Aktuální počasí v ČR - leden 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Vichr

Re: Aktuální počasí v ČR - leden 2010

Příspěvek od Vichr »

Dnes se pod šedou dekou trvale mírně ochlazovalo. Ráno -5,8 st., aktuálně -7. Nejchladněji bude asi zítra, fronta přijde až v noci. Slunečního svitu je katastrofální nedostatek, snad ještě méně než loni v únoru. Měl jsem pocit, že horší počasí už být nemůže, ale pak jsem byl rád, že teplota je na procházku ještě přijatelná. Pravda, v Rusku se pravoslavní věřící koupou v řece při -25 st., ale já jsem jen měkkej středoevropan :-). Sníh po oblevě stále 10 cm, na místní poměry dobré. SZ proudění přidá sníh i slunce.
Instabiliter: ještě lepší by byla sněhová bouřka :). Ty u nás přichází výhradně z tohoto směru.

Mám soukromou teorii, že Dobrmanek bydlí někde ve Finsku. Lesů je tam spousta a ty teploty vypadají pravděpodobně. Mí rodiče bydlí v 560 m.n.m., ale co je to v jižních Čechách...Takové podnebí jako na Dobrmankovsku si neumí představit :o .

Zdravím
Vichr
texi

Příspěvek od texi »

Tady se aktuální teplota dostala na -15,3°C a už teď jsem zvědav zda se dostane pod dvacítku. :cry:
Zdravím Vás od Cidliny.
Davis VantagePRO2
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Padáme k -16 , na Dobrmánka menáme, holt jsme na kopci, zato maxima nepřelezla přes -12 :mrgreen: Jinak Nízký Jeseník má nejnižší teplotu vzhledem k nadmořské výšce u nás v ČR, pokud se nepletu.
Stále jasno, snad nízká oblačnost nepříjde, pokud ne, tak do -20 možná i může být. Na Mošnově již maji skoro zataženo

edit - 22.40 - Ahoj, na Mošnově se vyjasnilo, -17, stejně jako i u nás, jedeme stále důle :mrgreen: (prach přes 250, nic-moc vzdoušek v tom mrazu)
Naposledy upravil(a) Adi dne 23 led 2010, 22:41, celkem upraveno 1 x.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

:mrgreen: Tak já se přiznám, aktuálně -20,9 °C a pořád to leze dolůůůůůů ........... Opět soutěžím o nejteplejší místo ČR. Jsem se byl venku proběhnout jen tak v tričku a super pocit, každému vřele doporučuju. :mrgreen:

Vítkov 4 km vzdušnou čarou : -17,8 °C
Klokočov 7 km vzdušnou čarou: -15,6 °C
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Uvidíme, co moje údolíčko, ale jsem už asi moc na JZ od té východňácké sibérie, tady se asi tolik neprojeví jak u dobrmanka. Ten Nízký Jeseník je kapitola sama o sobě. Ne moc vysoká vymrzlá náhorní plošinka, pěkně Vám tam praští. U nás se drží jasno, trochu smogu do toho a teplota je teď -15,5°C. Otevřel jsem naplno okno a dovnitř se hrnula ihned pára, jak to rychle kondenzovalo. Pěkný úkazek. Uvidíme co ráno, čidlo je vynulované a nachystané. :)
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Flames

Příspěvek od Flames »

No dobrmanek nasadil laťku pěkně nízko...U nás ve 21.hod kolem -13 st ve městě v několika metrech,ale Adršpach jde k -22 st.a rozjíždí se i Horská Kvilda.Dnes ráno (jak jsem psal -16 st)Na chatě za městem bylo však -19 st.Ve výšce je o dost tepleji,tak rekordní tažení mnohde pokazí nízká oblačnost.Někde však minima budou hodně nízká.
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravim,
u nas doma dnes taky pekna klendra. Rano tuto zimu zatim rekordnich -16,4 C. Pres den to pak vylezlo na -7,5 C. Ted uz se samozrejme ochlazuje. Je -13 C a jeste to ma potencial klesnout.

nicmene jsem u sestry kousek u Prahy, kde jsme meli jen -11 C. Pres den -6 C, ted -8 C. Takze u nas na JV Morave je o poznani chladneji. Bohuzel to sleduju jen virtualne.

Jak tu psal dobrmanek o behani venku v tricku, tak moje specialita je zase chodit bosky ve snehu. Chce to tak minutu dve a pak do tepla. Ten pocit jak pak nohy "roztavaji" je uzasny. No ale neni to pro kazdeho. Jen pro nas zimofily.
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Tak v podhůří n.jeseníků 30km západně od dobrmanka hlásím trochu nudných -16,2 °C. Leze to dolů už docela neochotně, za 3h jeden stupeň. Zítra plánuju menší výlet nad barák do výšky okolo 600 m.n.m, jsem zvědavý jestli to bude podobné jak v roce 2006, kdy dole bylo okolo -17, a pár metrů výš , už bylo kolem nuly... a to prosím přes den...
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Tak tady je ještě tepleji zatím -14.5C vítr se neutišil na grafu níže co jsem dával je vidět jak teplota skáče podle toho jak foukne -12 až -13C teď tedy -14.5C každopádně ráno se většinou vítr zklidní a můj tip je něco okolo -18C dvacítka zřejmě nepadne takové podmínky jako jinde tu nejsou :D tak aspoň přízemní teplota má velkou šanci se dostat pod dvacítku
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Momentálně v 23:25 -17,9°C, jestě chybí 1,1°C do rekordu této zimy z prosince. Měsíc svítí, ale je vidět, že je nad námi nějaká vysoká oblačnost, která ochlazování tlumí...
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
texi

Příspěvek od texi »

Takže mám oblohu bez viditelnosti hvězd, na stanici záznam ze 4.hod -20,0°C,takže u mě letošní rekord.
Zdravím Vás od Cidliny.
Davis VantagePRO2
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

V Přerově máme trochu smůlu. Minulou noc zabránil většímu mrazu orografický vítr, tuto noc zase nízká oblačnost, byť se k ránu opět vyjasnilo. Arktický den už dlouho nepamatuji - včera utekl o jeden stupeň... :(
Při pohledu na teploty v ČR to dnes opět na S-SV leze k -24°C, oproti včerejšku těchto stanic přibylo.

Chtěl jsem si stěžovat na prach (leze tady přes 200 ug/m3), ale při pohledu na ostravsko se 700 ug/m3 ve Věřňovicích už mlčím... :shock:

Tmax včera -9°C.
Tmin: Večer bylo -14°C, v noci vzestup na -11°C, k ránu pokles na současných -17°C.

Výhled vypadá stále zimně i přes nástup Hanáky tolik obávaného SZ :lol: (ona to ale typický zimní SZ situace zatím nebude), sněžit ale bude zřejmě více v Čechách a na JZ Moravy než tady.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Můj odhad alespoň na -18C nevyšel bylo "jen" -15C jak psal Michal když to nekazí vítr tak se o to postará oblačnost je tady nějaká vyoská oblačnost a prostě ten V, SV vítr fouká pořád jsem na kopci řeky a od SV je jen pole takže to nemá ani co zastavit :D bezvětří vůbec nebylo nad ránem spíš začlo foukat k 3m/s což pokles úplně zastavilo.Aktuálně lehce oblačno a -14C přízemní teplota byla -17C nejnižší teplota této zimy tedy překonána nebyla snad se to podaří v týdnu ale moc tomu nevěřím no -20C už tu hodně dlouho nebylo :(

Co jsem se díval na teploty v ČR tak mě fascinuje jaký veliký rozdíl dovede být na malé vzdálenosti např. Kobylí na Břeclavsku pod -20C ale pár km od Kobylí je amaterska stanice Němčičky a tam jen -11C při těchto situacích je ten rozdíl na malém území opravdu propastný no jo Kobylí je v ideálním prostředí no :D
Naposledy upravil(a) Tom dne 24 led 2010, 08:54, celkem upraveno 1 x.
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Takže rekord padl krásný. Minimum se zastavilo na -23,3 °C, ale tady je ještě velká rezerva ........ :mrgreen:. Nyní se již otepluje, už jen -21,1 °C. Pesek ani nejde ven. Včera nejchladnější den s průměrnou teplotou -15,8 °C, dá někdo víc? :wink: :lol:
Když se dnes zadaří, tak by mohl být průměr okolo -18 °C až -19 °C, základ je dobrý v 7 h bylo -23,2 °C
Naposledy upravil(a) dobrmanek dne 24 led 2010, 09:41, celkem upraveno 1 x.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Včerejší Tprům -13,97°C. Dnešní Tmin -19,9°C někdy těsně před sedmou ráno (v 7 hodin -19,3°C). Aktuálně v 9:30 -15,2°C, tlak 1030 hPa. Skoro jasno s cirrovitou oblačností.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“