Dnes skoro zataženo ale světleji, minimum 8,4°C, akuálně 14,1°C.
Moderátor: Moderátoři
Ahoj,dobrmanek píše:Kdo si chce trochu pročíst o regulacích na Moravě v historii, tak tady je jeden článek z mnoha.
http://noviny.vkol.cz/kramerius/PShowPa ... id=1892192 ( v případě, že Vám to nepůjde otevřít, tak to z kopíruji )
Ano je to v podstatě tak, znám Moravu od Otrokovic až po soutok z Dyjí na Česko-Slovensko-Rakouské hranici a vypadá to stejně. Viz moje fotky ze včerejška. Nicméně standardně teče Morava na úrovni či pod úrovní okolního terénu. Jakmile se ale hladina zvedá, rozlévá se mezi dva náspy, které koryto rozšíří asi cca 3x, 4x. Mimo tyto umělé náspy jsou krásné přirozené "rozlivové" nivy, kde by se řeka zpomalovala a vsakovala. Pod Hodonínem většinou nezastavěné, obce jako Moravská Nová, Týnec, Kostice, Lanžhot leží na takové jakoby náhorní plošině, takže sebevětší rozlití vesnice neohrozí, snad kromě nějakých šílenců co bydlí dole u vody. Na Slovenské straně je tuším rovina, takže tam by případný rozliv byl problematičtější.filip píše: O těch regulacích na Moravě bych si rád něco přečetl. Díval jsem se na mapu a na fotky řeky Moravy a jestli jsem to pochopil správně, tak Morava v některých (a docela dlouhých) usecích teče v napřímeném a hrázemi obehnaném korytě, který z výšky připomíná násep železnice. A místo kolejí je koryto řeky. Nikdy jsem v těch místech nebyl, ale na těch mapách a fotkách to tak vypadá, že řeka teče nad úrovní okolní krajiny. Pokud to tak opravdu je, tak se nedivím, že je tolik škody, že není kam utéct. Navíc mě to koryto přišlo hrozně úzké (vzdálenost těch hrází od sebe).