Aktuální počasí v ČR - říjen 2009
Moderátor: Moderátoři
- Tomáš Prouza
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aktuální počasí v ČR - říjen 2009
Právě teď a právě nyní první letošní podzimní mráz: -0,5°C
Přes den oblačno až polojasno, Tmax kolem +6°C. Sníh odtál po zhruba 650 metrů.
Přes den oblačno až polojasno, Tmax kolem +6°C. Sníh odtál po zhruba 650 metrů.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Dnes brzy ráno na východě, na rozdíl od mlhavých a mrazivějších Čech, prší - vzbudily mě kapky bubnující na parapety oken. Ale déšť už dle radaru končí a tak víc než 2 mm určitě nenapršely.
Včerejšek byl (po ranní mlze) se střídavou oblačností a beze srážek. A k tomu docela studeně foukalo od SV, ale žádná hrůza.
Tmax včera +8,5°C.
Tmin dnes +4°C (včera večer +2,5°C).
Výhledy se moc nemění a stále to vypadá na dost mlh a nízké oblačnosti, k tomu místy i déšť a sluníčka pomálu. Oblíbený
karpatský fén koncem prac. týdne je ještě stále ve hře, ale nevypadá to na žádné teplotní extrémy a bude asi tak, jak v říjnu bývává
.
Včerejšek byl (po ranní mlze) se střídavou oblačností a beze srážek. A k tomu docela studeně foukalo od SV, ale žádná hrůza.
Tmax včera +8,5°C.
Tmin dnes +4°C (včera večer +2,5°C).
Výhledy se moc nemění a stále to vypadá na dost mlh a nízké oblačnosti, k tomu místy i déšť a sluníčka pomálu. Oblíbený

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Dnes po ránu je u nás zataženo kolem 1/2 6 začlo slabě pršet a napršelo 0.5mm teplota po celou noc kolem +4C.Včera bylo dopoledne slunečno pak se ale zatáhlo v maximu včera +7.9C

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- hrdla3
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím z Lokte.Zde již pátý letošní mráz,ale zatím to vždy bylo do -1st.,až dnes Tmin -4st.Aktuálně v 9.00 je oblačno,teplota -1,7st.,tlak 1014,5hPa a vlhkost 78%.Přeji pěkný den.
www.smart-web.cz/karel
www.smart-web.cz/karel
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
Dnes ráno je zde zataženo nízkou oblačností, už včera večer po západu slunce padla pořádná mlha. Jinak ale bylo včera celkem slunečno, později odpoledne oblačno až skoro zataženo. Tmax včera 8,7°C, dnešní minimum -0,3°C - první podzimní mráz letos (oproti moravským nížinám jsme v závěsu jen o jeden den...)
Tak jsem zvědav, jestli se to dneska roztrhá, dle sat. snímků to vypadá celkem usazeně v té naší kotlině - krásně jsou vidět hranice dané naším pohořím - v Německu mají slunečno...

Tak jsem zvědav, jestli se to dneska roztrhá, dle sat. snímků to vypadá celkem usazeně v té naší kotlině - krásně jsou vidět hranice dané naším pohořím - v Německu mají slunečno...

- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahoj,
dnes zataženo, mlhavo, po nočním dešti mokro, napadly asi 3 mm. Aktuálně 4 stupně, ninima někde mezi 2-3, spíše 3.
Dobrnanku - Napadený strom je dle mně s oněmi pilinami dole a hlavně charakteristickými ďolíky v místech, kde se kůra odloupne. (i bez odloupnuté kůry jsou vidět díry od brouků ve stromě.) Napadeny jsou především spodní části stromů, resp. celý kmen tudíž by mělo jít dle tvé klasifikace o lýkožrouta smrkového.
Tady v nížinách Ostravska smrky mizí, za pár let půjde o raritní výskyt, mohutně se kácejí a ty které zůstanou, žere kůrovec, hynou i smrky stříbrné, které by měly vydržet exhalace a kyselou půdu. houbelec.
Stran Beskyd - no nazdar. Snad další roky díky slunečnímu minumu budou chladnější, co by mohlo brouky zastavit, ale nelze v to vůbec doufat.
Jaké jsou možnosti?
dnes zataženo, mlhavo, po nočním dešti mokro, napadly asi 3 mm. Aktuálně 4 stupně, ninima někde mezi 2-3, spíše 3.
Dobrnanku - Napadený strom je dle mně s oněmi pilinami dole a hlavně charakteristickými ďolíky v místech, kde se kůra odloupne. (i bez odloupnuté kůry jsou vidět díry od brouků ve stromě.) Napadeny jsou především spodní části stromů, resp. celý kmen tudíž by mělo jít dle tvé klasifikace o lýkožrouta smrkového.
Tady v nížinách Ostravska smrky mizí, za pár let půjde o raritní výskyt, mohutně se kácejí a ty které zůstanou, žere kůrovec, hynou i smrky stříbrné, které by měly vydržet exhalace a kyselou půdu. houbelec.
Stran Beskyd - no nazdar. Snad další roky díky slunečnímu minumu budou chladnější, co by mohlo brouky zastavit, ale nelze v to vůbec doufat.

Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
-
- Kontaktovat uživatele:
I u nás nízká oblačnost je vyloženě podzimně tak nějak jak pozdní odpoledne.teplota +5C takže den nic moc

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
Mlha se právě rozpouští a slunce hřeje, teplota začíná konečně stoupat ze 3°C, měla by se dnes dobelhat někam k 8°C v maximu. V centru, kde pracuji, se mlha rozpouští pomaleji, postupuje od východu.
Zdravím všechny z Trutnova.Po desetinkovém mrazíku z minulého týdne,uplynulou noc slušně přituhlo a noční minimum stihlo klesnout na -2,5 st.Včera večer se ještě údolím Trunova občas válela mlha,postupně se vyjasnilo docela a teplota mohla ve studeném vzduchu nerušeně klesat pod bod mrazu.V druhé polovoně noci teplota již spíše stoupala díky oblačnosti,ráno zvedal teplotu i slabý SV vítr.Ráno se zatáhlo docela a tak bylo i po většinu dnešního dnes teplotou kolem +4 st.Jsem rád za nastávající oteplení,marask minulých dní byl děsný a strašně brzy.
Právě končící druhá říjnová dekáda je chladem teplotně rekordní a jsem zvědav,zda překonáme studené období 11.10-20.10. roku 1992.(Zaleží na večerní termínové teplotě.)
Je to smutné čtení,co nám tady nabízí náš expert přes lesnictví.Pro mne je smrk tím co tady vždy bylo a jiný porost než převažující smrk mi tady u nás v horách a pod horami nepřipadá dobrý.I když bukové porosty Jestřebích hor jsou nádherné,stejně jako březové háje na zahradě a okolí.Ale smrk je smrk a v Krkonoších si vedle stále se zvětšujících holin nedovedu představit nic jiného.Do budoucna budu muset!Už v dřívějších letech dostaly zdejší převažující smrkové porosty zabrat kyselými dešti a v ne moc odolných porostech teď´úřaduje kůrovec.Když se k tomu připočtou vichřice a orkány,je to se zdejšími lesy katastrofa.
Právě končící druhá říjnová dekáda je chladem teplotně rekordní a jsem zvědav,zda překonáme studené období 11.10-20.10. roku 1992.(Zaleží na večerní termínové teplotě.)
Je to smutné čtení,co nám tady nabízí náš expert přes lesnictví.Pro mne je smrk tím co tady vždy bylo a jiný porost než převažující smrk mi tady u nás v horách a pod horami nepřipadá dobrý.I když bukové porosty Jestřebích hor jsou nádherné,stejně jako březové háje na zahradě a okolí.Ale smrk je smrk a v Krkonoších si vedle stále se zvětšujících holin nedovedu představit nic jiného.Do budoucna budu muset!Už v dřívějších letech dostaly zdejší převažující smrkové porosty zabrat kyselými dešti a v ne moc odolných porostech teď´úřaduje kůrovec.Když se k tomu připočtou vichřice a orkány,je to se zdejšími lesy katastrofa.
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneska nástup počasí do puntíku, jaké jsem očekával. Zataženo nízkou oblačností a kouřmo. Ráno v Třebíči dokonce slabě pršelo, ale s naprosto zanetbatelnými úhrny. Ráno opět +1,5°C díky oblačnosti. Maxima dneska "šplhala" o něco níže, než-li jsem čekal. Třebíč necelé +4°C a Brno necelých +6°C. Už jsem v moravské metropoli a i zde je teda na můj vkus pěkně chladno a vlezlo. Já prostě nevěřím, že bude v dalších dnech nad 10°C v Třebíči.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Největší nepřítel pro kůrovce je počasí. Co nemá rád? Dlouhodobé vlhko, stejně jako tomu bylo toto léto, kdy byla téměř 100 % vlhkost po řadu dní. Na jaře to vypadalo na další rok, kdy zmizne velká část lesa, ale pravě vlivem počasí došlo k docela razantnímu poklesu výskytu, jenže místo aby se toho využilo a odtěžilo se ""těch pár"" napadených stromů,kde byl nalítnuty, tak se nic nedělo, nikdo ty napadené stromy neodtěžil a kůrovec se opět rozmnožil. Vzhledem k nízkým teplotám nyní nedochází k dalšímu napadání stromů. Je otázka jak velká populace přežije zimu. Co se týče týče těžby napadených stromů, s tím, že některé zůstanou na místě, tak to je velký problém českého lesnictví. Těžbu vyznačuje hajný, který označí napadené stromy sprejem. Těžař (živnostník) příjde, dostane práci, pokácí a zpracuje vyznačené stromy, ale na stromy, které jsou evidentě napadené, ale nemají značku nesmí šáhnout (pod pokutou). Hajný, který má pod sebou přes 400 ha porostu, musí hlídat i další věci a než se na to dané místo dostane, tak trva i dva týdny. Během té doby dokončí část kůrovců svůj vývoj a odletí na další stromy. (to je koloběh co?). Tohle se děje zcela běžně ve státních lesích a i v některých městkých. Většina soukromých majitelů si své majetky hlídá, jenže stačí pár blbců a veškerá opatření jsou k ničemu. Stejně jako naprosto nesmyslné kladení lapaků. Jedině důsledné odtěžování napadených stromů a počasí může pomoct, k poklesu populace, tohoto drouboučkého prevíta. Teď pár čísel.Adi píše: Dobrnanku - Napadený strom je dle mně s oněmi pilinami dole a hlavně charakteristickými ďolíky v místech, kde se kůra odloupne. (i bez odloupnuté kůry jsou vidět díry od brouků ve stromě.) Napadeny jsou především spodní části stromů, resp. celý kmen tudíž by mělo jít dle tvé klasifikace o lýkožrouta smrkového.
Stran Beskyd - no nazdar. Snad další roky díky slunečnímu minumu budou chladnější, co by mohlo brouky zastavit, ale nelze v to vůbec doufat.Jaké jsou možnosti?
Tyto čísla berte s rezervou. V Česku se pohybuje celková těžba okolo 15 000 000 m3.
Polsko rok 2008: Oblast Sudety 339 150 m3 kůrovcem napadeného dříví. Karpaty 1 012 800 m3 dříví. Výhled na rok 2009 zhruba stejný.
Slovensko rok 2008: 2 700 000 m3 dříví. Výhled na rok 2009: 4 900 000 m3 a je předpoklad, že se to může dále zhošit. Mizerná dostupnost napadených porostů.
Kdybych trochu hledal, dají se dohledat poměrně přesná čísla .........
Zpět k počasí: Včera tmin -1 °C, tmax 7,5 °C. Dnes ráno chumelenice

Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- petrklíč
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
tož u nás dneska byla opravdu studená podzimní klasika: Ráno mlha, pak nízká oblačnost až do 15 hod odpoledne, poté polojasno, ale sluníčko už jaksi nemělo sílu něco rozehřát. Teploty super: minimum -2,9 o půl páté ráno (pak se zřejmě utvořila mlha). Ještě v 8 hod -2. Denní maximum +2,8, aktuálně večer je +0,4. Odhaduji, že denní teplotní průměr bude lehce mínusový!
Je zajímavé,že ráno ani po několikahodinovém mrazu nebyly zamrzlé kaluže - země je asi ještě přiliš teplá. Každopádně, pro listnaté stromy byl dnešek jasný signál, že je na čase shodit listy.
tož u nás dneska byla opravdu studená podzimní klasika: Ráno mlha, pak nízká oblačnost až do 15 hod odpoledne, poté polojasno, ale sluníčko už jaksi nemělo sílu něco rozehřát. Teploty super: minimum -2,9 o půl páté ráno (pak se zřejmě utvořila mlha). Ještě v 8 hod -2. Denní maximum +2,8, aktuálně večer je +0,4. Odhaduji, že denní teplotní průměr bude lehce mínusový!
Je zajímavé,že ráno ani po několikahodinovém mrazu nebyly zamrzlé kaluže - země je asi ještě přiliš teplá. Každopádně, pro listnaté stromy byl dnešek jasný signál, že je na čase shodit listy.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
"Vždy" v této souvislosti znamená pouze asi 200 let, tj. dvě generace stromů. Tehdy se začalo s velkou reformou lesnictví zejména kvůli nedostatku dřeva, rychle spotřebovávaného v rozvíjejících se průmyslových odvětvích (u vás nahoře tipuji např. sklářství). Vysazování smrčin tehdy bylo zřejmě efektivním řešením (roste relativně rychle, velký výnos, dřevo široce upotřebitelné..). Tehdejší lesníci asi sotva mohli vědět něco o problémech smrkových monokultur, se kterými se setkáváme dnes. Nicméně, v přirozeném lese ve vaší oblasti ve středních nadmořských výškách by patrně převažoval buk, na některých místech jedle, v mokřinách olše apod. Pylové analýzy sedimentů ukazují, že se smrk nejspíš ve středních polohách běžně vyskytoval, ale sotva si jej lze představit jako převládající druh, pokud to "vždy" protáhneme dál do minulosti. Smíšené lesy byly i v těch Krkonoších, dokonce i ve smrkovém stupni ve vysokých polohách rostly od přírody např. jeřáby. Na vývoji v posledních desetiletích se myslím dost jasně ukazuje, že převaha smrku není úplně to dobré pro zdraví a stabilitu lesa. Takže je to možná o tom, nač jsme zvyklí. Také bych si asi těžko zvykal, kdybych v lese neviděl žádný smrk, ale toho se nebojímFlames píše:Pro mne je smrk tím co tady vždy bylo a jiný porost než převažující smrk mi tady u nás v horách a pod horami nepřipadá dobrý.

K počasí: Dnes ráno první podzimní mrazík v 2 m nad zemí - pouze -0,5 st. Stalo se to, co se dalo očekávat - pokles teploty vyvolal kondenzaci a vznik nízké oblačnosti. Ta spolehlivě ztlumila mráz a udržela se po celý den. Jelikož se základna nacházela dost vysoko, ta šedá deka nebyla zas tak hrozná, prostě zatažený den. Teplota jen kolem 5 st. Co se týče výhledů, já si myslím, že bude od čtvrtka do konce října dost teplo a mlhavo jen občas. Skoro mám pocit, že se ustavuje jakási stabilnější cirkulace - přetahovaná o střední Evropu mezi teplým vzduchem na jihozápadě a studeným vzduchem na severovýchodě. Může to vyústit v další prudké změny někdy v první listopadové dekádě a také bych se nedivil, kdyby se teplota v příštím týdnu ještě podívala blízko ke dvacítce.
Zdravím
Vichr
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj v pondělí bylo polojasno až skoro zataženo, před polednem pěkná konvekce připomínající léto, nad KH Cu con a i něco připomínající nízký Cb, v noci postupně mlha. Tmax 8,9°C Tmin 1,8°C, vítr V do 3 m/s . Včera ráno a dopoledne mlha a slabý mráz.
Aktuálně 00:15 zataženo
℔
4,9°C ℔
bezvětří
Aktuálně 00:15 zataženo

Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
-
- Kontaktovat uživatele:
Dnes to vypadá, že by mohlo být docela pěkně.Od rána protrhaná oblačnost snad ten nízkej hunus dnes nebude.Teplota díky polojasnu lehce pod 0C. ve 2m -0.4C v 5cm -1.1C