Pááánové, já zažil snad nejbrutálnější bouřku za posledních x let. Sice jenom z vlaku, ale i to stačilo. Nad Brnem se zlověstně mračilo kolem 17. hodiny. V 17:20 vyjel náš rychlík Lužnice směrem na západ a vjeli jsme do té bouřky, kterou si najděte pro zajímavost na radaru 15:45 UTC (to cihlové jádro musíte vidět kousek od Brna zcela jasně). V Zastávce u Brna šílená průtrž, já jsem nezažil, že by nebylo vidět kvůli dešti ani na 50 metrů, až dneska ano. Všude stála okamžitě voda, kde nestála, tam se valila. Zastávkou teče říčka Habřina, obvykle malý potok, dnes poměrně bouřící řeka. Na srážky si počkám do zítra. Co chci ale říct je asi 4 krát výboj který byl okamžitě doprovázen ohlušují ránou, čili každý blesk byl asi 100 metrů od vlaku, ve kterém se i přes hukot deště a jízdy ozvala pořádná rána. Blesků do 1 km bylo pak na 15. V Zastávce jsem viděl na silnici velké větve - no nazdar, tušil jsem. Zajeli jsme za Zastávkou do lesů a hned v prvním oblouku střet se dvěma borovicemi. Obtížný terén - hasiči se sem dostali za 45 minut, celkové zpoždění asi 2,5 hodiny, vlak už v cestě nepokračoval, nahradily jej busy (stejně popadaly stromy na trať i na Jihlavsku a daleko by nedojel). Na Třebíčsku dnes patrné drobné škody, samozřejmě s těmi předchozími v jižních Čechách a na Moravě nesrovnatelné. I velká řeka Jihlava teď letí večer nahoru.
Jinak dneska jak jsem byl v Brně, tak tam bylo příšerně vedro a dusno. Tipl bych kolem 28-29°C. Teď večer mám v Třebíči 16°C a je oblačno. Srážky v Třebíči dneska slabé, vše se hrnulo okolo.
Foto (panorama bouřky z vlaku, déšť z vlaku - koukejte na zatopené kolejiště, popadané stromy, zásah hasičů, bleskově zvednutá Jihlava teď večer)
http://img23.imageshack.us/gal.php?g=dsc00284dnu.jpg