Aktuální počasí v ČR - červen 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Janek

Re: Aktuální počasí v ČR - červen 2009

Příspěvek od Janek »

Tom píše:
Opět doporučím stránku http://www.clouds-online.com/, kde jsou nejlepší ukázky spolu s "rodovým a druhovým" názvem oblaku. Přesně tyhle oblaky, které jsi nafotil, jsou na pomezí - mezi Ac a Cc; klonil bych se ke Cc flo (floccus).
Díky Janku za odkaz dám si ho do záložky a budu čerpat z tohoto odkazu :D :D . Možná taky to není ideální fotka on byl přímo nademnou tak širokoúhlý pohled jak ho lépe zachytit jsem neměl co jsem se tak díval do toho atlasu tak CC floccus mě to nepřipadlo ale říkám na stoprocentní určení co to přesně je znalosti nemám více mě to podle fotky připadlo do AC ale budu více věřit tvému tvrzení :lol: :lol:
Právě nevím, zda je rozhodující tvar, nebo vzdálenost země - základna...? Některé z Tvého obrázku vypadají menší a také se zdají výše, druhé naopak. Dnes jsme tady měli to samé a váhal jsem, no. :)
Aktuálně: 24 °C; slabý JZ vítr; 4/8 Cu hum + med + fra, Ac per + fra..
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Včera bylo velmi zajímavé počasí a to nejduležitější jsem prochrápal. Po poledni se začly tvořit přeháňky, ale tyto nebyly nikterák vydatné, jen 0,4 mm. Na jednom Cb bylo vidět pěkné mammatky. Další přeháňka již k večeru dala jen 0,8 mm. Ne čele této přeháňky byl zajímavý schelf cloud a na její zadní straně dvojitá duha. To hlavní přišlo až večer. Bohužel jsem byl unaven přespříliš. Na posledních fotkách před panoramaty je další přeháňka. Na této již začlo velmi slušně pršet, ale to hlavní přišlo později, tedy v době kdy jsem měl půlnoc. Na JV se vytvořila bouřka, kterou jsem s podivem nezaregistroval, ač by mne za normálních okolností probudila, muselo chvilku hřmět slušně. No a od jihozápadu se nasunula nejvýraznější srážková oblačnost včerejšího dne. Dohromady to dalo za včerejšek 8,8 mm. Hřmění bylo slyšet severně od nás. A jednu bouřku jsem prošvihnul :roll: :lol: . Dnes polojasno a příjemně teplo.

http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/prehanky_7_cervna_2009/
http://img44.imageshack.us/img44/4640/66980922.jpg - panorama ve větším
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Přeci jsem se v sobotu mýlil a to je dobře. V sobotu navečer slabá bouřka s deštěm, celkem asi 3 mm, teplota padla na 13 z maximálních 17, vzduch opravdu voňavý, v noci pak ještě trochu sprchlo,
Včerejšek z rána skoro jasný s čistým vzduchem a výbornou dohledností, bez problému bylo vidět hřeben Jeseníků, o Beskydech ani nemluvě, den oblačný až polojasný s maximy na 22 stupních. Jo, ranní minima padla nakonec na 11, ovšem v 8 hodin jž bylo 15.
off topic - (Mimochodem ona fotka mraku je dle mně CC, je příliš vysoko a malý na Ac)
Večer dorazily Dobrmankovy bouřky a přeháňky, ta první přichazela pomalu a přes ní zezadu prosvítalo slunce dávajíce magickou září :wink: a před tím opravdu náramné mraky, tyto včera byly krásné po celý den :wink: Mimochodem to panorama je nádherné :-) V jakém programu to děláš?
Posléze přišla bouřka a v noci ještě jedna, celkem to dalo asi 7-9 mm.
Dnešek polojasný, opět s výbornou dohledností i vzduchem, byť včera byl krapet lepší, teplota vystoupala k 23-24 stupňům, odpoledne oblačno a poměrmě teplo. Nyní máme 17 a teplota jen zvolna a neochotně klesá.
Podle všeho dusno a teplo bude zítra a pravděpodobně i ve středu.

Zatím :-)
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Pro neangličtináře doporučím český atlas oblaků od kolegy Skřehota: http://www.mraky.astronomie.cz/.

Dneska jinak převážně zataženo vysokou a střední oblačností, občas se to trhalo až do polojasna ale většinou se dalo na co dívat. Ráno 10,9 °C, odpoledne pak 25,1 °C a díky oblačnosti spíš dusno.

Odpoledne jsem vyrazil do polí na projížďku. Natrhal něco přezrálých třešní, pokochal se kvetoucím vinohradem, no krásně je tu 8) . Nějaký deštík by neškodil, zem začíná být už zase celkem suchá ale třešně měly v sobě vláhy dost :lol: .
Vichr

Příspěvek od Vichr »

Nám tady prší víc, než bych chtěl. V sobotu vydatná bouřka a další přeháňky daleko do noci, v neděli večer nečekaně znovu bouřka a do rána 7 mm, dnes dopoledne ještě doznívání deště a chladno. Úplně opačná situace než na střední a jižní Moravě. Srážkově nadprůměrný květen a pořád prší. Teploty nic moc, teď je květnové počasí. Slunce, teplo, sucho....aspoň na několik dní prosím.

Zdravím
Vichr
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Včera byl oblačný, od poledne až slunečný a teplý den s altocumuly a plochými cumuly pro dekoraci oblohy. Beze srážek.
Dnešní ráno je podobné, akorát byly na obloze krásné Ac castellany. Aktuálně začíná dost foukat. Noční bouřky se nás opět netýkaly... :(

Tmax včera +24°C.
Tmin dnes +14°C.

Dnes bude horko a až do čtvrtka lze kdekoliv a kdykoliv čekat bouřky, místy i docela silné. :)
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
fractal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Ráno teplo 16,9 °C a fouká celkem nepříjemný JV vítr až 7 m/s, aktuálně 20 °C a skoro zataženo cirrostraty. To jsem si vzal zrovna dneska dovolenou a musím dělat něco na střeše, tak snad mě to nesfoukne :-) Jinak mě šokovali na Nově ve snídani s Novou v předpovědi počasí, že ráno je dnes chladné s teplotami mezi 10 °C - 11 °C, asi jsou to zprávy někde z jiné země :-)
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Adi: Arcsoft Panorama Maker - zatím jednoznačně nejlepší program na tvorbu panoramat, ale jak už to bývá, má to jeden háček (ne pro mne :) ) , je to trial verze. Já si stáhnul samozřejmě plnou verzi z warezu :oops:, jestli budete chtít, tak potom hodím odkaz. Ale aby jste si nemysleli, že jsem kdovíjak velký pirát, tak mám i originál software za který platím :wink:.

Dnes po ránu překvapení, poměrně mohutná tvorba cu con. Větřkovice zasáhla hned po ránu malá přeháňka, spadlo jen pár kapek. Teplota 20,3 °C. Jsem zvědav co přinese za překvapení dnešní den.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

fractal píše:Ráno teplo 16,9 °C a fouká celkem nepříjemný JV vítr až 7 m/s, aktuálně 20 °C a skoro zataženo cirrostraty. To jsem si vzal zrovna dneska dovolenou a musím dělat něco na střeše, tak snad mě to nesfoukne :-) Jinak mě šokovali na Nově ve snídani s Novou v předpovědi počasí, že ráno je dnes chladné s teplotami mezi 10 °C - 11 °C, asi jsou to zprávy někde z jiné země :-)
Hmm, nabízely by se zprávy z Prahy, ale ani tady rozhodně chladné ráno nebylo, teda pokud v 6 ráno při slunečných 16,5°C se jim nezdálo málo... :roll: Já fakt nevím, odkud ty informace berou, to snad ani Meteopress takto nedokáže :?:
Aktuálně je 23°C a obloha se začíná zatahovat.
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včera vcelku příjemný den oblačno až polojasno, přechodně skoro zataženo, Tmax 21,9°C Tmin 11,2°C, vítr ZJz-J 1-6 m/s Dnes zpočátku skoro jasno, postupně se zatahovalo (ze středního a vysokého patra bylo k vidění snad vše), po 12h postupně nárůst významější kup. oblačnosti, po 13h přecházelo silnější jádro JV od Teplic, srážky na stanici v TP asi 2 mm, v práci (na SZ-S od města) to je spíš jen mírný (krátce možná až silný) déšť a blesková aktivita na zmiňovaném jihovýchodě, dost si asi užili v UL a slušná bouřka teď bude i v Roudnici n.L. Ve smolnici spadlo za 15min 5,5 mm

Aktuálně 13:50 zataženo, velmi slabý déšť po bouřce ObrázekObrázek 17°CObrázek Jv do 1 m/s
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravim z Lokte.Zde dnes vetsinou polojasno,pres poledne prechodne az zatazeno s prehankami,ve kterych naprseli 4mm.Tmin +8,0st. a Tmax +19,4st.Aktualne ve 20.10 je polojasno a teplota +13,8st.Preji pekny zbytek dne.

www.smart-web.cz/karel
dubnany 189
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubnany 189 »

Zdravím všechny,
Dnes ráno a dopoledne polojasno až oblačno s vysokou cirrovitou a střední oblačností bylo i nepříjemně horko až dusno.Odpoledne začaly narůstat kumuly a měnily se v Cb čili bouřkovou oblačnost a v 18.hodin vznikla u nás silná ale krátká bouřka při které 5X zahřmělo z toho to 2X prásklo přímo nad námi byly to pěkné šlupky.Viděl jsem i 3 záblesky zřejmě to byly výboje mezi mraky CCG. déšť při bouřce nestál skoro za řeč takové svinění až po bouřce se pak spustila krátká prudká přeháňka,která trvala 10 minut a napršelo 5mm.Větr nebyl žádný při bouřce.Teplota byla však vysoká dnes maximum 29,2°C Ranní minimum 14,5°C Vítr byl dopoledne a ještěi chvíli odpoledne čerstvý jižní 4-7m/s nárazy 10-15m/s postupně však zeslábl.Tlak 1009hPa. Srážky 5mm. :P :mrgreen:
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Tak ty zprávy z Novy byly asi od nás-ráno +10 st. i tak jsem si říkal,jaké máme krásně teplé ráno po těch nízkých teplotách minulých dní.Doufal jsem dnes v bouřku,ale zůstalo jen u doufání,z jedné vyhaslé bouřky nás jen zkropil deštík,poté přicházela bouřka-v práci nám to dělalo pěknou paseku,ale skočilo to k horám,tak jen párkrát z dáli zahřmělo a máme další bouřkový den "bez bouřky"
Navečer skoro jasno,teď se trochu zátahlo při +16 st ve 21.hod.Čekám na ty tropy co hlásí,nebo z toho postupným zpřesňováním předpovědí opět sejde... ?
fractal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
přes den většinou skoro jasno i když vysoké oblačnosti místy bylo i na polojasno, odpoledne se slabou bouřkou (asi 4 blesky) a 0,8 mm srážek, no aspoň to pročistilo vzduch. Teploty 16,9 °C - 29,4 °C, takže oproti západním Čechám tu máme výrazně tepleji. Kdyby nám sem posílali nějaké ty srážky, tak tam na oplátku pošleme trochu tepla :D . Aktuálně polojasno 19,9 °C a bezvětří.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Náš region už má zase snahu potvrdit svou uváděnou bouřkovou nadprůměrnost v Atlase podnebí Česka. Dneska opět den s bouřkou, ale takovou, která dokázala jenom kazit náladu. Nejprve její nárůst nad Rakouskem a velmi velmi pozvolný postup k SV. Blesková aktivita slabá, dešťová o něco lepší. Jenomže ne u nás, bouřka nás obešla od J k SV. Nejbližší blesk 3 km, jinak dále, viditelných bylo asi pouze 5. Srážky - u nás pár kapek, bylo vidět, že dešťová clona začíná asi 5 km východně od nás. Co mě velmi překvapilo, byl docela silný vítr ženoucí se ve směru bouřky. No nebál bych se uvést nárazy 17-20 m/s. Podívaná opět pěkná, škoda těch nulových srážek. Před chvílí než zapadlo slunce, byl pozorovatelný krásný cb nad Rakouskem, koukám na radaru, že je někde nad Dunajem. Ve 21:54 máme polojasno a 18°C, ale letí to dolů. Mějte se
22:30 sem tam se něco mihne jako velmi vzdálená blýskavice z bouřek nad S Rakouskem
Naposledy upravil(a) Yves dne 09 čer 2009, 22:36, celkem upraveno 1 x.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“