Aktuální počasí v ČR - prosinec 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - prosinec 2009

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Zde nakonec ledový den.Tmin -9,5st. a Tmax -0,7st.Dopoledne zataženo se sněžením a postupně mrznoucím deštěm,takže vše je tu ukryto pod ledem.Foto dnešní ledovky jsem dal na www.smart-web.cz/karel -FOTO-POČASÍ.Dopoledne poměrně foukalo,nejvyšší prům.rychlost větru 35km/h a náraz 45km/h.Nyní už je oblačno a teplota pomalu klesá,současně je -2,1st.Sněhu tu leží 5-10cm.Přeji pěkný zbytek dne.
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
tak dnes to bylo všelijaké... ráno slabý déšť při teplotě -6 (!) a silné inverzi, dopoledne občasný déšť při stále podnulových teplotách, venku to hezky klouzalo. Kolem 13 hodiny studený vzduch kapituloval a teplota vystoupla na +6,7 (Klatovy +7,9). Asi nějaký lokální fén. Sněhu jsou nějaké 2 cm a Vánoce u nás budou počítám na blátě.
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Vichr

Příspěvek od Vichr »

Dnes bylo zajímavé sledovat velmi nestejnoměrný průběh oteplování v různých částech ČR. Zatímco na střední a severovýchodní Moravě bylo teplo už od rána, u nás a v Praze po většinu dopoledne kupodivu mrzlo, pak šla ale teplota rychle nahoru. V době, kdy u nás už bylo +6, třicet km severně odtud z Temelína ještě hlásili mráz. Nad nulu to tam šlo až v podvečer :o. Ten pás udržujícího se studeného vzduchu sahá nadále od severozápadních hranic našeho kraje přes Plzeň, část Karlovarska někam k Ústí. Opravdu zajímavé :o. Také s oblačností a srážkami to evidentně bylo velmi pestré. U nás v Č. Budějovicích bylo po celý den skoro jasno :!:, vůbec žádná oblačnost nižších pater, žádné srážky. Již třetí slunečný den za sebou, přitom v neděli odpoledne byla teplota vzduchu nižší o celých 18 st oproti dnešku. Ten 1 cm sněhu, který ležel od minulého úterý, je samozřejmě pryč. Přejde-li zítra déšť ve sněžení, sníh s vysokou pravděpodobností nebude ležet. Takže vánoce na sněhu nebudou. Jinak ovšem mám rád zimu, která je pestrá, ne moc tuhá ani ne moc teplá a to by se mohlo v následujících týdnech splnit :)

Zdravím
Vichr

Nerozumím tomu příliš, ale vypadalo to dnes, i vzhledem k rozpuštěné oblačnosti, jako fén bojující s inverzí...
Naposledy upravil(a) Vichr dne 22 pro 2009, 21:56, celkem upraveno 1 x.
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Dnes je od rána nad nulou, odpolední maximum vylezlo na +4°C za oblačného a větrného počasí s dobrou viditelností.
Zajímavý je dnešní večer. Kolem 18. hodiny jsem šel ven, teplota +1°C, všude totální náledí a u "mého" paneláku jsem se málem přizabil - na zemi krásný led jak na zimáku... :lol: O hodinu později se rozfoukal vítr a rázem teplota šplhá nad +5°C. Jsem zvědavý, kam až v nejbližších dnech teplota vyleze :o .

Sníh tál, ale stále je souvislý do 5 cm - ráno už to asi platit nebude :( .
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

I tady teplota chvíli klesa k 0C při zemi k -2C.Poté foukne od JV a teplota leze zas nahoru stalo se to už za večer 3x teď jsme zas ve fázi oteplování ale s každým fouknutím to leze výš aktuálně je +3C vítr JV.Ale není to tu silné jako u vás v Moravské bráně :D Dyjskosvratecký úval nemá takovou sílu asi :D :D

Na gráfku je to vidět jak to hapruje:
Obrázek
Naposledy upravil(a) Tom dne 22 pro 2009, 22:12, celkem upraveno 1 x.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Ahoj, denní maximum +0,5°C. Bylo zataženo, beze srážek. Sníh moc netál, jenom chodníky a silnice se rozmělnily. Odevšaď začínají padat mohutné zmrazky, docela nebezpečné. Sníh 7-8 cm. Zítra to půjde výrazněji do khelu. Ve 22:10 je zataženo a 0°C.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

To co ukazuje Aladin na nejbližší dny přes svátky, začíná už být opravdu typické (možná to bylo vždycky, ale tolik jsem to nepozoroval). Hranice Moravy a Čech bude zřetelně oddělena větrným fénem vs průměrnou zimou pro toto období. Zatímco na Moravě bude už od rána okolo 5-7°C a přes den místy až 10°C, v Čechách se budeme přetahovat o bod tuhnutí... 8)
Takže je dost možné, že pocitově to vyjde nastejno (reportér hlavních zpráv na ČT1 z okolí Hodonína působil díky větru zmrzleji než jak si tady píšeme), nám tu ale vydrží sníh - no uvidíme. :wink:
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

Typické to zrovna není, "normálně" oteplení jde od JZ a Čechy jsou zpravidla v teplém vzduchu, zatímco Morava často zůstavá zalita chladným vzduchem, stejně tak Slovensko. U nás ve Slezsku je to na přeskáčku dle síly inverze. Tohle je ryzí fénová situace, která za normálních okolností u nás nebývá nijak častá, holt již druhým rokem častá je.
Aktuálně po dešti a 8 stupňů, pokud Aladin nekecá, tak budeme mít i přes 10 a to 25.12. :?

Jinak včera maxima na 4 při oblačné obloze, večer 2, místy to klouzalo, avšak kolem půlnoci to začalo lézt nahoru, čili o půlnoci maxima na 5.
Včera jsem jel z Těšína přes kopce u Těrlicka, směrem na Havířov. Pohled na fénovou olačnost, kterou byly ověnčeny Beskydy byl přímo úchvatný. Počasí z toho mizerné, ale vypadalo to pěkně.

Takže počasí nic moc, přesto, nebo právě proto - přeji všem moc pěkné vánoce plné (Boží) lásky a těch nejlepších vztahů

zatím z černe, razovite Ostravy :twisted:
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Tak JV vítr dělá své po ránu je zataženo s deštěm teplota po 2h ranní vylítla k +5 aktuálně po další skoku během 20 minut o 1.7Cvíce tzn. +6.7C a teplota roste dál jsou to pořád takové skoky kdy se po chvíli naráz oteplí o 2C-rychlost větru 8m/s v nárazech do13m/s tlak nízko 987hpa sníh taje a taje už jen zbytky.Na mapkách je vidět rozdíl západ/ východ= 0až +10C
http://meteo.amut.net/mapa_prehled_cr.php
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Přes noc se oteplilo "pouze" na současných +8°C :lol: (ostravsko má až +11°C...), slabě prší a nad ránem mě vzbudil velmi silný vítr - nárazy na stanicích v okolí byly i přes 20 m/s. Ještě 2 dny tady musíme vydržet toto šílené počasí... :?

Sníh je zcela fuč... :shock:
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Dnešní Tmin -1,4°C, takže díky tomu to pěkně namrzlo - právě teď nám přímo před domem skončilo první auto v příkopu. Aktuální teplota +2,4°C, tlak spadl na 990 hPa. Je zataženo a prší, od půlnoci napršelo už 8 mm deště. Vítr nefouká.

Edit: http://www.verthandi.ic.cz/misc/bouracka.jpg
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Tak já jsem se teď vrátil z venku,kde jsem musel shrnovat nový sníh.Ranní foto jsem dal na www.smart-web.cz/karel -FOTO-POČASÍ.Zatím co na Ostravsku je již teď po ránu +10st.,tak zde to stále vypadá zimně.Ranní Tmin -2,6st,aktuálně teplota po třinácti dnech vystoupila na 0,0st. a je oblačno.Je zajímavé,jak se zde ten studený vzduch drží.Sněhu tu leží 7-10cm.Přeji pěkný den.
Lhotak

Příspěvek od Lhotak »

Tom píše:Pro Lamal a Lhotak dejte si prosím do infa vaše bydliště -nevíme kde je tak jak píšete díky :D ¨
Jinak předpověď pro Podkrušnohoří CHMÚ vyšla ten studený vzduch se tam pěkně drží jinde už většinou nad nulou.
Tak už jsem se polepšil :D Ráno v 6.hod. bylo 7 km severně od Kolína zataženo, slabý déšť se sněhem, vánek (v noci JV dosti čerstvý), min. teplota ve dvou metrech + 2,2°C, vlhkost 81%, tak cca 2 cm mokrého sněhu. Rád bych uváděl také tlak, ale mám přepočítávat na hladinu moře? Ať se všem daří!!! :D
Ať se daří
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Lhotak píše:...Rád bych uváděl také tlak, ale mám přepočítávat na hladinu moře? Ať se všem daří!!! :D

Zdravím, nového přispěvovatele. Ono uvádět jiný tlak než přepočtený na hladinu moře je celkem zbytečné, protože se pak nedá srovnávat s ostatníma stanicema (bez relativně náročného přepočtu).

Jinak tady se počasí celkem zbláznilo. Ve 4 h mě probudil vítr a déšť a pršelo až do teď. Nejsilnější náraz byl přesně v 6h a to 10,4 mm (na baneru to není zachyceno ale na konzoli ano ;-)) Napršelo 2,0 mm. Je šedo, tmavo a zase se nám vrátil podzim s blatem. Minimum 3,5 °C, maximum dnes v 8h a to 7,7 °C ! I Když na SV mají tepleji, přesto dávám vykřičník, protože během snad 3 dnů tu máme tepelný rozdíl asi 24 °C.
Aktuální snímek z webkamery zde. Aktuální meteo data zde.
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Tak s tím náledím měli tentokrát pravdu. Silnice namrzá i přes solení, a to díky dešti, který sůl zase smývá. Byl jsem se podívat pěšky ve vsi, chodníky klouzaly pěkně, na asfaltu bylo čisto kromě míst, kde je popraskaný. Zato kostky jsou ještě teď potažené vrstvou ledu. Navíc země je tvrdší jak beton, takže veškerá voda, která napršela teče proudem po vrchu...

Střed TN nás zjevně přešel, tlak se z minima 990 hPa zvedl na 993 hPa a naopak začala klesat teplota, z Tmax +3,7°C na současných +2,2°C. Vítr stále nulový, srážky ustaly (občas spadne pár kapek).
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“