Aktuální počasí v ČR - říjen 2009
Moderátor: Moderátoři
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aktuální počasí v ČR - říjen 2009
U nás po ránu bílo, zatím jen 1 cm někde i 2 cm, ale pokud sněžení bude zesilovat, tak očekávám k 10 - 15 cm do zítřejšího rána. Sníh bohužel padá na nezmrzlou zem, takže odspodu odtává. Teplota těsně nad 0, ale ráno lehce namrzaly skla na autech. Srážky za včerejšek 2,2 mm. Vítr po ránu slabý, jen do 5 m/s. Včera na jednom Cb, který přecházel, tak se krátce vyskytl náraz okolo 20 m/s, jinač jen do 15 m/s, dnes to bude asi víc foukat.
Edit 11:16 : Sněžení a vítr nabírá na intenzitě. Dopoledne byla chvilka, kdy přestalo padat a taky se mírně oteplilo a tak skoro všechen sníh roztál. Srážky zatím něco přes 1 mm od rána.
Edit 11:16 : Sněžení a vítr nabírá na intenzitě. Dopoledne byla chvilka, kdy přestalo padat a taky se mírně oteplilo a tak skoro všechen sníh roztál. Srážky zatím něco přes 1 mm od rána.
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 14 říj 2009, 11:19, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Dneska teda nejspíš vyrážíme dvěma auty na sebevražednou misi přes Vysočinu do Berouna. Zatím tam sníh jen práší a většinou se ani nedrží. Večer to ale bude jiný masakr. Třebíč již hlásí také sněžení. Těším se, protože v Brně jsem viděl jenom pár kapek deště. I LOVE SNOW.
V Brně máme 3°C, v Třebíči 2°C.

POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
- hrdla3
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím z Lokte.Zde většinou oblačno se sněhovými přeháňkami.Dopoledne poprašek do 1cm-viz foto na http://www.smart-web.cz/karel -FOTO-POČASÍ.Tmin -0,3st. a Tmax je nyní díky protrhané obloze +0,9st.Aktuálně tedy oblačno,teplota +0,9st.,tlak 1022,7hPa a vlhkost 81%.Zítra ráno tu už čekám větší sněhovou pokrývku díky nižší ranní teplotě a sněžení.Přeji pěkný skoro zimní den.
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
U nás o sněhu nemůže být ani řeč je +5C ale hodně větrno průměr 9 m/s v nárazech do 15m/s zatím pocitově je až k -5C fouká od SZ je proměnlivo
Naposledy upravil(a) Tom dne 14 říj 2009, 15:27, celkem upraveno 1 x.

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
Tady překvapivě tolik nefouká, v průměru 4 m/s a teplota je 4,1°C. Srážky jen brzo ráno 0,6 mm, pak zatím žádné - taky překvapivě...
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
V Třebíči trvale mírně sněží, +1°C, na zemi ani stopy, drží se to na Vysočině až sotva od 550-600 m n.m. Nad 700 m n.m. jsou 1-2 cm mokrého.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
- CtiborV
- Meteostanice: Lacross WS 2350
- Kontaktovat uživatele:
Tady 1,5 st. C, zpočátku ráno pršelo, pak se do toho začal objevovat sníh, a nyní už čistě sněží. Byl jsem na menším průzkumu z výšky 250 jsem vyjel do přibližně 600 m.n.m. Už ve 400tech hustě chumelilo, v 500 se to drželo na zemi a v 600 už leželo asi 5 cm sněhu. Co bylo ale markantní : neskutečně prohlé a polámané listnaté stromy. Radši jsem to po cestě otočil a jel zpět, dostal jsem docela strach...
Pokud tohle sněžění bude pokračovat dál(a to asi bude), lze očekávat ve vyšších polohách velké škody na listnatých porostech. Není to dobré počasí pro přirodu...A to jsem sněhomil...
JInak za dnešek 10,5 mm a celkem už 50,2 mm od začátku měsíce. Slušný nástup
Pokud tohle sněžění bude pokračovat dál(a to asi bude), lze očekávat ve vyšších polohách velké škody na listnatých porostech. Není to dobré počasí pro přirodu...A to jsem sněhomil...
JInak za dnešek 10,5 mm a celkem už 50,2 mm od začátku měsíce. Slušný nástup
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Dnes zatím velké zklamání
. Na rozdíl od kolegy výše tu za celý dnešní den spadlo jen pár desetin mm (J-JZ od města je sucho...
) a to pouze ve formě deště a vločku jsem od jara stále ještě neviděl. Teplota se stále drží dost vysoko nad nulou, nyní jsou +3°C, v poledne bylo až +5°C. Vítr je silný, ale ne mimořádně.
Na webkamerách jsou vidět obrovské rozdíly v počasí mezi jednotlivými a ne příliš vzdálenými místy.

Na webkamerách jsou vidět obrovské rozdíly v počasí mezi jednotlivými a ne příliš vzdálenými místy.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady maximum +5.4C ranní minimum +2.7C při zemi okolo +2C vítr stále dosti čerstvý od SZ (až okolo 10m/s) v nárazech až prudký vítr i k 15m/s profi v Tuřanech nárazy i 20m/s.Srážky mě vůbec nezklamaly protože jsem je defakto nečekal od severu mají problém se k nám vůbec dostat přes hory a kopce na severu a na radaru je to nádherně vidět kde je nějaká ta překážka.Jen výjmečně slaboulince kape ale to je nic přitom celý den zataženo. No když se tak dívám na webky(Vsetín atd.) tak tiše závidím ten sníh bohužel tady prozatím není reálný.

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- fractal
- Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
no tady v jižních nížinách jsem sníh samozřejmě nečekal a ani jsem ho nedostal. Ráno zatím nejchladnější 2,7 °C, odpoledne rovných 6,0 °C. Většinou zataženo ale bez měřitelných srážek. Občas ale nějaká ta kapka vzduchem letěla. Co je ale nepříjemné je vítr. Teď večer to tu v podkroví pěkně strašidelně hučí. Průměrně - okometricky - z grafu odhaduju kolem 7 m/s. Nejvěší náraz byl 17 m/s kolem 13:53h. Na víkend jedeme ke tchýni do Jeseníků, tam si asi sněhu užijeme
.
no tady v jižních nížinách jsem sníh samozřejmě nečekal a ani jsem ho nedostal. Ráno zatím nejchladnější 2,7 °C, odpoledne rovných 6,0 °C. Většinou zataženo ale bez měřitelných srážek. Občas ale nějaká ta kapka vzduchem letěla. Co je ale nepříjemné je vítr. Teď večer to tu v podkroví pěkně strašidelně hučí. Průměrně - okometricky - z grafu odhaduju kolem 7 m/s. Nejvěší náraz byl 17 m/s kolem 13:53h. Na víkend jedeme ke tchýni do Jeseníků, tam si asi sněhu užijeme

-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj včera proměnlivá velká oblačnost, četné přeháňky, postupně ledové/sněhové krupky v noci pak i sníh. Tmax 8,7°C Tmin 3,4°C, vítr SSz-SSv 2-7 m/s s nárazy až 13 m/s , srážky
4,6 mm.
Aktuálně 20:10 zataženo, jednotlivé sněhové hvězdice
℔
3,7°C ℔
Sz 2 m/s

Aktuálně 20:10 zataženo, jednotlivé sněhové hvězdice

Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
V Č. Budějovicích a okolí máme též zimní počasí, dnes už i s vločkami sněhu. Včera bylo typické aprílové počasí s četnými přeháňkami, ve kterých padaly s deštěm ledové krupky. Celkově spadly 4 mm srážek. Teplota vzduchu ještě dosáhla až k 8 stupňům a slunce docela hřálo, když se ukázalo. Dnes už teplo nebylo ani náznakem
, maximum 4,5 st., k tomu oblačno, nepříjemně větrno a téměř beze srážek. Vlivem velké oblačnosti se však i při zemi ranní teploty udržely těsně nad nulou. Veškeré letní rostlinstvo zatím drží
Loni mi to zmrzlo 18. září. Jen jsem pro jistotu přikryl papriky na dvoře igelitem. Také jsme začali trochu topit.
Aktuální výstupy z GFS ukazují to, co se asi dalo předpokládat. Nad Atlantikem se vytvoří mohutná tlaková níže a jako protiváha tlaková výše nad severozápadním Ruskem. Před polovinou příštího týdne tu máme relativně teplé počasí (pokud jej úplně nezazdí nízká oblačnost) a dál bude záležet na průběžném stavu té přetahované. Studené počasí se může vrátit jen v případě, že se tlaková výše časem protlačí k západu nad Skandinávii, jinak ho možná dlouho neuvidíme, jak už to po takových časných úletech bývá zvykem. Vůbec by mi to nechybělo
Zdravím
Vichr

Aktuální výstupy z GFS ukazují to, co se asi dalo předpokládat. Nad Atlantikem se vytvoří mohutná tlaková níže a jako protiváha tlaková výše nad severozápadním Ruskem. Před polovinou příštího týdne tu máme relativně teplé počasí (pokud jej úplně nezazdí nízká oblačnost) a dál bude záležet na průběžném stavu té přetahované. Studené počasí se může vrátit jen v případě, že se tlaková výše časem protlačí k západu nad Skandinávii, jinak ho možná dlouho neuvidíme, jak už to po takových časných úletech bývá zvykem. Vůbec by mi to nechybělo

Zdravím
Vichr
Zdravím všechny z Trutnova.Tady zatím nad očekávání dobrý-je beze sněhu
ráno sice nesouvislá sněhová pokrývka-auta,střechy bílé,ale na zemi nic.Jak už psal Tomáš,asi od 450 metrů poprášeno,bílé stromy.Po celý den slabě sněžilo a sníh pomalu mizel.Odpoledne už jen mokro.Večer stále většinou slabě sněží.Teploty ráno +0,5 st,přes den většinou kolem +1,5 st,pak přechodně +2 st.O pár desítek výškových metrů už je zima.Během podvečera viditelně zesílil už tak dosti silný vítr a venku je to hukot.
I když nás čeká sněžení a sníh přechodně ležet bude-nadlouho to nebude,zem je dostatečně ohřátá.Zima má ještě čas..

I když nás čeká sněžení a sníh přechodně ležet bude-nadlouho to nebude,zem je dostatečně ohřátá.Zima má ještě čas..
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahojky,
Přes den déšť se sněhem, maxima na 2 stupních, silný vítr, jednoduše nížinný humus. Sníh se konečně chytá už asi hodinu, teplota klesla na nulu a vytrvale mokře sněží při nárazovém větru. Takže na autech je asi centimetr zatím, na zemi rovněž zatím nesouvislá pokrývka. Do rána bude nejspíš zcela bílo. V Beskydech ve středních polohách místy již leží 20-30 cm
Co to udělá s listnáči, nechci ani vědět. Jelikož se ochlazuje, sníh by měl být sušší a neměl by se tak lepit, což ovšem neplatí pro "naše " nížiny. Uvidíme, kolik toho do rána napadne ...
zatím
Ps - Výhledy začínají být jasnější. Fén a prudké oteplení nejspíše nebude (naštěstí), jak predigoval ranní ECMWF, ovšem nás pravděpodobně čeká "teplá" výše, což bude v z největší pravděpodobnosti v druhé polovině příštího týdne znamenat inverze a nízkou oblačnost. Jinými slovy teploty mohou zůstat i po oteplení pod dlouhodobým průměrem. Je pravdou, že opravdová zima si dá dlouho načas, snad až někdy v půli listopadu. Možná.
Přes den déšť se sněhem, maxima na 2 stupních, silný vítr, jednoduše nížinný humus. Sníh se konečně chytá už asi hodinu, teplota klesla na nulu a vytrvale mokře sněží při nárazovém větru. Takže na autech je asi centimetr zatím, na zemi rovněž zatím nesouvislá pokrývka. Do rána bude nejspíš zcela bílo. V Beskydech ve středních polohách místy již leží 20-30 cm
Co to udělá s listnáči, nechci ani vědět. Jelikož se ochlazuje, sníh by měl být sušší a neměl by se tak lepit, což ovšem neplatí pro "naše " nížiny. Uvidíme, kolik toho do rána napadne ...
zatím
Ps - Výhledy začínají být jasnější. Fén a prudké oteplení nejspíše nebude (naštěstí), jak predigoval ranní ECMWF, ovšem nás pravděpodobně čeká "teplá" výše, což bude v z největší pravděpodobnosti v druhé polovině příštího týdne znamenat inverze a nízkou oblačnost. Jinými slovy teploty mohou zůstat i po oteplení pod dlouhodobým průměrem. Je pravdou, že opravdová zima si dá dlouho načas, snad až někdy v půli listopadu. Možná.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky