Dnes ráno nejnižší teplota od loňského listopadu : -11,3 st. C. Rána jsou zde vždy stejná : nad kopci na východě chuchvalce mlhy a stratů jinak kouřmo a jasno. Ono kouřmo se vyskytuje v celém hornomoravském úvalu a je známkou natékání velmi studeného vzduchu. Něco podobného tu bylo před 2 lety památného ledna 2006 při oněch teplotách -20 stupňů v nížinách (přitom na kopci o 150 m výše bylo kolem 0). Tehdy to kouřmo bylo hustější, skoro jak mlha.
Dnes jsem podnikl menší výlet s úmyslem zjištění sněhových podmínek v Jeseníkách. Po svátkách jsem chtěl trochu protahnout tělo na běžkách. Jel jsem na Novou ves u Dolní Moravice poblíž Rýmařova.
Výsledek: Zjistil jsem, že stav je katastrofální!!!. Do výšky přibližně 900 m.n.m je
poprašek do 3 cm!!! . Jediná trasa je tedy vyjet až na Praděd, nebo jít asi 3km pěšky do kopce s běžkama na zádech...
Jeseníky jsou na tom se sněhem bezkonkurečně nejhůř ze všech hor, následek italských tlakových níží

Doufejme že nám to vrátí v podobě sněhu
Bohužel vyhlídky na zlepšení stavu nejsou růžové, něco se rýsuje příští týden, ale kdo ví jak to dopadne. Zatím to vypadá na tuhou zimu...
Aktuálně máme -8.5 st. C.