Aktuální počasí - květen 2010
Moderátor: Moderátoři
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aktuální počasí - květen 2010
Dneska jsme se školou navštívili PR Velký Hornek, zajímavé, koukali jsme na Pálavu, Žďánický les i Chřiby a nebyli daleko od prvních krasových jeskyní. Odpoledne jsem frčel domů. Bylo pořád jenom a jenom zataženo, jenom cca dvakrát se prodral sluneční paprsek na chvíli oblačnou pokličkou. Později se zřejmě začala nasouvat nová oblačnost od jihu a slunce už bylo ta tam. Radar vypadá dramaticky, ale zřejmě ne pro nás. Sice se dalo do trvalého deště, elektrickou aktivitu ale nezaznamenáme. Teplota zlověstně spadla na 8°C (19:32). Od pondělí má můj srážkoměr napočteno 6 mm a dneska už spadly další 2 mm, květen už atakuje 25 mm.
O politice souhlasím se Ctiborem, ani čárku o této špíně s primárním zájmem toku koryt.
O politice souhlasím se Ctiborem, ani čárku o této špíně s primárním zájmem toku koryt.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Venku je právě parádní počasí pro meteorology - šílence...
Prší trvale mírnou intenzitou, fouká silný nárazový SV vítr (letiště dává 9 m/s, v nárazech 15 m/s), je zataženo (velmi nízký rychle se pohybující stratus), malá dohlednost, pouze +8°C. Z okna se to hezky dívá...
Myslím, že až k nám se výboje nedostanou, ale kdo ví. Jinak to ale bude zítra docela silný teplotní skok a šok
.
Omlouvám se za strkání politiky sem do fóra o počasí
.
EDIT: Tak jsem neměl pravdu - k tomu nečasu se přidala i bouřka, lépe řečeno sem tam rozptýlené světlo z blesků a slabé hřmění
. Letošní pátý den s bouřkou.

Prší trvale mírnou intenzitou, fouká silný nárazový SV vítr (letiště dává 9 m/s, v nárazech 15 m/s), je zataženo (velmi nízký rychle se pohybující stratus), malá dohlednost, pouze +8°C. Z okna se to hezky dívá...

Myslím, že až k nám se výboje nedostanou, ale kdo ví. Jinak to ale bude zítra docela silný teplotní skok a šok

Omlouvám se za strkání politiky sem do fóra o počasí

EDIT: Tak jsem neměl pravdu - k tomu nečasu se přidala i bouřka, lépe řečeno sem tam rozptýlené světlo z blesků a slabé hřmění

Naposledy upravil(a) Michal Geryk dne 05 kvě 2010, 20:23, celkem upraveno 1 x.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
I zde zataženo s mírným deštěm elektrickou aktivitu jsem nezaznamenal detektor blesků pracuje správně na stránkách hydráku
základna mraků je hodně nízko pohyb spodní vrstvy je od severu k jihu kdežto oblačnost jde od jihu k severu teplota je +9C

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- fractal
- Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
dopoledne i odpoledne oblačno od 18 h se slabým, od 19 h se silným deštěm. Prší prostě jako blázen, v podstatě se opakuje situace ze včerejšího večera jen o asi 3 h dříve. Během asi 20 min jsem z malé stříšky nachytal 45 l vody na zalévání kytek a keříčkových rajčat. Maximum dnes 14,3 °C a je to jeden z nejchladnějších dnů za poslední dobu. Dnešní déšť prozatím 6,4 mm ale asi ještě něco připadne (taky jsme překonali od začátku roku hranici 200 mm.
Co se politiky týče souhlasím s CtiborV. Počasí je tak krásné (zvlášť dnes) a politika tak hnusná (vždy).
To dobrmanek: skvělé chvilky nostalgie
.
dopoledne i odpoledne oblačno od 18 h se slabým, od 19 h se silným deštěm. Prší prostě jako blázen, v podstatě se opakuje situace ze včerejšího večera jen o asi 3 h dříve. Během asi 20 min jsem z malé stříšky nachytal 45 l vody na zalévání kytek a keříčkových rajčat. Maximum dnes 14,3 °C a je to jeden z nejchladnějších dnů za poslední dobu. Dnešní déšť prozatím 6,4 mm ale asi ještě něco připadne (taky jsme překonali od začátku roku hranici 200 mm.
Co se politiky týče souhlasím s CtiborV. Počasí je tak krásné (zvlášť dnes) a politika tak hnusná (vždy).
To dobrmanek: skvělé chvilky nostalgie

- CtiborV
- Meteostanice: Lacross WS 2350
- Kontaktovat uživatele:
Venku je teď takový nečas, za který by se nemusel vůbec stydět pozdní listopad. Už od rána tu vane silný nárazový vítr, s průměrnou rychlostí 8 m/s s nárazy až 17,5 m/s(rekord). Je zataženo nimbostratem, teď se navíc docela silně rozpršelo. Za dnešek zatím 3 mm, ale to určitě nebude vše.
Teplota je na květen taky dost chabá - Maximum pouhých 12,6, minimum 7,6.
Že by nám tu začal úřadovat sopečný popel?
Teplota je na květen taky dost chabá - Maximum pouhých 12,6, minimum 7,6.
Že by nám tu začal úřadovat sopečný popel?
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahojky,
Zataženo, ráno 7, přes den max 10, nyní celkem slušně prší. Ono to jde od jihu až JV, bouřka asi nás mine. Jinak v noci napršelo 15 mm, máme zalito, přes den slabé mrholení, chodníky stačily však uschnout. Uvidíme, kolik naleje nyní ...
Geryku- stran politiky to vidím podobně, akorát jsem o pár let starší a mé ratolesti rovněž ...
Zataženo, ráno 7, přes den max 10, nyní celkem slušně prší. Ono to jde od jihu až JV, bouřka asi nás mine. Jinak v noci napršelo 15 mm, máme zalito, přes den slabé mrholení, chodníky stačily však uschnout. Uvidíme, kolik naleje nyní ...
Geryku- stran politiky to vidím podobně, akorát jsem o pár let starší a mé ratolesti rovněž ...
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
-
- Meteostanice: DAVIS VANTAGE PRO 2
Takže dnes 2 búrky. Prvá bola o 15:30 hod, no nebola silná jej max.intezita zrážok dosiahla 4,7 mm/hr a max.nárazy vetra 3,1 m/s, vyskitovali sa blesky CG-. Tá druhá bola očosi silnejšia jej max.intezita dosiahla 28,6 mm/hr a max.nárazy vetra nič moc 6,7 m/s z JZ Za prvú búrku napršalo 0,6 mm za druhú 8,4 mm pri tej druhaj búrke sa vyskitovali blesky CG+ a CG-. Aktuálne máme zamračené z teplotou 12,6°C a max.dosiahla dnes 18,9°C
V Č. Budějovicích napršelo za květen již kolem 40 mm, což dalece přesahuje dubnový úhrn. První čtvrtina roku byla srážkově i teplotně slabě podnormální. Následkem chladnějšího počasí příroda "nikam nechvátá" a tak stíhám pozorovat její proměny. Zatímco loni v dubnu se většina druhů stromů olisťovala téměř současně, letos to jde v přirozeném sledu od vrb a bříz v polovině dubna po jasany a duby začátkem května. Jinak včera i dnes po celý den zataženo s občasným deštěm a chladno, T max. kolem +11. Zatím poslední epizoda deště nastala dnes v podvečer mezi pátou a šestou. Aktuálně neprší, teplota +10. Nějaké slunce už by to chtělo, od pátku jsme ho zažili velmi málo.
Zdravím
Vichr
Zdravím
Vichr
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Tak po ránu mám zataženo střídavě silnější a slabší déšť nad Blanenskem nějaké výboje.Od jihu přichází další srážkové pásmo.Srážky za včerejší den 9mm za dnes zatím 2mm teplota je +10C vítr VSV do 3m/s

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
- Jan Pícha
- Meteostanice: Davis VP2 6152C
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím
Včera chladný zatažený den s maximem 10,6°C a minimem 4°C,na Cínovci v Krušných horách v ranních a dopoledních hodinách teplota slabě pod nulou a Fichtelberg hlásil sněžení.Vál S až SV vítr s nárazy do 10 m/s,s příchodem večerního deště zeslábl.
Dnes zataženo,mokro,teplota 8,4°C,vllhkost 92% vítr S-SV do 2 m/s nebo klid,tlak 1003,4 hPa,srážky: 5,4 mm
Včera chladný zatažený den s maximem 10,6°C a minimem 4°C,na Cínovci v Krušných horách v ranních a dopoledních hodinách teplota slabě pod nulou a Fichtelberg hlásil sněžení.Vál S až SV vítr s nárazy do 10 m/s,s příchodem večerního deště zeslábl.
Dnes zataženo,mokro,teplota 8,4°C,vllhkost 92% vítr S-SV do 2 m/s nebo klid,tlak 1003,4 hPa,srážky: 5,4 mm
Pěkný den z Teplicka 

- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Tak vláhy máme dost
.
Vydatně pršelo od večera asi do 2h ráno, pak dnes kolem 6h ráno a další várka pořádného deště právě končí. Slabá bouřka byla včera, dnes ráno jsou bouřky J-JZ od Přerova, takže šestou čárku zatím nemám. Ale silnější bouřky se dnes dají čekat kdekoliv, hlavně u dobrmanka...
Foukalo jak o život, nárazy SV větru byly kolem 15 m/s (i dnes ráno), aktuálně už vítr i déšť slábne, ale stále je tma jak v pytli.
Tmax včera +11°C.
Tmin v noci +8°C, aktuálně +10°C (jsem zvědavý, jak moc se dnes oteplí).
Srážky za 24h 21 mm, za květen 42 mm (květnový normál 70 mm).

Vydatně pršelo od večera asi do 2h ráno, pak dnes kolem 6h ráno a další várka pořádného deště právě končí. Slabá bouřka byla včera, dnes ráno jsou bouřky J-JZ od Přerova, takže šestou čárku zatím nemám. Ale silnější bouřky se dnes dají čekat kdekoliv, hlavně u dobrmanka...

Foukalo jak o život, nárazy SV větru byly kolem 15 m/s (i dnes ráno), aktuálně už vítr i déšť slábne, ale stále je tma jak v pytli.
Tmax včera +11°C.
Tmin v noci +8°C, aktuálně +10°C (jsem zvědavý, jak moc se dnes oteplí).
Srážky za 24h 21 mm, za květen 42 mm (květnový normál 70 mm).
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Michal Geryk: ty provokatére jeden
Za včerejšek opět slušně zalito, spadlo 24,2 mm, za květen 49,1 mm + 7 mm z posledního dubna, protože od té doby každý den prší. Dnes tomu není jinak a už mám skoro další 2 mm. Včerejší max 7,7 °C, min 5,8 °C. Teď je zataženo 7,9 °C a chčije ..... Bouřky dnes nečekám, budou určitě v Čechách a na celé Moravě a Slezska, vyjma jednoho místečka. Zázraky se sice stávají, ale ty jdou v tomhle ohledu jaksi mimo mě.

Za včerejšek opět slušně zalito, spadlo 24,2 mm, za květen 49,1 mm + 7 mm z posledního dubna, protože od té doby každý den prší. Dnes tomu není jinak a už mám skoro další 2 mm. Včerejší max 7,7 °C, min 5,8 °C. Teď je zataženo 7,9 °C a chčije ..... Bouřky dnes nečekám, budou určitě v Čechách a na celé Moravě a Slezska, vyjma jednoho místečka. Zázraky se sice stávají, ale ty jdou v tomhle ohledu jaksi mimo mě.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- dědahvězdář
- Kontaktovat uživatele:
Dřevohostice.
Celý včerejší den byl zatažený a foukal nepříjemný SV vítr, teplota se držela 9 do max. 11°C.
Večer od 19:15 začalo pršet až do dnešního rána spadlo 24 mm, květen = 45 mm.
Teplota se od večera držela devítky, min. 8,6°C.
Na zahrádku se nedá šlápnout, posílám fotku.
Celý včerejší den byl zatažený a foukal nepříjemný SV vítr, teplota se držela 9 do max. 11°C.
Večer od 19:15 začalo pršet až do dnešního rána spadlo 24 mm, květen = 45 mm.
Teplota se od večera držela devítky, min. 8,6°C.
Na zahrádku se nedá šlápnout, posílám fotku.
- Přílohy
-
- mrkev.jpg (234.89 KiB) Zobrazeno 6404 x
- kocurekp
- Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire
No já teda nevím, jak to chce to oteplení dnes stihnout, při takovém hnusu. Minimum dnes ráno 8,0°C, aktuálně 9,4. Sluneční záření jen 39 W/m2, což je 4,5% z maxima, takže tma jak v pytli. Ještě že nefouká, byl by to hotový podzim.
- Yves
- Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Počasíčko už vážně neví, co by. Noční srážky nás lízly ve dvou vlnách, jedna už večer, druhá o půl osmé ráno. To jsem se zrovna trochu budil a náhle slyšel hrom. Říkám, to snad ani není možný, mrknu z okna, docela leje. Zpátky ulehnu, záblesk a po cvhilce rána (3 km). Pak už teda nic, ale i tak 5. bouřka, a to při teplotě 9,5°C. Obvykle si potrpíme na jednu až dvě ranní bouřky ročně, protože se tady málokdy udrží teplota i přes noc aspoň na 16°C a ono si bouří už i dneska v takové zimě. Večer spadlo něco pod 5 mm, ráno zase něco pod 5 mm. Celkově máme za květen asi 33 mm, rok překročil 164 mm. Zítra to vypadá na místní přeháňky a bouřky v našich luzích. Dukovany hlásí vlhkost 100 %, já bych dal i 110 %.
V 10:02 je zataženo, už beze srážek a teplota 11,5°C.

POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici