Já se stále kloním k názoru, že se zimou 2005/6 tahle nebude mít moc společného. To bylo dost hluboké minimum na teplotní křivce a pokud si dobře pamatuji, v devadesátých letech byla také jenom jedna taková dlouhá a studená zima. Daleko častější a pravděpodobnější je nevyrovnaný průběh zimy. Ten pestrý mix povětrnostních situací z posledních měsíců tomu také nahrává. Poslední tři týdny beru jako variaci na druhou polovinu září. Nedávno jsem si udělal malou statistiku průběhu počasí v Č. Budějovicích za posledních deset let. Z ní vychází, že teplotně podprůměrný je asi jeden měsíc z deseti a to nejčastěji září nebo listopad. Jsem zvědav, jestli se letošní leden v tom podnormálu celkově udrží. Mrazivé období počínaje včerejším dnem odešlo tak náhle a nenápadně, jako by ani žádné nebylo. Teplota přes den nečekaně vystoupila těsně nad nulu a v noci na dnešek v centru města vůbec nemrzlo

. Ještě včera odpoledne se bruslilo na řece, dnes ráno už byla na ledě voda.
K těm předpovědím ČHMÚ - podle mého názoru jsou vždycky až příliš konzervativní, když má přijít nějaká změna. Ať už je to změna jakýmkoliv směrem, obvykle je silnější a přichází rychleji, než se očekává. Zpočátku dokonce předpovídali, že teploty zůstanou celý den pod nulou nebo výjimečně vylezou "až" na dva stupně...při západním proudění

Čím víc se změna blíží, tím realističtější je podle mne předpověď. Z vlastní zkušenosti už tuším, co nejspíš nastane, takže bych mohl předpovídat, jak se bude vyvíjet předpověď

Ale i GFS ještě před páry dny ukazoval totéž. Až teď se to začalo vybarvovat realisticky.
Zdravím
Vichr