Michal Geryk píše:Flames píše:...Jinak když se tak dívám do shrnutí prosince,mám dojem,že arktické dny, ledové dny,mrazové dny by měly být zvlášť a ne třeba započítány arktické dny v ledových i mrazových...
Myslím, že nemáš pravdu. Např. při denním maximu -11°C je tento den určitě jak mrazový, tak ledový, tak arktický - viz přesná definice na konci stránky zde
http://www.chmi.cz/meteo/olm/Let_met/Pojmy.htm#Den , dále viz mapy v "Atlase podnebí Česka" a mám to potvrzené i od známého z hydráku. Otázkou je od kolika do kolika hodin se tyto dny určují - určitě ne v rozmezí 0h až 0h dne dalšího (UTC, SEČ, SELČ, MSSČ ???). Zkusím hodit dotaz...

Je to možné,že máš pravdu a počítám to blbě-proto zde neuvádím své počty dnů ledových,mrazových...atd.To co říkáš,má logiku,že arktický den,je zároveň ledový i mrazový,ale když se tyto dny sečtou,je to nesmysl...a to mne nutí počítat jak počítám.
Rozhodně předchozích 25 let přepočítavat nebudu,ale plést vás ostatní zde také nebudu.
Otázka od kdy do kdy se mi jeví rozhodně jednodušší.Mimo maximálních teplot,které se sbírají večer ve 21.hod,tak asi vše ostatní se odečítá ráno v 7.hodin a tak bych bral i tyto dny.Jestliže teplota od 7.hod min dne,do 7.hod dnešního dne nevystoupila nad -10 st,je den arktický.
Možná,že jsem uvedl další nepřesnosti a vzniknou další dohady,ale jako amatéři těžko kdy budeme měřit jako profíci.Nějáký pořádek v měřeních být musí,aby hodnoty byly srovnatelné,ale rozdílné způsoby měření,měřidel-stanice,"ruční sbírání hodnot" nám to stejně rozhodí více.Spíše vidím za důležité měřit stále stejným způsobem na jednom místě(samozřejmě přestěhovat se někdy musíme

pak však máme vlastní řadu se slušnou vypovídající schopností-nepříliš porovnatelnou s ostatními-to bude asi můj případ.
Případ některých z vás bude,že máte stanici,která má senzor měřící o 0,x - x,x od reálné teploty která je venku.Pokud tou stanící budete měřit 10-15-20 let dobrý,ale až koupíte novou,je to v háji.Nikoho nechci uvedeným napadat,jen to zde zmiňuji.Elektronických hraček na trhu je spousta-ceny jsou přijetelné,s leckterými jsem si hrál,ale výsledky-přesnost byly žalostné (digitální teploměry)U ostatních měřičů větru apod to zřejmě nebude lepší,ale nikomu to neberu.. a nikomu nebudu zpochybňovat hodnoty i když mne jazyk hodně často svrbí.Možná zde na fóru má někdo profi stanici za padesát litrů a měří stejně přesně jako já a sype mu to každý den tisíce hodnot,mnozí z vás zde však napíšou zhodnocení počasí za uplynulý den ve čtyřech řádcích s pěti čísly tak výstižně,že to bohatě stačí.Jsme přeci jen amatéři,i když leckdo má vyšší ambice.Tím bych asi skončil