Právě jsem se vrátil z pracovního maratonu Praha - Bratislava - Budapešť - Praha. Píšu za čerstva, než to zapomenu.
Odjezd z Prahy včera (středa) ráno v 8 hodin, kdy bylo 7°C a skoro zataženo. Vysočina z české strany 3-4°C, ale naprostý šok za exitem na Humpolec, brutální nástup zimy -0,5°C, vše pokryté sněhem, stromy už opadané, do toho mlha, že by se dala krájet a mrznoucí mrholení. Beze změny až do Brna, jen trochu tepleji a už bez mlhy, kterou jsem "podjel". Takže v Brně bílo! Pokračuju směr Bratislava, do Hustopeč sníh na okolních kopcích a stopy na poli, za nima už bez sněhu a 3-4°C. Stavil jsem se v Lanžhotě pro boty, které jsem tam při poslední "burčákové" návštěvě zapoměl, na jejich domácí meteostanici s čidlem za oknem 4,4°C. To bylo asi 11 hodin. Dále přes Kúty nájezd na dálnici, kde teplota kolísala od 4 do 5°C, kopeček před tunelem (230m) 3,5°C, centrum Bratislavy 5°C. Celou cestu od Humpolce do Bratislavy mrholení až déšť a i v Bratislavě nepříjemně větrno. Tou dobou bylo v Ďáblicích oblačno a 10°C. Večer stále pršelo, zalomil jsem to ve staroslovenské hospodě, cestou zpátky asi ve 23 hodin kosa, vítr a déšť...
Ráno v 8:30 odjezd do Budapešti, kdy bylo krapet lépe, už tolik nefoukalo, ale zataženo fest a mokro, auto ukazovalo 5°C v centru. Na Maďarské dálnici skoro zataženo, místy se protrhlo nebe a zasvítilo na okamžik slunce, teplota 4,5-5°C. V centru Budapešti pak 6°C, na zemi všude mokro a kaluže, ale během dne už nepršelo. Přes oběd dokonce chvíli oblačno, byli jsme v restauraci s výhledem na Dunaj, stromy ve stejném stádiu opadu jako Praha. Vůbec je Budapešť Praze tak nějak podobná tím zatočeným Dunajem a kopcem s vysílačem připomínající Petřín... Odjezd směr Praha v 17:20, zataženo a 6°C. Cestou do Blavy 5,5°C, na CZ hranici už jen 4,5°C, od Hustopeč (ano, opět jakýsi předěl) nástup mrholení a opět více větrno. V Brně 3-4°C, všude už beze sněhu. A opět se opakoval stejný předěl, do Humpolce mrholení a dle nadmořské výšky 1 - 3°C, na české straně Vysočiny už cesta suchá, teplota do 3°C. Klesání do Prahy u Říčan předpisově co 100 m dolů, to půl stupně nahoru, okolí Prahy 5,5°C (i Ďáblice), centrum 7°C, bezvětří jasno, hvězdy a měsíc - to bylo už 22:30. Pohledem na graf meteostanice tu dnes bylo celý den polojasno s Tmax
11,8°C od 10 do 16 hodin, ranní minimum 5,1°C. Bohužel jsem o pěkný den přišel...