Aktuální počasí v ČR - leden 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - leden 2009

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Když jsem šl o půlnoci spát, teplota už atakovala hranici -14°C. Po probuzení v 7 hodin mě ale čekalo drsné překvapení, teplota na -18,6°C (Tmin na -18,7°C) - načež jsem letmým nahlédnutím do záznamů zjistil, že se jedná o největší mráz od 6. února 2006 (kdy bylo -22,1°C). Ráno bylo zcela jasno, ale nyní došlo k radikální změně.

Takže nyní v 9:00 je teplota -14,0°C, tlak vystoupal na 1027 hPa. Zcela se ale zatáhlo nízkou oblačností, která omezuje růst teploty a to dost rapidně. Oblačnost má spodní základnu již v 450 m n.m. Pod ní je viditelnost ale docela dobrá. Zatím beze srážek a bezvětří. Sněhu 5 cm prachového.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

dobrmanek píše:Tak dneska jsem podruhé narodil a myslím to smrtelně vážně. Každé ráno chodím rozvážet noviny a to co jsem viděl když jsem přijel no ........ . Prošel jsem dva metry od spadlých drátů, kdyby byly o dva metry blíže, tak asi tady teď nejsem. Podívejte se na odkaz, uvidíte.

http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/elektrika/
He tak to blahopřeju k narozeninám! Nicméně podle izolátorů to vypadá na normálních 230 V vůči zemi, takže tam dost záleží jak se zapojíte do obvodu. Pokud máte suché boty nemělo by to nic udělat. Já už se zapojil asi 3x a zatím bez problémů ;-)

Jinak dnes asi největší mráz a to -7,9 °C. Večer nasněžilo asi 0,5 cm sněhu, takže je i trošku bílo. Jasno, bezvětří.
hrdla3
Meteostanice: WS3600
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hrdla3 »

Zdravím z Lokte.Zde je aktuální teplota -13,7st. při jasné obloze.Tmin -13,8st.,v 5cm nad zemí -16,9st. a to o půlnoci bylo jen -6,2st.Jinak zde pouze poprašek,který navíc napadl v noci při úplně jasné obloze.Celý den zataženo a ani vločka a asi v jedenáct večer začalo sypat a venku ani mráček.

www.smart-web.cz/karel
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes máme po ránu jasno-mrazivo t.min. ráno -10.0C vlhkost 85% bezvětří tlak 1025 hpa tady včera jen pár vloček z rozpadající se oblačnosti což nestojí ani za řeč...
Adršpach dnes -22.5C http://www.chmi.cz/PR/praha/grafy/hk/H1ADRS02.PNG
storm_ice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

fractal píše:
dobrmanek píše:Tak dneska jsem podruhé narodil a myslím to smrtelně vážně. Každé ráno chodím rozvážet noviny a to co jsem viděl když jsem přijel no ........ . Prošel jsem dva metry od spadlých drátů, kdyby byly o dva metry blíže, tak asi tady teď nejsem. Podívejte se na odkaz, uvidíte.

http://dobrmanek.rajce.idnes.cz/elektrika/
no ... copak dráty si odvykly na mráz? bo vichřice nebyla, tak jedinej důvod vidím přetržení vlivem mrazu. Jinak s tim sněhem, no on třeba 1cm napadne ale tak nějak se to vytratí, že stejně zůstanou jen 3cm, tyhle finty u nás znám taky :lol:
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Bobr
Meteostanice: NETKOM 265 NE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobr »

u nás taky celkem mrazivo do cca 10:00 hodně nízká oblačnost - po jejím částečném rozplynutí jdou teploty dost razantně nahoru - za poslední hodinu o cca 5°C. Jinak Tmin v 7:33 byla -11,5°C , vlhkost 84% a vítr proměnlivý s ryslostí do 2m/s.
storm_ice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od storm_ice »

huj včera zataženo, přechodně až oblačno (kvůli tomu vylezla teplota přes nulu), kouřmo, občas slabé sněžení, večer postupně skoro jasno sníh Obrázek 1,5-2 cm Tmax 0,5°C Tmin -5,8°C vítr prom., postupně Sz-Sv do 4 m/s, v nárazech až 5 m/s, srážky Obrázek 0,5 mm

Aktuálně 11:10 jasno, kouřmo ObrázekObrázekObrázek -7,0°CObrázek vítr VJv do 1 m/s

tak jak na většině území i u nás pěkně přituhlo, ranní minima -11,6°C venku bílo a slunečno, takže zimní ideál ... i když toho sněhu by mohlo napadnout víc :P
Pěkný den z Teplic
web http://pocasivteplicich.wz.cz/
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Právě se tu rozpustila mlha a je tu nádherná zimní idylka, byť sněhu i zde by mohlo být víc, ale na druhou stranu jsou v okolí místa, kde sníh není téměř vůbec:

Obrázek

ALADIN nám na neděli a pondělí přeci jen trochu víc zesílil sněžení a tak snad aspoň pár cm připadne. V půli příštího týdne pěkně promrzneme (i v centru města čekám při vyjasnění mrazy až k -20°C) a koncem týdne asi pomalu začne obleva (nebo inverze)... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Janek

Příspěvek od Janek »

V Karviné i přes občasné polojasno bylo Tmin "jen" -7°C. Přes den při mírných přeháňkách teplota stoupala až do nynějšího -1°C. Obloha se vyčistila před asi 3/4hodinkou.
Aktuálně: -1°C; mírný JZ vítr; 1/8 oblaky daleko...

Pokud odjíždím na lyžák, okamžitě přivolávám zimu. Při mrazech v lednu 2006 jsem odjel právě v první den mrazů, přijel jsem v den, kdy už teplota nešla pod -20°C. Tentokrát opět odjedu (Po ráno) v den mrazů, k tomu ještě začne silněji sněžit! :D
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza. :-)
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahojky,

včera večer i dnes ráno ještě trochu přisněžilo, čili máme do 5 cm prachového sněhu :) , nejčastěji však okolo 4. Ráno tedy oblačné, teplota spadla pouze k -8, dopoledne vystoupala dokonce k -2, ve 14 hodin při jasné obloze a sílicím JZ větru -5. Aktuálně je -6 a podle všeho jasná obloha nevydrží příliš dlouho. Zítra i v pondělí něco nasněží, pak opět přimrzne. Tak to má být :wink: Vzduch je překvapivě čistý, venku je přímo královsky.

Dobrnanku - nic moc, řekl bych .... aneb ještě že tak.

zatím
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Celý den krásně jasno, teplota se vyhoupla na -3,8 °C, aktuálně již letí dolů a je -8,2 °C, tlak 1021,6 hPa

Elektrikáři přijuchali kolem půl jedenácté a oprava trvala až do půl třetí. Oprava mohla být o více něž půlhodinku kratší, nebýt toho, že se jeden elektrikář zamyslel a spojil kabely spodem, když mají vést horem. Nejlepší na tom bylo, že si toho všimnul, až když měl sundané skoro všecko nářadí :idea: :roll: :lol:. Ty spadlé kabely byly pod proudem, stačilo se rozhodnout trochu jinak a procházel bych přímo přes kabely. Byl jsem byl ráno příkladat do kotle, aby nebylo bráškovým citrusům zima a kdybych nezamknul a nedal klíček zpět domů, tak bych šel k autu tou nejkratší cestou a to přes ty spadle kabely které byly pod proudem .......... Estli si vzpomínáte, v létě jsem psal jak nám u báráku, když byla bouřka, jiskřily kabely, tak právě ty kabely ruply
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Flames

Příspěvek od Flames »

Zdravím všechny z Trutnova.Zima se po třech letech vrátila do našich končin,lze už nyní prohlásit.Ráno -16 st,v okolí Trutnova ještě nižší teploty-kraloval Adršpach s -22,5 st.Již kolem 8.hod ranní na východě při obzoru pás nízké oblačnosti,která se postupně dostala až k nám,takže tak pěkně jak slibovala předpověď nakonec nebylo.
Na dnešní mrazivé túře na Žaltman (vrchol Jestřebích hor 739 m.n.m.)nás provázelo krásné počasí-chvíli svítilo slunko,většinou se přes nás váleli chuchvalce mlhy a byli jsme omrzlí jako polárníci v Arktidě.Na hřebeni vane čerstvý jižní vítr,který spolu s teplotou kolem -10 st.pocit arktického počasí ještě násobí.Všude okolo je silná námraza,většinou hustá mlha,takže je známé bílé šero,námraza se sype ze stromů a brodíme se v 10 cm pískového přemrzlého sněhu,ředěného spadanou námrazou.Těch asi 15 km stálo dnes za to..
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Věřím, že na Jestřebkách to bylo dneska zajímavé, já jsem byl pro změnu opět na rybníce v Batňovicích. Jak jsem už psal, Tmin byla dnes -18,7°C, Tmax -5,1°C - ale po většinu dne se pohybovala kolem -8°C. Na rybníce byl u hráze led kolem 25 cm, u vtoku kolem 15 cm. Na povrchu zcela hladkého ledu (jen kolem trhlin, kde se vylila voda byl jako struhadlo) leží kolem 4 cm prašanu, který jde lehce shrnovat. Omrzali jsme taky pěkně, dech se srážel a namrzal na oblečení. Kolem páté hodiny se nízká oblačnost na chvíli protrhla, ale cca po 30 minutách se opět zcela zatáhlo.
Aktuálně v 18:15 je teplota -8,6°C, tlak 1022 hPa, zcela zataženo, slabý J vítr do 2 m/s.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes po celý den nádherně jasno-nachodili jsme cca 10 km paráda akorát ten sníh pořád chybí. t.min. ráno -10.0C možná to nebude dnešní minimum aktuálně je -7C. t.max. dnes -3.4C vítr JZ ted V do 2 m/s tlak okolo 1020 hpa vlhkost 70%.
Yves
Bydliště: Třebíč, 425 m n.m., nadmořská výška Třebíče 390-485 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yves »

Tak dneska ráno bylo jasno a minimum kleslo k -12,5°C. Přes den skoro jasno, možná na chvilku odpoledne polojasno - nízká kupovitá oblačnost. Denní maximum -4°C. Večer se zase vyjasnilo a je velmi mrazivo, aktuálně ve 21:23 máme -13°C. Sníh tu není, ten cukřík ve stinných místech pro mě není žádná sněhová pokrývka. Zítra snad konečně sněháňky. Mějte se pěkně.
POČASÍ V TŘEBÍČI na Facebooku http://www.facebook.com/pocasivtrebici
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“