Tak po 3 týdnech opět doma:
Odpolední teplota téměř 27°C, nyní ve 22:00 pouhých 16°C. Přes den polojasno, oblačnost Cu con, Cb jsem nezaznamenal. V současné době absolutní jasno, bezvětří, tlak vzduchu 1024,5 hPa.
Byl jsem se podívat kolem potoka a na polích a nafotil pro Vás následky včerejšího přívalového deště doprovázejícího bouřku.
Najdete je zde:
http://www.amatermeteo.unas.cz/Prival150605.htm
Mimochodem, výpadek proudu na Úpicku, o kterém jsem včera psal v sekci o bouřkách, byl způsoben úderem blesku do trafostanice v areálu firmy Juta v Úpici.
A dnešní cesta vlakem z Brna? Při odjezdu z Brna v 11:30 polojasno, teplota +26°C, oblačnost Cu med a St fra. Absolutní sucho, zem vyprahlá. Za Brnem přibývalo stratové oblačnosti, v Blansku jsme v 11:50 projeli skrz slabou přeháňku. Další, silnější přeháňka následovala ve Skalici nad Svitavou, kam jsme dorazili asi ve 12:10. Bylo patrné, že zde pršelo hodně hlavně včera (velké kaluže a zaplavená pole), ale i dnes (mokrá vozovka a pára stoupající z lesů). Až do Svitav bylo okolo trati mokro a oblačnost byla zastoupena především v nízkém patře stratem.
Od Chocně se pak rychle projasnilo a nastoupilo po celý zbytek cesty (i dne) typické pěkné počasí letního dne s kupovitou oblačností s nepříliš výrazným vertikálním vývojem (viděl jsem jen jeden Cb, ostatní spíše Cu med). Večer se pak tato oblačnost beze zbytku rozpadla. Doma bylo relativně sucho, s mokrými místy ve včera zaplavených oblastech.
na víkend se zdá, že bude vedro, tak uvidíme...