Jsem pozitivně naladěn, tak zde po listopadové registraci první příspěvek...
Za listopad u nás srážky přes 40 mm, tedy nadprůměr, o vláhu na zimu postaráno a spokojenost.
Díky silnějším srážkám včera, kdy spadlo 17 mm a 2.12., kdy to bylo 6 mm, tak za měsíc prosinec zatím 23 mm a k nadprůměru je i tento měsíc našlápnuto pěkně.
Co víc, tak včera spadla většina srážek i zde u Kolína při teplotě kolem +0,5°C v mokrém sněhu a vytvořila se jeho cca 5 cm vrstva s vysokou vodní hodnotou. Během dne to pak šlo k +3°C a do rána teplota neklesla pod +2°C - ráno tedy již nesouvislá pokrývka, ale jako předvoj toho, co snad dorazí za pár dní, to bylo dobré. Vláha super
Dnes již klasický podzimně-zimní den v Polabí s oblačnou oblohou a denní teplotou kolem +4°C.
Ohledně výhledu:
První pásmo srážek v pátek 9.12. se nás asi týkat nebude. Neděle a pondělí (11.-12.12.) již vypadá nadějněji a i s poklesem teploty pod 0°C + zesílením větru to vypadá na pravou zimní atmosféru a (bohužel) i kalamitu na silnicích, resp. v dopravě obecně.
No každopádně bude teď pár dní zase co sledovat což jsem rád a i mi zimofilové se snad dočkáme studeného pozdravu od severu. Jestli to nevyjde, tak to nebude poprvé a ani naposled a navíc, i když se nám ještě ani neochladilo, tak v modelech začíná (...klasicky) "prosakovat" možnost velice rychlého oteplení nebo minimálně inverze hned v druhé polovině příštího týdne a tedy NE příliš velká stabilita té předpokládané zimní situace na přelomu tohoto a příštího týdne.
Uvidíme

Když to dopadne do zimy, budu mile překvapen a zase po 2 letech půjdu konečně na půdu pro sněhové hrablo...
Zdravím všechny a přeji pěkné adventní období.