Aktuální počasí - duben 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí - duben 2010

Příspěvek od Michal Geryk »

Ano, modely nakonec posunuly srážky nad Moravu a Slezsko a realita odpovídá modelům. Prší solidně, byť vojáci na zdejším letišti dávají tradičně minimum srážek - buď 5 km na JZ (od centra města) prší opravdu tak málo, anebo tam měření srážek odbývají (mám odezření na druhou variantu) :? .
Včera jsem nadával, že tu pršet nebude, dnes nadávám, že se se synkem (a s tatarem v ruce) kvůli dešti k žádné dívčině nedostanu :? :lol: ...
Ale včera bylo ještě po celý den krásně ;-), byť hodně foukalo. A na obloze bylo dlouho k vidění krásně barevné malé halo.

Tmax včera +17°C.
Tmin dnes +7°C.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
kapr
Meteostanice: Davis Vantage Pro2+.Srážkoměry All-Weather, plech.
Bydliště: Buchlovice, okr. Uherské Hradiště, Zlínský kraj, 265 mnm.

Příspěvek od kapr »

ahojte, no modely posunuly..pozor..aladin kreslil nad Moravu srážky od samého začátku, kam mu sahaly výpočty..to spíše globální modely s tím neustále šachovaly, já sem napsal schávlně na skywarn, že čekám nejvíc srážek 25-30mm na pomezí česka a slovenska, tak sice zatím to eště tak nevypadá, ale čekám že na tom V až SV se to udrží do uplného vyčerpání:) u nás zatím 4mm a nevypadá to, že by se tomu chtělo přestat, spíš mám pocit, že se to jakoby shlukuje a odrazy sílí..tady to vidím tak plus minus těch 10mm což je fajn už
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Sem srážky došly naprosto ideálně - pršet začalo kolem půlnoci a přestalo kolem 6. hodiny ranní - celkem spadlo 4,5 mm deště. Díky velké oblačnosti zůstala navíc noc teplá s Tmin +6,2°C. Aktuálně v 9:50 teplota +7,9°C, tlak 1021 hPa (setrvalý stav). Skoro zataženo oblačností všech pater - převažuje As, Ac, Cu, vítr S do 3 m/s.

Stromy začínají být pěkně napučené a nevím jestli je to klam, ale přes noc se pěkně zazelenal trávník. Koledníků dneska nějak moc nechodí, přesto že počasí se na naše zvyklosti poměrně příznivé.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

kapr píše:ahojte, no modely posunuly..pozor..aladin kreslil nad Moravu srážky od samého začátku, kam mu sahaly výpočty..to spíše globální modely s tím neustále šachovaly...
Akorát že ALADIN dával včera pro východ ČR max. 5 mm (Beskydy asi 10 mm) srážek za celý den, dnes dává 10 až 20 mm, na krajním V, SV ještě víc... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

I zde dával úplně zanedbatelné srážky pro Brno- venkov a už teď 5 mm moc mu to nevyšlo
kapr

Příspěvek od kapr »

Michal Geryk píše:
kapr píše:ahojte, no modely posunuly..pozor..aladin kreslil nad Moravu srážky od samého začátku, kam mu sahaly výpočty..to spíše globální modely s tím neustále šachovaly...
Akorát že ALADIN dával včera pro východ ČR max. 5 mm (Beskydy asi 10 mm) srážek za celý den, dnes dává 10 až 20 mm, na krajním V, SV ještě víc... :?
to sice jo, ale já spíš myslel polohu těch srážek..jakože modely s tím šachovaly o 50 až 100km...tolik srážek jo máš pravdu dává až cca poslední dva výstupy, ale gfs ze včera ty srážky měl např až na slovensku, proto tohle píšu, je fakt škoda že nemáme k dispozici historii z výstupů k porovnání, gfs taky dával střídavě třeba od 1mm do nějakých 30 až 40:))
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Včerejší max 15,4 °C, min 1,8 °C a velmi větrno, vítr v maximu 8,5 m/s. Dnes od rána prší s úhrnem 9,2 mm a při teplotě okolo 5,3 °C.

Ještě se vrátím k sobotě. Byl jsem ve Velkém Oseku kousek od Kolína, cesta probíhala celkem v klidu. Až na zpáteční cestě, kdy při konci dálnice u Hradce Králové je z úžení na jeden pruh a je tam povolena 80 km/h, tak jeden řidič jel v tomto úseku 55 km/h (můj mohutný skřípot zubů a nepublikovatelné výrazy :oops: ) a ten samý řidič málem přizabil o chvíli později matku se dvěmi dětmi. Při výjezdu z dálnice stojíte na vedlejší a odbočujete na hlavní a tento řidič viditelně o nějaké přednosti v jízdě neslyšel a vyjel kousek před auto, ve kterém ta dotyčná seděla. Naštěští měla skvělé reakce a dupla na brzdu a za mohutného pískotu a oblaku z palených gum to naštěští ubrzdila, ale bylo to o pověstný chlup. Protože jsem řídil dodávku a byl jsem třetí za tímto řidičem, tak jsem tuto situci viděl velmi dobře a velmi jsem litoval ty děti, jak doslova hlavičky vystřelily dopředu. Naštěstí se nic nestalo, ale pokud by bylo na mne, hned bych za toto napálil hodně mastnou pokutu. Mezi Vysokým Mýtem a Litomišlí tentokrát již havárka. Dvě rozbitá auta při čelním střetu, tam by bylo s podivem, kdyby se nikomu nic nestalo, obě auta na odpis. No a samozřejmě se objevili motorkáři, takže i to člověku dokáže zkazit náladu. Když jsem jel vrátit dodávku, tak mne jeden inteligent na motorce předjížděl přes plnou čáru a do zatáčky, samozřejmě vyjelo v protisměru auto :evil:. Někdy mám chuť "vraždit".
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
kapr

Příspěvek od kapr »

dobrmanek
někteří sou hrozné hovádka..jel jsem z brna po padesátce dom a někde mezi bučovicemi a nesovicemi na rovince docela provoz, al jsem sem svojich okolo 95km/h a předjíždělo jich tak pár tak 4 motorkáři, na silničkách auta a já proti nim ve svém pruhu, tak v protisměruj předjela jedna a za ní hned další v klidu ani je nevzrušovalo že sem to musel vzít přes krajnici a eště brzdit..hnus hnus, tatka má choppera, jezdím s ním někdy, ale jako hovada se chovají spíš na těch supersportech.těch se fakt bojím

jinak u nás déšt trošku slábne spadlo 5mm zatim, teplota 6,9'°C.
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
tady zatím zataženo a od rána s deštěm a překvapivě celkem vydatným! Už máme 7 mm a prší, vystrčil jsem kaktusy ven na déšť ať se po zimně trochu nacucají. Jinak tráva už je všude krásně zelená a stromy rozpuknou každou chvílí, na některých keřích už jsou krásné zelené lístečky. Minimum dnes prozatím 7,6 °C, aktuálně 8,4 °C.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.
dubnany 189
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dubnany 189 »

Zdravím všechny,
U nás "typické šlahačkové počasí" tj zamračené s trvalejším deštěm různé intenzity. Teplota ranní 8,4°C.[/b ] Denní ne o moc vyšší 9,6°C. Vítr fůká mírný SZ-S 3-7m/s. Tlak 1018hPa. Srážky 8mm,do večera ještě nějaký ten mm připadne.
Jinak já taky nikde takto nebyl,jen u mé tety jsem byl a pak šel dom. V takém počasí se člověku moc vylézat nechce :lol: :lol: :D
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Tak tak, krásně prší, teplota poklesla k 6 stupňům. Od rána pět mm, podle všeho bude slabě až mírně pršet do zítřejšího rána, resp. dopoledne.

Nakonec přišla jedna milá návštěva, jeden starý znamý s bratrem, člověk, kterého jsem neviděl už roky :wink:, pak ještě jeden človíček, kterého jsem vůbec nečekal, takže nakonec spokojenost :-)
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
kapr

Příspěvek od kapr »

Buchlovice 270mnm
Počasí: Skoro zataženo, po dešti
Oblačnost: Altostratus, Nimbostratus, Stratus
Teplota: 7,9°C
Vítr: mírný až čerstvý SSZ 5m/s ještě s nárazy ale už slábnoucí
Tlak: 1021,7hPa, slabý vzestup
Vlhkost: 81%
Rosný bod: 5,0°C
Srážky: 6,6mm
Tmin/Tmax: 6,6°C(10:33)/ 9,0°C(17:07)
Včerejší průměrná teplota: 9,6°C
Průběh počasí: Po celý den jsme tady měli sychravé počasí, v první polovině dne trvalejším deštěm, odpoledne už déšt slabší, nyní už neprší. Teplota moc nahoru nešla. Foukal a ještě fouká docela čerstvý SSZ vítr. Nic moc počasí, ale vláhy je třeba..

Hezký zbytek dne z Buchlovic.
Naposledy upravil(a) kapr dne 05 dub 2010, 19:40, celkem upraveno 1 x.
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.V noci sprchlo,ráno bez deště.Víkend byl parádní-slunečný,dnešní den zatažený,chladný a byl jsem v práci,tak mi to ani nevadilo,když to takhle vyjde.Díval jsem se z okna a vyhlížel nějaké koledníky,ale těžce to u nás upadá a když už jsem nějakého koledníka zahlédl byl to střední až starší ročník(35-50 let)Za našich mladých let před 30-35 roky to probíhalo zcela jinak..
Odpoledne se to dost mračilo,ale sprchlo až před 19.hodinou.Ještě předtím jsem byl mrknout v Poříčí na studeném místě,kam to mám ani kilometr od domu(proto je u mne pořád taková zima).Po teplé deštivé noci už sníh neleží na louce souvisle-jen asi na 80% plochy.
Vláhy u nás není třeba,pole jsou rozmočená,nikde se moc nedá chodit.Sněhu bylo hodně a březen s více jak 63 mm srážek také vodou-sněhem nešetřil.
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím po svátcích,
dnes u nás zataženo, ale bez deště, až k večeru se to částečně trhalo. Tmax 10,1, aktuálně 6,2. Srážky nás v posledních dnech nemilosrdně obcházejí, za duben máme 0 mm vody.
Včera jsem byl pěšmo okouknout okolí, zatímco ve vesnici na zahrádkách tu a tam něco kvete (např. zlatý déšť je těsně před květem), ve volné přírodě je pusto jako na podzim, kvetou jen kočičky a nebýt zpěvu ptáků tak je vyloženě mrtvo.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Tady od rána zataženo s deštěm, přestalo pršet až někdy po 15h. Celkem slušných 8 mm. Modely , hlavně GFS tuto situace totálně nezvládly, ještě včera jsem byl rozčarován, jaktože vymazal veškeré srážky na pondělí, které předpovídal asi už týden dopředu. I Aladin dával sotva 2 mm pro naši oblast, rovněž totální propad.
TMax dnes + 9,1 °C,
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“