Letiště dává 25 cm sněhu (ráno tam bylo 11 cm), náraz SV větru 17 m/s, aktuálně slušně prší při -3°C a vše se obaluje ledem.
Totální kolaps dopravy, vlaky v Přerově a okolí nabírají víc jak 2 hodiny zpoždění - vše zaváté...
Tomu říkám kalamita...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
čaute, tak nám tu od 13:00 prší pri teplote okolo 0°C,do vtedy husto snežilo a pripadli 5 cm snehu a celkom to bolo 10,2 cm, teraz nemám náladu ani merat ale takých 7 cm môže byt, teplota akt. 0,3°C a mierne prší a je hmla
Tady to je to rovněž šílené. Blizzard co je venku jsem zažil někdy v roce 1987.
Zde velice prudce sněží - již ne zrna, ale větší vločky sněhu, navíc při zemi vane neskutečně prudký vítr, průměr stále přes 8 m/s s nárazy až 20 m/s.
Při zapnutém reflektoru z V strany baráku jsem viděl prudce padající sníh zvrchu dolů, sníh je zde vyfoukaný až na trávu.
Na Z straně za větrem se dělají víry a sníh se vznáší všude ve vzduchu. Máme přede dveřmi sice přístřešek, ale co půl hodiny tam přibyde tak 2 cm sněhu. Před samotným vchodem jsem zkoušel změřit velikost navátého sněhu - něco přes 60cm!!!
Do vesnice jsem sotva dojel, již ve 4h tam byly 20cm závěje. Jak to tam vypadá teď si nedokážu představit....
Na radaru poznávám charakteristické zelené zbarvení "lajny" západní strany hor nízkého jeseníku...
Jak tak koukám na příspěvky, tak kalamita se projevuje na jiných místech různě, a hlavně docela hrůzně....
Teplota nemá vůbec tendenci stoupat, při tomhle větru ze SV v to ani nevěřím - - 3,7 °C, vítr 6,4 m/s.
Edit1: tak už tu bubnuje taky zmrzlý déšť
Rndr. : nejenom že nemáte v profilu jméno a polohu bydliště, ale bylo by lepší příspěvky dávat do jednoho okénka, než je rozmělnit da 10 dalších.. navíc tu existuje funkcne Editovat
Naposledy upravil(a) CtiborV dne 08 led 2010, 19:48, celkem upraveno 1 x.
Z Řídeče (300 m.n.m) u Šternberka v podhůří Nízkého Jeseníku . Aktuální data a statistiky : https://ctiborvenus.eu/pocasi
Tak podle serveru Českých drah a Želpage veškerá železniční doprava v uzlu Přerov stojí (směr Praha, Ostrava, Brno i Břeclav).
Pravděpodobné zprovoznění zítra ráno...
Připomíná to leden 1987, akorát že tehdy bylo o 15 stupňů méně a foukalo ještě víc...
EDIT: Ledová krusta na sněhu docela zabraňuje vzniku dalších závějí a tak se snad železnice rozjede. Horší je to asi na cestách a paradoxně na od sněhu odklizených chodnících - pěkně to klouže...
Naposledy upravil(a) Michal Geryk dne 08 led 2010, 20:42, celkem upraveno 1 x.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
U mne stále, zataženo se sněžením, paradoxně vítr u mne není zdaleka tak silný. V nárazech na zahradě do 2 m/s, za zahradou okolo 5 m/s, ale i to stačí na jazyky a závěje. Teplota stále -6 °C. To jsem opravdu zvědav co bude ráno.
po přechodném slábnutí srážek tu sněžení o5 nabírá na intenzitě, nyní až mírné sněžení, vítr bezezměny Sv 2-7 m/s s nárazy až 12 m/s, sníh aktuálně 6 cm, nový od rána cca 3 cm
Aktuálně 20:40 zataženo, mírně sněží ℔ -3,9°C ℔ SSv 4 m/s
Aktuálné sněhová pokrývka 23cm teplota -2C ale už se do toho mísí bohužel déšť je to hodně nepříjemné fouká čerstvý SV vítr. Troufnu si říct taková kalamita tu na jižní Moravě nebyla minimálně 22let co si pamatuji!!! je to maso
Takže jsem dojel, dalo se to z opatrností projet, necelých 45 min - 30 km, to jde, nebyl hustý provoz. Sněhová kaše nebo dva vyjeté černé asfaltové pruhy s ledovou mikrovrstvou. Chumelí, středně velké vločky střídá sníh pískový a naopak, 25 cm už máme určitě.
Na horách je pěkně vidět teplotní rozdíl na frontálním rozhraní - Lysá Hora -2, Šerák -11.
Uvidíme, co přinese zítřek, mrznoucí déšť asi na sebe nenechá dlouho čekat. Zítra ráno při zpáteční cestě to může být pěkný mazec.
u nás prší již přes 4. hodiny přechodně sice srážky ustaly,ale začínají znova a jde o zmrzlý déšť.teplota byla ve 20 hodin +1,1°C ale už poklesla na +0,5°C.Vítr tu moc nefůká naštěstí.je SV do 5m/s. 26cm sněhu zatím drží,snad ho moc neubude zitra jak má pršet.
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
Zdravím,
copak to tam na Moravě tropíte... Tady nám dopoledne přisněžil 1 cm, pak byla asi 3 hoďky pauza a od cca 16 hodin opět sněží, venku je kolem 7 cm prachového (kde ovšem není vyfoukáno až na trávu), čili asi 5 cm nového sněhu. Vítr umírněný, v oknech ho není vůbec slyšet, teplota na -5.
Pozdrav z Polabí,
máme tu ve 21 hodin 12 cm sněhu, stále sneží, teplota max: -2,6°C, min: - 6,1°C ,,, jinak mám zamrzlou směrovku na vítr, už pár dnu pořád ukazuje SV , snad zítra povolí, nebo ji budu muset pomoci
Martin Štěpka - http://www.meteostrankykojetice.wbs.cz - denně aktualizováno (Místní počasí - data z elektronické stanice - tabulky, grafy, upload 1X denně,, Webkamera online)