Aktuální počasí v ČR - říjen 2009

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální počasí v ČR - říjen 2009

Příspěvek od Michal Geryk »

Oproti včerejšku se to otočilo a je po ránu lépe, ale i chladněji, na východě ;-).

Včera bylo celý den zataženo velmi nízkou oblačností a kouřmo a až v noci se oblačnost rozpouštěla.
Dnes ráno byla hustá mlha, ale už vidím modrou oblohu a sluníčko.

Tmax včera +6,5°C.
Tmin dnes -0,5°C.

Čtvrtek u nás asi trochu "zafénuje", aby v noci na pátek (snad) slušně sprchlo. Tání sněhu je zatím OK a myslím, že už to tak zůstane.

Stran kůrovce jsem úplný laik, ale z médií vidím dva názorové proudy - vyhubit ony potvůrky za každou cenu anebo vše nechat na přírodě - však ona si poradí. Ne, nebudu se k tomuto dál vyjadřovat... :?
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
fractal
Meteostanice: DAVIS Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
včera mlhavo ráno kolem 3 °C, odpoledne kolem 7 °C, ráno s deštěm, necelé 2 mm.

Dneska druhý mráz a hned -1,0 °C :-), prozatím scela jasno (dle webky) 4,2 °C, v kontrastu s Brnem-Bohunicemi, kde teď jsem a kde je teď hnusná inverze. Srážkoměr mi sice teď ukázal jeden impuls ale jedná se patrně o roztálou námrazu.
Tomáš Prouza
AMS
Meteostanice: Davis Vantage Pro 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Prouza »

Noc z pondělí na úterý byla zatím nechladnější v letošním 2. pololetí. V pondělí večer klesla teplota poprvé pod nulu na -0,5°C a vše pohltila mohutná mlha. Během noci padla teplota až na úterní Tmin -2,0°C, ale k ránu se zatáhlo, takže v 8:00 byly již +2,0°C. Tmax přes den pak vystoupilo na +5,7°C. Přes den se však udržela nízká oblačnost, takže bylo neuvěřitelně vlezlo. Večer navíc začalo silně mrholit.

Středeční Tmin +3,4°C, aktuálně v 11:50 teplota +5,9°C, tlak 1015 hPa. Zataženo St, slabý SZ vítr do 2 m/s. Sníh už leží pouze nad 700 m n.m.
Online data z Velkých Svatoňovic
Chcete se bavit o počasí online? Připojte se na Discord server AMS - pozvánka https://discord.gg/GrG6vdezug
Michal Geryk
AMS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Geryk »

Docela zajímavé je, že listnaté stromy jsou stále většinou zelené :shock: a až teď začínají pomalu žloutnout. Touto dobou jsou u nás listy obvykle téměř všechny dole... :? Nevíte někdo, co to způsobuje? Byl mokrý červen a červenec, velmi suchý srpen a září a zatím srážkově normální říjen. A první mrazíky se dostavily až v těchto dnech.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Flames

Příspěvek od Flames »

Michal Geryk píše:Docela zajímavé je, že listnaté stromy jsou stále většinou zelené :shock: a až teď začínají pomalu žloutnout. Touto dobou jsou u nás listy obvykle téměř všechny dole... :? Nevíte někdo, co to způsobuje? Byl mokrý červen a červenec, velmi suchý srpen a září a zatím srážkově normální říjen. A první mrazíky se dostavily až v těchto dnech.
Mnoho roků v letech 80.a 90-tých jsem zvěnovat pozorování závislosti žloutnutí,času opadu listí stromů a závislosti následného počasí zimy,stejně jako sledování informací kolem toho.Vliv mají ranní nízké teploty a ukončování vegetačního období stromů,ale není to zcela pravda,v některých letech nybyla nízká noční minima a přesto stromy žloutly dříve.Jeden ze zdrojů informací (20 let zpět)tvrdil,že lze poznat jaká bude zima-brzké žloutnutí a výrazné červenání svítivého listí značí tuhou zimu.Dle mých pozorování to platí,ale ne zcela.Třeba v roce 1986 před extrémně tuhou zimou listí velice brzy spadalo - již koncem září bylo prakticky bez listí,jen břízy tradičně opadaly o něco déle.Dokonce se o tom tehdy psalo,že místní z Bekyd podle listí vzkazují,že nás čeká velice tuhá zima.
V dalších letech se také našly případy,brzkého žloutnutí,ale zima přišla třeba jen velice brzy a poté byla spíše mírnější.
Poměrně dobře vycházelo,že když listí nežloutlo a padalo spíše později,byla zima spíše mírnější,nebo vyloženě teplejší,což by mohl být i závěr pro letošní podzim,kdy je druhá pol.října a listí ne a ne opadat.Jinak je docela škoda,že asi dvacítka stromů,které jsem poctivě sledoval spoustu let už byla pokácena.
Vichr

Příspěvek od Vichr »

Flames: moc pěkný výzkum, vůbec by mě nenapadla ta souvislost se zimou. Na konci září jsem byl na třídenním pobytu v Novohradských horách a tam jsem si všiml, že stromy (v tomto případě buky) jsou vesměs stále zelené nebo jen s nevýrazným barevným nádechem, který se v jiných letech začíná objevovat už o měsíc dříve. Žloutnout začaly hlavně stromy okolo silnic, zřejmě vlivem sucha a celkového oslabení v podmínkách, kde rostou.
Co se týče vztahu k počasí: u nás byl srpen dokonce srážkově nadprůměrný (tím se podmínky u nás lišily od popisu Michala Geryka). Sucho citelné pro vegetaci trvalo pouze asi 14 dnů po 20. září. První mrazíky v nižších polohách se dostavily až teď v posledních dnech. Silnější mráz v řádu několika stupňů byl asi jen v hlubokých inverzních údolích.
Výsledkem je tentýž vývoj stromů, jako popisujete jinde. Ve vyšších polohách je podzim na stromech docela znát, ale stále to není ono, působí to nevýrazně na tuto roční dobu. Naštěstí u nás listnáče nedostaly úder sněhem. Jsem docela zvědav, kdy vlastně to listí půjde dolů. Podle mého pozorování ta barevná slavnost definitivně končívá kolem 10. listopadu, od té doby jsou stromy holé a začíná druhá polovina podzimu, zároveň meteorologická zima.

Dnešní počasí: šedá nuda, žádný mráz (uvnitř města vlastně ještě vůbec nebyl, včera jen na okrajích), odpoledne 5 st., nejspíš poslední listopadový den před příchodem října...Jasná obloha byla jen několik hodin - kupodivu včera večer za tmy :o

Zdravím
Vichr
dobrmanek
AMS
Meteostanice: Davis Vantage VUE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dobrmanek »

Něco ke žloutnutí listí na stromě, ale nevím zda se to takhle dá použít.
Hlavní vegetační období : Počet dnů s průměrnou teplotou 10 °C a více
Velké vegetční období : Počet dnů s průměrnou teplotou 5 °C a více
Každých 100 m výš se vegetační období zkracuje o 8 dnů
Suma tepla (vegetační termická konstanta): Sečtení průměrných denních teplot od zasetí (odkvetení, apod.) do sklizně.

Citace z jednoho fóra: Ztráta listů opadavých stromů je v přírodě jev tak nápadný a pravidelný, že podle něj dostal listopad své jméno. Hlavním důvodem, proč stromům každoročně listí opadává, je uchování vlhkosti. Široké listy mají značné povrchové plochy a vypařováním vydávají obrovské množství vlhkosti. V zimě při zamrzlé půdě ustane zásobování kořenů vláhou a uchování vody se stane prvořadou záležitostí. Jehličnany s jehličím mají mnohem menší povrchovou plochu a mohou přežít, aniž by listy shazovaly.

Sezónní shazování listí je ovládáno kombinací krátkého dne a nízkých teplot. Když poměr denního světla, tmy a chladu dosáhne kritického bodu, odpoví na to typický širokolistý strom vytvořením přehrádky zvláštních korkových buněk v místech, kde je řapík listu připojen k větvi. List pak pomalu odumírá, protože byl izolován od cévních svazků. Spoj se oslabuje, až list ze stromu spadne. Drobnou jizvu, která zůstala po opadu listu, zacelí další vrstva specializovaných buněk : ta chrání strom proti ztrátě vlhkosti a proti vniknutí hub. Když začnou být listy ochuzovány o živiny a vlhkost, přestanou tvořit zelené chlorofylové barvivo. Starý chlorofyl se rozpadá a zelená barva mizí. Začíná převládat barvivo žluté a oranžové, jež je přítomné neustále, ale je doposud maskované chlorofylem. Mohou se objevit i barvy červené a nachové. Ty vznikají díky sérii chemických reakcí, jichž se účastní cukry, které se v listu tvoří za nočního chladu.

Dnes po dlouhé době poměrně krásný den, ráno mlha a chladno s tmin -1,2 °C.
Ze Slezska zdraví Zbyněk Černoch
Online data ze stanice
Vichr

Příspěvek od Vichr »

Já dneska sedím u netu neb jsem nachlazený z posledních dnů :?. Začíná to tu být zajímavé. Díky Dobrmánkovi za obsáhlé vysvětlení. Bezpochyby je správné dle známých poznatků. Přesto mi zůstávají některé otazníky. Musíme vzít v úvahu, že bezmrazé září je celkem normální jev (alespoň u nás mrzne v září jen zcela výjimečně). V roce 2006 bylo září v průměru ještě o stupeň teplejší než letos, extrémní hodnoty velmi podobné. První mrazíky v říjnu se vyskytly zhruba v tutéž dobu jako letos (po 15. říjnu). Přesto si nepamatuji, že by krajina byla tak zelená, jako je teď. Napadá mě jedině extrémní sucho (září a říjen tehdy dohromady necelých 20 mm!), jenomže to letos v některých oblastech panovalo minimálně do 10. října také. Navíc v tom jsou velké rozdíly (u nás ani září nebylo úplně marné - 35,5 mm) a vegetace vypadá, podle toho, co čtu, všude stejně.. :?:
Mám trochu dojem, že ty jevy jsou sice vědecky prozkoumané, na leccos jsme přišli, ale některé souvislosti možná neznáme. Jsem dost zvědav, zda se potvrdí předpověď zimy, odvozená z Flamesova příspěvku. Někdy je amatérský nevědecký pozorovatel pozoruhodně blízko pravdě, aniž by to šlo rozumně vysvětlit. Např. německá selka Maria Thunová, která vydává kalendáře pro biodynamické zemědělce, zas trefila hřebíček na hlavičku, když napsala, že "první říjnový týden budou včely mít ještě možnost snášet med, pak jim ale říjen ukáže svá chladná záda". Psal jsem o těchto amatérských předpovědích, založených na směsi astronomie s astrologií, už loni. Jaro té paní fatálně nevyšlo, hlavně červen, ale na podzim je zas přesnější než meteorologové. O síle zimy na konci letošního roku též vyslovuje dost pochybnosti. Statisticky vzato by prosinec naopak měl být chladný, poslední dva byly teplé. Tak uvidíme, co bude blíž pravdě.

Zdravím
Vichr
fractal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
tady listí zatím taky moc nežloutne, jen občas. Je to celkem zvláštní.

Jinak po ranním jasnu se celkem rychle zatáhlo a bylo spíš oblačno. Přes den ale celkem teplo 9,5 °C. Aktuálně 6,2 °C a na mráz to moc nevypadá.
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

I tady ráno polojasno ale pak střídavě oblačno a nízká oblačnost minimum -0.4C při zemi -1C maximum +9C stanice už registruje příchod oblačnosti od západu už se i těším ta hnusná nízká oblačnost mě nedělá dobře :D
kocurekp
Meteostanice: Hobby Boards 1-Wire

Příspěvek od kocurekp »

Tak Praha byla dnes dopoledne zatažená nízkou oblačností, ale odpoledne se to protrhalo na polojasno - přesný opak oproti jihu Moravy. Teplotní rozpětí 2,9°C - 7,6°C.
Já myslím, že příroda nám ukazuje svoji tajemnou tvář, kterou prostě nemáme prozkoumanou. Evidentně počasí dokáže komunikovat s vegetací či naopak, což my jaksi v přetechnizované době už neumíme. Já jen mohu potvrdit to, že stromy jsou zde v naprosté většině zelené, a když zasvítí sluníčko, nepoznáte jestli jste v květnu, srpnu nebo říjnu. Tedy pokud si odmyslíte deklinaci. Ta scenérie je prostě matoucí, ale příroda nám nejspíš tímto vzkazuje, že se kruté zimy v blízké době nemáme obávat... :?:
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
petrklíč
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrklíč »

Zdravím,
tak včerejší průměrná teplota mi vyšla na -0,1. A ke dnešku: zataženo nízkou oblačností, odpoledne jen náznaky protrhávání. Teplota bloncala mezi -2 až +4.
P.S. Ne že by diskuse o padání listí nebyla zajímavá, ale co tak ji odsunout mimo Aktuální počasí??
Petr Hajčiar, Klatovsko, JZ Čechy; stanice WS1600
Adi
Meteostanice: WH1080 + termio datalogger

Příspěvek od Adi »

Ahoj

Včera ráno 2 stupně, přizemní mlha, přes den 8 stupňů a polojasno. po dlouhé době sluníčko. Večer stupně 2 a přechodně oblačno.
První mráz již sice byl před týdnem, avšak jen na chvíli, dnes první regulérní šedivák, takže dosti pozdě. (někdy bývá i v září)
Teplota lehce nad nulou, do 1 stupně a to díky mírnému V až SV větru, zatím polojasno.

Modely po dlouhé době se shodly na dalším vývoji. Do středy relativně teplejší počasí s tendenci k mírnému ochlazování, s nepříliš vydatnými srážkami, které pravděpodobně budou nejvíce znát na jihovýchodě a východě území, posléze nástup výše od Skandinávie a krátký vpád kontinentálního chladnějšího vzduchu. Jinými slovy začátek listopadu a možná i konec října přinese mrazivá rána a jasné dny s teplotou jen mírně nad nulou.

K listím - proč je přesouvat jinde - diskuse je zajímavá a příspěvků zde není až tolik, aby zdržovala. Ano, v roce 1986 byl snad nejbarevnější podzim, který si pamatuji, následovala sice pozdnější, ale o to tužší zima. Ovšem nemám nějak v paměti, jaké bylo listí třeba v roce 2005, kdy přišla zima sice ne vyloženě tuhá, ale bohatá na sníh a hlavně dlouhá. Pohledám v této diskusi :-) Právě v roce 1986 bylo rovněž poměrně teplé a suché září, ovšem na jeho konci nastoupila rozsáhlá anticiklóna, kolem ní k nám zatekl studený vzduch od SV, takže již koncem měsíce jsme měli poměrně výrazné mrazíky i mrazy (-3 po ránu) a to po více dnů. Možná toto by mohlo být určité vodítko. V každém případě převládá ještě"zeleno." Většinou, stromy své obarvování už zrychlují.
Téměř stejně rychle se zbarvovalo listí v roce 2002, ovšem meteorlologická situace byla naprosto odlišná, výsledek však stejný - chladná zima. Říjen byl však chladný a deštivý, teplejší listopad a pak od začátku prosince mrazy až do konce února, resp. začátku března. Zima spíše suhá až chladná ovšem s minimem sražek.
Je pravda, že ono úsloví o dloho zelených listech a tuhé zimě dle mně moc nefunguje, jak předeslal Flames platí spíše ta druhá varianta - zima průměrná nebo teplejší.
V létech 70-tých a začátku 80-tých pokud vím, listí bylo dole už v říjnu a divil jsem se názvu listopad - neboť v tu dobu listí bylo už dávno dole, spadalo během října. Zimy byly v porovnání s dneškem více proměnlivější, krapet chladnější a hlavně bohaté na sníh, který sice občas slezl, ale vzápěti napadl další.
Určitý zlom v chování počasí i cirkulaci přinesl rok 1982, nástup teplejší verze počasí s mírnějšími zimami a teplými léty, a opakujicí se povětrnostní situaci po dlouhý čas, tak jak je v podstatě známe dnes.
Adam Gamrot, Horní Suchá 279 m.n.m

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Tom
Meteostanice: Davis Vantage Pro2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom »

Dnes je po ránu v Brně slunečno je jen vysoká oblačnost přes kterou svítí nálada je hned lepší teplota okolo +5C vítr slabý

Edit 11:30 Díky místy zmenšené oblačnosti je na východě o dost tepleji než třeba v Čechách(zatím okolo +5C ) na JV Moravě teploty někde až k +15C( Strážnice) Brno spíš oblačno a teplota k +11C u nás slunečno +14C škoda že musím trčet v práci :( vítr se ztáčí k JV-V a pomalu sílí nárazy zatím do 5 m/s -asi sem foukl teplejší vzduch od JV
Přílohy
pohled na inverzi ze Sněžky
pohled na inverzi ze Sněžky
sněžka.jpg (89.38 KiB) Zobrazeno 6634 x
fractal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fractal »

Zdravím,
také trčím v práci a při pohledu na data od nás doma jsem se prvně lekl, co je to za hodnoty! Aktuálně 17 °C, sice oblačno ale oblačnost je řídká a slunce propouští. To jsem teda zvědavý, kam to vyleze. Minimum sice dnes 2,7 °C, ale to bylo někdy ve 3 ráno, v 6 h když jsem vstával bylo skoro +7 °C. No konečně se zase vrátilo příjemné a teplé počasí :D
Odpovědět

Zpět na „Aktuální počasí v roce 2009“