Aktuální počasí v ČR - prosinec 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - prosinec 2009

Příspěvek od Yves »

Obleva udeřila. Ráno v 10 hodin byly už +3°C. Fouká, poprchávalo, sníh takřka zmizel. Už to není ani souvislá pokrývka. Aktuálně zataženo +4°C. Náledí se tady nekonalo, ale kde se koná je nám asi všem jasné. "Nejvíce to klouže v Praze, v Plzeňském kraji a ve středních Čechách." To hlásá hlavička na iDnes.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

U mne tlak klesl na 989,5 hPa a v té době i dva nejsilněší nárázy a to 11,3 m/s a 10,2 m/s. Nyní vítr již výrazně zeslábl a vane mezi 1 a 3 m/s. Tlak již pozvolna stoupá. Ještě brzo ráno byla souvislá sněhová pokrývka, ale poté se spustil silný liják a sníh mizel před očima. Srážky za včerejšek 5,4 mm. I u nás jako i u Tomáše Prouzy mráz udělal svoje, na zemi leží 1 cm bahna a pod tím je beton. Teplota po ránu vystoupila na 7,7 °C, aktuálně 5,6 °C, zataženo, beze srážek.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Tak jako jinde na Moravě i u nás dnes silná obleva není tu už nic jen kopečky co lidi odhazují na hromadu.Teplota v maximu byla +7.5C maximální náraz větru 13 m/s vítr se už na chvili zklidnil teplota klesla k +6C tlak v minimu 986.2hpa napršelo 4.6mm hlavně ráno.Zítra by opět mělo foukat a být hodně teplo.Sníh na Štědrý den bohužel nevydržel ale i tak vánoční atmosféru to určitě nenaruší a tak

Přeji všem příjemné prožití nadcházejících vánočních svátků a třeba nějaký ten meteorologický dárek pod stromkem :D .
Naposledy upravil(a) Tom dne 23 pro 2009, 23:06, celkem upraveno 1 x.
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

Tak tady jsme s teplým vzduchem utřeli, ale zase je bezvětří. Celkem napršely 4,1 mm, odpoledne se asi na půl hodiny ukázalo slunce. Teplota v maximu jen +2,1°C, v minimu po půlnoci -2,2°C. I tak to ale stačí na oblevu, sníh je rozbředlý a zvolna taje. Pohled na zahradu je ale pořád bílý. :P Tlak od rána stoupá z 988 na současných 1001 hPa.
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Zde se nic dramatického nekonalo, TMax ráno v 7h 6,4 °C, v tuto dobu rovněž i nejnižší tlak 990,9 hpA .
Teplota aktuálně 1,6°C a klesá.
Vítr : největší náraz 7,7 m/s v 5:59, pak už jen spíš tak pofukovalo. Kupodivu u nás se fén příliš neprojevuje, i když je náš úval otevřený na jih, tak jižní větry tu nebývají příliš silné. Horší je to z větry z čistě V, a vůbec nejhorší jsou squall liny nebo bouře ze SZ.
Napršelo zde 8,8 mm za prosinec tedy mám přesně 44 mm. Sníh je samozřejmě pryč, pouze shrnuté hromady vydržely, vzduch je čistý, přijemný, a trochu do jara. Po těch tuhých mrazech docela příjemná změna. Myslím , že i příroda potřebuje trochu oddech.
Vánoce letos tedy v čechách na sněhu, na moravě na blatě. Ovšem beru radši bláto, než poloroztátý sníh s náledím - není to ta klasická peřina, kterou by si asi každý přál :)....

Přeji všem klidné prožití vánočních svátků.

p.s. : Já jsem si již meteorologický dárek sám nadělil :), je to docela pěkna knížka o oblacích.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

Huj včera většinou zataženo, kouřmo, odpoledne přechodně i oblačno, , kolem poledne slabě mrholilo a něco ukáplo, ráno ještě ve formě slabého sněžení. V noci postupně mrznoucí déšť s ledovkou. Tmax -2,3°C Tmin -7,2°C, vítr prom. do 4 m/s, sníh dnes ráno Obrázek 4 cm, postupně pokrytý cca 0,5 cm ledu.

Aktuálně 17:40 oblačno ObrázekObrázek 1,0°CObrázek bezvětří
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Obleva dorazila uplynulou noc se silnějšími nárazy větru,postupně se přidal déšť.Ráno hustě pršelo při +2 st,vítr ustal.Během dne dále pršelo,jen co zesílil západní vítr a začalo se ochlazovat,srážky zvolna ustávaly v podobě slabého deště se sněhem.Po zbytek dne zataženo.Sníh odtál hlavně díky dešti a je ho kolem 3 cm.Další dny počasí nebude nic moc,no slunovrat přešel a zima jde dále a den se bude pomalu prodlužovat…
Přeji všem klidné pohodové vánoce.
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
přechod TN mě poněkud zklamal, srážky skoro žádné a když už tak jen déšť (1 mm za noc). Ranní minimum +0,3, ale stačilo to na pořádnou ledovici. Vítr žádný. Přes den maximum +2,4, sníh se poroučí a už jsou jen zbytky. Ani okolní kopce nejsou bílé, neboť tahle obleva postupovala paradoxně shora dolů. Aktuálně teplota klesá na +0,4 a venku to bude asi zase klouzat. Bílé Vánoce zdaleka nebudou v celých Čechách, v jižní polovině jen ve výše položených oblastech. Na severu, to je jiná...
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Zde postupně klesala teplota z ranních +8°C na současné +3°C, ale k ránu zase určitě povyskočí nad +5°C... :?
Napršelo velmi málo, sotva 1 mm - čekal jsem daleko víc. Vítr už přes den (po ranní vichřici) téměř nefoukal.

Další 2 dny budou opět fénové, teplé a větrné, zejména u nás na východě. Vítr bude nejsilnější asi kolem půlnočních bohoslužeb (hlavně Adimu to nepřeji :? ).

Já mám nejraději během Vánoc anticyklonální počasí, klidně i s mlhou a blátem, ale raději se sněhem (ale ten tu leží velmi vzácně), nesnáším déšť, silný vítr, dokonce nemám rád ani "ledovou" sněhovou vánici... ;-)

Přejí všem nádherné a pokud možno pokojné Vánoce, ať už slavíte narození Krista, slunovrat nebo svátky rodiny.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Vichr

Příspěvek od Vichr »

V Č. Budějovicích dnes panovalo vlhké chladnější počasí, asi jako bývá ve druhé polovině listopadu. Ráno přechodně polojasno, jinak skoro zataženo. Ráno a dopoledne dešťové přeháňky, odpoledne už beze srážek. T max "jen" kolem +3, ráno zde bez klouzačky. Sněžilo asi jen na horách, stanice ve středních polohách JČ vesměs ukazovaly podobnou teplotu jako Č. Budějovice. Vánoce na sněhu bez šance, zčásti proto, že tu předtím ležel jen 1 cm. Spíše budou v SZ polovině Čech.

Přeji všem hezké svátky
Vichr
Jan Pícha
Meteostanice: Davis VP2 6152C
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Pícha »

Zdravím mám takový žákovský dotaz.Teplota 0,0°C se bere jako mráz?Nikdy předtím jsem minimum 0,0°C neměl takže jsem to neřešil ale tenhle měsíc už mám potřetí minimum 0,0°C
Hezké Vánoce :-) a díky za odpoveď.
Naposledy upravil(a) Jan Pícha dne 24 pro 2009, 09:26, celkem upraveno 1 x.
Pěkný den z Teplicka :-)
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Jan Pícha píše:...Teplota 0,0°C se bere jako mráz?Nikdy jsem minimum 0,0°C takže jsem to neřešil ale tenhle měsíc už mám potřetí minimum 0,0°C...
Ze stránek ČHMÚ:

Den arktický - den v němž maximální teplota vzduchu byla -10,0°C nebo nižší
Den ledový - den v němž maximální teplota vzduchu byla nižší než 0,0°C
Den letní - den v němž maximální teplota vzduchu byla 25,0°C nebo vyšší
Den mrazový - v němž minimální teplota vzduchu byla nižší než 0,0°C
Den tropický - den v němž maximální teplota vzduchu byla 30,0°C nebo vyšší
Noc tropická - noc v niž minimální teplota vzduchu neklesla pod 20,0°C

0,0°C tedy oficiálně dle klimatologů v ČHMÚ mrazem není :? . Akorát mi není jasné, za jaké období to ČHMÚ bere - zřejmě ne jako většina z nás od půlnoci do půlnoci (navíc když se během roku mění čas), ale buď v klimatologickém rozmezí 7h až 21h nebo naopak mezi 21h a 7h ráno MSSČ (podle typu toho kterého dne). Opravte mě... ;-)

Můžete sem http://www.amaterskameteorologie.cz/for ... f=4&t=1023 doplnit vaše dosud nejnižší naměřené max. a min. teploty? Díky! ;-)
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes po ránu je zataženo teplota +3C vítr slabý S-SV v maximu byl do 4m/s tlak klesá je zas pod 1000hpa a naznačuje tak zhoršení počasí :? ranní minimum bylo +1C
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Po ránu příjemné překvapení. Vše v bílém :D, ale nečekám, že by se ta troška udržela, tak mám aspoň v záznamu (den se souvislou sněhovou pokrývkou) :wink: . Za včerejšek spadlo 2,1 mm. Na zemi ovšem leží jen 2 - 3 mm krupice. Přes noc bylo pár hodin slabě pod nulou min -0,2 °C, aktuálně 0,1 °C. Tlak pozvolna klesá nyní 1004,6 hPa. Vítr slabý jen do 1 m/s.

Přeji příjemné svátky všem
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím na Štědrý den,
Zde máme zataženo nízkým stratem, bezvětří, čili takové spíš dušičkové počasí. Teplota zvolna stoupá z ranního minima +0,3 na současných 1,0. Na zahradě leží nesouvislé zbytky sněhu. Zato v Belgii a Holandsku mají zasněžené pláže. :-)
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“