Aktuální počasí v ČR - leden 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - leden 2009

Příspěvek od Tom »

Včera bylo zataženo mlhavo. t.min. -4.3C t.max. -2C vítr J do 6m/s tlak ráno 1016hpa navečer 1008 hpa.
Dnes ráno se vyjasnilo teplota je -7C
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Zatím tu stále mrzne, venku se teď k ránu projasnilo a hodně fouká od jihu. Žádné srážky jsem od včerejšího rána nezaznamenal.

Tmin teď -3°C.
Sníh 10 cm.

Obleva bude už dnes a zítra nám to tady fénově foukne od J-JV a podle ALADINA bude na JV Moravě zítra +9°C... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj tak dle předpokladů se to to hezky profouklo, pokud jsem to rozespalej dobře viděl, tak byla Tmax 3,8°C Sníh Obrázek 11 cm, za včera nový 2 cm

Aktuálně 07:35 skoro jasno ObrázekObrázek 0°CObrázek Sz do 1 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Bobr
Meteostanice: NETKOM 265 NE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobr »

kolem 01:30 se začalo razantně oteplovat za hodinu cca 5° z Tmin-6,4 a pak už poozvolněji až na Tmax-0,7 aktuálně -2,7 s následným větrem okolo 8 m/s s max. rychlostí 10,9 m/s. Vlhkost v té době také skokově spadla, aby se pak pozvolna začaly zvašovat na aktuálních 83% tlak má vzestupnou tendenci 1012,1.

ta teplotníá "hokejka" na grafu je dost zajímavá - tedy alespoň pro mě
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Celou noc nám mrzlo, takže jsme se probudili do krásného zimního rána se 4 novými cm prašanu, v součtu tedy 18 cm (což je mimochodem nejvíce sněhu za posledních 21 měsíců). Ranní Tmin -4,2°C, aktuálně v 8:50 -2,8°C. Tlak 1008 hPa a stoupá, v noci bylo minimum 1005 hPa. Oblačno, po obloze se honí St Fra, St, Cu a ještě nějaký odpad úplně nahoře. Při zemi vzniká při osvitu Sluncem vcelku hustá mlha. Bezvětří.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

V Praze od včerejška již nemrzne, v neděli polojasno až oblačno s teplotou do 2°C, v centru až +4°C. Srážky večer dešťové do 0,5mm. Probudili jsme se do jasného rána s ostrým sluncem (inverze profouknuta) a teplotou +1°C. Sníh dostal zabrat, na zahradě už nesouvislá vrstva do 3 cm.
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

dobrmanek píše:Fractal: knížka je opravdu pěkná (vřele doporučuji) a studovat ji budu ještě hodně dlouho, ale mám ten dojem, že se mne stejně některé druhy budou plést :roll: :oops: :lol:.
Našel jsem v ní asi odpověď (aspoň doufám)co je to za typ oblaku, takže budu velmi rád, když mne toto někdo potvrdí nebo ne http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/oblak/
Nějak se o mě perou nějaké viry tak jsem se na chvíli odmlčel. Pokud myslíte ten oblak vzadu mohl by to být cumulonimbus arcus, ale není to z fotky úplně jasně patrné. Děkuji za chválu knížky, autorovi vyřídím.

P.S. Od autora (Petra Skřehota) - pekny snimek, ale dulezite by bylo vedet, za jakych podminek to bylo. nabizi se totiz myslenka, ze je to bud oblak arcus nebo preliv fenove steny, ale to by platilo pouze na horach

Včera ledový den -4 až -2 °C. Zataženo s větrem do 3 m/s. Dneska od rána polojasno -5,0 °C vítr kolem 2 m/s jižních směrů. Na zítra, jak už někdo psal, nám sem na JV cpe Aladin až +7 - +8 °C, tak jsem na tu oblevu zvědavý. Zatím stále mrzne -3 °C.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Fractal : Když jsem uviděl fotku fénové stěny v té knížce, ihned jsem začal hledat své fotky, protože jsem nevěděl kam je zařadit. Vyfoceno 6.12.2007 v 12:39 h. Tato oblačnost postupovala zhruba od jihozápadu. Povětrnostní situace: http://www.nahraj.net/images/Oc273770.gif . Tmax 6,1 °C byla dosažena těsně před příchodem této oblačné stěny, tmin 2,6 °C, srážky na této oblačnosti žádné nebyly. Chtělo by to ještě archvní snímky z družice, ale k těm nemám přístup.

Když čtu jak všude padalo, tak se o mne pokoušejí mrákoty. U nás ani ň. Včerejší tmin -3,4 °C, tmax 1,5 °C, dnešní tmax 2,6 °C, aktuálně 0,8 °C,
tlak 1005,6 hPa. Kolem Oder už jsou některá pole a louky téměř bez sněhu, u nás zatím souvislá vrstva, ale to zítra zcela jistě změní. Čekám, že u nás bude pršet, snad v pátek je nějaká naděje na sníh, ale stejně nevydrží. Doufám, že si v následujících dnech vylepším srážkovou bilanci za leden, zatím spadlo 11 mm.

Janek:
mužu ti ho potvrdit, ale nefotil jsem ho
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 19 led 2009, 16:21, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Janek

Příspěvek od Janek »

Přes noc vlastně nespadla ani kapka (oproti radaru); ráno Tmin na nuli; po celý den prakticky pokrytí 2-3/8 Cs, teď od Z As a přes den hlavně scenérie Cc - na obloze byly vidět všechny druhy kromě lenticularis, především laconosus jsem snad v životě neviděl: http://www.clouds-online.com/cloud_atla ... unosus.htm. Mimoto až mírný vítr a Tmax 5,5°C.
:shock: Tak to, co vidím, by popsal opravdu jen borec přes mraky! Těsně nad As se vytvořilo něco podobné Ci Kelvinovu-Hölmholtzovu, ovšem ty vlnky tam trvají už čtvrt hodiny na rozdíl od jmenovaných, kde je doba trvání okolo 2 minut. A teď čtu, že ty vlny nemusí být jen ve vysokém patře (Ci). Momentálně se ten mrak změnil na Ac floccus duplicatus, což už je na mě moc. :lol: Ale maso, nejlepší meteo den tohoto roku. :wink:
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Ráno ještě oblačno, trochu v noci poprášilo sněhem, nebyl to ani půcentimetrový poprašek, více srážek, i když radar klamal, nelze u této povětrnostní situace u nás ani čekat. Ráno teploty na nule, Přes den při polojasné, přes den skoro jasné obloze nad nulou, ke 3 stupńům, což byly i maxima, teď to padlo lehce pod ní. Ve stínu sníh je stále sypký, nedotčen oblevou, pouze na sunných místech se vytvořila krusta, která unese pětikilového psa :-) Stran mraků opravdu pěkné, teď navečer se pás dlouhých Ac odsouval k SV a vedle mraků svítily Plejády a nízko nad obzorem vycházející Orion. Dohlednost výborná, stejně jako i vzduch, měl jsem opět skandinávské pocity :-) Vzduch teď na večer - po delší době - voní taky něčím jiným než kouřem .... Vítr se stočil z ranního JZ na J až JV. čili ....

Zítra tedy fén, ve středu opět ze začátku féové proudění, pak déšť a v noci na čtvrtek a ve čtvrtek čekám sníh. Takže pravděpodobně nějaká vrstva sněhu i zůstane, otázkou je, jestli vůbec a kolik ho připadne ve čtvrtek. Stran Aladina, je vysoce pravděpodobné, že předpověď maximálních teplot mu určitě vyjde, myšleno pro zítřek i středu.

Zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

U nás dopoledne hustá mlha pak skoro zataženo. tmin. ráno -7.6C odpolední maximum +0.3C.Aktuálně je zataženo teplota lehce pod nulou -0.7C tlak 1002 hpa vítr J-JV do 2 m/s.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

V noci kolem půlnoci nastala změna, protrhla se nízká oblačnost, vyjasnilo se a začal vát západní vítr. Jinak na včerejší vlně spadlo pár vloček. Trvalo celou noc, než byl od povrchu odstraněn studený vzduch. Minimum dnešního dne někdy po půlnoci ještě -5,5°C. Přes den bohužel už teplo, maximum +2,5°C. Ráno a dopoledne skoro jasno, odpoledne až zataženo. Ale stejně jako včera, všechny významné srážky těsně před námi končí svou aktivitu. Máme 3-4 cm sněhu, obleva se ho podobně jako jinde moc nedotkla, avšak sníh pomizel ze slunných svahů. Námraza je fuč. Ve 19:08 máme skoro zataženo a teplota +0,5°C. Mě teda víc bavily mrazy a námraza a sem tam vločka, než tohle teplo.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Opět se připomněla stará pravda-nejvíce sněhu padá,když jde oteplení.Za noc pěkných 7 cm a s zanedbanými centimetříky z víkendu dnes ráno ve městě největší úklidová akce sněhu od zimy 2005-06.Ráno se vyjasnilo k -3 st,takže už slušná duchna sněhu 15-20 cm sněhu,všude bariéry sněhu a nahrnuté hromady,které se odváží z města pryč.Až před polednem díky slunku obleva-město sníh docela slehlo +2 st.Navečer pod cirovitou oblačností přimrzlo a teď opět začíná sněžit při nule stupňů.
Vzhledem k situaci je jasné,že sníh neroztaje-i přes hlášené oteplení a stále přibývá,tak raději otáčím,ať je teda ještě zima a sněží.Uvidíme,jak si poradíme se zítřejší srážkouvou situací a kam se přikloníme,jestli k chladnějšímu západu,nebo teplejšímu východu.
Podle toho co tu píšete se počasí dostává do nomálních kolejí.Jinde vám zima pomalu končí-tady začíná...
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
no kam všichni na ten sníh chodíte... tady už žádný není. Po včerejším dešti (2,5 mm, leden celkem asi 5) jsou trávníky rozmočené, spodek je ještě zmrzlý, a na cestě před domem opět bláto :( Jinak ráno Tmin +0,1, ale na zemi přimrzlo a na asfaltu to pěkně klouzalo. Po jasném ránu se postupně zatahovalo, spadlo pár kapek, Tmax až večer +4,8, aktuálně +4,5.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Th
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Th »

Tak nakonec spadlo přes noc dokonce 8cm. O půlnoci to vypadalo, že je srážkám konec, ale ráno příjemné překvapení. Celkem máme 19cm a ani přes den to neslehlo o více, než 1cm. Tmin -2,7° o půlnoci, pak se oteplilo chvilku nad nulu, ale nad ránem se vyjasnilo a teplota šla opět pod -2°. Po poledni Tmax +3,4°, ale jen na chviličku, většinou se teplota držela do +2°. K večeru se nasunula oblačnost, ale srážky nedorazily. Chvilku bylo pod nulou, aktuálně +0,8°. Věřím, že snehu bude více přibívat, než ubývat, ale je to dost ošemetný.
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“