hujec včera o5 velká oblačnost, zataženo až oblačno, kolem 16h slabý déšť se sněhem, později večer už jen déšť Tmax 4,6°C Tmin 0,8°Cvítr postupně Jz-ZJz do 4 m/s, večer s nárazy až 9 m/s, sníh dnes ráno nes (3 cm)
U nás bylo dneska jaro. Od rána převážně jasná obloha, ranní mráz zanedbatelný, odpoledne až 8 stupňů. Atmosféra velmi připomínající průběh posledních zim. Sníh už nezbyl žádný. Zato ve Španělsku, jak se zdá, právě zasypává středomořskou vegetaci. Je to dost paradoxní - tlakové výše přes většinu severního Atlantiku, studený vzduch táhne přes Island a Británii hluboko dolů a teplý do Ruska. Zajímalo by mě, jakou periodu opakování může mít taková situace. Také pořád nejdou žádné inverzní mlhy. Naposledy byly snad v říjnu. Ale to se mi líbí
Po náhledu na Aladin z 6:00 jsem zvědav, jak se zde po delší době prosadí fén. Foukat má od JV-J slušně, dokonce na Vysočině a Jesenicku / Králickosněžnicku vítr v nárazech přes 32 m/s!
Po včerejšímzataženémdni mě dnes ráno překvapila průzračně modrá obloha, dobrá viditelnost a jen pár rychle se pohybujících Sc nad Beskydami. Ale aktuálně tady výrazně zesiluje JV-J vítr a tak už dnes tipuji docela vysokou teplotu .
Tmax včera +3,5°C.
Tmin dnes ráno -1,5°C.
Bez sněhu, beze srážek...
Na Šeráku už to těch 35 m/s (v nárazech) fouká...
Naposledy upravil(a) Michal Geryk dne 28 lis 2008, 08:06, celkem upraveno 1 x.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
Počasí v těchto dnech nemastné neslané. Jsem zvědav jak vyjde ALADINOVI předpověď na vítr. U nás už leží jen sem tam nějaké zbytečky sněhu na polích. Zatímco od cca 550 m.n.m je souvislá sněhová pokrývka do cca 3 cm, od 600 m.n.m je toho sněhu již výrazně více.
26.11.2008 - tmin -2,6, tmax 1,1 °C
27.11.2008 - tmin -0,7, tmax 2,9 °C
Mě také ráno překvapila zcela jasná obloha s dobrou dohledností, a suchým vzduchem tedy. Na komínech je nápadné, jak s rostoucí výškou stoupá rychlost větru, přičemž v Karviné bezvětří; nad dětmarovickými komíny (269 m) určitě přes 20 m/s.
Aktuálně: 1°C, už vánek , skoro jasno Cs a Sc...
Zatímco včera bylo u nás celý den nad nulou (Tmin +0,4°C, Tmax +2,4°C) a slabě mrholilo nebo pršelo, dnes ráno poněkud přituhlo na -1,3°C v 7:00 a vyjasnilo se. Sníh až na vyházené hromady roztál, Jestřebí hory jsou potažené jinovatkou.
Aktuálně v 10:00 teplota +0,5°C, tlak 1015 hPa (klesající). Skoro zataženo vysokou oblačností (Cs), beze srážek, JV vítr do 4 m/s.
Na Sněžce zatím nejsilnější náraz větru 28,6 m/s.
hujec včera stále velká oblačnost, zataženo až oblačno, později večer až polojasno Tmax 6,9°C Tmin těsně před půlnocí -0,1°Cvítr postupně Z-Jz 1-5 m/s, s nárazy až 7 m/s, večer bezvětří, sníh dnes ráno 0 cm takže sníh vydržel necelý týden
Dneska jsem si udelal vylet po okoli a stav snehove pokryvky je nasledujici Lazanky Jedovnice - Doma je snih nesouvisly, na jiznim svahu temer nic, na severnim nesouvisla pokryvka do 1 cm. Po ceste nahoru snehu rychle pribyva a nad Lazankama ve vysce kolem 450 m uz je souvisla pokryvka asi tak 1-3 cm. Jedovnice Brno - snih postupne ubyva, posledni zbytky snehu se nachazi za prvnimi panelaky v Lisni na kraji Brna. Samotne Brno potom zcela bez snehu. Brno Blansko - prvni snehove zbytky se nachazi na stinnych mistech v udoli Svitavy u Bilovic. Smerem na Blansko snehu moc nepribyva a stred Blanska je v podstate bez snehu. Na okolnich kopcich je ale videt, ze jeste nejaky snih je. Takze tak.
Jeste bych chtel rict, ze v Lazankach zacalo snezit minuly patek odpoledne a v nedeli jsme meli asi 5 cm, nahore ve vyskach nad 500 m to bylo tak 10 - 15 cm. Od te doby snih postupne odtava. Zatim se nevyskytl ani jeden ledovy den.
Zdravim z Moravskeho krasu.
Dnes celý den polojasno, tmin -1,1 °C, tmax 3,8 °C, aktuálně 1,3 °C a s postupně zesilujícím větrem, který teď k večeru ještě více nabírá na síle. Nárazy odhaduji někde okolo 10 - 15 m/s. Jsem docela zvědavý, jestli ta vichřice na Vysočině opravdu udeří.
dneska to byla taková demoverze fénu, přes den na chvíli foukalo, maxima stoupla na 5, ráno průzračné a -3, večer 0, polojasná obloha, přes den zůstaly zmrazky ve stínu po celý den, rovněž se místy drží zbytečky sněhu, taktéž na severně orientovaných svazích či střechách.
Fén se vyskytuje - aspoň mám ten pocit, čím dál tím častěji. V podstatě máme měsiční interval. na přelomu října a listopadu a teď opět zase. tentokrát to vypadá tak na dva, snad 3 dny, pak se ochladí, ovšem zase bude u nás na SV nejtepleji, v pondělí oněch 10 stupňů klidně může být, v neděli tak kolem 8, nebude to tedy taková katastrofa, jak před měsícem.
Pak JZ, jak jsem již před pár dny předeslal, ovšem díky Bohu chladnější, čili maxima v intervalu někde od 2 k 6 stupňům nad nulou, posléze ochlazování. Jinými slovy za týden by mohla začít zima. Na jak dlouho a kdy zase bude vystřídána inverzí nebo fénem - to už je otázka spekulací. Osobně čekám, že by mohla nějaký ten pátek vydržet.
Zdravím,
ačkoliv včera jsme měli skoro +6, ze dneška se překvapivě vyklubal ledový den (asi třetí v listopadu). Ráno mlha, pak sluníčko, ale postupně oblačno až zataženo. Tmin -3,4 a Tmax -0,2, aktuálně večer v 21 hod je -0,6 a venku trochu fouká od východu. Srážky od minulého pátku jsou zanedbatelné, sníh není.
ALADIN je na vichr machr... Fakt přesně podle modelu vítr na horách opět zesiluje (teď má Šerák náraz 34 m/s a Svratouch 31 m/s) a JV-J vítr bude řádit až do pondělí, kdy přejde studená fronta a nevylučuji na ní ojedinělé bouřky.
Tady dole na Hané sice také foukalo, ale náraz 13 m/s je směšný...
Maximum vylezlo při skorojasné obloze pouze na +3,5°C (čekal jsem víc) a teď večer teplota značně kolísá nad i pod nulou podle toho, jestli fouká nebo nefouká vítr.
Kolem Mikuláše se asi ochladí, ale já na rozdíl od Adiho čekám teplé počasí po většinu prosince - no uvidíme...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
Tak fén se konal okrajově, max. náraz asi 4 m/s, teplota v Karviné vystoupila výše než u Adiho: 7,5°C a přes den přibývaly Cs až na polojasno.
Aladinu vítr skutečně vychází dokonale, tak jsem zvědav, zda bude zítra (30. 11.) u nás dle předpovědi fučák z J-JZ a teploty přes 10°C. Dnešek vypadá podobný včerejšku, snad jen vítr trošku pozlobí.
Zmiňovali jste hlubokou TN 4.-5. 12. 2008. No nad oceánem podle stávajících modelů bude hluboká, ovšem ihned po nástupu nad kontinent zeslábne. Takže shrnu to asi tak... na Sněžce náraz 140 km/h a na Ostravsku čerstvý vítr...