Předpověď viditelnosti

Zajímáte se o meteorologii a nevíte jak začít? Máte nějaký problém při měření a pozorování? Pokusíme se vám poradit.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
LaSo

Předpověď viditelnosti

Příspěvek od LaSo »

Ahoj, nevíte, jestli se dá předpovídat viditelnost a pokud ano, jestli existuje nějaký web nebo program, který ji předpovídá? Nedávno jsem si sehnal program Weather Watcher a ten viditelnost nepředpovídá na další dny, ale jen popisuje v přítomnosti. Myslím, že takhle to asi bude u všech podobných programů. Vlhkost vzduchu se už předpovídá (otázka je jak přesně), můžu si od ní tu viditelnost odvodit? Podle mě čím menší vlhkost vzduchu, tím lepší viditelnost. Taky je to asi spojené se studenou frontou, ale nejsem si vždy jistý, kdy prochází studená a kdy teplá. Tohle se dá zjistit v předpovědi počasí v TV, ale nebaví ji jen kvůli tomu sledovat. Holá předpověď typu jasno až polojasno mi nestačí. Potřebuju to vědět kvůli fotografování krajiny a plánování tohoto.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Re: Předpověď viditelnosti

Příspěvek od Michal Geryk »

Také bych rád našel mapu s předpovědí viditelnosti. Ono je to ale velmi ošidné. Bavíme se asi o přízemní viditelnosti a ta je po ránu po jasné noci obvykle zhoršená jen pár metrů (desítek metrů) nad zemí, hlavně na podzim a v zimě při mlhách i několik stovek metrů nad zemí, ale nad inverzní vrstvou může být přitom průzračný vzduch s dohledností přes 70 km. Čím sušší vzduch, tím by teoreticky měla být viditelnost lepší, ale zase hrozí i v suchém vzduchu zákal od prachových částic a není to zrovna ojedinělý jev.
Já viditelnost velmi těžko odhaduji podle typu vzduchové hmoty. Pokud aspoň mírně fouká relativně chladný vzduch za studenou frontou od oceánu (od Z, SZ, S), tak očekávám dobrou viditelnost (pokud zrovna nepadají srážky). Horší předpovídání je při proudění z východních a jižních směrů (z kontinentu).
A taky často bývá viditelnost lokálně různá i v tak malé zemi jakou je Česko.
Moc jsem neporadil a sám čekám na radu... ;-)
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Flames

Příspěvek od Flames »

Tak já bych to jen malinko opravil-upřesnil,bavíme se o dohlednosti :)
O žádné mapě s předpovědi nevím,pouze sledování aktuálního stavu.Dohlednost sleduji mnoho let,jako podstatný meteorologický jev,i když ne zcela ten nejdůležitější.
I já fotím-či spíše často fotil na hřebenech krkonoš,kde je jasných dnů dosti málo,ale když se to vyvede,stojí to za to.Ideální jsou podzimní a zimní slabé studené fronty od severu se suchým vzduchem od SV během nočních,nebo časně ranních hodin,kdy ráno je ovzduší vymetené a dohlednost může překročit v pohodě 100 km.To však vydrží tak 2-3 hodiny,než se Česká kotlina začne zanášet nečistotami.Ze Sněžky jsem takto pozoroval Jeseníky,Krušné hory,Beskydy a viděl jak za zmíněný čas se dohlednost snižuje.Zaleží také na poloze slunce...
Takže ani ode mne předpověď žádná,jen pár zkušeností.
LaSo

Příspěvek od LaSo »

Hmm tak je to pěkně zapeklitá věc ta viditelnost (nebo dohlednost), víceméně jsem čekat takové odpovědi. Mimochodem včera byla po dlouhé době slušná viditelnost a polojasno k tomu, o víkendu bude možná podobně. Po čtvrteční studené frontě jsem to docela čekal, teda spíš jsem v to doufal. Leckdy ani studená fronta takovou dobrou kombinaci nezpůsobí, protože se do toho hned plete teplá fronta nebo zvlněná nebo co to vlastně je :?
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Co si všímám, tak výborná dohlednost je, pokud sem přijde pravý tropičák (skvělě přibližuje vzdálené objekty), jenže to je jen 2 x do roka.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
LaSo

Příspěvek od LaSo »

dobrmanek píše:Co si všímám, tak výborná dohlednost je, pokud sem přijde pravý tropičák (skvělě přibližuje vzdálené objekty), jenže to je jen 2 x do roka.
Jakože tropický vzduch? Tak s tím nesouhlasím. Při něm bývá právě opar jak prase. A vůbec nechápu to přibližování.
LaSo

Příspěvek od LaSo »

Všiml jsem si, že poslední dobou je dobrá viditelnot pouze přímo při přechodu studené fronty. Jakmile frontu vystřídá tlaková výše, tak je hned opar (viz. teď v pátek fronta, sobota jasno, neděle fronta). Na focení krajin je to špatné, protože je potřeba kombinace viditelnosti i slunečna.
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Dohlednost v různých vzduchových hmotách

http://www.balon.cz/download/meteo/LM-08.ppt
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
LaSo