V pátek jsem byl ještě ve Vantaa a v Helsinkách, toto je můj první pozdrav z domova

Počasí bylo tam příjemně polojasné, max 22, bez pocitu dusna.
Ovšem cesta letadlem domů byla již zajímavější - předně nad Polskem jsem měl možnost vidět krásné vrcholky cumunolimbů z bouřek, sněhobílé věže, obestřeny ledovým závojem cirů, mohly tak vystupovat asi k 10 km, letadlo letělo v 11 kilometrech.
Při příletu do Prahy, přeháňka a bouřka, šla však bokem, přinesla celkem příjemné povětří, a cca 19 stupňů. Noční let do Ov měl kvůli bouřkám spoždění a přesto stál za to, neboť asi po sto kilometrech za Prahou to chytlo jižní okraj bouřkového pásu, turbulence a blesky. V ostravě 21 stupňů a polojasno o půlnoci
Sobota přinesla ze začátlu polojasnou, postupně oblačnou oblohu a strašlivé dusno, teploty na 29 stupních. Já zhyčkán mírným skandinávským létem se cítil jak v sauně .... Opozději odpoledne se trochu ochladilo a šli jsme s rodinkou ven, abychom viděli vznik bouřek v přímém přenosu, před kterou jsme pak úspěšně unikli .-) Bouřka byla solidní s mnoha čárovými blesky, dost jich šlo dolů, do země, Liják, ovšem bez krupobití, úhrn cca 15 mm. Bouřky šly spíše od jihu, než JZ, z tohoto směru, zvláště, když se přidá ji JV složka, bývají silmé, což se vyplnilo v sobotu i v neděli - viz dále .
Včera to bylo podobné, akorát ráno se držela nízká oblačnost, téměř do poledních hodin, pak se to prozthalo do oblačné oblohy a dusna. Slabý SV vítr. Tentokrát bouřky nenechaly na sebe dlouho čekat, již po třetí hodině přišlo černo s blesky a silným deštěm, nebylo vidět více, než na 100 metrů, jak v zimě, při hustém sněžení. V Ostravě padaly kroupy, jsou hlášeny polámané stromy a větve. Posléze oylo skoro zataženo, bouřka postupně odeznívala a tak rodinná rada rozhodla, že se půjde ven. Tentokrát unik před další bouři se nepovedl, za silného deště jsme se vrátili domů. Déšť byl tentokrát delší a srážkově opět intenzivní, zvolna slábnul, přšelo, mírně až do noci, mrholilo ještě dnes i ráno.
Teploty včera ráno 18. přes den 29, večer 17.
Analogicky dnes ráno, 13, přes den 17, teď to zvolna padá k 15. Dnes po celý den skoro zataženo až zataženo, jen ráno trocha slabého deště, ovšem se zdá, že začne opět pršet na oné frontální vlně.
Shrnutí, počasí zajímavé,

Zatím