Aktuální počasí - květen 2010
Moderátor: Moderátoři
- CtiborV
- Meteostanice: Lacross WS 2350
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aktuální počasí - květen 2010
Ráno velmi intenzivní přeháňka -6,7 mm, odpoledne 1. bouřka - dalších 3,6 mm, teď večer poslední bouřka na studené frontě - 10 mm. Dohromady 20,6 mm. Od začátku března spadlo 192 mm srážek.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
- petrklíč
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
Dnes jsme skoro měli první letní den, Tmin 9,0 a Tmax 24,8. Večer nás chytil západní cípek bouřkového pásu, přišla parádní bouřka s velkou elektrickou aktivitou, húlavou a prudkým deštěm. Jen kroupy chyběly, dalo to 9 mm vody.
Zajímavé je že šumavský hřeben na jihozápadě už to nezasáhlo, ačkoli obvykle mají hory tendenci si srážky stáhnout k sobě.
Dnes jsme skoro měli první letní den, Tmin 9,0 a Tmax 24,8. Večer nás chytil západní cípek bouřkového pásu, přišla parádní bouřka s velkou elektrickou aktivitou, húlavou a prudkým deštěm. Jen kroupy chyběly, dalo to 9 mm vody.
Zajímavé je že šumavský hřeben na jihozápadě už to nezasáhlo, ačkoli obvykle mají hory tendenci si srážky stáhnout k sobě.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahojky,
takže opět pršelo, ráno krátce ze srážkového pásma, celkem 3 mm asi, kolem jedné odpolední přešla rychle se vytvářející bouřka, hlavní pásmo šlo přes Dětmarovice a Karvinou, přesto lilo pěkně - dalších cca 5 mm, odpolední pásmo nás obešlo, vrch se rozpadl, spadlo pár kapek a hlavně ustalo protivné dusno, teploty z předchozích 22 padly na příjemných 16, při polojasné obloze. Večerní fronta - s bouřkou tažnou - vypadala ze začátku tak, že se opět rozpadne, jako pás srážek před ní, nicméně nad Ostravskem opět zesílila a dala nejméně dalších 5 mm. Hřmělo a blýskalo se hezky. Nyní je zataženo vysokou oblačností, měsíc skrz ní svítí a vítr fouká celkem svižně od západu až severozápadu, teploměr ukazuje 13 stupňů, takže stejně jako ráno.
Co se srážek týče oněch dnešních 10-15 mm je patrně ještě (relativně) málo. Jinde však muselo pršet daleko více, místy i s kroupama, soudě podle animací radaru
Snad nenastaly žádné větší škody ...
Zatím ...
takže opět pršelo, ráno krátce ze srážkového pásma, celkem 3 mm asi, kolem jedné odpolední přešla rychle se vytvářející bouřka, hlavní pásmo šlo přes Dětmarovice a Karvinou, přesto lilo pěkně - dalších cca 5 mm, odpolední pásmo nás obešlo, vrch se rozpadl, spadlo pár kapek a hlavně ustalo protivné dusno, teploty z předchozích 22 padly na příjemných 16, při polojasné obloze. Večerní fronta - s bouřkou tažnou - vypadala ze začátku tak, že se opět rozpadne, jako pás srážek před ní, nicméně nad Ostravskem opět zesílila a dala nejméně dalších 5 mm. Hřmělo a blýskalo se hezky. Nyní je zataženo vysokou oblačností, měsíc skrz ní svítí a vítr fouká celkem svižně od západu až severozápadu, teploměr ukazuje 13 stupňů, takže stejně jako ráno.
Co se srážek týče oněch dnešních 10-15 mm je patrně ještě (relativně) málo. Jinde však muselo pršet daleko více, místy i s kroupama, soudě podle animací radaru

Zatím ...
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
- dědahvězdář
- Kontaktovat uživatele:
Dřevohostice.
V pondělí ráno slabé přeháňky, odpoledne od čtyř do pěti slabé přeháňky a vzdálená bouřka.
Teplota max. 21°C.
Večer silná přeháňka a bouřky silnější ( od 20:00 do 22:00 ).
Srážky za den 12,0 mm, ( květen = 181,8 mm ).
Noční minima 10°C.
V pondělí ráno slabé přeháňky, odpoledne od čtyř do pěti slabé přeháňky a vzdálená bouřka.
Teplota max. 21°C.
Večer silná přeháňka a bouřky silnější ( od 20:00 do 22:00 ).
Srážky za den 12,0 mm, ( květen = 181,8 mm ).
Noční minima 10°C.
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Oproti víkendu se nám včera „důležitá“ bouřková jádra vyhýbala. Jedno prošlo jižně, další severně (chvíli slušně pršelo), ale s nádherným shelfem http://picasaweb.google.cz/michal.geryk ... directlink .
Večerní SQL dorazila ve slábnoucí podobě, už to nebyla taková podívaná, ale zase napršelo dost vody, za celý den odhadem 10 až 15 mm.
Dnešní ráno začalo hustou mlhou, ale už se ukazuje modrá obloha mezi stratocumuly
.
Že by byl dnešní den (myšleno v Přerově, ne na jihu ČR) zcela beze srážek??? Jeden už jsem v květnu zažil...
Tmax včera +21°C.
Tmin dnes +10°C.
Srážky na letišti 8 mm, do 200 mm schází už jen 6 mm...

Večerní SQL dorazila ve slábnoucí podobě, už to nebyla taková podívaná, ale zase napršelo dost vody, za celý den odhadem 10 až 15 mm.
Dnešní ráno začalo hustou mlhou, ale už se ukazuje modrá obloha mezi stratocumuly

Že by byl dnešní den (myšleno v Přerově, ne na jihu ČR) zcela beze srážek??? Jeden už jsem v květnu zažil...

Tmax včera +21°C.
Tmin dnes +10°C.
Srážky na letišti 8 mm, do 200 mm schází už jen 6 mm...

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Meteostanice: Davis Vantage Pro2
- Kontaktovat uživatele:
Tak včera přešly 2 bouřka a ta druhá zatím "bouřka roku" během ní silnější déšť,vítr,dost blesků .Odešlo mě díky ní asi teplotní čidlo naštěstí mám 3 ale zprovoznil jsem to až dnes dopoledne.Aktuálně polooblačno teplota +20C fotky ze včerejška zde:http://testholasice.euweb.cz/Fotogalerie.html#foto137

odkaz na stránky:http://pocasiholasice.webz.cz archivní data: http://pocasiholasice.cz/
webkamera http://pocasiholasice.cz/webcam/index.php
-
- Meteostanice: WS3600
- Kontaktovat uživatele:
huj včera bylo oblačno až polojasno, kolem poledne skoro zataženo a slabé přeháňky (obě nás lízly okrajem), pak o5 o něco méně oblačnosti, kolem 16h vývoj oblačnosti a na JZ postupující bouřka, na SV zpočátku el. neaktivní jádro, postupem dál na VJV se jádra propojila a vznila bouřková lajna. Další srážky kolem 18h, nejprve přeháňka, následovaná slabnoucí bouřkovou lajnou z Německa, která se u nás o5 aktivovala, srážky jen mírné, další slabé srážky nás lízly po 21h. Tmax 24,9°C Tmin 13,5°C, vítr Z do 4 m/s, v přeháňkách a bouřkách zesílil až na 7 m/s s nárazy až 12 m/s a později se stáčel na severní, srážky jen
2,0 mm
Aktuálně 15:30 polojasno
℔
20°C ℔
ZSz 2 m/s

Aktuálně 15:30 polojasno

Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
- Jan Pícha
- Meteostanice: Davis VP2 6152C
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím
tak včera jak psal storm ice i zde konečně nějaké bouřky.Oproti severnější oblastem to nebylo zdaleka takové maso,ale itak aspoň něco.Maximální vítr v bouřkách dosáhl rychlosti 13 m/s a celkově od rána do večera napadlo 7 mm srážek.Blesk uhodil v Teplicích do trolejové měnírny,ktera vyhořela a odstavil v části města do odvolání trolejbusovou dopravu...
Dnešek spíše oblačný až polojasný,ráno s teplotou 11°C,nyní je to 17°C,fouká S-SZ vítr s rychlostí 2 až 7 m/s,srážky žadne.
tak včera jak psal storm ice i zde konečně nějaké bouřky.Oproti severnější oblastem to nebylo zdaleka takové maso,ale itak aspoň něco.Maximální vítr v bouřkách dosáhl rychlosti 13 m/s a celkově od rána do večera napadlo 7 mm srážek.Blesk uhodil v Teplicích do trolejové měnírny,ktera vyhořela a odstavil v části města do odvolání trolejbusovou dopravu...

Dnešek spíše oblačný až polojasný,ráno s teplotou 11°C,nyní je to 17°C,fouká S-SZ vítr s rychlostí 2 až 7 m/s,srážky žadne.
Pěkný den z Teplicka 

- Tomáš Prouza
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
- Kontaktovat uživatele:
Počasí v pondělí: Tmin +9,4°C, Tmax +19,4°C, tlak v 15:00 1010,1 hPa, max vítr 4,5 m/s severní, denní srážky 13,4 mm. Během dne 4 bouřky, první ve 4 hodiny ráno, druhá těsně po poledni a večer 2 multicely na bouřkové linii - silnější déšť, vítr a elektrická aktivita nevýrazná.
V úterý ráno a dopoledne zataženo s občasným slabým deštěm (ne zde), po poledni protrhávání oblačnosti až na skoro jasno.
Momentálně v 19:45 jasno (Cu hum) beze srážek, teplota +14,8°C, tlak 1009,9 hPa, SZ vítr do 2 m/s. Dosavadní denní úhrn srážek 0,0 mm. Dnešní noc bude asi dosti chladná.
V úterý ráno a dopoledne zataženo s občasným slabým deštěm (ne zde), po poledni protrhávání oblačnosti až na skoro jasno.
Momentálně v 19:45 jasno (Cu hum) beze srážek, teplota +14,8°C, tlak 1009,9 hPa, SZ vítr do 2 m/s. Dosavadní denní úhrn srážek 0,0 mm. Dnešní noc bude asi dosti chladná.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
- dobrmanek
- AMS
- Meteostanice: Davis Vantage VUE
- Kontaktovat uživatele:
Kdybych ohodnotil včerejší bouřkový den u mě, tak bych dal 3-. Dal bych 4, ale ulovil jsem aspoň dva blesky. Struktura bouřek jak odpolední, tak večerní nestála za nic. Sice u té odpolední nejbližší výboj CG okolo 1 - 1,5 km a pár CC nad hlavou, ale vše ostatní se odehrávalo jižněji. Srážky jen 1 mm. Na večerní bouři jsem se trochu těšil, že snad uvidím aspoň shelf cloud, houbelec. Místo shelfu postupoval na čela ac hnus. Nakonec se aktivovalo jedno jádro kousek od Větřkovic a z něho jsou výše zmiňované blesky. Foceno z ruky na 4 pokusy
. Další aktivní jádro prošlo jižněji, ale protože jsem nechtěl moknout, tak jsem raději zalezl dom. Srážky na večerní "bouři" 4,6 mm. Množství CC i pár CG, ale vše v bezpečné vzdálenosti ode mě.
Ve fotogalerii je mix několika posledních dnů, pod fotkami je popis:
http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/mix/
Dnešní počasí bylo velice zajímavé. Již od dopoledne se tvořily cu a v odpoledních Cu con a dokonce i par pseudo Cb, ale tyto cb nebyly aktivní. Z jednoho dokonce chvilku trochu pršelo, ale úhrn žádný. Vývin bylo úžasné sledovat, pokud by byla trochu větší labilita, tak bych dal krk, že mám dnes několik supercel
. Pokud ještě v noci něco nepřijde tak po dlouhé době další den beze srážek. Dnešní tmax 19,5 °C, ranní min 10,2 °C, srážky za včerejšek 5,8 mm - v noci ještě byla přeháňka. Velmi významně zapůsobil srážkový stín Jeseníků
.
Dnes jsem si konečně koupil kamerku, tak ji snad zítra vyzkouším, pokud bude na čem.

Ve fotogalerii je mix několika posledních dnů, pod fotkami je popis:
http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/mix/
Dnešní počasí bylo velice zajímavé. Již od dopoledne se tvořily cu a v odpoledních Cu con a dokonce i par pseudo Cb, ale tyto cb nebyly aktivní. Z jednoho dokonce chvilku trochu pršelo, ale úhrn žádný. Vývin bylo úžasné sledovat, pokud by byla trochu větší labilita, tak bych dal krk, že mám dnes několik supercel

Dnes jsem si konečně koupil kamerku, tak ji snad zítra vyzkouším, pokud bude na čem.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Online data ze stanice
- Adi
- Meteostanice: WH1080 + termio datalogger
Ahojky,
dnešní dopoledne - nemastné, neslané s větrem a dvěmi přeháňkami, z kterých tak mohly napadnout tak 2 mm vody. s JZ větrem, který přival mittalovský smrad, který naštěstí během dopoledne se změnou větru na severní - pominul. Ráno přechodně polojasno, pak oblačno až skoro zataženo, až kolem poledne, kdy přešla druhá přeháňka, to bylo zajímavější, asi kilometr a půl vzdušnou čárou od nás - slušná průtrž, zde namočené chodníky, zcela vyjímečně to tentokrát nevadí, vody je všude až moc
odpoledne polojasné až akoro jasné s cumuly, nyní pěkný, chladný večer, odpolední teploty někde na 16, ráno 12, nyní teplota klesá opět k 12, ptáci zpívají a na obloze se rozpadá zbytek konvekce. Odpoledne tedy relativně chladné, ale při sluníčku velmi příjemné - aneb variace na finské léto 
Stran přeháněk a bouřek, zítřek bude hodně zajímavý, řekl bych.
Zatím
Ps, v povodni zasažených oblastech - Karviná - Darkov, se život pomalu vrací k normálu, avšak škod jsou značné. Jednomu učiteli z orlovské lidušky vyplavilo barák a je to absolutní mazec. Bude trvat měsíce, než vše dá opět dohromady
dnešní dopoledne - nemastné, neslané s větrem a dvěmi přeháňkami, z kterých tak mohly napadnout tak 2 mm vody. s JZ větrem, který přival mittalovský smrad, který naštěstí během dopoledne se změnou větru na severní - pominul. Ráno přechodně polojasno, pak oblačno až skoro zataženo, až kolem poledne, kdy přešla druhá přeháňka, to bylo zajímavější, asi kilometr a půl vzdušnou čárou od nás - slušná průtrž, zde namočené chodníky, zcela vyjímečně to tentokrát nevadí, vody je všude až moc

Stran přeháněk a bouřek, zítřek bude hodně zajímavý, řekl bych.
Zatím
Ps, v povodni zasažených oblastech - Karviná - Darkov, se život pomalu vrací k normálu, avšak škod jsou značné. Jednomu učiteli z orlovské lidušky vyplavilo barák a je to absolutní mazec. Bude trvat měsíce, než vše dá opět dohromady

Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m
V Č. Budějovicích jsme dnes poprvé v letošním roce zažili pořádnou "prádelnu". Bouřky se vyskytovaly od včerejšího pozdního večera. Ráno byl vzduch tak na vyždímání, první pěkná bouřka nastala před sedmou hodinou. Během dne jsem jich zaznamenal dalších šest, ta zatím poslední právě končí. Do toho ještě několik přeháněk. Teplota vzduchu po celý den vysoko, ráno 13, odpoledne až 23, aktuálně 18. Minulý týden nám tu pršelo málo, zato bylo extrémně chladno (ve středu jen do 10 stupňů). Nyní prší každou chvíli a je teplo jako v létě. Tento typ počasí se prosadil během pátečního odpoledne a zdá se, že ještě vydrží. Nakonec možná bude květnový úhrn podobně nadnormální jako v minulých dvou letech. Dosud to nevypadalo.
Těch 200 mm, které spadly na Moravě, jsme měli loni v červnu. Předtím v květnu přes 100. Bylo to extrémně deštivé období, které pokračovalo až do začátku srpna. V červnu bylo přitom nejprve velmi chladno, na konci měsíce se to změnilo na "prádelnu". Současné dění mi to trochu připomíná, i když těžiště srážek se letos přesunulo na východ.
Zdravím
Vichr
Těch 200 mm, které spadly na Moravě, jsme měli loni v červnu. Předtím v květnu přes 100. Bylo to extrémně deštivé období, které pokračovalo až do začátku srpna. V červnu bylo přitom nejprve velmi chladno, na konci měsíce se to změnilo na "prádelnu". Současné dění mi to trochu připomíná, i když těžiště srážek se letos přesunulo na východ.
Zdravím
Vichr
- petrklíč
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
dnes ráno ještě kropily přeháňky, ale pak se projasnilo a bylo sucho. Tmax opět vysoká 23,3. Srážky za dnešek 1,5 mm.
Přes Německo se už blíží bouřkové pásmo, Aladin nám předpovídá slušné úhrny, tak jsem zvědav.
dnes ráno ještě kropily přeháňky, ale pak se projasnilo a bylo sucho. Tmax opět vysoká 23,3. Srážky za dnešek 1,5 mm.
Přes Německo se už blíží bouřkové pásmo, Aladin nám předpovídá slušné úhrny, tak jsem zvědav.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
- Michal Geryk
- AMS
- Kontaktovat uživatele:
Nakonec i včera pršelo, byť polední přeháňka dala sotva 0,1 mm vody (silné přeháňky šly opět severněji a jižněji). Dokonce odpoledne a večer bylo skoro jasno, což už se dlouho nestalo
.
Dnešní ráno ovšem začalo klasicky – půlhodinový mírný déšť, napršely asi 2 mm vody.
Dnes čekám „kvalitní“ bouřky hlavně na J-JV, mohlo by ale něco přijít i sem, třeba toto http://forum.bourky.com/viewtopic.php?f ... 337#p17337 ...
Tmax včera +21°C - stále marně čekám na 1. letní den - i duben měl vyšší maximum než letošní květen
...
Tmin dnes +10°C.
EDIT: Tak to dnes s bouřkami vypadá bledě, možná něco na krajním J-JV...
Chladno a oblačná deka asi zabrání hlubší konvekci.

Dnešní ráno ovšem začalo klasicky – půlhodinový mírný déšť, napršely asi 2 mm vody.
Dnes čekám „kvalitní“ bouřky hlavně na J-JV, mohlo by ale něco přijít i sem, třeba toto http://forum.bourky.com/viewtopic.php?f ... 337#p17337 ...

Tmax včera +21°C - stále marně čekám na 1. letní den - i duben měl vyšší maximum než letošní květen

Tmin dnes +10°C.
EDIT: Tak to dnes s bouřkami vypadá bledě, možná něco na krajním J-JV...

Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny,
Včera jsme měli ohromnou bůřku odpoledne! Byla 10 minutová extrémní průtrž mračen,kdy spadlo 12mm za těch 10 minut. Ještě než ta bouřka došla byla 5 minutová větrná smršť jakou jsem dlouho neviděl. Fůkalo z různých směrů a nárazy větru mohly dosahovat i k 30m/s po dobu těch 5 minut,pak se vítr rychle zklidnil. teplota byla 24°C.
Dnešní ráno opět překvapivé: v 7:20 k nám došla pěkná bouřka i mě probudila. Je to dost vzácné aby ráno byla bouřka,ale dnes se to podařilo. Došla od západu čili od Břeclavska kde byla o něco dřív. I pršelo mírně přechodně i silněji a za 20 minut deště spadly 3mm srážek. Bouřka byla relativně silná na tu ranní dobu dost hřmělo i hlasitě a viděl jsem 2 záblesky. V 8:10 bylo po bouřce. Jinak většinou zataženo až oblačno s vrstevnatou oblačností a bezesrážek. teplota je 21°C. za květen máme ohromných 195mm!!
Tu je ještě článek ze silné včerejší bouřky u nás! http://hodoninsky.denik.cz/nehody/obraz ... anech.html bylo to drsné!
Včera jsme měli ohromnou bůřku odpoledne! Byla 10 minutová extrémní průtrž mračen,kdy spadlo 12mm za těch 10 minut. Ještě než ta bouřka došla byla 5 minutová větrná smršť jakou jsem dlouho neviděl. Fůkalo z různých směrů a nárazy větru mohly dosahovat i k 30m/s po dobu těch 5 minut,pak se vítr rychle zklidnil. teplota byla 24°C.
Dnešní ráno opět překvapivé: v 7:20 k nám došla pěkná bouřka i mě probudila. Je to dost vzácné aby ráno byla bouřka,ale dnes se to podařilo. Došla od západu čili od Břeclavska kde byla o něco dřív. I pršelo mírně přechodně i silněji a za 20 minut deště spadly 3mm srážek. Bouřka byla relativně silná na tu ranní dobu dost hřmělo i hlasitě a viděl jsem 2 záblesky. V 8:10 bylo po bouřce. Jinak většinou zataženo až oblačno s vrstevnatou oblačností a bezesrážek. teplota je 21°C. za květen máme ohromných 195mm!!

Tu je ještě článek ze silné včerejší bouřky u nás! http://hodoninsky.denik.cz/nehody/obraz ... anech.html bylo to drsné!
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.