ivosum píše:...Srážky měřím na střeše domu (záznam 0-24hod. - rozlišení 0,2 mm). Nemyslím si, že by měl být rozdíl měření metr nad zemí, nebo metr nad povrchem střechy. Vítr měřím také na střeše, kde není v okolí žádná překážka...
Nikdy nebudou naše amatérská měření přesná a v souladu s WMO, ale o to nám asi až tak moc nejde.
Jen malé poznámky: Srážky měřené na rovné střeše by měly být přesnější (budovy, stromy atd. vytváří místní srážkový stín), ale na druhou stranu rozpálená střecha od Slunce způsobuje vyšší výpar (to ale až tak neplatí pro elektronické stanice). A s větrem je to složitější - lokálně zesílené proudnice mohou být jak nad zemí díky umělým i přírodním překážkám, ale také střecha budovy sama o sobě způsobuje nahuštění proudnic a zesílení větru, zvláště to platí pro sedlové střechy. Chtělo by to měřit na stožáru, ale to už asi není pro amatéry moc reálné...
Jinak já, bydlící v paneláku, jsem prodal datalogger (měření teplot a vlhkosti), protože měření byla velmi nepřesná a měřím pouze teplotu klasickým max-min teploměrem. Srážky měřím nepravidelně u mých rodičů. Co mi zbývá...