Hmm... Tady v teplé úrodné Hané se teplota stále drží kolem +3°C a výše a stále jsem žádnou sněhovou vločku od jara neviděl, ani pozorovatelé na zdejším letišti. Přitom 20 km na JV i na S-SV od Přerova je totální sněhová kalamita...
Celý den bylo zataženo s velmi slabým deštíkem a zvolna zeslabujícím větrem. Náraz na letišti nepřesáhl 16 m/s.
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
Zdravím všechny,
U nás dnes zamračené se srážkami všeho druhu déšť,déšť se sněhem i sněžení! Díky vyšší teplotě kolem 4°C se sníh nedržel ale opět dost větrno zvláště dopoledne.Větr čertsvý až silný s nárazy až 18m/s odpoledne postupně slábnoucí a te´d večer je mírný Z do 7m/s. Jenak srážek tu příliš nespadlo za uplynulé chladné 3 dny jen 4mm srážek ale skoro 4 dny tu fůkal hodně silný větr.Zítra mají byt opět srážky možná i smíšené ale čisté sněžení už nečekám má se oteplit na +6°C. O víkendu podobné počasí ale srážky již většinů dešťové.
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
V Třebíči sníh přes den zmizel, i když sněžilo trvale. Až teď večer už jsou to spíše přeháňky. Podobně jako kdekoliv jinde stačí vyjet nad 600 m n.m., což máme 15 km, a na zemi je 10-15 cm. Dneska uvízlo ve vyšších partiích okresu mnoho kamionů a aut. Teplota v TR celý den kolem +1,2°C. Od začátku sněžení včera mám jenom 5 mm, cože je pěkně na nic údaj. To číslo by mělo být trochu jinde. Aktuálně tedy zataženo, poletuje sníh a je +1,0°C.
Naposledy upravil(a) Yves dne 15 říj 2009, 22:02, celkem upraveno 2 x.
Rozpětí teplot velmi nízké ráno +2.9C v maximu +4.3C vítr v maximu do 12 m/s průměr v posledních 2 hodinách 3-7m/s nárazy do 11 m/s srážky no opět nestojí za řeč přišlo mě to, že sem vítr zafoukl nějaké kapky od severu za ty 2 dny co je tak větrno napršelo 0.4mm z toho 0.2mm mám podezření že za to může vítr.Prostě tomuto proudění myslím tím srážky se tady nedaří to by musely zmizet všechny kopce a to se nestane
Zdravím,
dneska už "zima" dorazila až k nám, odpoledne a večer sněžilo, většinou slabě. Při nadnulových teplotách (Tmax 2,5) a slabotě srážek se na zemi neudrželo nic. Vítr už jen slabý. Teplotní minimum - jako už několik dní - nastalo až večer, +0,4. Srážky 1 mm.
Dneska ráno jsme si ještě na zahradě natrhali pár slaďoučkých ostružin. Dost možná že v příštích dnech už pomrznou. Jsem zvědav, jak se podaří v tuto roční dobu vymést studený vzduch ven z české kotliny.
Ještě ke sněhové pokrývce: Krkonoše, Beskydy až 80 cm, západní Šumava - Veký Javor 4 cm (stav z dnešního rána, počítám že dnes se rozdíly ještě zvětšily).
To nejhorší už je za námi, zvolna se otepluje, ranní Tmin 1,3°C, teď jsou 3°C. Za včerejšek tady u nás nasněžopršelo 18 mm, to je na místní poměry dost. Ještě dnes brzo ráno napršelo 3,8 mm, teď už neprší a vítr zmírnil na 4 m/s. Když jsem viděl ty záběry ze severu, doslova mě zamrzelo, ta kombinace listí + sníh je opravdu brutální.
Na průměrech to není vidět, ale počasí se opravdu poslední dobou vychyluje čím dál tím více do extrémů. Dovolím si amatérský názor, jako by se tlakové útvary zvětšovaly, a tím nasávají více tepla z jihu a zároveň více chladu ze severu - to pak přináší tyto extrémy. Bylo by zajímavé srovnat synoptické mapy z nedávné historie s těmi dnešními, jestli tomu tak opravdu je...
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
Čtvrteční Tmin +0,1C, Tmax +2,9°C, tlak v 15:00 1016 hPa. Během dopoledne slabé sněžení, které po poledni ustalo a obnovilo se opět navečer. Sníh v 370 m n.m. pouze ve formě ostrůvkovitého poprašku, v 740 m .n.m. 23 cm vlhkého sněhu. Stromy spíše ohnuté něž polámané, nulová izoterma odpoledne zhruba v 600 m n.m. Denní úhrn srážek 9,5 mm. Vítr severní, během dne slábnoucí kolem 5 m/s.
Páteční Tmin zatím +0,5°C. Kolem 6. hodiny ranní silné sněžení s velkými vločkami, které se dočasně udržely na zemi. Aktuálně v 9:45 teplota +2,3°C, tlak 1016 hPa (setrvalý stav). Zataženo (St, Ns) - spodní hranice oblačnosti v 550 m n.m., slabé sněžení, dosavadní úhrn srážek 3,0 mm. Bezvětří.
Včera opět zataženo s celodenním sněžením, tentokrát sice bylo nad nulou (1,2 °C) , ale sníh už tolik neodtával. Večer teplota klesla k nule a sníh zvoln přibýval, takže ráno lehce mrazivé(-1,5 °C), ale cca 5 cm sněhu. V Čermné je oproti včerejšku méně sněhu, asi se tam o něce oteplilo, protože již tam bylo okolo 10 cm a dnes s bídou do 10 cm ač po celý den sněžilo. Nyní je zataženo a padá sníh s trochou dešt, jsem zvědav jaké skupenství bude padat na frontě.
huj včera a trvalé sněžení, většinou slabé, přechodně mírné intenzity, odpoledne přechodně skoro zataženo, srážky přešly ve smíšené, postupně čistě dešťové. Tmax 3,4°C Tmin 1,2°C, vítr ZSz, postupně spíše ZJz 1-6 m/s s nárazy až 11 m/s , srážky i kvůli větru jen 2,6 mm. Sníh ráno a dopoledne jen na autech střechách apod., postupně při sílícím sněžení bylo něco málo i na zemi, ale rychle to odtálo. Cínovec měl dnes ráno již 42 cm, aktuálně zesilují srážky a o5 se přidává sníh.
Aktuálně 12:25 zataženo, slabý déšť se sněhem ℔ 4°C ℔ ZJz 2 m/s
Včera zataženo se sněžením nebo deštěm se sněhem, sníh se nedržel, jen když sněžilo trochu více, tak na chvíli se vytvořila tenká vrstva. Teploty v úzkem intervalu od 0,5 při silnějším sněžení po 2 stupně při srážkách méně vydatných. Napadalo asi 10 mm za celý den, večer srážky ustaly a teplota zůstala na 1 stupni nad bodem mrazu
Dneska ráno přechodně polojasno až oblačno, k ránu teplota stačila klesnout pod nulu na -1 stupeň, postupně ještě ráno zataženo se slabým mrholením nebo slabým deštěm, ze začátku v tom byly vločky. Již v 8 hodin 1 nad nulou, nyní 4, avšak teplota ze sílicím deštěm začíná opět klesat. Vítr JZ mírný, navečer by se měl opět otočit k severu a zeslábnout. Stran sněhu, je možné, že začne padat opět večer nebo v noci. Aladin aspoň toto slibuje. Uvidíme. Přesto se zde projevuje JZ syndrom, čili srážky nad námi jsou opravdu jen slabé, byť krapet, pozvolna zesílují.
Na horách totální mazec. Lysá má metr, na pomezí Slovenska leží okolo 70 cm (Mosty u Jablunkova apod)
Další dny přinesou inverzi a naštěstí sucho. Tudíž tání by se mělo obejít bez větších komplikací
Po dlouhé době nám svítí slunce! Od SZ se to trhá poté, co se "srazil" okraj fronty na Z s níží na V. Teplota je na 4,5°C. Dlouho to ale nevydrží, protože tlak klesá celkem znatelně...
Pavel Kocúrek
Praha Ďáblice 285 m, 1-wire od Hobby Boards online, IP kamera online
Zdravím,
u nás hnusně zima 2,5 °C - 5,5 °C, takže rozmezí už je o něco větší. Aktuálně prší 2,4 mm napršelo.
Teď jsem teda u Hanušovic v jedné malé vesničce (Komňátka) u tchýně. Sníh tu sice není (výška 380 m.n.m.) ale o pouhých 20-30 m po stráni výš už je pokrytí sněhem tak z 80 %. Úžasné, to já z našich nížin neznám, tak jsem hned vyrazil v botaskách do svahu něco vyfotit. U domu padají husté ale jemné kapičky o nějakých 200 m dál a 30m výš padá mokrý sníh. Po cestě zpátky jsem hodil úžasné záda, foťák proletěl pár metrů vzduchem, obalil se sněhem a já taky. Teď se doma sušíme. No jestli mě někdo viděl, tak si musel říct co je to za blbce. Vyfotí si sníh a pak se v něm vyválí.
Teď jsem teda u Hanušovic v jedné malé vesničce (Komňátka) u tchýně.
Jé tak tam to znám v Raškově kousek od Komňátek máme chatu je to tohle staveníhttp://is.hvjdesign.eu/galerie/nahledy/3500.jpg tak kdyby jste tam měli cestu mrknite jestli je v pořádku Tak aspoň vím jak tam je no kdyby jste šli na Severomoravskou chatu tam bude asi dost sněhu je 1000m.n.m. každou návštěvu si uděláme výjezd na kole.
Jinak u nás se rozpršelo dráha srážek se ztočila k SZ a to už se sem něco dostane teplota v max k 6C vítr se uklidnil
Zdravím všechny,
I u nás je hnus velebnosti!! Celý den zataženo a s deštěm.Teplota ranní 3,8°C Denní až 5°C.Větr mírný Z 3-7m/s. Tlak 1013hPa. Srážky za dnešek 5mm. Jinak stejný hnus má trvat celý víkend!
Pěkný pozdrav z jižní Moravy,konkrétně z Dubňan posílá Jirka Naděje umírá poslední,užívejte života dokud to jde.
Tož co napsat... Sněhové vločky jsem se stále nedočkal a asi už ani nedočkám - jak čtu příspěvky, tak jsem asi jediný nejen na tomto fóru... Navíc tu minimální teplota za celý říjen neklesla pod +2,5°C.
Dnes bylo zataženo s občasným deštěm a od rána napršely 4 mm srážek. Za říjen máme slabě nad 40 mm a dnes byl naplněn celoměsíční normál.
Maximum dnes vylezlo na +5°C, o minimu jsem už psal.
V příštím týdnu nás na východě možná postraší teplý karpatský fén, ale aby z toho nakonec nebylo inverzní a studené SV proudění...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.