Aktuální počasí v ČR - říjen 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Re: Aktuální počasí v ČR - říjen 2009

Příspěvek od kocurekp »

jo jo, pomalu začneme dělat svařáčky... :lol: A až se oteplí v listopadu, tak dáme mladá svatomartinská... :mrgreen:
Oblačnost se pohybuje a střídá dnes rychle, celkově byly zatím 2 krátké přeháňky, ze kterých vypadlo 0,9 mm, ale při kterých teplota slušně zakolísala někam ke 4°C, momentálně je 7,3°C.

Nejméně oblačnosti je dnes na JV Moravy, ale bacha, zadní brázda TN se začíná opět nasouvat zpět na západ, a prakticky se bude otáčet na místě, takže se raději se všichni připravte na zataženo se slušnými úhrny srážek, JV nevyjímaje, minimálně do pátku. :|
Odhaduji opět šílený pokles tlaku během noci/zítřka, což ještě zvýší zátěž na organismus.
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

V noci občasný a slabý déšť nebo slabé přeháňky, po celý den postupně zesilující přeháňky zprvu dešťové, postupně s deštěm se sněhem nebo sněhovými kroupami. Právě taková skončila a teplota se drží aktuálně lehce nad 4 stupni. V každém případě obloha vypadá náramně, obzvlášť hezky je to v kombinaci s již podzimně se zbarvující přírodou. Právě vykouklo okoupané slunko a fleky modrého nebe se toulají mezi mraky :wink:
Předpověď pro zítřek vypadá pro náš SV vyloženě zimně, z tím, že sněžení je posunuto od 300 metrů. Jinými slovy padat bude i v Ostravě, která je něco málo nad 200. Znepokojující je vítr a vytrvalé srážky po celý den. Bude plno polomů :(
Před chvíli jsem zlikvidoval truhlíky s kytkami venku. Stran poklesu tlaku, jsem opatrný, níže se bude postupně vyplňovat, nicméně vítr bude hodně nepříjemný a skokové změny tlaku v závislosti na síle nárazů.

Zatím

Ps. K inverzi Flamesi - jasně, máš recht, neboť zem se už příliš oteplovat nebude, spíše naopak.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Tak dnes nepříjemný nárazový vítr -maximální náraz po obědě a to lehce nad 15 m/s průměr i k 9m/s teplota v závislosti na přeháňkách kolísá mezi 6-8C maximum už asi dnes dosaženo bylo +9C vítr teď "zeslábl" fouká od SZ 4m/s v nárazech okolo 8m/s windchill stoupl k +5C i tak je nepříjemně tlak se drží na 1013hpa.Z přeháněk jen 0.2mm při svižném proudění nás to vždy přejde rychleji bohužel nemá se to o co zarazit :D .Aktuálně je tak jako celý den proměnlivo s přeháňkou a větrno.Sněžení zítra asi u mě neuvidím max. nejaká ta vločka v dešti ale víc ne ze 190 m.n.m. toho moc tady nevykouzlí na to si asi budem muset ještě počkat.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Tady se zatím nic mimořádného neděje, bylo tu pouze pár dešťových přeháněk a max. náraz větru byl 16 m/s.

Pánové (a dámy ?), každý, kdo zaznamenal déšť se sněhem, sněhové krupky, sněhová zrna, zmrzlý déšť či námrazové krupky (ale ne kroupy), si zapište dnešní den jako den se sněžením, viz třeba http://cs.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%ADh# ... BEen.C3.AD .

Na zdejším letišti se tak už stalo - spadly tam za dopoledne 3 mm srážek (většinou krupek). U mě spadlo pouze pár desetin mm ve formě deště :? .
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
kocurekp

Příspěvek od kocurekp »

Mohutná tlaková níže nad Ukrajinou rozdělila Evropu na chladný střed a teplý západ i východ, kde si užívají babího léta. Jih Evropy tradičně nemá cenu komentovat, spolehlivý blokátor jménem Alpy a blízkost moře zaručuje maňánu už v Benátkách... :) Zima k nám letos vtrhla dřív než do Moskvy, tam se s minimy okolo 10°C nemusí bát přízemních mrazíků... :x Bohužel sousedící tlaková výše nad Británií teď bude blokovat pohyb této artické níže, takže ony sebejisté modely se tentokrát opravdu nespletly... :?
Pavel Kocúrek
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
dnes konečně (ne že bych to chtěl, jen chci naznačit, že předchozí dny se pořád ještě "daly") byla pořádná zima. Ráno 5,1 °C, druhé nejchladnější ráno tento podzim, první bylo 3.10. 4,9 °C :-).

Ráno polojasno a při probuzení mi přímo do očí svítila Vega (střešním oknem, ne že bych masochisticky spal venku). I zbytek dne bylo především polojasno. Beze srážek (měřitelných). Maximum vylezlo na 10,5 °C, což by zdánlivě nebylo tak hrozné, ale ten vítr... V maximech mi to ukázalo 15 m/s, převážně od SSZ. Pocitově to lezlo někam k -1 °C.

V Brně jsem měl v jedné přeháňce podezření na déšť se sněhem ale při bližším zkoumání se přítomnost pevné fáze nepodařilo prokázat :lol:.

Aktuálně 5,7 °C, stále polojasno, rosný bod kolem 1°C, tak se třeba dočkáme prvního mrazíku. Dnes jsem konečně zažehl topení, zhruba o měsíc později než před rokem.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Dneska v Brně skoro jasno až zataženo, asi tři přeháňky. Ta poslední (cca v 18:00) byla vydatná a cca nad 250 metrů přinesla déšť se sněhem, okolní kopce byly v těžké vánici. Já byl v té době kolem 210 m n.m. a měl jsem smůlu. Možná přijde náhrada zítra. Uvažuji o hokejové pouti do Berouna, ale ještě nevím, protože je to štreka a dálnice na Vysočině asi nebude moc OK. V Brně dneska od 4 do 8°C. Teď večer po přeháňce už bude možná i pod 4°C. Třebíč dneska 3°C až 6°C a dle telefonického hovoru sníh nepadal, přeháňky šly mimo. Zítra už by tomu tak být nemělo. V Třebíči jsou aktuálně necelé 3°C.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Flames

Příspěvek od Flames »

Ještě jednou se hlásím z Trutnova.První pozdrav zimy byl dnes ráno v 9.18 hod.kdy silnější dešťová přeháňka přešla do sněžení.Od té chvíle téměř každá přeháňka byla vedle deště i s vločkami sněhu,nebo krupkami,jak ledovými,nebo sněhovými.Teď večer sílí vítr a občas přeháňky deště se sněhem se střídají s protrhanou oblačností při +1,5 st.
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Zde dnes oblačno až zataženo s přeháňkami deště a deště se sněhem a nyní večer i silnou sněhovou přeháňkou,po které se vytvořila i 1cm vysoká sněhová pokrývka což je nejdřív co pamatuji.Tmax +4,5st. a Tmin nyní -0,2st.Aktuálně ve 20.55 je oblačno,teplota -0,2st.,tlak 1021,6hPa a vlhkost 80% a 1cm sněhu.Foto z večerního sněžení jsem dal na www.smart-web.cz/karel -FOTO-POČASÍ .Přeji pěkný zbytek dne.
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Tak tady se otepluje! Z 1,9 pred hodinou mi to skocilo uz na 3,3 st. C, zrovna pada dest se snehem, tak nevim jak to bude s tim snezenim zitra...
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Fractal:V Brně jsem měl v jedné přeháňce podezření na déšť se sněhem ale při bližším zkoumání se přítomnost pevné fáze nepodařilo prokázat .
V jedné přeháňce kolem 2hodiny jsem taky v dešti zaregistroval nějaké krupky ale vyloženě sněhové nebyly tak nevím kam to zařadit bylo to velmi krátce ale statistiky sněžení nevedu tak mě to neva.Teplota klesá pod +4C vítr se trochu přechodně zklidnil.Uvidíme co přinese zítřek :D
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Tak vidím že to začíná být zajímavé, i když lokálně tady zatím nic moc. Dnes přešlo pár většinou nevýrazných dešťových přeháněk, údajně byly i nějaké krupky. Obloha vysloveně přeháňková, vítr ještě v normě. Po ráno bylo 4,5, přes den max. 6,8 ale minimum je teď večer a to 1,6. Srážky za dnešek 1,5 mm.
Zimní gumy stále odpočívají ve sklepě, tuto zimní epizodu ještě přečkáme na letních.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Jestřebí hory jsou celé bílé až do zhruba 450 m n.m. (tj. Malé Svatoňovice už jsou taky pod sněhem). U nás dole jsme stále nepřekročili hranici mrazu - Tmin zatím +0,3°C, takže sice sněží, ale sníh se zatím na zemi nechytá. Předpokládám, že se to změní s příchodem větru a zesílením srážek. Aktuálně v 8:20 teplota +0,9°C, tlak 1019 hPa. Zataženo se slabým sněžením, vítr S kolem 5 m/s (narazy do 10 m/s).
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky

Dneska mokře sněží, v noci padal ještě déšť se sněhem, ráno asi půl stupně nad nulou a sníh ležel na autech, na zemí se nedrží, vítr severní s nárazy.
Aktuální výhled je ten, že srážky budou postupně a mírně sílit, pravděpodobně nejvíce sněžit bude navečer a možná i v noci na zítřek. Jinými slovy sníh na zemi se bude chytat zde patrně až večer.

V středních polohách Beskyd měli již 2 cm k ránu, teď tam sněhu bude více.

Zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
kocurekp

Příspěvek od kocurekp »

Sníh jsme tu ještě neviděli, ale zima už je pořádná - minimum ve 2:38 bylo 1,9°C, pak se začalo "oteplovat" k současným 3°C. Včerejší maximum bylo 8,3°C. Vítr 3-4 m/s po celou dobu od včerejšího večera, pauzu si dal od 1 do 2 ráno. Tlak se ustálil na vysokých 1020 hPa - asi to je okraj tlakové výše na Z, který je nám ale na nic (nevím, tyhlety vztahy tlak - oblačnost - proudění - teplota se mi pořád nedaří pochopit). Je skoro zataženo, slunce vykoukne na 10 sekund za hodinu... :?
Pavel Kocúrek
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“