Aktuální počasí v ČR - leden 2010

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
texi

Re: Aktuální počasí v ČR - leden 2010

Příspěvek od texi »

Ahoj, tady je 38cm sněhu, v noci Tmin -15,9°C s mlhou, nyní -7°C, zataženo, vítr SZ do 0,4 m/s.
Zdravím Vás od Cidliny.
Davis VantagePRO2
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Úterní Tmin -5,5°C, Tmax -2,2°C, tlak v 15:00 1018 hPa. Během dne zataženo beze srážek, slabý S vítr do 2 m/s. Sněhu leží 20 cm prašanu.

Ranní zpoždění vlaku 15 minut.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky

On ten sníh slehává, padá další, ale oranžovou barvu hajíme statečně - tedy stále 35. Zatím asi centimetr, do večera připadne možná další. se sněhem přišel i trošku čistší vzduch. Teplota na -3. Mraky jsou tenké, chvílemi byl vidět kotouč slunce, takže teploty půjdou dolů, V Karviné těch 30 je určitě, tam se obleva s deštěm projevila krapet více. v Ostravě - Pustkovci je skoro 40, blíže k Dobrmankovi :mrgreen: Podle pevné ledové plotny pod čerstvým sněhem usuzuji, že bylo zde i chladněji, oproti Karvinsku v sobotu.

zatím :-)
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Tento příspěvek píše můj otec:
Prakticky již od svých deseti let sleduji počasí jak synoptické mapy tak i počasí v reálu. Počasí se mění, dráhy tlakových útvarů jsou až na výjimky odlišné. Oproti šedesátým létům, kdy se v zimě stále opakovaly tlakové výše nad Skandinavii, které velmi pomalu sestupovaly nad Ukrajinu se stálým přílivem arktického vzduchu, posléze přetočeného pevninského od jihovýchodu za teplot v lednu a únoru v noci kolem 25 a ve dne 10 až 15 pod nulou tyto situace se opakovaly až do dubna za zvyšujících teplot. Středomořské tlakové níže měly svou dráhu východněji a přinášely výrazné srážky a to i v letnich měsících. Teplé sektory byly na východě. Léta byla chladnější, podzim již v řijnu přecházel do zimy, která trvala až do konce března s náhlým oteplením. Kolem roku 1968 se počasí začalo měnit k celkově teplejšímu až na občasné extrémy. Jsem jednoznačným příznivcem p. Klause. Počasí nebylo nikdy stabilní vždy byly chladnější či teplejší periody , ale nebyli ekologové.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Stanice Lučina (v půli cesty mezi Orlovou a Beskydami) neoficiálně měla včera pouze 20 cm a dnes ráno 19 cm.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

dobrmanek píše:Tento příspěvek píše můj otec:
Prakticky již od svých deseti let sleduji počasí jak synoptické mapy tak i počasí v reálu. Počasí se mění, dráhy tlakových útvarů jsou až na výjimky odlišné. Oproti šedesátým létům, kdy se v zimě stále opakovaly tlakové výše nad Skandinavii, které velmi pomalu sestupovaly nad Ukrajinu se stálým přílivem arktického vzduchu, posléze přetočeného pevninského od jihovýchodu za teplot v lednu a únoru v noci kolem 25 a ve dne 10 až 15 pod nulou tyto situace se opakovaly až do dubna za zvyšujících teplot. Středomořské tlakové níže měly svou dráhu východněji a přinášely výrazné srážky a to i v letnich měsících. Teplé sektory byly na východě. Léta byla chladnější, podzim již v řijnu přecházel do zimy, která trvala až do konce března s náhlým oteplením. Kolem roku 1968 se počasí začalo měnit k celkově teplejšímu až na občasné extrémy. Jsem jednoznačným příznivcem p. Klause. Počasí nebylo nikdy stabilní vždy byly chladnější či teplejší periody , ale nebyli ekologové.
Zajímavý příspěvek - znamená to tedy, že je pravděpodobné, že v následujících letech můžeme očekávat zimy chladnější a léta teplejší se sklonem k větším extrémům (lhostejno, zda má člověk na toto vliv či nikoliv) - protože chladnější periodu zmiňuje pan otec prakticky jen po dobu 8 let - od roku 1968 tu máme už 40 let teplejší klima... :?:
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahoj,

Je to zajímavé. Včera jsem byl v Horní Suché, ta je v polovině cesty mezi Lučinou a Orlovou :wink: , tam je sněhu tak do 30 cm, více ne. Takže v Podbeskydí napadlo paradoxně méně sněhu, resp. více natál, díky blízkosti hor a narušení inverzní vrstvy.
Příspěvek je zajímavý, zdravím do Větřkovic. :) Spíše koncem 60-tých let teplejší perioda začala - tehdy byl extra silný sluneční cyklus, že by odezva na něj?
Jinak opravuji svůj optimistický odhad sněhu v Pustkovci - nedálo mně to- můj původní odhad byl příšiš optimistický. - osobně měřeno cca 32 cm. Zajímalo by mně, kolik dává nedaleká meteorologická stanice. Proměřím zítra i ten v Orlové, ten jsem měřil naposledy v neděli večer, snad se konečně dostanu na ty běžky.

zatím :wink:
Naposledy upravil(a) Adi dne 12 led 2010, 17:07, celkem upraveno 3 x.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
storm_ice
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

tak se nám tu projasnilo, doufám, že na dlouho (stačí do rána :lol: ) Tmax -4,1°C Tmin -6,1°C dopoledne, tak za chvíli to překonáme, snad to ještě dnes stihnem pod -10°C pokud se zas nezatáhne.

Aktuálně 16:50 skoro jasno, kouřmo ObrázekObrázek -6,0°CObrázek VJv do 1 m/s

Edit tak je už -6,2°C na JZ se trochu zatahuje, tak snad to vydrží :roll:
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Janek

Příspěvek od Janek »

Adi píše:Ahoj,

Je to zajímavé. Včera jsem byl v Horní Suché, ta je v polovině cesty mezi Lučinou a Orlovou :wink: , tam je sněhu tak do 30 cm, více ne. Takže v Podbeskydí napadlo paradoxně méně sněhu, resp. více natál, díky blízkosti hor a narušení inverzní vrstvy.
Příspěvek je zajímavý, zdravím do Větřkovic. :)
Jinak opravuji svůj optimistický odhad sněhu v Pustkovci - nedálo mně to- můj původní odhad byl příšiš optimistický. - osobně měřeno cca 32 cm. Zajímalo by mně, kolik dává nedaleká meteorologická stanice.
Rozhraní bylo skutečně neúprosné a třeba Český Těšín má o trochu méně sněhu než Karviná, což nebývá zvykem. V sobotu zde byla po celý den teplota pár desetin nad nulou - to by nebylo nic hrozného, kdyby ovšem nepršelo.
Za dnešek příjemné nové 2 cm.
Aktuálně: -2 °C; vánek; 8/8 As, St; již beze srážek...
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
Jakub Vaclavovice
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub Vaclavovice »

Tak koukám, že zde mám snad nejmíň sněhu z moravskoslezského kraje pouze 23cm za dnešek připadl 1cm. Aktuálně je zataženo a slabě sněží, teplota -3,4°C, vlhkost 95%, vítr 1m/s.
Janek

Příspěvek od Janek »

Pro Adiho: http://stacje.katowice.pios.gov.pl/iseo/
(Po kliknutí na Dane aktualne... Levá tabulka ukazuje vybraný prvek všech stanic Hornoslezského vojvodství; pravá pak všechny měřené prvky jednotlivé vybrané stanice.) Konečně můžeme porovnávat a zjišťovat, zda jsou na tom někde ještě hůře než na Bohumínsku. :D :oops:
Prach navečer vyletěl opět přes 200 ug/m^3 na mnoha místech kraje. Zdá se (dle modelů), že 2 týdny budeme inhalovat. Vzhledem ke sněhu smog vydržím, ostatně nic jiného mi nezbývá, avšak jinak bych upřednostnil fén před inverzí.
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
RNDr.
Meteostanice: DAVIS VANTAGE PRO 2

Příspěvek od RNDr. »

Akt. počasie zo SZ Slovenska: Teplota: -1,5°C, bezvetrie, RH 90%, tlak 1013 hPa, zamračené - po slabom snežení a snehu je až 0 cm, Dnešné extrémy: Min.teplota: -1,5°C, Max.teplota: 1,5°C, Max. vietor: 2,1 m/s - Z.
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Tak zde po celý den zataženo teplota v minimu -9C v maximu -1.9C sněhu tu neubylo a ni nepřibylo stále tu leží 13cm zmrzlého sněhu v podvečer se oblačnost protrhala.Teplota je -4C
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
dneska dost mrazivo ráno -8,2 °C, přes den v maximu jen -1,6 °C. Teď už máme -4. Jinak celkem nuda.

Ta mapa sněhu co byla linkována o stránku dřív celkem sedí, máme tu asi 9 cm, což odpovídá výše uvedenému.

Co se týče postřehů dobrmánkova otce, tak samozřejmě moje paměť tak daleko nesahá ale kolega v práci (66) pořád povídá jak za jeho mládí bylo počasí úplně jiné (především o srážkách mluví), takže na tom asi něco bude.
CtiborV
Meteostanice: Lacross WS 2350
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CtiborV »

Zdravim,
postrehy od pana Cernocha jsou zajimave. Ja jsem rovnez zastance stanoviska Klause ohledne globalniho oteplovani. Nynejsi "extremy" jsou naprosto nicim, co se tu delo pred a i v male dobe ledove ve stredoveku. Kvetouci stromy na vanoce, uroda 2x rocne, pestovani melounu nebylo vyjimkou...
Jinak co se tyce synopt. situaci v letech 60tych ci jakych - kazdy se na ne muze i ted v klidu podivat, na wetterzentrale je archiv jak prizemniho tlak. pole, tak i teplot v 850 hpA od soucasnoti az do minuleho stoleti : http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsreaeur.html . Den po dni, ci po mesici se muze podivat jak se vyvyijely tlakova pole kazdou zimu...
Tady pres den nuda a sed: Dnesni Tmax -0,9°C, aktualne -3.1°C a poletuji vlocky.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2010“