítra sněžení, ale v sobotu déšť nějaký bude, nedělejme si iluze, ten dává i Alladin, který oproti skutečnosti teploty spíše snížuje.

zatím
Nevím, proč z toho obviňuješ Bursíka - ekologická daňová reforma není jeho výmysl, je to povinnost daná směrnicí EU, navíc pokud vím, Bursík byl pro zákaz používání hnědého uhlí v lokálních topeništích.
dubnany 189
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubnany 189 »

Zdravím všechny,
Dnešní počasí mě dost překvapilo,ráno a dopoledne se slabým přechodně i mírným sněžením ale tálo to jak to dopodalo.Celkem napadl cca 1cm nového sněhu.odpoledne již nesněžilo a večer se i protrhala oblačnost.Ale zas došla hustá mrznoucí mlha s viditelností 100m.Teď se ta mlha rozpustila,ale je zataženo.teplota ranní -2,2°C. Denní +1,2°C odpoledne se začalo rychle ochlazovat a večer v 19.hodin poklesla teplota až na -7,6°C! Později zas začla stůpat až na současných -3,7°C. Vítr slabý proměnlivý.Tlak 1017hPa. srážky 1cm dopoledne. Máme cca 8cm sněhu a zítra ještli dojde to silné sněžení tak může 20-25cm napadnout i u nás.Večer však to přejde do deště se sněhem.Ach jo!! :)
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
tady vládne druhý den meteonuda, ale je to snad ten pověstný "klid před bouří". Čili dnes oblačno roztrhaným nízkým stratem, teplota se vyhoupla poměrně vysoko až na -0,9, aktuálně je -4,7. Leží 3 cm sněhu z minulého víkendu.
Podle předpovědí se dá v mojí lokalitě čekat minimálně 20 cm nového sněhu, což by byl úspěch - bude-li víc, budu příjemně překvapen. Kouknul jsem na mapy WRF, dávají největší sněhový nášup právě do JZ poloviny Čech. Tak uvidíme.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravim,
byl jsem vyhodit ven popelnici a venku fouka a chumeli jak navedene. Vlocky jsou velke a lepive. Proste teplota nahore asi nic moc. Dole -1,7 C.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Nějako to myslím ztrácí na extrémnosti - stává se z toho "normální" zimní cyklóna - je to ale jen můj názor... :)
Srážky jsou teď předpovídány víc na východ ČR (kašlu na sněhové úhrny na TN NOVA :lol: ), kde ale v sobotu a zpočátku i v neděli bude častěji pršet než sněžit, bo ve výšce i při zemi bude většinou nad nulou a tak to bude takové všelijaké :? .

Večer klesla teplota při zmenšené oblačnosti a následné mlze na -9°C, aby do teď vylezla na -4°C.
Zatím nesněží ani nefouká.

Není mi moc jasný další vývoj - bude stále pokračovat zimní, ale takové nemastné neslané V až JV proudění, při vyjasnění budou určitě slušné mrazy, ale přes den bude blízko k nule a vypadá to později i na inverzi :?: :? .

EDIT: Tak už i tady chumelí a fouká, čekám do sobotního rána 15 cm... ;-)
Naposledy upravil(a) Michal Geryk dne 08 led 2010, 07:18, celkem upraveno 1 x.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

I tady začlo mírně sněžit, teplota -4C k tomu mírný SV vítr.Aktuální sněhová pokrývka v 7:30 8cm(z toho 2cm nový sníh)
Edit 8:20 sněžení zesílilo při cestě do práce autem docela špatná viditelnost vlivem sněžení a opět byli tací kteří se nedívají na tachometr na dálnici dohlednost slabých 100m a jedou okolo 90km/h na sněhu v špatné viditelnosti to prostě nepochopím :(
Naposledy upravil(a) Tom dne 08 led 2010, 08:19, celkem upraveno 1 x.
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Tak tady hlásím takovou demoverzi slabšího blizzardu, vane silný SV vítr nesoucí velké množství sněhu. Nejdřív sněžilo většími vločkami, nyní sněží velice hustě drobnými zrny které jsou unášeny silným větrem. Pobyt venku teď bude asi hodně nepříjemný! Jinak ráno bylo -3,5 °C, pocitová teplota bude o hodně nižší.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

Huj včera bylo zpočátku oblačno až polojasno, kouřmo, odpoledne postupně skoro jasno, později večer přibývání oblačnosti na zataženo, Tmin -9,7°C Tmax -2,6°C, vítr prom. do 2 m/s, sníh dnes ráno Obrázek 3 cm, nový poprašek

Aktuálně 07:50 zataženo, slabě sněží ObrázekObrázek -7°CObrázek prom. do 1 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Musíme si to užít teď, protože zítra asi bude pěkně čůrat. V druhé polovině noci začalo slabě sněžit, teď asi přes hodinu už trvale mírně sněží. Hasiči, sanitky houkají, silnice bílé. Nový sníh zatím jen 2-3 cm, celkově asi 7 cm, ale asi bude kvapně přibývat. Teplota -5°C. Fakt mě štve ta částečná obleva už teď. :(
http://www.trebic.cz/kamera2.asp
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“