Aktuální počasí v ČR - únor 2008

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - únor 2008

Příspěvek od Michal Geryk »

Souhlas s Adim. Mám v živé paměti jeden lednový den v roce 1987, kdy odpolední maximum bylo -19°C :!: :!: :!: (minimum -22°C) za prudkého SV větru (Moravská brána...) a silného sněžení (kolem 30 cm + silné závěje). Totální kolaps dopravy (i železniční), ale do školy se muselo... A to jsme 200 metrů nad mořem.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Janek

Příspěvek od Janek »

Adi píše: Takže bude stále to, co bych v naší povětrnosti nejraději zrušil. Totiž to, čemu se jinak říká předjaří,
nejlepší by byl sníh do dubna a kvetoucí stromy na jeho konci, :D ale to už bych byl maximalista a alergici by mně prokleli.
Naopak na podzim vymazat září a prodloužit chladný a jasný říjen :P
No vidím, že jste teda Mrazík. Tolik zimy - to zas teda ne. Já bych bral 10 měsíců jaro a 2 měsíce teplotně vysoko s velkým počtem bouřek... :D Ale s takovýmihle přáními se můžeme nastěhovat třeba na JZ Francie...?
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj tak včera spíše velká oblačnost, oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno až skoro jasno. Tmin -1,2°C Tmax 8,7°C vítr prom. do 2 m/s nebo bezvětří

Aktuálně 1:20 zataženo, kouřmo ℔ T 2,5°C►bezvětřítlak 1037,9 hPa►vlhkost 83%

Hehe no tak -19°C si pamatuju z ledna 2006 jako ranní teplotu po nástupu mrazivé zimy :P jinak u nás je spíše vyjímka když jsou maxima pod -10°C a se sněhem taky nic moc - tak do 30 cm víc si nepamatuju. Jinak když už loňská zima stála za prd, tak to vynahradilo alespoň léto (již od května) častými bouřkami s poměrně intenzivními srážkami :mrgreen:
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Tak konečně zase jednou mrazivé ráno. Tmin -4,8 °C, tlako pomalu stoupá na obloze vymeteno, skoro by se chtělo říct, že začíná jaro. Lísky mnohde už odkvetly, teď nakvétají kočičky, ptáci začínají zpívat. Vše by bylo v pořádku, kdyby ovšem nebyl 9 únor !!!!!.

Někdy v listopadu teď už si nevzpomínám jsem psal, že tato zima bude skoro to samé co ta loňská.
Jsem se ptal otce jakou zažil nejsilnější bouřku co se týče větru, tak mi říkal, že ta bouřka se vytvořila západně od nás nad Klokočovem a velmi rychle postupovala na východ. Při přechodu Větřkovic byly tři větrné poryvy, přičemž jeden poryv byl tak silný že mrštil mamkou od mého otce na zem a stromky na zahradě (jabloně a švestky) byly vyrvány ze země a některé skončily i 20 metrů daleko od místa, kde rostly. Ale co se týče ostatních projevů jako blesková aktivita a pod.tak ty jsou nejsilnější podle něho v posledních letech. To dřív prý nebývalo.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Po včerejšku jsme se dnes probudili do jasného rána (i když teď už je nebe pokryté vyokou oblačností s prosvítajícím Sluncem). Ranní Tmin -1,9°C (v časných ranních hodinách), nyní ve 12:00 +7,3°C (skleník vysoké oblačnosti je znát), tlak 1037 hPa - setrvalý stav. Bezvětří, beze srážek.

Včera jsem začal prořezávat stromy, ideální počasí na práci venku. Nějací ptáci taky přiletěli, strašně po ráno řvali. Tady zatím nic nekvete, ale pupeny už jsou pěkně nalité.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Cumulik
Meteostanice: klimatologická stanice ČHMÚ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cumulik »

Ahoj,to je teda jaro. Teplota +7 a min -4. Amplituda hodná března. Jsem tu,abych to tu vyzkoušel.Zdárek
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes je celý den jasno ranní minimum -2.2C .Odpolední teplota okolo +7C vítr SV do 5 m-s
hrdla3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.I zde krásný jarní den.Jasno až polojasno,Tmin -3,2st. a Tmax +8,2st.Sněženky a kočičky už pomalu odkvétají,venku jsou tulipány a narcisy.Na to že je 9.2. docela síla.Dnes jsem si zryl záhony a venku jsme letos poprvé grilovaly.Prostě paráda.Foto z dnešního dne jsem dal na http://www.smart-web.cz/karel .Aktuálně v 18.50 je jasno,teplota +3,3st.,tlak 1035,6hPa a vlhkost 76%.Pěkný zbytek dne.
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.
Nejdříve pochvala pro Adiho-za slušný podrobný výčet zimních období
Janek to je také můj člověk s jeho ročními obdobími-u mne by to bylo 10 měsíců léto,1,5 měsíce jaro a zbývajících 14 dní bych svolil sníh...tak od 15.12. do 31.12 aby se neřeklo.Při současném stylu zimy k tomu ani není daleko.
Současné počasí překvapuje.Čekal jsem slunečné počasí,zhruba co bude ráno pod nulou,to bude odpoledne nad nulou...ale ouha,vše je jinak.V noci jen do -2 st a přes den krásně jarně-dnes až +7 st a nejsem proti.
Dnes poněkud zahrozily modely zimou-snad to nebude-no uznejte aby mrzlo na sucho,nebo poprašek sněhu není žádoucí.
Dnes jsme nachodili hojně kilometrů v jarním počasí a překvapilo mne kolik stromů to odneslo při vichřici-orkánu na konci ledna.V některých částech lesů leží desítky vyvrácených stromů jeden přes druhý.Dnes odpoledne jsem našel jedlé houby - rostoucí až od dubna nebo května - to se mi v únoru ještě nikdy nepodařilo.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Dnes bylo ráno oblačno, kouřmo, přes den slunečno a krásně, ale oproti většině ČR tu máme zhoršený vzduch (prach) a malou dohlednost - že by to bylo silnějším SV větrem od ostravska?

Tmin v noci -2°C
Tmax v poledne +6°C
Večer za zesíleného SV větru se rychle ochladilo na -0,5°C a silně stoupla vlhkost a klesla dohlednost...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Gerykm - to si piš, že jsme ti to zasmradili. Však ostravsko je nejhorší v celé střední Evropě, co se týče prašných aerosolů. Nějaká bezzubá komise evropská již na to několikkrát upozorňovala a to v kontextu celé Čr. Včera večer přes 300, dnes je to lepší: "pouze" 175. Mediálně propíraná Praha měla někde mezi 75 až 100. Je to dost, ale není to 300. Tak!
Předtím nás ještě zasmradí z Polska od SV - Katovice, Chorzów, Bytom, Gliwice, Nowa Huta, prostě je tam smraďochů dost, směle mohou konkurovat s našími. Při oněch situacích vzduch je takříkajic předprášen, aby u nás dosáhl v tomto směru absolutní dokonalosti.
Stran počasí včera večer polojasno, pak hustá mlha, teploty lehce pod nulou a to -1, do rána. Dopoledne se mlha zvedla do nízké oblačnosti, maxima někde mezi 4 až 5, v termínu 4. Odpoledne oblačno Sc, večer kupodivu jasno a opět -1, zase se tvoří zvolna mlha, hvězdy jsou vidět, tedy zatím. Podle všeho dnešní noc bude chladnější
Ochlazení podle všeho asi vyjde. Na jak douho, to nevím, přírodě by to snad nemělo nijak ublížit, naštěstí v noci mrzne.

Co se týče délky léta - hm... vzhledem k tomu, že je teplo takřka furt a u nás je v tuto dobu v posledních létech nechutné dusno a k tomu navíc i sucho, takže maximálně červen až srpen s maximy dejme tomu do 25 :-) Občas do 27, ideálně lehce nad 20 :-), občas deštík:-). Jsem mrazík :P

Hodnocení zim se mi snad povedlo, avšak léta neudělám ani náhodou. Kromě roku 96 mně přijde že je snad od roku 82 v létě stále teplo, jsou nadnormální. Jo, srpen 85, na Moravě byly lokální povodně, janovská níže se střihem větru, maxima okolo 8, pak bylo ovšem teplo.
Léta 70 mně přišla spíše chladnější s dešti, byť sluníčka bylo taky dost. Tuším v roce 76 bylo sucho a teplo, jinak platí předchozí řádky. Vyloženě chladná a především mokrá léta byla 78,79 a hlavně 80. 81 bylo zřejmě v normálu, avšak srážek bylo dost, lokální povodně.
82,83 - vedro a sucho,84, teplo, četné bouřky, občas i chladno, častěji však teplo,krásné léto, 85 počasí podobné, rovněž 86. 87 přinesl teplejší a častější suchá období, rovněž všechna další následující až do roku 92, kdy bylo vyloženě vedro a sucho, velmi teplý srpen, 93, trochu chladněji, avšak tepleji, než je obvykle, 94 u nás na SV Moravě dosud nejteplejší a nejsušší léto, po všech stránkách rekordní. nepršelo od 15 června do 1 srpna, snad pár kapek při bouřkách, které šly bokem, celý červenec teploty dosahovaly 30 a více stupńů, nejhorší byl jeho závěr, kdy během dne bylo okolo 35, rekord padl 1.8, kdy jsme měli nějakých 36. Pak úřišla noční bouřka, kde spadlo 20 mm, ktteré nebyly poznat, léto 95 bylo podobné létu 84 - pěkné, občas bouřky, byť místy bylo stále sucho, 96, relativně chladnější, ale ne vyloženě studené, četnější srážky, na podzim povodně, 97 opět teplejší, přes červencové povodně, 98, teplotně nevyrovnané, teplé, četné srážky, léto 99 bylo sušší, zejména v srpnu, teplé září, léto 2000 rovněž sucho, katastrofální krupobití na Karvinsku na začátku srpna, 01 teplo, nebylo vyložené sucho, 02, sucho a teplo, 03 vedro a sucho, ovšem ne tak jako v roce 1994, tentokrát sucho bylo hlavně v Čechách, 04,spíše teplejší a sušší, avšak bez extrémů, příjemné, byť občas hork bylo léto 05, s 06 to bylo podobné, zajímavý byl studený a mokrý srpen, vloni bylo sucho hlavně na SV moravy, tento scénař platil i v roce 04 či 05, prostě s přibývající četností západních až JZ situací na SV méně prší, Dobrmanek ví své.
Asi tak. Prostě při déletrvající JZ až Z situaci u nás pořádně nezaprší a je teplo. je prakticky irrevelantní, které období zrovna převládá. Asi tak.
Pěkné počteníčko
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
David Sadecký

Příspěvek od David Sadecký »

Zdravím,
když jsme u té historie, jen krátké doplnění... Zajímavá je série vyloženě vlhkých a dost chladných let 1977-1981. Zejména 1980 snad ani nebylo léto, průměrná teplota července v Praze- Karlově 16,4°a 3 letní dny.. Léta osmdesátá byla pěkná, ne nějak extrémně horká, tak akorát, s častějšími dešti. Extrémně suchý byl červenec 1990 (úhrn kolem 5 mm v Praze!). V srpnu 1991 jsem zažil lokální dost výrazné povodně na Šumavě. 1992 a 1994 - extrémně horká léta, mám fotky z jinak vlhkých Žďárských vrchů, kde byla naprosto vyprahlá tráva. Poděbrady hlásily z r. 94 teplotu 39,2°C.
1993 - vlhčí léto, ale ne nějak výrazně chladné, střídala se chladnější a teplejší období, pamatuju si, že rostlo sposta hub. Moc pěkné bylo léto 1995, sušší a teplé, ale ne tak extrémně jako 94.
1998 - střídavé, zajímavé byly extrémní teploty v několika ojedinělých dnech v červenci a srpnu, v Lounech údajně 39°C.
1999 - pěkné teplejší léto, velmi teplé září!
2000 - vedra v červnu a srpnu, chladný, deštivý červenec akoro bez sluníčka.
2001,2002 - teplo
2003 - extrémně teplé a suché léto...atd.
Co se týče těch zim, vzpomínám na zimy 1985-7, kdy byly u nás mrazy určitě kolem -28 °(to jsem ještě neměřil) a spousta sněhu i tady u Prahy. Nejnižší změřená teplota u mě je rovných -27°z prosince 1996. Opravdu dlouhá zima byla 1995-96, sníh na Vysočině tehdy ležel od začátku listopadu do poloviny dubna, po celou dobu!
Ještě v živé paměti mám zimy 2004-5 a 2005-6, kdy leželo nejvíc sněhu, co jsem kdy zažil. Např. Svratouch na Vysočině hlásil neuvěřitelých 150 cm. Když jsem byl na lyžích v Říčkách v Orl. horách, tak tam leželo 220 cm a ani se ten sníh už nedal kam odhrnovat, silnice zúžená, něco takového jsem předtím nikdy neviděl.
Já osobně preferuju spíše horká léta, ovšem s častějšími bouřkami a občasným ochlazením. V zimě naopak mám rád pořádný mráz - ale nemusí být celou zimu, stačí mi tak 14 dní...
storm_ice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včera jarní den s Tmax až 13,4°C Tmin 1,5°C a zpočátku zataženo, během dopoledne až do večera skoro jasno až polojasno, večer o5 postupně zataženo - tedy na 95% o5 bez mrazu. Většinou bezvětří nebo prom. vítr do 2 m/s

Aktuálně 3:45 zataženo, kouřmo ℔ T 3,5°C►bezvětří tlak 1036,7 hPa► vlhkost 76%
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Včerejší tmax 6,7 °C, tmin -4,8 °C, od poledne se začala tvořit mlha, nejprve lehký opar, ale rychle houstla takže ještě před západem slunce klesla dohlednost na cca 100 m.

Adi: To katastrofální krupobití z roku 2000 si docela pamatuji, to už jsem začal sledovat počasí a měl jsem vytáčené připojení k internetu. Ten den bylo od rána neuvěřitelné dusno a kouřmo. Přes to kouřmo nebylo vidět žádný bouřkový vývoj, jen jsem sledoval rozdíly v intenzitě světla. V jednu chvíli se sešeřilo, ale nevypadávali žádné srážky, tak jsem si domyslel, že se asi tady něco tvoří, na radaru taky nebylo nic vidět. O pár minut později, prořízla vzduch neuvěřitelná rána, to mě bylo docela divné, protože jsem si tehdy myslel, že bouřka čisti oblohu. To jsem byl již venku a poslouchal co se děje. Intenzita dle sluchu, neustále rostla, až to bylo nepřetržité mohutné dunění. Vzduch jako by se chvěl, jenže jsem nic neviděl jen jsem stále poslouchal, otec to tehdy přirovnal k bombardování. Potom už jsem sledoval vývoj na radaru. bylo vidět jak se za východně od Větřkovic vytvořila taková malá buňka, ale tato velice rychle sílila a mám dojem už o půl hodiny později dosáhla odrazivost maximálních hodnot. Tato bouřka se potom jakoby stáčela k severovýchodu, a po celou dobu jejího trvání nad Slezskem dále rostla, myslím, že byla položena od východu na západ (taková nudle), nad karvinskem dosáhla odrazivost maximálních hodnot, byl nad ním takový velký bílí bod, který se protahoval směrem k jihozápadu. Nad Polskem se tato bouře již roztáhla do šířky a odrazivost, již výrazně klesla. Jo to byly začátky mého pozorování počasí. :D
Zkusím se zeptat "jistého meteorologa", jestli by nešly získat radarové snímky z tohoto období.
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 10 úno 2008, 12:35, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes po ranní husté mlze je už opět zcela jasná obloha.Ranní minimum -3.4C.Vítr okolo 1m/s.Včera bylo také jasno maximální teplota +8.3C,ale tuto teplotu snižoval vítr který foukal okol 4 až 6 m/s pocitová teplota někde okolo 4C.Aktuálně ve 12.00 je jasno teplota +4.5C vítr SV 1 m/s tlak 1028 hpa vlhkost 75%.
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2008“